HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Ytbehandling av högtalare(med kokt linolja)
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2003/04/17 :  11:45:11  Show Profile Send Lash a Private Message
När jag la på linoljeterpentinblandningen så kläggade jag på ordentligt med pensel, och sedan lät jag det vara till det sugit in, och det här gjorde jag om flera gånger. Nu när jag fräst ur hål o sånt så provade jag att skära bort faneren från det material jag tog bort och jag kunde inte se någon förändring av MDFen under. Jag använde trälimm till faneren så kanske det var limmet som hindrade oljan att gå igenom till MDFen.

Jag upptäckte att det längst ner på en sida av en av högtalarna fortfarande är lite kladdit av oljan, det har alltså inte torkat ordentligt. Är det någon som har något råd till hur jag ska göra? Kommer det att troka endå om några veckor eller ska jag försöka gnugga bort det med terpentin balsam?

Edited by - Lash on 2003/04/17 11:46:35
Go to Top of Page

malare
Member

273 Posts

Posted - 2003/04/17 :  14:35:07  Show Profile  Visit malare's Homepage Send malare a Private Message
quote:
Jag upptäckte att det längst ner på en sida av en av högtalarna fortfarande är lite kladdit av oljan, det har alltså inte torkat ordentligt. Är det någon som har något råd till hur jag ska göra? Kommer det att troka endå om några veckor eller ska jag försöka gnugga bort det med terpentin balsam?

Visst torkar det så småningom men det tar mycket lång tid om det är tjockt så försök att gnugga bort med en trasa med terpentin. Går inte det kan du ta en sickling eller stålspackel eller kanske en kniv och skrapa bort "klägget".



Mvh. Per Målare
Go to Top of Page

flintan
Member

663 Posts

Posted - 2003/04/19 :  05:22:25  Show Profile Send flintan a Private Message
Lash:
Vad använde du för faner och teknik om du lyckades limma med trälimm?
Jag testade att limma första fanerbiten på baksidan med trälimm och det sprack och buktade på alla möjliga sätt. Sen limmade jag med kontaktlim och då gick det mycket bättre. Riktigt proffessionellt faktiskt. Bilder kommer snart. Har fått elementen och filterkomponenter nu i veckan,
Mvh
Linus
Go to Top of Page

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2003/04/19 :  11:00:48  Show Profile Send Lash a Private Message
Riktigt lyckat blev det inte med trälim, det buktar lite här o där. Det blev liksom inte helt jämt mellan dem mörka "ådrorna" och det ljusare träet. Jag vet inte om det berodde på just det bokfaneret jag använde, att det var dålig kvalite eller nått, för det var inte helt jämt från början. Fast nu när jag oljat in högtalarna så syns det inte lika väl längre, om man inte tittar på nära håll och solen lyser på dem.

Jag gjorde som så att jag hade två 22mm spånskivor som jag la högtalare och faner emellan och sedan använde jag 8st tvingar, jag hade 6st från början och det blev ordentlig skillnad när jag köpte två till. Helst skulle jag nog ha använt några tvingar till. Jag bytte ut den ena spånskivan halvägs eftersom den itne blev helt rak o fin efter att ha tvingat den några gånger. Och vad som nog bar den största skulden till att det inte blev helt jämt är nog att jag inte kunde slipa helt 100% rakt vid kanter o så. För där tvingarna fick pressa, så blev faneren helt perfekt rak o fin, men där tvignarna inte pressade helt o hållet, som vid vissa kanter där jag hade råkat slipa så dem blev lite snea, blev faneren bulig. Det fäste också inte helt överallt. Jag löste det någolunda bra med att när jag limmat o tvingat klart så klämde jag in lite överblina fanerbitar mellan feneren och spånskivan vid hörn och kanter där jag såg att det inte presade mot MDFen. Sedan för att det itne skulle spricka klippte jag ut bitarna så det stack ut någon decimeter på ändarna som jag också tejpat, det sprack endå men sprickorna nådde oftast inte ända in till högtalarkanten.

Nästa gång jag ska fanera kommer jag nog att fixa nån plan skiva som jag kan slipa högtalaren emot, och försöka låna ett gäng tvingar till någonstans. Och jag upptäkte att den bästa limstrykaren var min hand, det blev väldigt jämt och fint lager, och det gick fort.

Edited by - Lash on 2003/04/19 11:10:08
Go to Top of Page

flintan
Member

663 Posts

Posted - 2003/04/19 :  15:35:23  Show Profile Send flintan a Private Message
Aha, jag använder också bok-faner.
Brödkavel, Nationalencyklopedin och några tvingar på kanterna.
Go to Top of Page

Aton
Member

2048 Posts

Posted - 2003/04/20 :  15:05:12  Show Profile Send Aton a Private Message
Att slå in de oljiga trasorna i en plastpåse som föreslogs ovan är inget bra förslag. Det blir en värmeackumulering i det slutna rummet, om trasan antänds smälter påsen direkt och sen finns det fri tillgång till syre. Låt trasorna torka ordentligt på en ventilerad brandskyddad yta, sen kan du slänga dem var som helst.
Go to Top of Page

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2003/04/20 :  15:09:48  Show Profile Send Lash a Private Message
Jag slängde dem i en ica-kasse och fylde med vatten.
Go to Top of Page

divander
Member

1905 Posts

Posted - 2003/04/21 :  23:58:12  Show Profile Send divander a Private Message
Annars så kan man u elda upp dom. Om de redan har brunnit upp så blir det garanterat inga självantändningar.

Oops! I did it again
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2003/04/22 :  08:48:24  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message
Om man nu ska få det riktigt...kolla då dom som vet...massor av tips....

http://www.trabatsakuten.nu

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000