HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Från en mässdemonstratörs utsiktspunkt
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2004/02/10 :  23:27:41  Show Profile Send matson a Private Message
Jag håller helt med om vad Sladd skriver i sitt inlägg.

Det är ju mycket märkligt att folk uppenbarligen hoppas på att någon demo på en mässa skall bli "det bästa dom hört". Det är ju helt omöjligt när störnivån är så hög. Sen då när man blivit missnöjd så måste man gnälla över ljudet på något forum.....dessutom inbilla sig att man har fått något grepp om hur en massa produkter låter??

Att klaga på bumlig bas i LTS-rummet framstår ju som något märkligt då rummet tydligen var på 9 kvm och högtalarna når djupt ner och därigenom sätter fart på i princip samtliga stående vågor i ett så litet rum.....men varför bry sig om det när man kan få gnälla.....

Ta mässor för vad det är. Hifiapparatsorgier. Inte det sista ordet i frågan om välljud.

Mvh/Mats


Mvh
Go to Top of Page

Dr Fre
Member

88 Posts

Posted - 2004/02/10 :  23:53:27  Show Profile Send Dr Fre a Private Message
quote:
Ta mässor för vad det är. Hifiapparatsorgier. Inte det sista ordet i frågan om välljud.




Bra sagt. Det räcker så.

No hay banda
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/02/11 :  00:22:55  Show Profile Send Bravo a Private Message
Arrangörerna får väl tåla lite kritik, all kritik behöver ju inte vara gnäll, en del förslag till förbättringar kan ju vara bra och värda att beakta. Som besökare vill man ju ha det så optimalt som möjligt.
Samtidigt måste ju besökarna givetvis inse att en mässmiljön aldrig kan bli helt optimal, kritiken bör ju vara vettig och inte gnällig.
Trots allt är det ju en utställning och inget lyssningsrum.


Bravo
Go to Top of Page

Saro
Member

1721 Posts

Posted - 2004/02/11 :  01:11:37  Show Profile Send Saro a Private Message
Sladd:

När jag läste ditt första inlägg, som jag tycke var väldigt bra , så var det väl bara en sak jag reflekterade över. Om nu jag har som musikfavoriter Metallica, Ac/Dc, kraftverk (hur det nu stavas på tyska) eller Rammstein så betyder ju inte det att jag inte lyssnar på det ifall jag har en 400k anläggning? Det är inte alla som lyssnar på gles jazz eller kvinliga vokalister med ståbas som enda komp. Klarar inte en anläggning att lira Rammstein eller Ac/Dc med övertygelse så är det ju lite klurigt för den prisklassen.
Hmm.. Vart jag vill komma är att det är rätt tråkig musik på mässor i allmänhet. Spelade en ZZtop skiva på en mässa en gång men killen som demade var snudd på att stänga av för att han sa att skivan distade. Klart att skivan distar det är ju ändå ZZtop som spelar.

På några av de många Ac/Dc skivor jag äger så hör man förstärkarbrum mm i bakgrunden. Det finns ju på inspelningen så det ska ju spelas!

Bara en liten reflektion till. Att du får ont i fötterna eller blir trött för att du gör ditt arbete är väl inget lustigt. Att jag har ont i ryggen och har 50 brännsår på armarna när jag kommer hem från arbetet som svetsare är inte heller lustigt. Arbete som arbete!

MVH Samuel, en som tillhör en lite bortglömd skara hårdrockare
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2004/02/11 :  01:50:07  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Kan snabbt säga att Sladd demade Metallicas DVD i multikanal på mässan. Det rockade!

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Saro
Member

1721 Posts

Posted - 2004/02/11 :  08:36:37  Show Profile Send Saro a Private Message
Zalve: I så fall ska sladd hedras med glitter och guld
Men DVD är inte riktigt samma sak som cd i alla fall.

MVH Samuel Rönnqwist
Go to Top of Page

jojje_guitar
Member

701 Posts

Posted - 2004/02/11 :  09:33:08  Show Profile Send jojje_guitar a Private Message
Måste bara få inflika en åsikt/liknelse. Jag har inte (tyvärr) varit på nån hifi-mässa någon gång, men skulle jag besöka en sådan skulle jag inte ha några andra förväntningar än att få uppleva mer ögongodis än örongodis. Jag har däremot besökt ett antal MC-mässor i mina dagar och inte #¤% går jag dit i tron att jag ska få provköra (provlyssna ) ett gäng hojar... Provkör gör man hos MC-handlaren, provlyssnar gör man hos Hifi-handlaren, på mässor medtager man haklapp, så man inte dreglar för mycket på golvet...

Vanligen och vänligen
/G

"How about some thinking, before you blow the chessboard clean?" - Roine Stolt, Wallstreet Voodoo
Go to Top of Page

Guru
Member

2775 Posts

Posted - 2004/02/11 :  10:01:05  Show Profile Send Guru a Private Message
Varför inte ta hjälp av folk från forumet, jag kan sätta pluring på att det finns massor av folk som är villiga att hjälpa till.
Det kan ju bara vara såna saker som att hjälpa till med att lyfta prylarna på plats och enklare saker som att fixa lunch eller liknande.
En timme fri tid på anläggingarna så kan man nog få vilken medlem som helst här att ställa upp på det mesta ;)

Mvh
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2004/02/11 :  20:50:05  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Tack för alla synpunkter, mailboxen är inte särskilt tom heller....

En sak som jag känner behöver belysas är det där med demomusik. Ett flertal gånger denna vinter har det dykt upp påstående att jazzsångerskor och liknande musik skulle vara "lätt".

Här är min tro att den som tror det förmodligen tror att komplex musik är svårare, att detaljer, dynamiska förlopp, komplicerade passager eller för all del Rammstein skulle vara toppen på berget av en högtalares (och anläggningens)förmåga. Kanske tycker samma gäng att The Wall är en bra inspelad skiva....

Jag håller inte med, i alla fall inte helt. Det finns ju tillfällen då en jazzlåt med en sångerska demas eftersom systemet och högtalarna inte klarar komplex dynamisk musik. De är förmodligen små, har dåligt med bas och är gjorda för små rum. Inget läge att lira Metallica på mässa med andra ord....

I alla andra fall så är det ju nästan helt tvärtom !

Ser man på hela processen från inspelningstillfälle/inspelningstekniker, mixare mm så är ju förutsättnignarna ganska olika.

Nu överdriver vi liiite:

I den hårda komplicerade världen består micksättarna av gamla avdankade snudd på heldöva rocktrummisar, det hela mixas med komressorer och limit-boxar och all jordens jävelskap som tänkas kan släpas in i en studio och körs ihop och rattas av en annan fd bandmedlem, dito halvdöv....

I den andra världen spelas låtarna in på jazzklubb, i kyrka eller liknande. Man använder få mickar och de som används anländer i trälådor med sammetsfodring, mickriggare ägnar timmar åt att justera in allt för att slippa korrigera i mixerbord i efterhand. Ibland finns där inget mixerbord i efterhand.... Inga kompressorer, inga limit-boxar eller annan skit...

Vilken genre har mest POTENTIAL efter att inspelningen är gjord ?

I system 1 (den hårda världen) kommer inga förbättringar att höras (eftersom de inte finns) efter en viss nivå. Säg att vi lämnat midfi-nivå och klättrat upp till lite bättre saker och jodå, det blir mer dynamik, flyttas mer luft men i övrigt händer inget. Man kan dubbla kvaliteten och fyrdubbla anläggningskostnaden. Det låter fortfarande som en sönderkörd inspelning gjord av ett gäng halvdöva fd rockmusiker med permanent tinnitus. Kompressorerna kanske hörs väldigt tydligt med sitt pumpande, det är alles. Pengar i havet.

På anläggning 2 så slutar nästan aldrig välljudet att öka. Det finns hela tiden mer att få, mer 3D, mer lyster, luftigare diskant, mer rumsinfo i subbasområdet, mer rysfaktor på röster som ju bättre anläggning man laddar med hela tiden blir mer verklighetstrogna och punktformiga....

Det ena låter komplicerat men är ibland en ljudkuliss för midfi.

Det andra är komplicerat och raffinerat med skyhög upplösning.

Nackdelar? Jo, det är ju inte säkert att musikmaterialet håller samma kvalitet som inspelningen. Och då är vi där igen. Pengar i havet.

Men en anläggning som är fullregister och som klarar att ta upp hela raffinemanget på en jazzplatta av denna kaliber lirar som regel komplicerad rock med vänsterhanden.

De som demar jazzplattor har alltså något de vill visa och har du varit med om hur mycket det finns att hämta ur vissa av dessa plattor så vet du hur det kan låta. Det är alltså en utmaning som bjuds vid sådan demo, ingen lättköpt väg.

Ha nu tålamod med de schabloner jag tagit med för att tydliggöra fenomenet. Det finns såklart komplicerad tung musik som är välinspelad. Men i förhållande till procenten välinspelad jazz av det som finns så är sådana inspelningar i minoritet.

mvh

sladd

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2004/02/11 :  21:00:09  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
Hej,

Intressanta åsikter.

Jag tror att ett stort fel man har som mässbesökare helt enkelt handlar om "sinnesstämning". Hur skall man ALLS kunna hänge sig åt musiken och de ljudliga kvaliteerna med 20 andra (likasinnade) hifinerdar i en ny miljö?

För min del handlar det om att välja ut de rum/märken jag är intresserad av och sen lägga mer tid där. Alltså hellre 3*45 minuter än 45*3 minuter, if you catch my drift!

Håller med dig sladd sånär som att kritik mot jazz kanske kan handla om att inspelningskvaliteerna inte alltid når fram till lyssnaren i mässammanhand. Kvaliteerna handlar bl.a. om ljudbild (anser jag) och hur mkt ljudbild blir det på mässor? I övrigt är jag med på att jazz inte är lättåtergivet.

The Wall = pink F's eller syfter herrn på Jennifer Warnes?





Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2004/02/11 :  21:34:17  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Jag jobbar själv på Malmö mässan när den hålls , jag vet precis hur du känner dig Sladd. Men faktum är att Hifimässorna som finns borde hitta bättre lokaler. Hur det ska ske lämnar jag till arrangörerna att fixa

Ha det bäst
J


>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Saro
Member

1721 Posts

Posted - 2004/02/11 :  22:06:56  Show Profile Send Saro a Private Message
Sladd: Givetvis har du en poäng i det du säger.

The wall har jag lyssnat på Lp och blev inte sådär jätteimponerad av kvaliten. Jag föredrar heldre att spisa Metallica Blackalbum eller för den delen Nightwish. Visst har jag en del "finmusik" i samlingen med gångerna jag lyssnar på det blir blara glesare och glesare. Jag tycker inte att det är kul helt enkelt. Det ska vara kul att lyssna på musik och gillar man inte musiken så är det inte lika roligt. Det kan vara kul på ett annat sätt! När man lyssnar på Nils Lofgren och mitt i den värsta gitarronani så uppnår man någon form av hifinirvana. Nu är det iof en väldigt bra inspelad skiva så det är lite fusk just med den men ni kanske förstår vad jag menar.

Mer bra inspelad metal åt folket :)

MVH Samuel
Go to Top of Page

Merry
Member

275 Posts

Posted - 2004/02/11 :  23:38:59  Show Profile Send Merry a Private Message
kan ju bara nämna att pause körde demo på iron maiden rock in rio på meridian och jag blev helt såld ,man bara satt och gapa.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2004/02/12 :  00:26:16  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
kan ju bara nämna att pause körde demo på iron maiden rock in rio på meridian och jag blev helt såld ,man bara satt och gapa.


Den är faktiskt lite lustigt mixad , sång i frontarna , även trummorna. Det ända som ligger i centern är tredje gitarren.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

larson
Starting Member

25 Posts

Posted - 2004/02/12 :  11:12:38  Show Profile Send larson a Private Message
Kolla gärna in en annan mässdemonstratörs synpunkt på Triod Ljuds hemsida. Klart ödmjukt och inte en hel radda med bortförklaringar.

larson
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/12 :  11:18:43  Show Profile Send 10 a Private Message
quote:
I den hårda komplicerade världen består micksättarna av gamla avdankade snudd på heldöva rocktrummisar, det hela mixas med komressorer och limit-boxar och all jordens jävelskap som tänkas kan släpas in i en studio och körs ihop och rattas av en annan fd bandmedlem, dito halvdöv....

[klipp /]

I system 1 (den hårda världen) kommer inga förbättringar att höras (eftersom de inte finns) efter en viss nivå. Säg att vi lämnat midfi-nivå och klättrat upp till lite bättre saker och jodå, det blir mer dynamik, flyttas mer luft men i övrigt händer inget. Man kan dubbla kvaliteten och fyrdubbla anläggningskostnaden. Det låter fortfarande som en sönderkörd inspelning gjord av ett gäng halvdöva fd rockmusiker med permanent tinnitus. Kompressorerna kanske hörs väldigt tydligt med sitt pumpande, det är alles. Pengar i havet.

Ha ha ha!! Skitroligt!!

Fast när man kommer på att det är sant fastnar skrattet i halsen...

Edited by - 10 on 2004/02/12 11:19:25
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2004/02/12 :  11:21:23  Show Profile Send 10 a Private Message
quote:
The Wall = pink F's eller syfter herrn på Jennifer Warnes?

Du blandar inte ihop "The Wall" med "The Well" i Jennifer Warnes-fallet?
Go to Top of Page

qsecofr
Member

615 Posts

Posted - 2004/02/12 :  14:22:30  Show Profile Send qsecofr a Private Message
Prova med pekfingret annars
Go to Top of Page

qsecofr
Member

615 Posts

Posted - 2004/02/12 :  14:35:17  Show Profile Send qsecofr a Private Message
Allvarligt talat finns det verkligen folk som tror att Pop/rock är svårare att återge än Akustisk musik?
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/02/12 :  15:35:08  Show Profile Send nin a Private Message
Alltså, jag lyssnar på allt från Jazz och blues till Black metal. Och jag anser att en anläggning SKALL (om den är bra) kunna återge både bra inspelad jazz och bra inspelad metal lika bra annars så är den enligt mig skit. Kan inte en anläggningen ge en sådan rock rökare som Deep Purple Book of Talisyn, ett bra ljud och även bra ljud på Court and Spark och någon bra inspelad jazz så är det inte en bra anläggning, IMO. Att den skulle vara "tuned in" för bara en sort musik är för mig helt värdelöst.

Så en bra demo för mig är att kunna höra olika sorters musik på samma anläggning. Samtidigt så får dom som bara lyssnar på jazz eller metal höra "sin" musik iaf en gång på anläggningen.
För bra inspelad metal/rock ÄR även svårt att återge bra, något som jag själv märkt när jag jämfört olika anläggningar med samma skivor.

Edited by - nin on 2004/02/12 15:36:34
Go to Top of Page

razor
Member

162 Posts

Posted - 2004/02/12 :  15:40:13  Show Profile Send razor a Private Message
Om vi nu ska tala musik, så anser jag att även ovanstående diskussion visar på en förvånande trångsynthet. Antingen jazz eller Metallica eller Iron Maiden, det verkar vara ungefär så långt musikvärlden sträcker sig för vissa. Själv hörde jag nästan ingen musik på mässan att relatera till, då jag främst lyssnar på elektronisk musik (nämner ingen sub-genre, men kan nämna artister som Boards of Canada, Global Communication, Bola, m fl). Det enda elektroniska jag hörde var Yello's "Fat Cry" i rummet med de gigantiska finska högtalarna (vad de nu hette), samt lite technodunk ifrån rummet intill när jag lyssnade på Revel med dansken (var det Linn som röjde lite? ;). Och vad gäller välinspelad musik, så anser jag att en anläggning ska kunna prestera väl även med mindre idealiskt producerade skivor. Personligen, och jag kanske tillhör en minoritet i och med detta, så köper jag skivor efter hur intressanta de är musikaliskt, _inte_ inspelningstekniskt.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/02/12 :  15:42:29  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Personligen, och jag kanske tillhör en minoritet i och med detta, så köper jag skivor efter hur intressanta de är musikaliskt, _inte_ inspelningstekniskt.



Samma här! Fullt med urusel inspelad musik som är kanonbra i min samling.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.81 sekunder. Snitz Forums 2000