HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Fördelarna med s k "uppsampling"
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/04/12 :  18:59:04  Show Profile Send Rebo a Private Message
Mikael2: Jag ser inte uppsampling som något spec. nytt. De flesta uppsamplingsmaskiner använder färdiga uppsamplingskrestar, som det inte krävers några genier för att utnyttja. Rent teoretiskt når man inte bättre resultar med uppsampling jämfört med översampling. Fördelarna är samma med båda teknikerna, men då man uppsamplar så väljer man en sämre väg i mitt tycke. Varför skulle det vara bättre att uppsampla till t.ex. 192 kHz som många gör, än att översampla till 352,8 kHz som många andra väler att göra?
Go to Top of Page

Mikael2
Member

1431 Posts

Posted - 2003/04/12 :  19:45:28  Show Profile  Visit Mikael2's Homepage Send Mikael2 a Private Message
quote:
Varför skulle det vara bättre att uppsampla till t.ex. 192 kHz som många gör, än att översampla till 352,8 kHz som många andra väljer att göra?


Nej jag vet inte och jag kan väldigt lite om digitalteknik. Jag vill bara få er att spekulera och kanske tänka i nya banor.

dCS köper väl inga färdiga upsamplingskretsar utan gör väl allt själv? Varför skulle de avslöja något om sin teknik för andra?

Även om tekniken skulle vara gammal så går den väl att förfina? Tänk er cd 16/44 som en komprimerad dataström utan decoder.
Tänk om dCS upsamplar helt korrekt? De har hittat the Holy Graal- decodern/upsamplaren som skapar en korrekt upplösning på 24/192

Det räcker förresten om det är en vacker upplösning på 24/192 den behöver inte vara helt korrekt

Det skulle vara intressant då att veta om alla upsamplares pcm 24/192 är identiska Om de inte är identiska så bör det väl finnas en som är bättre än en annan?

Vart tänker jag som är en amatör fel

Go to Top of Page

Kydyl
Starting Member

30 Posts

Posted - 2003/04/12 :  20:19:56  Show Profile Send Kydyl a Private Message
har nu läst lite på nätet och det verkar tyvärr som om att översampling och uppsampling används synonymt, t.o.m i samma text så används båda orden för att benämna samma sak... och det är ju i princip samma sak, bara jag som vill att översampling ska betyda att man samplar med högre frekvens än vad som behövs och uppsampla ska betyda att man skjuter in nollor i efterhand.

denna länk kan, iaf för de som vill, kasta lite ljus över själva tekniken (kräver dock en del förkunskaper för förståelsen)
http://www.chl.chalmers.se/~svenk/dig_sign.fk/stencil/mlt_rate.pdf

Confused by earlier errors.
Bailing out...
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/04/12 :  22:39:40  Show Profile Send brumel a Private Message
Det går inte att veta om de samples som kommer ut efter alla processer är korrekta musikaliskt? Det verkar vara mycket guesswork här.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

Miles
Nordic Sound Design & Base Technology

95 Posts

Posted - 2003/04/13 :  12:17:39  Show Profile  Visit Miles's Homepage Send Miles a Private Message
Jeg har dCS Delius + dCS Purcell

Purcell gir en bedre definert bass, bedre rominformasjon, plassering av instrumenter og vokaler, bedre oppstart og avsluntning av signalene.En mere naturellklang av vokaler og instrumenter. Og en mye bedre lugn i lydbildet.
Men den koster mye, her i Norge koster den 55 000 kr. og Purcell er verdt hver eneste krone.

Man kan ikke sammenligne cdspillere som f.eks. Electrocompaniet EMC 2,cdfix ,Advantage S1 , Wadia 301 eller Cary 306 Som alle har upsampler innebygget. Purcell gir en helt annen dimensjon en de "billige" upsamplerene.

Butikken som selger dCS her i Norge har sammenlignet( på dCS ) forskjellen mellom SACD og upsamplet til 24/192 signal fra Purcell.
SACD var håret bedre enn Purcell.

Base Technology
Nordic Sound Design
Go to Top of Page

Miles
Nordic Sound Design & Base Technology

95 Posts

Posted - 2003/04/13 :  13:51:04  Show Profile  Visit Miles's Homepage Send Miles a Private Message
http://www.aslgroup.com/dcs/StereophileVerdi.pdf

Base Technology
Nordic Sound Design
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/04/14 :  14:58:05  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Brumel skrev:
quote:
Det går inte att veta om de samples som kommer ut efter alla processer är korrekta musikaliskt? Det verkar vara mycket guesswork här.


Jo det går alldeles utmärkt!

Man kan jämföra mot en annan D/A-omvandlare som referens.

Det finns nämligen D/A-omvandlare som har klarat att passera genom en seriekoppling av A/D-omvandlare och D/A-omvandlare och där ingen lyssnare lyckats detektera några ljudförändringar jämfört med den analoga signalen som går in i A/D-omvandlaren. Då kan torde man kunna anse att denna D/A-omvandlare är "tillräckligt bra". Det har även visat sig att det finns flera D/A-omvandlare som inte kunnat skiljas från referens-D/A:n. Därfär kan det med mycket stor sannolikhet uteslutas att kombinationen A/D-D/A skulle vara en slump med en A/D som exakt skulle ha "tvärtom-distorsion" jämfört med DAC:en. Dessutom måste nivåerna vara inom +/-0,05 dB för att inte nivåskillnad ska påverka lyssningsresultatet.


Så om någon har hört en "D/A-omvandlare som är mycket bättre än den gamla referensen*" så har den antinegn dragit bort något eller tillfört något till ursprungssignalen.


* som alltså måste vara en sådan DAC som är mycket vätestad beskriven ovan


/Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

jajon
Ej medlem längre

415 Posts

Posted - 2003/04/14 :  18:47:14  Show Profile Send jajon a Private Message
Jag hörde om en kille som gick till konditoriet för att köpa en tårta.
När han hade bestämt sig frågade konditorn om han skulle skära upp den
i bitar, vilket killen ville. Konditorn frågade då hur många bitar, sex
eller åtta, varpå killen svarade:

- 8 bitar orkar jag aldrig, dela upp den i 6 du.


Edited by - jajon on 2003/04/14 18:48:52
Go to Top of Page

A8
Member

360 Posts

Posted - 2003/04/14 :  20:46:25  Show Profile Send A8 a Private Message
Som ni varit inne pa ar det mindre mening att anvanda en uppsamplare i en integererad cd spelare, det gar lika bra med oversampling. Det kan dock vara ett enkelt satt att hoja den totala samplings frekvensen och darmed snygga till signalen fran dac chippet eller sa foredrar man det dither som kretsen tillfor.

Det ar darimot stor mening i en separat dac da man enkelt kan klocka om. DESSUTOM blir flexibiliteten att enkelt hantera olika format och samplingsfrekvenser med bibehallen kvalitet avsevart hogra an genom att anvanda annan teknik.

For er som forfarande tycker det ar svart att forsta skillnaderna mellan over och upp......
Uppsamplings tekniken tar inkommande samplen och interpoler i fallet AD1896 2^20 ganger (super hog OVERsampling)och plockar sen de interpolerade samplen som stammer med den nya samplings frekvensen --> UPPsampling.

Michael

Go to Top of Page

A8
Member

360 Posts

Posted - 2003/04/15 :  19:46:09  Show Profile Send A8 a Private Message
HPW...

quote:Principen bakom översampling är att man interpolerar fram nya sampels och stoppar in dessa mellan ursprungssampelvärdena.

??? Rundgång & Omgång Go to Top of Page

Vad ar det du inte fattar??
Go to Top of Page

HPW
Member

370 Posts

Posted - 2003/04/18 :  05:45:28  Show Profile Send HPW a Private Message
A8

Jag förstår principen som du du förklarar.

Det jag inte förstår är att man kan lägga till ngt som inte finns
( men man antar ) och det blir bättre.

Så det är inget i ditt inlägg utan principen som har frågetecken.

Oversampling förstår jag som att man flyttar upp brytpunkten för filtret där det är lättare att bygga ett brant filter utan fasvridningar som dom tidiga CD spelarna led av.

Medan uppsamling lägger till ngt som inte finns

Det kanske finns ngn som kan förklara detta bättre varför det blir bättre när man lägger till ngt som är gissat

Rundgång & Omgång
Go to Top of Page

A8
Member

360 Posts

Posted - 2003/04/18 :  08:49:37  Show Profile Send A8 a Private Message
HPW,
Man använder de samples som skapas av översamplingen så visst, de fanns inte i ursprungs signalen men det kan man nog säga även om datan från ett traditionellt översamplings filter.

I en integrerad cd spelara har jag svårt att se varför en src skulle förbättra något annan än att enkelt höja den totala samplings frekvensen, tex från 352kHz till 768kHz för ett 8 ggr översamplings filter. Då är det (nästan) så att man kan skippa analoga filter vilket får anses vara en fördel.

Den två andra fördelarna med asrc är 1. flexibiliteten att hantera olika pcm format (dvd, dvd audio, cd etc) i en separat dac
2. Att den är asyncron med insignalen. Detta gör att man kan skapa en ny master clocka (nästan) helt utan jitter och på så vis kraftigt minska de totala tidsfelen samt skilja kvarvarande signal beroende tidsfel från de sista stegen i DA processen.

Det handlar alltså inte så mycket om att man tar nya samples utan vad asrc möjliggör genom sitt arbetssätt. Nya samples ar mer ett nödvändigt ont "eller priset man får betala" för att komma åt fördelarna jag just beskrev.
Go to Top of Page

DrMabuse
Member

307 Posts

Posted - 2003/04/18 :  09:50:13  Show Profile Send DrMabuse a Private Message
Begreppet översampling brukar användas när översamplingsfrekvensen är en jämn multipel av ursprungsfrekvensen tex 2x, 4x 8x medan uppsampling brukar användas när översamplingen inte är en jämn multipel. Nåja, en viss begreppsförvirring råder här.

Det slutliga resultatet för lyssningsupplevelsen är inte beroende av vilken av principerna som används utan HUR den används. Båda principerna manipulerar med ursprungsdata.
Go to Top of Page

HPW
Member

370 Posts

Posted - 2003/04/18 :  11:55:38  Show Profile Send HPW a Private Message
Jag kopplade ihop begreppet översampling med att det innebar att man interpolerade fram mer bitar > 16 till DA men så därför min begrepps förvirring.

Rundgång & Omgång
Go to Top of Page

A8
Member

360 Posts

Posted - 2003/04/18 :  19:10:03  Show Profile Send A8 a Private Message
HPW,
Som en konsekvens av att man interpolerar (i tidsdomanen) skapas storre bit langder som man sen maste hantera.
Detta sker med avrunding och dither om inte ordlangden racker till. Aterigen ar ar inte detta forsta prioritet utan ytterligare ett "nodvandigt ont".
I fallet 16/44 in och 24/96 ut ar det tydligen inte ett stort problem da det finns plats att bevara informationen som fanns i 16/44 datan.
Personligen har jag inte riktigt accepterat att detta ar vad som sker men sa har det blivit forklarat for mig...och kan nagon annan har pa forumet belysa detta battre ar ni mycket valkommna.....

Annars lite mer att lasa...
http://www.audiocraftersguild.com/Xdac/ADreply/harley1.htm

eller mer om dsp....o jitter.
http://www.digido.com/jitteressay.html
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.66 sekunder. Snitz Forums 2000