HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Konstruktionsfilosofi vad gäller högtalare.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Galactron
Starting Member

37 Posts

Posted - 2004/03/17 :  21:28:08  Show Profile Send Galactron a Private Message
Ett stor problem, som jag vill minnas att Hifi Consult nämde, är att utbudet av högklassiga subwoofers med tillhörande aktivt filter är nästan obefintligt. Nästan alla subwoofers som finns på marknaden idag har ett stort element med extremt Q-värde(stark motor) i en liten låda. Alla med fysiken på sin sida vet hur det låter. Hur många subbar med Peerless XLS-12" har vi sett hittills? 10, 100 eller 1000? Till och med en del riktigt kostsamma subbar använder detta tveksamma element. Inte helt säker, men jag vill minnas att Audio Physics använder det.

Ett annat problem är att högklassig bas ned i subkontraoktaven (16Hz) kräver ett rum av rang samt bassystem av lika hög rang. Det blir både dyrt, krångligt och kanske inte alltid estetiskt tilltalande.

Out of time
Go to Top of Page

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2004/03/18 :  01:03:42  Show Profile Send henricsson a Private Message
sladd:

quote:
Tror inte bas blir bra kvalitet bara för att man kör med många låddor. jo, det blir säkert mindre bekymmer med stående vågor och utsläckning men det handlar om frekvensgång, inte kvalitet. Möjligtvis jämn frekvensgångskvalitet. Är vi redan där? Det mäter rakt alltså låter det fantastiskt?.....
Eller att basar inte låter låda bara för att lådan är liten och frekvensen låg eller vad det hette...

Har du hört talas om kvantitet+kvalitet=sant? Eller är det bara fetdyra kablar som gäller för att uppnå god musikåtergivning?
Eftersom du säger att du inte testat varianten med hp-delade frontar + multipla basmoduler så vet du egentligen inte hur det kan låta?

quote:
Sedan så skall man ju dra kabel till allt detta, (blir dyyyyrt om kablarna skall vara något att ha mer än att tillfredsställa ingenjörerna) koppla delningsfilter aktivt och förstöra en konstruktion som är tänkt att jobba nedigenom.... Konstruktörsklåfingrighet? Bara för att man KAN så skall man på och skruva...

Tillfredställa ingenjörera? Förstöra en konstruktion? Konstruktörklåfingrighet?

quote:
Avdelningen skitkommentarer får du allt ta på dig att ha börjat med: With all do respect, dina resonemang låter som hämtade från en (icke fysiskt insatt) polare som minsann berättade för mig hur bas & akustik fungerade för ~10 år sedan. Nu vet jag bättre.

Man får allt vara ganska lustig i pallet för att skriva något dylikt, med eller utan "sakliga argument" som bihang. (eller är det de som ger ett frikort till att vara oförskämd?, skulle förklara mången underlig diskussion på nätet de sista åren...)

Det var lite barskt sagt av mig men när du uttrycker dig som du gör så blir man lite upprörd, eftersom dina sakliga argument sällan framhävs utan mest strunt (imho), kryptiska svar på rena sakfrågor osv så reagerar man ju. Jag köper inte kvasivetenskap.

quote:
Over and out vad LTS syn på bas och rum anbelangar.

Vad passande, du låter mina inlägg låta som taget från LTS. Lägg av. Jag har inget med LTS att göra. Jag gillar fysik, är fysik=LTS? Skulle inte tro det.
quote:
Bäst jag lämnar denna tråd så det inte blir krig eller klassat som marknadsföring.

Nä gör inte det. Detta är ett diskussions-forum och det är väl det du&jag gör just nu; diskuterar?


matson,
quote:
henricsson: Att köpa på sig massa billiga subbar och placera ut dom i rummet är ett sätt som garanterat kommer sluta i diket.

Jag menar inte att man ska köpa på sig billiga(=dåliga?) subbar utan beprövade lösningar.
Alla lider inte av lika stora skustiska problem. Jag lider ordentligt. Det räcker med att jag för skallen 1m fram i soffan (sweetspot) för att viss del av basen ska reduceras ordentligt. Personligen så ser jag helst att man kan vandra omkring i rummet (dansa, etc) och att det då fortfarande låter tillfredställande.
Jag försöker inte bagatellisera problemet, bara upplysa att problemet är lika verkligt som vanligt.


Galactorn,
Jag hade främst DIY-moduler i tanke. De går ofta att få till med lite tid samt liten kostnad.
XLS:en har ju stark motor.. kanske lite svårt att nå riktigt låg bas i liten låda utan korrigeringskretsar.. Det finns dock många andra alternativ som kan låta bra i <1kubikmeter.








Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet

Go to Top of Page

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2004/03/18 :  01:04:39  Show Profile Send henricsson a Private Message
Jobbigt med så många quote:s, hoppas ni har överseende.

Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet

Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/03/18 :  02:46:22  Show Profile Send brumel a Private Message
Två aktiva basmoduler behöver inte bli så dyra.

2xPeerless csx 10 a 900 spänn.

2x150 l lådor (glömde skriva slutna). Och ett aktivt filter tex Behringer Ultradrive 5000 spänn.

Som frontar kan man ha en förnuftig 2-vägare typ HFLS. Som man skär vid 80 hz.

Sen behöver man ett multikanalssteg på 6 kanaler som inte behöver vara det värsta high end-steget. Tanken är då att man kör hela klabbet i ett aktivt 3-vägssystem vilket gör det svårare om man köper vanliga högtalare med passiva filter.

Hifiarkeologen

Edited by - brumel on 2004/03/18 02:56:00
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2004/03/18 :  07:08:30  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Henricsson:

Vi övergår till idén om fika tror jag och lämnar det teoretiska.

J.persson:

Nä, jag tror inte heller att vi står så långt ifrån varandra i praktiken om viljan finns. Men eftersom jag säljer kablar och är en föraktlig person så finns ingen sådan vilja...

Galactron:

Jo, Olle ogillade subbar i allmänhet. I Jupiter så sitter 2x15 tums isobarikkopplade element i stooor låda, tar allt från 60 Hz och nedåt till 16 Hz. I tillräckligt stort rum så andas det fantastiskt. Då låter en liten sub som ansjovisburk med istoppad raggsocka omvirad med barbapappa i jämförelse...

mvh

,





www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2004/03/18 08:40:47
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2004/03/18 :  15:41:59  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
quote:
Preout från förstärkaren via ett aktivt filter.
( t.ex http://www.behringer.com/CX3400/index.cfm?lang=ENG (asfult men billigt ~1500kr tror jag(det finns mycket annat)).

Grejen är ju att du behöver ett slutsteg till frontarna ett annat till basmodulerna. Hp-delning till frontarna Lp-delning till basarna då.



Henricsson: En sak jag kom att tänka på...om man vill kombinera separata basmoduler med 2 fronthögtalare som spelar bas ned till typ 35 hz, hur löser man det då?
Var görs hp respektive lp-delning?
Antagligen i beringern...men finns det inte problem med detta? Jag menar då att cdspelaren först måste gå igenom en beringer (med risk för försämring av ljudkvaliteten) för att sedan skicka information med ljud från över 80 hz till det ena slutsteget och information med ljud under 80 hz till det andra slutsteget.
Eller har jag missuppfattat och gjort det mer komplicerat än det egentligen är?

Mvh,
Go to Top of Page

palm
Member

371 Posts

Posted - 2004/03/18 :  16:54:09  Show Profile Send palm a Private Message
Galactron
Vad är det som gör XLS basarna från Peerles så tveksamma Har själv XLS 10 + slav in ett litet subbygge som har varit med i Klang+Ton Upplever inga stora ljudmässiga nackdelar men är nyfiken på vad som rent tekniskt gör det till ett dåligt ellement
Tycker att det spelar tajt och snabbt eller hur man nu ska förklara det, kanske kan upplevas som en aning torr i karaktären
Är nyfiken på vad ni andra tycker också

Palm
Go to Top of Page

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2004/03/18 :  17:22:47  Show Profile Send henricsson a Private Message

hifirocker,
quote:
En sak jag kom att tänka på...om man vill kombinera separata basmoduler med 2 fronthögtalare som spelar bas ned till typ 35 hz, hur löser man det då? Var görs hp respektive lp-delning?
Antagligen i beringern...men finns det inte problem med detta? Jag menar då att cdspelaren först måste gå igenom en beringer (med risk för försämring av ljudkvaliteten) för att sedan skicka information med ljud från över 80 hz till det ena slutsteget och information med ljud under 80 hz till det andra slutsteget.

delningen görs i behringern efter försteget. Sen krävs separata slutsteg till frontar (med HP-delning) och basmoduler (med LP-delning).
Har aldrig lyssnat på något med just det filtret jag nämnde så huvida kvaliteten försämras törs jag inte svara på. Tvivlar på att det skulle bli hörbart (via blindtest ex) sämre dock. Folk rekommenderar mycket dyrare produkter till höger och vänster så jag törs iaf göra en kvalificerad gissning.
Är du orolig kan du skippa HP-delningen och låta frontarnas bas vara med o leka har både sina för- och nackdelar. Jag antar att du kan använda din integrerade förstärkares slutsteg till frontarna.

Det roligara är att man kan testa sig fram lite.
Man måste dock tänka sig för (kolla alla inställningar, gain, etc (gärna ha limiters inkopplade) så man inte bränner något.
Är du osäker så sök någon som kan komma hem och hjälpa dig på plats. Det är ju inte som att koppla in en ny kabel eller förstärkare direkt. Det kräver lite tid och research.
Så fort jag går ur studentbudgeten och flyttar till större place så är detta det första som händer i min anläggning!
Fast då med DIY-aktivtfilter förståss.

Problemet är att du måste snickra ihop två basmoduler ("brumels" Peerless-tips är mycket bra och billiga (imho)) för att kunna testa. Då kan man ju ställa dem brevid frontarna för att avgöra om det blir bättre eller sämre. Filtret får man ju öppet köp på. Kolla med musik (som i intrument) affärer.. dom har mycket PRO-prylar.
PRO-prylar används ju uteslutande vid produktionen så det borde ju inte vara katastrof att använda dem i återgivningen.
Har hört en hel del PA-prylar som låtit mycket övertygande i hemmiljö.

600kr/st (hos hifi-micke) http://www.d-s-t.com/peerless/data/830668.htm (mycket välrenomerade, passar i små slutna lådor).

DIY-baslådor (eller iaf elementen) och äldre kraftfulla slutsteg tenderar att vara ganska lättsålda ifall det skulle bli pannkaka av alltihop.


Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet

Go to Top of Page

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2004/03/18 :  17:47:17  Show Profile Send henricsson a Private Message
Det går ju givetvis bra att använda kommersiella subbar också.. kostnaden ökar dock dramatiskt.

Här får B&W ASW1000 duktigt med spö av en Peerless XLS-subba.
ASW1000 kostar nog mångbubbelt mer. Hur mycket kostar den?

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=24142


EDIT
Som sagt, mycket beror på intresse och tid.

Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet


Edited by - henricsson on 2004/03/18 17:49:32
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000