HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Elektronikfråga om spolar
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

99nvbjed
Starting Member

46 Posts

Posted - 2003/09/05 :  18:27:46  Show Profile Send 99nvbjed a Private Message
Inte direkt audio, men ni verkar ju ha koll på elektronik en del av er.

Jag har en liten ritning framför mig där det ska vara några spolar lindade med 1,25mm tråd runt en 6mm axel. Vad har en spole egentligen för elektroniska egenskaper, vad gör den med spänning, ström osv.?

// Joel

944Driver
Member

159 Posts

Posted - 2003/09/05 :  20:57:45  Show Profile Send 944Driver a Private Message
Spolen strävar efter att hålla magnetfältet i sig konstant. Går det ingen ström genom spolen är också fältet noll, lägger man då på en spänning för att driva ström genom spolen vill inte spolen det till en början utan det tar _lite_ tid innan strömmen börjar flyta fullt. När då strömmen väl börjar flyta genom spolen blir det naturligtvis ett magnetfält i den och spolen får acceptera det. Bryter man nu strömmen igen gillar inte spolen det utan vill behålla det magentfält den har fått av strömmen, spolen skapar då strömmen och spänningen själv för att ha kvar magentfältet. Detta kan den bara göra ett _kort_ ögonblick innan energin i fältet tar slut och både magentfältet och strömmen försvinner. Dessa egenskaper gör att man kan säga att spolen är "strömtrög", den vill behålla allt som det är och inte förändra något.

Försöker man skicka en signal genom spolen går signalen igenom den om signalens frekvens är låg eftersom spolen då hinner ändra sig i takt med signalen. Är frekvensen hög hinner inte spolen ändra sig något att tala om innan signalen svänger åt andra hållet igen och spolen hindrar då signalen från att gå igenom. Spolen har alltså låg impedans för låga frekvenser och hög impedans för höga frekvenser. (impedans = växelströmsmotstånd)

Hoppas det blev lite klarare, det är säkert fler som fyller på med mer info.

//Magnus
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/09/05 :  21:06:40  Show Profile Send f95toli a Private Message
En spole fungerar så att den "lagrar" magnetisk energi. Rent konkret innebär det att spänningen över en spole kommer bero på hur snabbt strömmen genom den ändras. Om man sätter in en spole i serie med de övriga komponenterna i en elektrisk krets så händer följande

*Strömmen fasförskjuts 90 grader relativt spänningen
*Kretsens impedans (dess växelströmsresistans) ökar med frekvenser, låga frekvenser har lättare att ta sig igenom spolen än höga frekvenser. Det är detta man utnyttjar i ett högtalarfiler, spolen fungerar som ett lågpassfilter.

Det ska tillägas att en spoles induktans inte har något att göra med vilket material den är lindad av, induktansen beror enbart av geometrin om spolen är luftlindad.
Om man vill höga induktansen utan att ändra geomterin kan man dock sätta dit en "kärna", vanligvis järn, istället för luft. Detta har dock andra nackdelar och används rätt sällan inom hifi.

Go to Top of Page

Wolfie
Member

752 Posts

Posted - 2003/09/05 :  22:25:42  Show Profile  Visit Wolfie's Homepage Send Wolfie a Private Message
"*Strömmen fasförskjuts 90 grader relativt spänningen"

Rent teoretiskt, ja. Men ingenting är ju verkligheten som den är i teorin. En spole som är lindad av exempelvis koppartråd (i ditt fall har den 1.25 kvmm area) har även en inre resistans. Dvs så ska man egentligen vid teoretiska beräkningar räkna en modell av en spole som innehåller en spoles induktans (det fenomen som ovan talare beskriver väldigt bra) och dess serie resistans. Hur stor resistansen i spolen är beror på vilket material spolen är lindad i (olika material har olika konduktivitet) samt hur lång "tråden" som spolen är lindad av är (eg. antal varv och diameter).

En spole som är lindad av en väldigt tunn tråd får en högre resistans än motsvarande spole lindad med en grövre tråd. Beroende på applikation så lämpar sig det ena framför det andra... I de applikationer där man vill ha så få förluster som möjligt (vill ha en så ideal induktans som möjligt) väljer man en spole lindad av grov tråd.
En spole i praktiken kommer egentligen att ge en induktiv resonanskrets, vilket iof inte är fel, bara man tänker på det i de beräkningar man gör.

Ingen ordning utan kaos!
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/09/05 :  22:34:43  Show Profile Send f95toli a Private Message
Wolfie: Du har helt rätt, det är bara det att det nästan alltid är bättre att tänka på en verklig spole som en seriekrets bestående av en ideal spole och ett motstånd, det förenklar det hela avsevärt om man delar upp problemet så.
I praktiken har man ju också andra problem, ex. ger en grov tråd liten resistans men å andra sidan får man plats med färre varv inom en given diameter.
Go to Top of Page

PelleW
Member

311 Posts

Posted - 2003/09/06 :  01:22:58  Show Profile Send PelleW a Private Message
Wolfie:
Den rena resistansen i spolen bidrar ju inte till något fasfel, vilket innebär att f95toli har rätt i att strömmen kommer att fasförskjutas 90 grader vid tillräckligt hög frekvens. Räknemässigt 45 graders vid dess pol (där den dämpat 3dB) och sedan gradvis mer tills cirka 10 ggr polens frekvens där den kommer att fasförskjuta 90 grader.
Så sammanfattat, resistansen i spolen kommer inte att inverka på fasen, utan endast dämpa signalen, vilken man inte så gärna vill ändå.
Rätta mig gärna om jag har fel, jag är inte helt utan påverkan av diverse drycker.

-Pelle
Go to Top of Page

99nvbjed
Starting Member

46 Posts

Posted - 2003/09/06 :  16:16:52  Show Profile Send 99nvbjed a Private Message
På ritningen står det 1,25mm diameter, är det fel, ska det vara area?
Måste det vara en enkelledare eller går det bra med en kabel med flera ledare? Har en kabel med 1,5mm, spelar 0,25mm skillnad nån roll?

Tack för att ni kan så mycket! =)

// Joel
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/09/06 :  17:22:27  Show Profile Send f95toli a Private Message
Tja, diametern blir större.
Så länge som antalet varv är samma kommer induktansen bli densamma, att en grövre ledare gör egentligen ingenting och det kan faktiskt vara en fördel eftersom spolens serieresistans blir lägre. Jag tror inte det ska vara några problem.

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000