HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 kan detta verkligen stämma?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/08/04 :  08:45:51  Show Profile Send brumel a Private Message
Jag ska jämföra supra ply och ekk internkabel min högtalare. Jag ska i ärlighetens namn inte säga att jag trodde elkablar va nåt man kunde ha i anläggningen innan jag kom till det här forumet. Ingen informerade mig om det förutom en gammal HF där det står om ekk i en artikelserie - tweakhörnan.
Det är inte politiskt korrekt i branschen helt enkelt. Om du går och köper en anläggning så säger försäljaren 10% på kablar och så köper man några fina snoddar. Det låter ju för det mesta bra. Och så kanske man köper nya snoddar när man är less på dom gamla. Och dom låter också bra. Men jag har aldrig sett nån byta ht kablar till en helt annan (billigare) prisklass under en demo av highend högtalare. Kanske för att det är klumpigt. Kanske för att skillnaden är försumbar.

Men jag tycker man kan testa lite nonamekablar och elsladdar oavsett vad man har för högtalare. Kanske inte skx eller rkx lampsladd men lite grövre kablar som pallar åtminstone 10 A. Det förutätter ju en del: man måste 1) glömma status och prestige och "dyrare är bättre"-tänket, 2)färgen och utseendet har ingen betydelse, 3)inte se kablar som en krydda i anläggningen utan som en lina med vissa egenskaper. Som helst ska vara så kort som möjligt.

Den som jämför med något "sämre" kanske ändrar uppfattning.

Hifiarkeologen

Edited by - brumel on 2003/08/04 08:52:35
Go to Top of Page

Michael G
Member

92 Posts

Posted - 2003/08/04 :  12:00:44  Show Profile Send Michael G a Private Message
Hej Bandidos och ni andra...

Jag har två anläggningar hemma. Ingen av dessa tillhör kategorin "absolut sämsta anläggningarna". En av dem tillhör det prismässiga lägre mellanskiktet och den andra är hopplock av äldre begagnade saker men med ljudmässiga kvaliteter.

I slutet av -80-talet och början av -90-talet provade jag en del högtalarkabel med priser på upp till c:a 1000 kr/m. Alltså inte de allra värsta värstingkablarna, men ändå rätt dyrt om man som jag behövde nåra meter... I detta sammanhang provade jag även lampsladd och installationskabel av olika sorter och grovlekar.

Det hela slutade med att jag bestämde mig för skärmad 2,5 kvcm EKK. Ingen "lät" bättre men många "lät" sämre. Detta blev alltså mitt "best buy".

I mitten av -90-talet provade jag olika signalkablar (mellan apparater). Alltifrån "laktitssnören" till en då välrenommérad signalkabel för ett par tusen kr. Även här fanns kablar för helt andra ändamål med. Mitt best buy den här gången blev en datakabel som jag tror hette "RG 62". Den var inte billigast (ett par hundra med hyfsade kontakter) men inte sämre än någon annan av de dyrare.

Jag bör tillägga att det var betydande skillnader (klart hörbara) mellan de bästa och de sämsta i bägge kabeltesten. (Såväl högtalar- som signalkabel.)

Några allmäna slutsatser jag drog;

- Det är ljudmässiga skillnader på kablar.
- De medföljande "lakritssnörena" är rena skräpet.
- Generellt ger dyrare kabel bättre resultat för dedicerad kabel. Men det finns undantag (=dyrare blir sämre).
- Skillnaderna mellan kablarna minskar i takt med högre pris. (En hundrakronors signalkabel på biltema är alltså oerhört mycket bättre än ett lakritssnöre men bara något sämre än en tvåtusenkronorskabel.)
- 2,5 kv skärmad EKK kan väl mäta sig med dedicerad högtalarkabel för åtminstone 1000 kr/meter
- RG 62 med hyfsade kontakter kan väl mäta sig med dedicerad signalkabel för ett par tusen kronor.

Observera att jag i och med detta inte på något sätt hävdar att det inte kan finnas bättre kabel såväl inom som utom de av av mig testade prissegmenten. Men de av mig valda kablarna kan nog tvivelsutan betecknas som prisvärda.

Hälsn. Michael
Go to Top of Page

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2003/08/04 :  12:49:51  Show Profile Send matson a Private Message
Ja det säger ju sig självt att kablar är det viktigaste som finns. Störtlöjligt att det finns folk som tror att EKK skulle duga! Jag har provat och till och med min flickvän hörde skillnad när jag bytte kablar, och hon är inte ens intresserad....

Fast ibland funderar jag på logiken över att byta ut ca 3 meter av 50.....

Bandidos: Välkommen hit! Vi hade nästan slut på världsmästare!

Mvh
Go to Top of Page

Lelle
Member

324 Posts

Posted - 2003/08/04 :  13:27:15  Show Profile Send Lelle a Private Message
Ärligt talat så tror jag inte att speciellt många har provat EKK än mindre jämfört med "fin-dyr" kabel (inte jag heller - därför kör jag EKK tills jag vet (tycker-upplever) (när jag tycker att jag får råd att prova) att något annat är bättre).
Jag lägger hellre mer pengar på rummet, elektronik, musik-skivor.
När man ser de flestas rum som de spelar i så är ett kabelbyte (över en viss mininivå) en "piss i atlanten".

Think different.

Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/08/05 :  08:03:50  Show Profile Send Bravo a Private Message
Jag kan nog hålla med dig om "Lelle" att många ggr. ägnar man sig åt fel saker. Säkert skulle det för många, ja kanske de flesta, vara mer givande att förbättra lyssningsrummet för att nå ett bättre ljud.

Rumsakustik är emellertid svårt och då blir det nog så att man många ggr tar en lättare, men dyrare, väg till en större upplevelse samtidigt som du ändå inte utnyttjar fulla kapaciteten i nyförvärvet.

Bravo
Go to Top of Page

Meyer
SW-hantering

209 Posts

Posted - 2003/08/05 :  18:46:05  Show Profile  Visit Meyer's Homepage Send Meyer a Private Message
Kabelbyte gjorde då mycket för mig...
Körde först med Tara Labs Klara och bytte till Tara Labs Nexa som jag kör biwirat. Mycket stor skillnad för mig iaf!

lyssna först, bedöm sedan.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000