HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Olja fanér?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/13 :  15:54:46  Show Profile Send 10 a Private Message
Hej alla experter.

Jag har ett par högtalare i jakaranda som jag nu vill olja. Anledningen till att jag vill olja i stället för att lacka är dels för att jag (och regeringen) tycker det är snyggare och med levande än att lacka, dels för att det (väl?) är lättare att rädda smårepor och dylikt. Dock har jag aldrig sysslat med det här tidigare, så jag känner mig lite osäker. Jag vill förstås ha en stark och tålig yta, men då jag inte har några barn som kommer med kladdiga fingrar eller folk som parkerar kaffekoppar på högtalare i min närhet, behöver de inte vara extremt tåliga.

Vad jag har förstått är kokt linolja utspädd med balsamterpentin någon form av standard, men att även teakolja och Danish Oil är bra. Vaxning är väl ett annat alternativ, men det har jag förstått gör finishen ljusare och i så fall går det bort (se punkt 1 nedan).


Frågor:
1. Obehandlad är fanéren för ljus (liknar körsbär) och jag vill alltså att den ska bli lite mörkare. Hur mycket skiljer det mellan olika oljetyper här?

2. Det jag är mest orolig för är att solen ska UV-bestråla mina lådor och göra dem fula, finns det oljor som skyddar mot detta, eller finns det någon chans att reparera det i efterhand?

3. Var köper man bäst ovanstående produkter? Färgaffären?

4. Finns det andra uppenbara eller mindre uppenbara saker man bör tänka på?

5. Tyvärr är fanéren lite trasig i överkant på ena högtalaren, är det något som döljs eller framträder om man oljar?

6. Ska man glömma alltihop och satsa på lack trots allt?

Jag uppskattar alla råd och tankar ni har att komma med!

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2004/02/13 :  16:26:30  Show Profile Send Lash a Private Message
3. Jag köpte mitt på färgaffären.
4. Oljeblandningen är extremt brandfarlig och kan självantända, så släng inte trasor och sådant i soporna.
4.b Var det kontaktlimmad faner som kunde släppa av för mycket olja tro(är inte säker)? Jag hade iaf. inga problem med det eftersom jag använde trälimm till faneret.
5. Jag tyckte att småskador syndes lite mindre efter oljningen eftersom att faneren inte blev lika blank och ljus.
6. Vet inte, jag blev rätt så nöjd med min olja och lack är nog svårare att få fint gissar jag.

Edited by - Lash on 2004/02/13 16:33:20
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/13 :  16:47:57  Show Profile Send 10 a Private Message
Tack för infon!

Borde kanske nämna att jag, om olja inte passar mig, kommer lämna iväg högtalarna för behandling.

Också, vad körde du för olja? Linolja?
Go to Top of Page

Viktor
Member

210 Posts

Posted - 2004/02/13 :  17:12:51  Show Profile Send Viktor a Private Message
1. Lägg på rå linolja (torka av ev. överskott efter någon timme) och låt stå , oljan oxiderar och då mörknar trät, när önskad kulör uppnåts, försegla ytan med kokt linolja.

2. Linolja släpper igenom UV, trät ljusnar med tiden. Möjligt att det finns UV-skyddad olja att köpa eller något man kan blanda i som ger skydd. Om det ljusnar kan du skrapa bort ytskiktet, slipa och sedan göra om det hela igen eller välja en annan behandling. En båt som ligger ute i solen hela sommaren håller färgen i många år innan den blir gul så jag tror nog att ett par högtalare som står inomhus klarar sig länge utan att bli fula.

3. Färgaffären bör ha. Köp kvalitet, det lönar sig som alltid.

4. Gammaldags fernissa är linoja och terpentin. Detta kommer att bilda en yta som blir synlig om du lägger på många lager. För att få en yta som endast ser oljad, lägg på och torka av överskott efter ett tag (en timme typ). Låt torka och upprepa en eller två gånger. Rå linolja tränger in i trät men kommer att försvinna ur trät om man inte förseglar ytan med kokt olja eller fernissa.
Vet ej hur det fungerar med jakaranda, detta är vad jag lärt mig när det gäller träbåtar och då är det mahogny eller oregon pine. Skulle nog testa på en spillbit om du har.

5. Svårt att säga, en del skador sysns bättre efter ytbehandling.

6. Fundera på att olja med rå linolja för färgens skull och sedan fernissa med en matt fernissa. Fernissan har bättre UV-skydd än olja och ger en liknade yta.
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7768 Posts

Posted - 2004/02/13 :  18:30:05  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message
Jag fanerade med bok, ville ha det lite mörkare, använde teakolja
blev kanon, oljade tre gånger med hjälp av en vanlig "tvättsvamp".
Fanerat med kontaktlim, och det sitter fortfarande kvar.

Otroligt nog var min synnerligen kritiske svärfader tillfredsställd med resultatet.

Är numera säljare av
biostimulerande grejor.....

Är lagliga grejor.......

HiFiForum.nu det kloka forumet.


Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6794 Posts

Posted - 2004/02/13 :  21:52:01  Show Profile Send Bubbel a Private Message
Problemet med rå linolja är att det har en lååång torktid på flera månader vilket lämpar sig vid båtbygge, men för inomhusbruk tycker jag att man kan använda Danish oil då det är torrt och återbehandlingsbart inom en timme. Olja är att föredra då man får som du nämner en mer levande struktur som passar in överallt och olja ger alltid en mörkare yta. Du kan köpa detta via http://www.byggfabriken.com/ eller Ernst P i Göteborg adressen finns i en annan tråd då detta har varit uppe på tapeten innan.
/Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Viktor
Member

210 Posts

Posted - 2004/02/13 :  23:24:37  Show Profile Send Viktor a Private Message
Sant, rå linolja har lång torktid men det är det som gör att den kan vara intressant i det här fallet, Det är nämligen den långa torktiden (oxidationen) som gör att trät kommer att mörkna succesivt.
Den effekt man är ut efter på båtar, impregnering, kan vi bortse ifrån då högtalarna (förhoppningsvis) inte kommer att utsättas för särskilt fuktiga miljöer, samt att oljan inte behöver tränga in så långt då det är faner vi pratar om. Därför bör man torka av ytan efter en relativt kort tid så att inte trät suger åt sig så mycket olja (kan också eventuellt lösa limmet om det bli för mycket).
Den lilla mängd olja som kommer in i trät härdar på ett par veckor i rumstempratur.

Edited by - Viktor on 2004/02/13 23:33:28
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6794 Posts

Posted - 2004/02/14 :  01:52:59  Show Profile Send Bubbel a Private Message
Då jag har haft förmånen att ha jobbat med diverse oljor till ytbehandling så har jag (vi) konstaterat att linoljan uppfyller alla krav beroende var man skall använda den till, båtbygge har vi nämnt, diskbänkar bara om man har våta utrymmen dock inte till livsmedel, till ren ytbehandling går bra men linolja samlar damm då den feta ytan aldrig torkar vilket gör att man får lackera för att försluta ytan, linoljan avdunstar vilket gör att man får blanda i en komponent som startar härdningen i detta fall terpentin eller lacknafta som är mindre bra att handskas med, det med att trä suger åt sig av oljan finns det många meningar om vid ett prov som vi gjorde kunde vi konstatera att inträngningsförmågan är väldigt varierande beroend på träslag i vårt fall 5mm detta enbart i mjuka träslag viceversa i hårda träslag.
Men sedan förstår jag att linoljan har sina vänner då den av tradition har starkt fäste men det finns bättre att använda som den jag nämnde ovan, den har fler fördelar än linolja och i vårt fall ljusäkthet som kvarstår under lång tid och detta på enbart två behandlingar.
/Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.

Edited by - Bubbel on 2004/02/14 01:59:06
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/02/14 :  02:32:29  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Har precis oljat in ett par trästativ med Flugger Rustikolja, den var kanonbra tycker jag.

Vill du maskera sprickor i faneret kan du använda plastiskt trä, fungerar bra har använt det tidigare på fanerade ytor med godkänt resultat.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***

Edited by - mangew on 2004/02/14 02:34:07
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2004/02/14 :  10:12:45  Show Profile Send Figge a Private Message
Produkter från Welin & Co bör fungera bra då de används för behandling av trägolv i offentlig miljö. Telefon 08-544 10 440, deras websida stäng förnärvarande. Produkterna finns hos städgrossar alt. färghandeln.

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/16 :  11:49:27  Show Profile Send 10 a Private Message
Tack för all info! Av någon anledning tycker jag det låter som att det blir en del merjobb med att köra linolja, så jag kommer nog satsa på något av de andra förslagen. Flügger Rustikolja utgår jag från är lätt att hitta i affär, men hur är det med Danish Oil? Finns den att uppbringa i Stockholm eller måste man köpa den "utifrån"? Welin & Co:s produkter kan också vara ett alternativ.

Vet förresten någon något om jakarandas porstorlek? Jag har förstått att det är lite extra att göra om den är stor (vad nu det betyder).

Tack igen för infon!
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2004/02/16 :  11:56:40  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
"Danish Oil" bör lätt finnas i Stockholm,,, Finns i Örebro[=)]

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/16 :  12:11:15  Show Profile Send 10 a Private Message
Då kanske det finns hopp, men man ska inte vara alltför säker. Generellt känns utbudet i Stockholm fruktansvärt likriktat när det gäller vad som helst. Fast det är väl likadant överallt i Sverige förstås...

Nå, jag ska hålla utkik efter det!
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/02/16 :  12:49:37  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Testa Rustikolja du, den är väldigt lättarbetad, var lite dyr kanske men bra.

Har också ett par högtalare i Jakaranda (eller sk. Palisander) som du kanske sett? Jag har dock lackat dem, håller med om att olja gör träet mer levande men med lack får du ett bättre skydd och lättare för tjejen att dammtorka


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/16 :  13:01:43  Show Profile Send 10 a Private Message
Är det någon som kan uttala sig om skillnader mellan Rustikolja och Danish Oil? Man vill ju gärna göra rätt från början...

quote:
...lättare för tjejen att dammtorka
Hehe, jag ska testa det på flickan och se hur hon reagerar!
Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2004/02/16 :  13:19:38  Show Profile Send molsson a Private Message
Är inte "danish oil" junckers rustik-olja? Isåfall kostar en liter 150 spänn på bauhaus.

No hay banda!!
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/02/16 :  13:27:30  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Flugger Rustikolja går på 150:-/litern


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000