HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Recension, HMS kablage
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/03/19 :  17:07:48  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message
Recension av HMS kabel.



För någon månad sedan mottog jag ett paket innehållande ett gäng plastlådor modell attachéväska. I varje låda fanns en sladd med en träbit på. Detta är en design som sticker ut en smula. Vad det är i trälådorna återkommer vi till senare. HMS står för Hans Martin Strössner, en formel - 1 gubbe i elektronikvärlden med uppdrag åt diverse rymdprojekt etc. När man läser om hans filosofi blir man ganska nyfiken. Han är enligt uppgift extremt noggrann med precis allting i kablarna. Renheten i materialen mäts med fluxmeter och toleransen är 6 ppm ferromagnetiska ämnen. Trälådornas innehåll handlar om impedansanpassning. Vi audiofiler har ju ofta olika försteg och slutsteg, vi byter ibland och dessutom hamnar det blandningar mellan rörkonstruktioner och transistordito, olika högtalarkonstruktioner dyker in i systemet och kablarna blir som regel kvar. En mismatch på kabelsidan efter ett sådant byte av apparater kan ställa till problem eller i vart fall ge onödiga förluster i välljudet. För dessa situationer kan impedansen anpassas både på högtalarkablar och signaldito på HMS kablar. Det är själva finessen med komponenterna i trälådorna. Det går också att förbikoppla allt i boxarna.

Eftersom jag kör med Advantage S1 till Advantage S250 har jag förbikopplat signalkabelns boxar. Även i högtalarkablarna ställde jag vipporna i läge "off". Att testa utrustning med någon trovärdighet kvar med så otroligt många alternativ till buds låter sig liksom inte göras. Jag gick in för att lyssna på kablarna utan boxar alltså. I övrigt är skärmning en viktig del av HMS konstruktionsidé. Högtalarkablaget är skärmat på ett listigt sätt. Runt kablarna sitter ihåliga segment trädda i ferritmaterial, ungefär som smultron på ett strå fast dessa har en rektangulär form. Detta funkar som en effektiv skärm och låter samtidigt kabeln vara mjuk och lätthanterlig. Inuti hittar vi ett standardkoncept, flertrådiga litzledare, högren (in absurdum…) koppar belagd med ett tunt lager silver (högrent in absurdum även detta…). Det intressanta är isoleringen. Teflon är ju materialet framför andra. Isolermaterialet skall ha låg dielektrisk koefficient. (jag har dålig koll på vad detta egentligen är….) PVC är ganska dålig och har värdet 3. Teflon har siffran 2 och luft, dvs inget material alls, har siffran 1. Som jämförelse i livet tar vi Nordost Valhalla som med sin avancerade teknik med en spirallindad tunn teflontråd runt varje ledare låter resten av isoleringen ligga an på en väldigt liten yta, dvs det mesta är luft. Detta förfarande ger värdet 1.12. HMS använder en metod att behandla teflonet på som även det handlar om luft. Man kör i luft vid tillverkningen. Hur detta går till vet jag ej men det är väl som en high-tech gräddvisp eller så. Luftbubblefylld teflonmassa är alltså isolermaterialet och värdet hamnar på 1,12. Det låter ju bra detta så långt.





Själva testet har gått till så att jag kört två kabelsystem mot varandra. Det ena är ett av det ledande(!) paret idag, oavsett pris. Nordost Valhalla. 1 meter XLR och 2,5 meter högtalarkabel till det sammanalagda priset av ca 150 000:- borde ge seriöst motstånd….. Det andra är då HMS bästa XLR "Gran Finale", samt dito högtalarkablage, 2,5 meter långt.

För att få fram skillnader och hitta själva karaktären på kablaget har jag också använt enklare tåtar. Jag har också tagit med HMS-kablaget till andra anläggningar därt de spelat i nya system och mött kablage från Transparent och Audioquest bl a.

Min anläggning består av:

Advantage S1 CD-spelare med shaktistenar på samt luftplattform under. Strömmen till denna går genom en Terminaor 0,3

Advantage S 250 monoblock. Strömmen kommer via JPC 2,5 Även förstärkarna står på luftplattformar.

Högtalare är Audio Physic Avanti 3 samt en Audio Physic Minos som svarar för det allra lägsta mellan 10 - 32 Hz. Högtalarna står på Superspikes.

Först den obligatoriska friskrivningen åt alla håll…. Det kan kännas lite konstigt att recensera kablar som inte har en plats i vårt hifi-medvetande, ingen butik att gå till och ingen färdig generalagentur. Adam på forumet med nick "hsivp" har första tjing på att sälja dessa i vårt land. Jag har generellt avrått honom eftersom kablar i dessa prisklasser inte är någon stor marknad och konkurrensen är stor. Man tjänar förmodligen inga pengar på allt jobbet… Dock är det ju intressant att prova och om mina intryck är positiva så hamnar ju recensionen på nätet. Eftersom ni läser detta så förstår ni att intrycken var positiva.

Prisena för det jag testat är 11 000:- för signalkabel RCA och 15 000:- för XLR och 24 000:- för 2,5 meter högtalarkablage.

Hur låter det då?

Hifi är ibland ganska svårt. Man har massor av förutfattade meningar om hur en kabel med synnerligen effektiv skärm skall "låta". Lite soft, mjukt och avrullat i diskanten sådär….. Har man Nordostkablage är man nästan hypokondriker på skärmsjuka. (Nordost kablaget saknar skärm helt)

Första gången lät det som om jag kopplat in en tonkontroll. Mjukt, avrullat, snällt, lite sömnigt men diskanten fanns allt kvar, hmmm, vad är detta. Efter en vecka på plats lyssnade jag igen. Nu lät det mer öppet, ett ljud man kan leva med tänkte jag och sneglade på de himskedyra Valhallasnablarna på golvet… Som med så mycket annat behöver dessa kablar leva i systemet ett par dagar för att "ligga till sig".

Med papper och penna och ett gäng välkända skivor ägnade jag så ett par veckors tid åt jämförelsetester mellan både dyrare och billigare. Att "föra noter" är viktigt, man har olika dagar, glömmer en del saker man tyckte var viktiga dagen före och det blir helt enkelt lite mer ordning på det hela.

Vi glömmer det där med att de skulle vara bättre än Valhalla-kombon. Det är de inte. Vi glömmer också det där med att prisökningen motsvaras av skälig välljudsökning. Det gör den inte…. Inte i mitt system vill säga. I andra system med en högre upplösning och en - kan man förmoda - HELT anan prislapp så kan det möjligtvis kännas normalt. Nu är vi ju inte så normala i många fall vi hifibitna så ett par snoddar för 150 lakan känns ganska okey. Så länge man inte tänker efter alltför mycket på vad man kan få för den summan….

Tillbaka till ämnet. Hur låter HMS kablar? Låter de alls? Jodå, de låter. Alla kablar degraderar signalen. På olika sätt och olika mycket. Tricket är att hitta dels det som påverkar minst överhuvudtaget samt att den påverkan som sker inte går åt fel håll relaterat till hur systemet i övrigt låter.

Jag provar nu att jämföra kabelns kvaliteter i förhållande till prisläget. Detta går inte att göra exakt utan det blir en grov fingervisning.

I förhållande till priset alltså;

Byggkvalitet, finish. Allt känns gediget och omsorgsfullt ihopskruvat. De små trälådorna har kvar känslan av trä och det ligger bara något lager mattlack på dem.

Upplösning. Klart godkänt. Ingen luddig filt, en naturlig återgivning där man inte saknar något. Denna beskrivning kan låta lite intetsägande men det är väl en kabels uppgift på något sätt.

Detaljer. Samma sak där, man sitter inte och letar, allt upplevs finnas med på ett naturligt sätt. Kabelns återgivning upplevs ej som bluddrig eller otydlig. En behaglig återgivning med korrekta förtecken.

Klang. Neutral med en liten dragning åt det mörka. Se kommande om "bas".

Dynamik. Helt OK, inga kuddar ivägen för trumsetet, mycket bra i basområdet.

Diskant. Trevlig precis återgivning med en anstrykan till "sissel" längst upp. Med "sissel" menar jag det ljud som uppstår då man med tungspetsen försöker härma en syrsa, som ett visslande siss. Viktig skillnad till osnygga "P3-S", alltså ett SCH-ljud av stygg sort som vi inte talar om här. I min anläggning upplevde jag detta som en liten signatur som kom från kabeln. Det är inte osnyggt och förstör inga inspelningar hur mycket cymbaler etc man än krämar på med och i en del anläggningar med softad diskant kan det kanske göra underverk åt det positiva hållet.

Mellanregister. Nu börjar vi närma oss den här kabelns starka kort. Om man visste vad man menar när man skriver "organisk" återgivning så kunde det kanske platsa här. I jämförelse med t ex Valhalla så missar man en smula lyster och liv och mikrodetaljer. HMS är mer kött ocgh blod, bröstkorg och mikrofonstrumpa om ni fattar. Sångerskan står i rummet och består av mänsklig vävnad, inte skrap i studiogolvet eller knappnålen som föll mitt i inspelningslokalen och ekar ut efter några sekunder. Jag har hört massor av kablar genom åren som tar fram golvskrapet, knappnålarna men lämnar sångerskan som en platt livlös affisch hängande i ett par snören framför lyssningsplatsen. Vågar jag skriva musikalisk?……

Bas. Denna kabel går djupt. Inget fattas så basfreakarna kan andas ut. Den har en massiv punsch i det egentliga basområdet som är mycket bra. Det som gör den mycket bättre än sin prisklass här är den tydlighet och nyansrikedom som finns i basregistret. Mitt system får ju kallas fullregister. Suben tar hand om det avgrundsjupa, det låter likadant oavsett vilka kablar man matar högtalarna med. I övergången runt 30 - 35 Hz kan det säkert skilja i klang etc (högtalarna har -3 db vid 28 Hz och suben jobbar upp till 32 ) men i det egentliga basområdet är skillnaderna stora mellan de kablar jag provat. Avanti 3:orna har en torr, snabb bas i kraft av sina 4 baselement per låda. Med HMS-kablarna är det lättare att följa fingrarna på kontrabasen, lättare att direkt höra om det är natur- eller stålsträng på elbasen eller om det ligger en filt eller två i baskaggen. Dessutom finns en liten höjning av basområdet som gör att fundamentet för musiken finns med på alla inspelningar. Detta i sin tur gör att det svänger! Jag trodde aldrig att jag skulle börja yra om stampa takt etc men här är det nog på sin plats att ta med uttrycket. Det är KUL att lyssna på denna kabelkombo! För undvikande av missförstånd så handlar det här inte om en bumlig musikförstörande höjning med svampig imponatorbas. Detta är en tydlig, dynamisk och detaljerad bashöjning som understödjer i princip all musik jag spelade på anläggningen. Detta kan kallas för färgning, visst, alla kablar färgar. Detta är en färgning av det trevligare slaget. Med den tydlighet och luftighet som basregistret återges med blir anrättningen klart aptitlig.

Några musikexempel:

Min "Sydafrikalåt" på Burmester CD nr 3, spår 8, låter som den skall. Sångaren i början har normal storlek på mun, kringinstrumenten ligger där jag är van men baskaggar och annan basinformation gör att numret gungar sig igenom sina 9 minuter på ett lite annorlunda sätt än vanligt. Vid några tillfällen skickar trummisen till en baspuka långt ut till vänster. Med HMS kan man riktigt ana det fladdrande skinnet och den plötsliga smällen - så nära men helt åt sidan - ger ett mycket realistiskt intryck. Är det mörkt i lokalen, eller är det lägerledar och långa skuggor i den afrikanska natten? HMS sätter sin prägel på detta afrikanska spår……

Med två olika och dyrare kabelkombisar andas det lite mer, rösten är en smula mindre och punktformig, sångarna i bakgrunden står en smula tydligare i ljudbilden men gunget är inte detsamma.

På Wilsons demoskiva finns ett spår med ett countrynummer, jag vet inte vem som sjunger men inspelningen är härlig. Här gäller samma sak. Musiken får ett riktigt bra fundament, basgångarna är tydligare, gitarrerna verkar inte vara gjorda i samma fabrik som Knopflers metalliska maskiner utan av någon instrumentbyggare med kärlek till yrket. Svammel? Jovisst men det är så det känns……

Den påverkan som kabeln har i mitt system, i mitt rum, med mina öron kan ungefär sammanfattas såhär:

En genomhärlig kabel, neutral utom i basområdet där den excellerar i tydlighet och nyans, en smula avrullad topp som trots det inte känns fattig eller död.

Prisvärd? Utan tvekan!

/ Sladd






Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/04/02 :  09:11:01  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Sådär, då var den recensionen klar. Måste av någon anledning göra ett inlägg själv efter för att det hela skall synas på "Hårdvara-forumet"

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/04/02 :  09:46:58  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
Kan hålla med dig! Jag har testat lösmeterkbal från samma firma och det verkar på din beskrivning som att det är en homogen klang i deras kabelprodukter!

Prisvärd? Utan tvekan!

You said it first! ;-)


Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

Staffan
Member

714 Posts

Posted - 2003/04/02 :  11:15:11  Show Profile Send Staffan a Private Message
Sladd , har du provat vilken av
kablarna som sätter störst prägel,
lågnivå eller högtalarkabel?
Låter annars som en kombo som
verkar intressant
Go to Top of Page

hsivp
Gissa vad min förkortning betyder!

623 Posts

Posted - 2003/04/02 :  11:36:25  Show Profile  Visit hsivp's Homepage Send hsivp a Private Message
Hej Staffan, personligen så skulle jag alltid börja med källan "CD" för det finns inget som kan få signalen att bli bättre i efter hand.
Men det absolut bästa är ju naturligtvis att ha bra kabel hela vägen. =)

Vill passa på att tacka Sladd för en fin recension.

För frågor osv. kan ni nå mig på s.mossberg@telia.com

Edited by - hsivp on 2003/04/02 19:06:24
Go to Top of Page

E-speed
Starting Member

32 Posts

Posted - 2003/04/02 :  20:38:44  Show Profile Send E-speed a Private Message
Jag har Lyssnat lite på den kabeln. Hms Alltså.
Jag fick en möjlighet att jämföra dem mot lite annat kablage på stockholms hifimässa i vintras.

Lånade Ljudmakarns anläggning med Mårtens Coltrane och körde en jämförelse med signalkablar. Fanns inte tid att testa högtalarkablarna då, men det har jag gjort vid andra tillfällen.

Vi körde ett vad jag kallar blindtest där jag fick en fjärrkontroll i min hand med informationen att på ingång 1 är det en kabel och på ingång 2 var det en annan, vilken gillade jag bäst?

Det var ganska lätt att höra skillnad på dem men det var desto svårare att avgöra vilken som spelade "rätt",.......tills vi kom til blåsljuden!!!
Det var helt enkelt klockrent vad mycket närmare trumpeterna man kom, hur mycket mer liv och känsla som fanns där.

Jag nästan stälde mig upp när jag ropade till min vänn som var med "hör på blåsljudet", det roliga var att han då samtidigt i mun på mig utropade orden "lyssna på trumpeten".

Vi fortsatte att spela lite skivor och hela tiden slogs vi av hur nära musiken man kom, Visst kunde vår motståndarkabel låta lite homogenare och snällar, eller snarare jämnare. Men ju mer vi lyssnade ju mer förstodd vi att den helt enkelt inte fick fram tillräckligt med information för att slåss mot HMS.

Det kändes helt enkelt som om den plattade till och filtrerade mer, men blev då istället snällare mot anläggningen.

Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/04/02 :  21:39:39  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
Vad drevs Coltrane av då? Vad det nått "sämre" så att det kanske inte är rättvist test?




Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

Patrik
Aston Martin

613 Posts

Posted - 2003/04/02 :  21:43:49  Show Profile Send Patrik a Private Message
Fin recension Sladd, tack!

[green]It's all about the music![/green]
Go to Top of Page

Patrik
Aston Martin

613 Posts

Posted - 2003/04/02 :  21:45:17  Show Profile Send Patrik a Private Message
Var det inte Jorma Design kablage hos Ljudmakarn?

[green]It's all about the music![/green]
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/04/02 :  22:07:02  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
Ja, nej, jag funderade på elektroniken.


Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

Mattias
Member

1671 Posts

Posted - 2003/04/03 :  04:34:53  Show Profile Send Mattias a Private Message
Tack för en trevlig och välskriven recension Sladd.

/Mattias
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/04/03 :  09:53:35  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
EDIT: Detta blev ett överflödigt inlägg.

Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio

Edited by - epkpeng on 2003/04/05 01:24:58
Go to Top of Page

hsivp
Gissa vad min förkortning betyder!

623 Posts

Posted - 2003/04/03 :  11:05:10  Show Profile  Visit hsivp's Homepage Send hsivp a Private Message
Jorma>
quote:
Det var dina chefer Ludwig och Kaj, som bestämde vilka kablar som skulle spelas i anläggningen. Ludwig hade kablarna hemma 14 dagar innan mässan, och jag tror inte att han uppfattade det ludd som du och E-speed beskriver här.


Sedan NÄR får inte folk uppleva dina kablar som dom själva vill?

quote:
Ett bidrag till polaren som är HMSimportör kanske??

Återigen så tycker jag att dom som vill får skriva vad dom tycker om HMS, tycker dom inte om dom så är det ok för mig.

quote:
Jag har haft HMS signalkablarna hemma, men valde att inte skiva om dom på forumet därför att dom inte var ordentligt inspelade.
´
Ja precis, dom var inte inspelade och du hade fått helt ny elektronik i form av en S1:a.

Pjotre har haft både HMS och No.1 hemma. 
Tror ni att han köpte No.1 därför att han gillar luddigt ljud?

Det går att söka under arkiverad hårdvara här på forumet om man vill se vad han tyckte om högtalarkablarna.
Det var ett antal månader emallan när han testade våra kablar.
Vad han sedan har för personliga preferenser är väl upp till honom, jag säger inte att han har hört fel.
http://www.hififorum.nu/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=2663

Jag har hört vad andra som var med i rummet i Stockholm tyckte och dom delar inte Xrays eller E-speeds uppfattning. 
Och dom skriver inte här på forumet.

Antagligen finns det dom som inte tycker om ljudet som xray och E-speed beskrev, precis som det finns dom som tycker om det.

Dags att acceptera att det finns fler bra kablar där ute?

Hur kan du med att skriva så här i en Recensions tråd förresten?
Jag kan inte komma på att jag har skrivit så i någon utav dina trådar om bybee´s och diverse andra prylar oavsett om jag har tyckt att det inte stämde.
Nu får du ta och skärpa dig Jorma.

Edited by - hsivp on 2003/04/04 22:30:06
Go to Top of Page

linkan
Mångalen...!?

545 Posts

Posted - 2003/04/03 :  13:05:45  Show Profile Send linkan a Private Message
Jag lyssnade på HMS när de demades hos Ljudmakarn runt Lucia och jag tyckte att det var mer "rymd och kropps"-känsla med aktiverad impedansanpassning än utan.
Sladd, upplever du också att det blev mera "kropp" med denna aktiverad?

Linkan

Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/04/03 :  13:06:12  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Jag har deletat mitt inlägg som kanske inte var helt övertänkt.


Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/04/03 :  13:46:57  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message


HMS upplevdes som mer kött och blod, japp. Det är så lätt att snöa in på hifi-tänkande och enskilda paradgrenar. Jämför CH:s resonemang som också ägnat hela livet (i alla fall nästan) åt att jaga upplösning och rymd, detaljer mm.

Man kan se hela kabel - och produktdebatten positivt. Tänk vad mycket bra det finns därute. Som helt tydligt passar olika anläggningar olika bra. Hemma satt HMS onekligen som en handske, hos någon anna kanske det upplevs som en trött filt.....

Ta hem och prova! (både från västkusten och från stockholmstrakten...)

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

Jonas
Member

738 Posts

Posted - 2003/04/03 :  14:56:57  Show Profile Send Jonas a Private Message
Tack för en som vanligt uttömmande recension sladd! Funderade ett tag på hur du lyckas utbena alla skillnader, men kom på att du ju lagt ner flera veckor på testande. Herregud, gör du sånt här bara för nöjes skull eller får du betalt? (ta det inte som om jag skulle tro att du är köpt nu bara...) Borde ju ta en massa tid...
Tack ska du ha iaf för en bra recension!

"My head kissed the ground, I was half the way down"
Mina system
Go to Top of Page

E-speed
Starting Member

32 Posts

Posted - 2003/04/04 :  11:00:13  Show Profile Send E-speed a Private Message
Det var den anläggningen som kördes under mässa. dvs:

Wadi 301 cd (tyvärr så har vi märkt i efterhand att cd-spelaren inte var 100% innspelad då)

Bat wk300se som försteg

Halcr dm 68 slutsteg.
Go to Top of Page

dole
en Harley day!

1656 Posts

Posted - 2003/04/04 :  23:11:27  Show Profile Send dole a Private Message
Intressant recension.

Jag återkommer

--Den som jämför med något bättre hamnar ofta i en penning knipa-- Ge mig mera pengar nu
Go to Top of Page

mag
dom kallar oss mods

1587 Posts

Posted - 2003/04/05 :  12:42:38  Show Profile Send mag a Private Message
Underbar recension som vanligt :) man får tacka för den trevliga och underhållande läsningen.


//Magnus

Born to lose -Live to win
Foto: www.geocities.com/fatalpath
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.72 sekunder. Snitz Forums 2000