HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 snåla människor överallt...?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2003/04/15 :  13:18:06  Show Profile Send hal a Private Message
quote:"snåla människor överallt"
Håller med candycraver, frågan är vem som är mest snål säljaren som begär för mkt eller köparen som vill ge för lite.
Håller själv på att sälja en liten skåpbil och inser att jag måste sätta in en ny annons och sänka priset.
Vi lever i en marknadsekonomi med dess fördelar och nackdelar.

:-)

Veckans skiva, här !
Go to Top of Page

Revisorn
Member

380 Posts

Posted - 2003/04/15 :  13:20:52  Show Profile Send Revisorn a Private Message
Citat Yalpa: "Jag undrade, att på en liten och ständigt krympande marknad, borde inte strävan efter nyttomaxeimering hållas tillbaka av en förhöjd moral?"

Men din egen moral att ta ut så högt pris som nånsin möjligt, den påverkas inte? Du ser inga motsägelser i vad du nu framför?

Krympande och krympande marknad? Om nya saker säljs i en takt som är högre än gamla saker kasseras växer tillgången på Hifi ständigt. Ökad produktivitet sänker tillverkningskostnaderna och därmed (vid konkurrensmarknad) konsumentpriserna (ceteris paribus förståss :) ).

Faktiskt är det så att tillgång och efterfrågan styr. Forum som detta underlättar denna "beg-marknad" och den globala spridningen samt gemensamma valutor jämnar ut den mellan geografiska områden.

mvh Björn

Edited by - Revisorn on 2003/04/15 13:23:50
Go to Top of Page

Monster
Member

268 Posts

Posted - 2003/04/15 :  13:26:55  Show Profile Send Monster a Private Message
Tjena, Har inte läst hela tråden, men...

När det gäller elektronik och vad vi sysslar med finns det som i allt annat produkter som tycks hålla värdet bättre en andra. Tex ett par JBL får man betala bra mycket för även fast modellen är från tidigt 80. Däremot verkar många av oss inte riktigt förstå vad prylarna vi säljer är värda. Om jag köper en begangnad tec Cd-spelare från 97 kan jag faktiskt betala en slant. Spelaren är ny och bör vara i hyfsat skick. Men sedan finns det enlig mig mindre lyckade priser tex Quad ESL 63 för 14,000Tkr. VA!!!!!!!!!!!

Mvh
Jonas
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2003/04/15 :  13:56:35  Show Profile Send yalpa a Private Message
Revisorn > Jag skulle aldrig ta ut ett pris, som jag själv inte är beredd att betala om jag var seriöst intresserad av den varan. Moral gäller givetvis från båda sidor. Det finns massvis med folk som tar ut överpriser, men i mina inlägg har jag enbart kritserat dem som har skammbjudit.


Gå gärna in i en butik och fråga hur deras omsättning av 2-kanals hifi har utvecklats de senaste 3 åren, sen förstår du vad jag menar med krympande marknad.
Go to Top of Page

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/04/15 :  14:11:57  Show Profile Send Rebo a Private Message
Skambud är nått man får räkna med. Det är heller inte helt ovanligt att säljare, i mitt tycket, sätter ett lite för högt pris.

Det som jag förstår kan vara jobbigt är om en säljare sätter ett marknadsmässigt redan lågt pris. Sedan så kommer någon som inte har någon koll på produkten i fråga och ställer massa frågor, tar upp en massa tid, för att sedan lägga ett skambud.
Go to Top of Page

Revisorn
Member

380 Posts

Posted - 2003/04/15 :  14:32:16  Show Profile Send Revisorn a Private Message
Jag förstog ditt resonemang om krympande marknad redan första gången. Så din kritik om skambud gäller alltså enbart 2 kanal?

Jag tror alla som nån gång sålt kapitalvaror i andra hand har känt som du, man trodde att ens favoriter som man sparade länge till och köpte dyrt skulle ge en mer tillbaka när man sålde. Så ser tyvärr inte verkligheten ut.

Jaja, marknaden styr till slut även i detta sammanhang - som säljare får du sätta ett minimipris om du inte vill ha en förhandlingssituation med "störande förfrågningar" - problemet löst!

mvh Björn
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2003/04/15 :  14:49:08  Show Profile Send yalpa a Private Message
Jupp, min kritik gäller enbart 2-kanal.

Här har folk oftast väldigt stor kunskap om vad prylar är värda egentligen, införstådda med att man inte bara kan köpa nåt, utan den måste passa in och det eviga bytandet av prylar (vissa av oss). Samtidigt är man medveten om risker, hållbarhet, kvalité på produkter etc, en marknad med stor kunskap, där det även borde råda hyffsat stor enighet om vad en pryl är värd för rätt köpare.

Hur mobiltelefon eller datormarkanden bör vara, det bryr jag mig inte om, den är "självsanerande" eftersom omsättningen är enorm.
Go to Top of Page

Dimitri
Member

1050 Posts

Posted - 2003/04/15 :  14:57:46  Show Profile Send Dimitri a Private Message
Revisrn skriver:
"Krympande och krympande marknad? Om nya saker säljs i en takt som är högre än gamla saker kasseras växer tillgången på Hifi ständigt. Ökad produktivitet sänker tillverkningskostnaderna och därmed (vid konkurrensmarknad) konsumentpriserna (ceteris paribus förståss :) )."

Det är med viss aha! upplevelse jag läste dessa ord. Om en audiofil befinner sig på en sådan nivå att nästa uppgradering blir Valhalla, ML, Coltrane så måste det finnas en audiofil ett snäpp nere på skallan som kan köpa hans Kimber, classe och Audiovector avantg.
Men om återväxten underifrån minskar då minskar efterfrågan vilket påverkar värdet (=priset som det går att sälja för) vilket är ju icke önskvärt.
Jag tänker på "Medlemmarnas System" de som väcker störst beundran "vill ha" känslan hos mig är t.ex UD's och i viss mån Jan I's system. Många andra system får mig bara att gäspa.
Och? kanske man frågar, kom till saken bäste zed51!
Jo, det finns på forumet en atmosfär eller en stänk av oförsonlighet mellan high-end gänget och lts gänget, där det senare finns någonstans mellan rena diy gänget och high-end.
Lts och diy gängen genererar inte köparna som kan fylla på underifrån (=köpa uppgraderarnas "gamla" apparater). För varje ny lts och diy frälst går en presumptiv köpare av begagnad hig-end förlorad.
Alltså tänker jag, det kanske är detta som är roten till schismen mellan falangerna?
Dimitri
PS:hur blir man medlem i lts?
Go to Top of Page

Revisorn
Member

380 Posts

Posted - 2003/04/15 :  15:25:30  Show Profile Send Revisorn a Private Message
Intressant teori Dimitri! :o) Jag tror faktiskt inte att varesig "köpa dyrt"-gänget eller Lts/kan själv-gänget är riktigt så utstuderade. Men det är klart att nån som köpt/köper dyrt blir provocerad av nån som hävdar att han/honbyggt lika bra själv för en spottstyver (elektronik är billigt) eller fortfarande höjer sentecs försteg till skyarna. Hemmaflätning av kablar är ett strålande exempel!

/B

Go to Top of Page

Dimitri
Member

1050 Posts

Posted - 2003/04/15 :  16:28:50  Show Profile Send Dimitri a Private Message
Jag tror inte heller att det skulle ha ngt med "utstuderat" att göra. Snarare våra mänskliga, omedvetna (0 p. i psykologi) reaktioner.
Dimitri
Go to Top of Page

byggarn
Member

171 Posts

Posted - 2003/04/16 :  11:17:02  Show Profile Send byggarn a Private Message
Det brukar vara marknaden som styr priset. Om du annonserar och sätter ett pris och ingen köper för det priset måste det betyda att priset för varan är fel.
Det är en annan sak om DU tycker att den är värd en viss summa. Om ingen nappar så är det fel pris. Folk som bjuder talar om vad de är beredda på att betala, sen att du inte vill sälja är ditt problem. Då får du sitta där med din pryl som du inte vill ha.
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2003/04/16 :  12:27:39  Show Profile Send yalpa a Private Message
Ska jag behöva ta det igen...vem har sagt att ingen har bjudit det utsatta priset? Det jag undrade var, vad alla med skammbjud vill uppnå. Men detta är redan färdigdisskuterat, så varför göra nya inlägg?
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.3 sekunder. Snitz Forums 2000