HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 pioneer SA-8500II modifiering, o kabel tankar??..
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Bönan
Starting Member

15 Posts

Posted - 2003/08/05 :  17:42:52  Show Profile Send Bönan a Private Message
Tjenare.
jag tänkte kolla om någon av er kunde hjälpa mig.
Jag håller på att modifiera upp min gammla Pioneer SA8500II förstärkare. Tänkte byta ut de gamla ärgade rca kontakterna och högtalarterminalerna, och även göra mina egna signalkablar.
så till frågorna.
Förstärkaren har en brygga på baksidan som kopplar ihop förstärkar delen med slutsteget, Går det ersätta denna metall pinne med en signal kabel. Borde ju bli lite bättre, med tanke på att den är inte skärmad eller nånting??. Hur kraftig borde denna kabel vara, som en normal signalkabel? och hur blir det med jorden, metallpinnarna som sitter där nu är endast i kontakt med +polen.

Jorddelen på rca kontakterna. Måste denna ha mycket bra kontakt med höljet på förstärkaren, eller räcker det att den är sammankopplad med ex, en kabel lödd på en skruv??

Något annat bra tweak på en sådan här förstärkare??

Samt vet någon var man kan få tag på bra kvalitets högtalarterminaler för inbyggnad i förstärkare. De enda jag hittat är WBTs men de är aningen för dyra.

Är det någon idé att modifiera så här, och skaffa nya signal kablar. För kablarna som sitter inne i förstärkaren verkar inte vara av allra högsta kvalité, de är inte skärmade och så vidare. Likadant för RCA som för högtalarkablarna inne i förstärkaren. Signalen skall ju ändå gå genom dom sedan???


tack på förhand
/Martin

Ride hard and stay dirty

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2003/08/05 :  20:02:39  Show Profile Send AndersP a Private Message
Hej.

" Går det ersätta denna metall pinne med en signal kabel. Borde ju bli lite bättre, med tanke på att den är inte skärmad eller nånting??. Hur kraftig borde denna kabel vara, som en normal signalkabel? och hur blir det med jorden, metallpinnarna som sitter där nu är endast i kontakt med +polen. "

- Anledningen till att det kommer ut musik trots att bara "+polen" är ansluten är att förstärkardelarna är jordade på kretskortet. Det sägs dessutom av kunniga personer att jordningen är viktig och att varje enskild krets bara ska jordas på ett ställe för att slippa brum och sånt. Jag tror inte du vinner nåt på att införa ännu en potentiell brumkälla i förstärkaren.

" Jorddelen på rca kontakterna. Måste denna ha mycket bra kontakt med höljet på förstärkaren, eller räcker det att den är sammankopplad med ex, en kabel lödd på en skruv?? "

- För det första bör du nästan ha kopplingsschema/servicehandbok på förstärkaren för att få lov att ställa en sån fråga , för det andra ska du koppla EXAKT som det var. Annars blir det brus och brum om du har tur och rök och gnistor om du har otur, för det fjärde ska chassilådan kopplas till kortet på max en punkt osv, men det är egentligen bullshit. Alla kopplingar är redan testade av Pioneer för lägsta brum och oljud och du ska koppla som dom har gjort. Alternativet är en sämre förstärkare än vad du startade med.

" Något annat bra tweak på en sådan här förstärkare?? "

- Bästa tweaken du kan göra är att kontrollera och evt. justera tomgångsström och DC-offset på den. ( servicemanual )
- Tweak nummer två är att byta volympotentiometer på den. ALPS är ett ganska bra märke som inte är så dyrt. ( 150:- )( Servicemanual )
- Ha ingen övertro på "magiska" tweaks. Du blir bara besviken.

- Nu är jag inte lagd åt det hållet, men det finns ett gäng med experter här som bygger/monterar sina egna kablar för en spottstyver. Dessa individer vet också allt om olika kontakter och sånt. Kolla in sökfunktionen.

" Är det någon idé att modifiera så här, och skaffa nya signal kablar. För kablarna som sitter inne i förstärkaren verkar inte vara av allra högsta kvalité, de är inte skärmade och så vidare. Likadant för RCA som för högtalarkablarna inne i förstärkaren. Signalen skall ju ändå gå genom dom sedan??? "

- Kablarna inne i förstärkaren är korta och har ett jordplan i kretskortet. Dom sitter dessutom inne i en jordad plåtlåda. Det går dessutom inte audiosignal i alla. Jag tror du bara riskerar att sabba förstärkaren.

Sabba inte i onödan.

//Anders



Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2003/08/11 :  10:23:57  Show Profile Send DrBoar a Private Message
Angående "pinnen" DVS bygeln mellan för och slutsteg. Kolla in HifiKlubben "TARA Labs Missing Link signalkabel"

Tweaks
Jag biffade upp en NAD 3020 med 4 ggr större ellytar i nätdelen (från 2.2mF till 10 mF). Detta höll många år men sedan gick den sönder. Om detta har med de ökade startströmmarna (som belastar trafo och likriktare) elle inte vet jag inte. Hur som helst så blev basen bättre av den kraftigare nätdelen och detta hade jag nytta av i flera år. Då jag inte är någon elektronikmänniska gör jag sådana radikala ingrepp bara på sådant som jag har "råd" att förstöra

Högtalarterminaler. ELFA har bra chassikontakter (CLIFF) annars kan man slakta vanliga högtalarterminaler och fixa isoleringebrickor emellan.
Go to Top of Page

Bönan
Starting Member

15 Posts

Posted - 2003/08/11 :  23:10:33  Show Profile Send Bönan a Private Message
tack för hjälpen!
AndersP: tror du det kan vara bra att byta ut de gamla RCA kontakterna då??

/Martin
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2003/08/12 :  12:08:21  Show Profile Send AndersP a Private Message
Kan va en bra ide, speciellt om du ska använda guldbelagda interconnects. Det är bra med samma metaller i kontaktytorna, men glöm inte vilka tweaks som verkligen räknas.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2003/08/12 :  13:33:50  Show Profile Send AndersP a Private Message
Och just det, koppla på samma sätt som det var.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000