HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Kabellyftare?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2022/02/23 : 20:22:08
Vad är vitsen?
Finns det någon förklaring på varför det skulle ge bättre ljud?
Ger det bättre ljud?
Borde inte vara svårt att tillverka egna men är det värt besväret?
Är seriöst intresserad av förklaringar och erfarenheter.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Björn-Ola Posted - 2022/05/02 : 12:30:45
https://youtu.be/xzoDNh5XYVY

Lite om kabellyftare.
Björn-Ola Posted - 2022/04/20 : 16:43:36
Jag kan mycket väl tänka mig att det är problem med minnesdistortion som kan vara orsaken till att man kan höra en skillnad. Golv i närheten av kabeln med en plastmatta kan ju tänkas påverka genom utbyte av statisk elektricitet precis som en pvc isolering runt själva ledaren. Resultatet borde då variera med golvmaterialet.

lampuradio Posted - 2022/04/19 : 10:32:46
Elektrisk golvvärme borde vara ledningar med växelström strax under golvytan = viss risk för störningar.

Dielektrikumet (isoleringen) har en dielektricitetskonstant, som är materialberoende. Den beskriver i vilken mån materialet motsätter sig en tillväxt av ett elektriskt fält. Vakuum har 0, vatten har högt värde (eftersom vattenmolekylerna är polariserade och kan röra sig), plaster har olika beroende på molekylernas utseende etc etc. Detta värde har självklart en viss betydelse, men det som sades i videon var en sammanblandning av detta med dielektricitetskonstant och statisk elektricitet ("charge"), och det är i mina ögon två helt olika grejer.

Även om man (som jag) är mättroende, så måste man ha i åtanke att om man mäter exvis induktans eller kapacitans i en kabel beroende på hur den förläggs, så kommer ju nästa steg att vara viktigt också, nämligen att dra slutsatser av vad mätresultaten visar. Skillnaden kanske är så liten (om än mätbar) att den får väldigt lite inverkan på det som går i kabeln. Nivån i exvis högtalarkablar är ju rätt hög och det ska väl rätt mycket till innan kabelinduktansen (pga att kabeln ligger på golvet?) påverkar ljudet, även om det inte är omöjligt att tänka sig extrema fall där det skulle spela roll.
AlfaGTV Posted - 2022/04/19 : 10:20:03
Om man inte tror att dielektrikumet påverkar kabeln (och golvet kommer att bli en del av detta) så kommer det vara svårt att föra resonemanget vidare.
Jag länkade tidigare till en tråd på Euphonia där praktiska mätningar visar att skillnader uppstår då kabeln lyfts från golvytan.

Hur stor påverkan det får beror sannolikt på hur delikat hörsel och anläggning man har men troligen även hur övertygad man är om betydelsen. I båda riktningar kan väl tilläggas...
Stormen Posted - 2022/04/19 : 08:44:01
Kan elektrisk golvvärme störa? (långsökt, men det är mycket här i världen som är just långsökt)
lampuradio Posted - 2022/04/17 : 21:33:03
Jag har lärt mig att inte ifrågasätta upplevelser och gör inte det sedan en tid tillbaka. Jag ifrågasätter att man accepterar en "lösning" som saknar grund i en problembeskrivning.

Om det hjälper ljudet att lyfta kablarna från golvet, så har man ett problem med sitt kablage eller med golvet (så att säga). Man kanske har lagt sitt knippe ovanför en golvdragen kraftkabel eller nåt, utan att veta detta. Lösningen är självklart att flytta signalkablarna, men om en kostsam "lyftning" är en bättre lösning än att helt gratis flytta kablarna i sidled går väl att ifrågasätta, kan jag tycka. En annan lösning är kanske att se om kablage av bättre kvalitet (skärmning, typ) ger en annan ljudbild.

P.S. (edit)
Jag har nu tagit del av youtubelänken i sin helhet. Tyvärr blir ju dessa amerikanska infofilmer ofta väldigt långrandiga, mångordiga, men det var ju åtminstone god ljudkvalitet.

Tyvärr blev det ju väldigt lite teori om golvtyper och kabeltyper, vilket hade kunnat vara grund till en teknisk fundering om vad som gör att det funkar i vissa fall, det var ju mer som att "ibland funkar det, ibland inte". En lite störande detalj mot slutet var ju den uppenbara ihopblandningen av dielektricitetskontant och statisk elektricitet. Sant är att olika isolermaterial är olika, men inverkan av statisk elektricitet är en annan diskussion.
Passerati Posted - 2022/04/17 : 19:25:32
En del tillför kanske inte mer än att ögat trivs bättre och det är helt okey med mig med. Jag kan faktiskt tänka mig klarröda kablar även om ljudet blir en tendes sämre.

Lars K Mercedes 500E i all ära men Karlströms DD jänkare gick inte av för hackor! Michael Jacksons Thriller album fick trumslag som nyårssmällare. Ett ytterst snabbt och kort PANG! <3 <3 <3
Björn-Ola Posted - 2022/04/17 : 18:18:16
Jag har inte behövt använda deoderant på min Buddha figur. Han klarar lyftet utan en svettpärla. Vilket är mer än jag kan säga när jag kånkar mina högtalare fram och tillbaka för att hitta den rätta positionen.
Björn-Ola Posted - 2022/04/17 : 18:14:01
Lampuraudio:
Har du kollat youtubefilmen jag länkade till? Vad anser du om den? Jag har själv sprutat antistatvätska på mina kablar och har hört en skillnad. Han kan ju vara något på spåren om att det handlar om statisk elekticitet. Själv är jag nyfiken och avfärdar aldrig saker rätt upp och ned. Jag förutsätter i stället att det finns något bakom saker som florerar i hifi världen. Det dyker nog inte upp av sig självt utan att det finns något bakom det som folk har upplevt.
Kanske inte med en tillräcklig påverkan för att jag ska orka hålla på och bry mig. Jag slutade ju med antistatvätskan och att svarva cd skivor och måla kanterna gröna. Och efter att antistat mattan fastnat inne i cd spelaren den femtielfte gången så slutade jag med det också. Men jag hörde ju en skillnad. Menar du att jag bara har inbillat mig?
lampuradio Posted - 2022/04/17 : 17:16:50
Var folk lägger sin tro och sina pengar är helt deras eget beslut, i bästa fall görs valet baserat på en upplevelse av nåt slag.

Det jag som häcklare gärna för fram, är att man bör ha en grund för sina slutsatser, dvs en analys. Jag tycker också att en extra produkt till ett system, bör vara designad att lösa ett visst problem, som analysen visar att produkten faktiskt kan lösa.

Det går säkerligen att hävda, att "körupplevelsen blir bättre om du tömmer bilens askkopp", men då lär man ju rimligen förklara varför. Att i det läget hävda, att "styrningen blir mer exakt", känns som ett rätt ogrundat påstående, medan man säkert kan hävda, att "luften i bilen kommer kännas mer frisk".

Det blir oftast mer precision om man kan hitta problemet först och sedan en lösning.
Passerati Posted - 2022/04/16 : 18:45:14
Ormolja eller deodorant kanske om kablarna är tjocka.
Björn-Ola Posted - 2022/04/16 : 18:11:04
Det har jag inte tänkt på. Det måste jag pröva.
Var köper man det?

Vad dum jag är, det finns ju överallt i hifibranchen, har jag ju hört.
Passerati Posted - 2022/04/16 : 15:18:33
Behöver man olja in gubben med ormolja emellanåt? *fniss*
Björn-Ola Posted - 2022/04/16 : 14:14:56
Jag har nu efter mycket experimenterande hittat den rätta kabellyftaren.
Det gäller ju inte bara att undvika uppbyggnad av statisk elektricitet.
Man måste ju också omvandla dom negativa vibrationerna till positiva vibrationer.

Glad Påsk!

Björn-Ola Posted - 2022/04/15 : 17:07:38
Om kabellyftare:

https://youtu.be/mh1EWGu7Te8

Det slår mig att jag en gång i tiden hade antistatmedel på sprayburk som jag sprutade på mina kablar. Det var på den tiden jag också lekte med antistatmattor på cd-skivor, målade kanterna gröna och t.o.m. använde en cd-svarv. Eftersom jag tröttnade så gjorde det nog inte tillräcklig stor skillnad.
FForsman Posted - 2022/03/01 : 21:12:53
Frågan handlade om kabellyftare kan ge bättre ljud. Det tänker jag inte försöka svara på.

Däremot så funderar jag som så at har man köpt en rikigt svindyr kabel vill ma kanske inte att den ska ligga och drälla på golvet och bli dammig och smutsig. Om jag hade betalt skjortan och femtio för kabeln ligger det inte långt bort att lägga lite pengar på kabellyftare också. Och med lite pengar så menar jag i relation till själva kabeln och är den bara dyr tillräckligt så blir en kabellyftare inte dyr i jämförelse även om den kostar många slantar.
lampuradio Posted - 2022/02/26 : 17:09:32
Helt klart är det så, Micke Y. Det vissa ifrågasätter är nog hur stor påverkar delarna du nämner, var för sig har i ett "normalt" system.

Kabelimpedans (kabelns karakteristiska impedans) är en storhet, som skapas av dess mekaniska uppbyggnad. Det handlar om diametern på ledarna och deras inbördes avstånd och isolatormaterialet. Den som minns antennkabel av typen "bandkabel", vilken var vanlig förr, när man ibland tvingades ha TV-antennen inomhus, förstår bilden: två ledare med nån centimeters avstånd från varandra i ett platt plastskal. Dessa hade impedansen 300 Ohm oftast. Koaxialkabel är ett annat exempel, ofta med 50 eller 75 Ohm impedans. Emellertid är denna egenskap inte nåt man kan ha nytta av i en anläggning för audiofrekevenser. Det skulle gå fint att använda 50 Ohm koax till vanlig linjenivå-signalkabel, fast den teoretiskt är en hemsk mismatch mot de impedanser som förekommer i utgången av försteg och ingången på slutsteg; kabelimpedansen finns, såklart, men saknar betydelse vid LF och ledningar inom ett boende.

Sen har ju kablar en typ av längdberoende "impedans", som mest består av dess ledarresistans. Vid linjenivå och höga impedanser (mellan för- och slutsteg, typ) finns också kabelns parallellkapacitans att ta hänsyn till. Vid högtalarsignal är denna kapacitans inte mycket att räkna med, det är en så låg impedansnivå hos signalkälla och last (4-16 Ohm oftast), att den inte påverkar nämnvärt. En tydlig ledarresistans, däremot, kommer ju att ligga i serie med lasten, vilket kommer att ge påverkan.
Micke Y Posted - 2022/02/26 : 16:47:55
Jag förslår att slutstegets utgångsimpedans, kabelns impedans och högtalarens impedans tillsammans bildar ett system där förändringar i alla tre av dessa delar kan göra en liten påverkan på frekvensgången som vissa personer höra medan andra inte bryr sig om dom.

Något ditåt

Micke
Amatören Posted - 2022/02/26 : 13:45:05
quote:
Då har ni lyssnat för lite på dyra kablar....där kan det ibland vara stora skillnader.
På priset då, va?
Eller menar du de passiva filtreringsegenskaperna?
För inte fan tillför kablarna något, de filtrerar bort vissa egenskaper vilket framhäver andra mindre bortfiltrerade egenskaper. Ju!

quote:
Det jag har lärt mig genom åren är att allt som hånas är värt att testa.
Vem hånar?
Ifrågasätter, däremot, är det många som gör!
Imperial Posted - 2022/02/26 : 02:26:18
Kablar har jag aldrig hört låta nåt.

Men däremot har jag hört kondensatorer låta.
De e bara tilräckligt m effekt som behövs.

Så en högtalar kabel borde kunna låta om man bara har ett slutsteg som grejjar impedansen å tillräckligt med effekt.


Kabel lyftare e väl väldigt bra för den som tror på det.
Ja gör d inte.

Däremot så har ja en teori å de e att dom som håller på m kabel lyftare å ser om sin kabel härva har bättre ordning på den å då får mindre problem m störningar mellan olika kablar å får på så sätt bättre ljud.


Björn-Ola Posted - 2022/02/25 : 23:55:00
Det jag har lärt mig genom åren är att allt som hånas är värt att testa.
FBK Posted - 2022/02/25 : 23:39:41
Då har ni lyssnat för lite på dyra kablar....där kan det ibland vara stora skillnader.
lampuradio Posted - 2022/02/25 : 21:13:20
Där var nog en snygg träff på spikhuvudet, Amatören. Kablar kan inte tillföra, men möjligen avlägsna energi från ljudspektrum som ska transporteras. Precis som ett gulfilter framför ett objektiv inte "tillför gult", utan filtrerar bort blått.

Och alltihop blir tillslut en fråga om vad i kabeln är det som skapar filtret, vilken av dess egenskaper är det man märker. Något med R, C eller L, vill jag påstå, men andra påstår att det finns nåt annat i kablar än dessa grundläggande faktorer. Dock har jag inte nånsin sett ett försök att beskriva vilken storhet det handlar om...
Amatören Posted - 2022/02/25 : 20:52:49
quote:
För allt handlar om att det går att få olika kablar att låta olika,
Med en dåres och mindre vetandes envishet så kan inte kablar LÅTA om man inte fysiskt slår på dem! Då kan man kanske få till ett smash eller wam eller...
Kablar/sladdar har olika passiva filteregenskaper beroende på hur de är byggda! Inte fasen LÅTER dem...
FBK Posted - 2022/02/25 : 18:50:18
Nu är jag varken troende eller det motsatta, utan jag brukar säga att det är ett fritt val. För egen del så har jag hittat den optimala signalkabeln och den var billig. Ska försöka hitta högtalarkabeln nu, men jag letar inte bland kablar för flera tusen kronor metern.
För allt handlar om att det går att få olika kablar att låta olika, och inte låter Transparent:s billigaste som deras dyraste.
Jag vill få ett genomsläpp utan betoningar i något register, för sådana finns det gott om.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.18 sekunder. Snitz Forums 2000