HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 förmåga att rymma elektriska laddningar?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

bliss
Member

681 Posts

Posted - 2003/10/19 :  10:24:39  Show Profile Send bliss a Private Message
svenska akademiens ordlista över svenska språket ger mig ingen klar uppfattning om vad kapacitans är; eller kanske snarare innebär. finns det någon vänlig själ som kan ge en snabblektion? hur ska jag tex tolka vad som sägs om kapacitansen i denna information gällande en signalkabel:

"Designad och tillverkad av Klotz. Dubbel skärmad svart kabel. Extremt låg kapacitans: 70mF/meter. Dubbla par Neutrik RCA kontakter. Kabelns längd 1 meter."

bliss

Oh by the way, which one's Pink?

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/10/19 :  12:21:31  Show Profile Send f95toli a Private Message
Det beror på vad du menar. Att förklara kapacitans när det gäller en kondensator är ganska enkelt. Deb enklaste typen av kondensator är två metallplattor med ett isolerande skikt emellan. Vad som händer när man laddar upp en kondensator är att laddningarna strämmar så att man får ett överskott av negativa laddningar på ena sidan och ett överskott positiva laddningar på den andra (så att summan av alla negativa+summan av alla postiva=0). Om man sedan kortsluter kondensatorn kommer en ström gå mellan de två plattorna som flyter ända tills alla laddningar har "tagit ut" varandra (spänningen över kondensatorn är noll). Kondensatorns kapacitans, C, är alltså här ett mått på hur många laddningar den kan "lagra".

När det gäller kapacitans i kabel är det svårare att förklara. Egentligen går det inte att använda "vanlig" elektronik för att förklara det, man måste använda mer komplicerad fysik (vågutbredningsteori) för att förstå vad som egentligen pågår coh tyvärr går det inte att direkt översätta "kapacitans" på riktigt samma sätt här.
I praktiken kapacitans en av de parametrar som man kan använda för att räkna ut vad som händer när en signal går igenom en kabel (fasvridning, dämpning osv). Vilken parameter som är "viktigast" för en kabel beror på vad den ska användas till, ibland vill man ha låg kapacitans och ibland låg induktans (för att göra det ännu krångligare är induktans och kapacitans relaterade vill varandra, det går inte göra båda små så man får kompromissa).


Jag hoppas detta hjälper
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.53 sekunder. Snitz Forums 2000