HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 DIY strömlist ?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
time Posted - 2017/12/09 : 12:19:16
Med anledning av en diskussion i "hifi diskussion" som tyärr havererade pga dåliga humör och PK så har jag lite funderingar.
En länk handlade om Naims strömlist som visade sig vara stjärnjordad ! så även blinda hönor osv... dyr och billigt gjord dock.
Stjärnjordning är ju obligatoriskt i våra kära rörförstärkare så det är ju en god ide. Kanske det varit upp tidigare men erkänn att det är en utmärkt ide och ett lagom diy !

Vet ni någon "färdig" list som är lämplig att utgå ifrån eller någon sorts moduler man kan fälla in ? jag behöver tio uttag. Ett metallhölje är önskvärt.
Det ska vara rejäla grejor men behöver inte vara ormoljepläterade och helst med kabel internt.
Det finns mycket att säga men om intresse finns så bygger vi på
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
time Posted - 2017/12/19 : 09:50:04
Kattlådorna (nu har du myntat ett uttryck AGTV) jordar chassien med varandra och lådan med grus i blir någon sorts virtuell jord, motstånd i gruset ? vore skoj att se det ekv.elektriska schemat på den.
Återigen LennArts jordtråd. Man skapar flera jordpunkter som man förbinder till "jord". Jag bygger oftast nätdel och signaldel var för sig och trådar sedan hela klabbet till en " jord" med ett lågohmig motstånd till Chassiet (jord). Är det en intern kattlåda ?

Nu vill jag inte dissa Kattlådefabrikanten utan rota lite i jordproblematiken.
Rolf-san Posted - 2017/12/18 : 16:02:15
quote:
Det jag då menar är att dålig jord är bättre än ingen jord.

Jag skulle nog säga att dålig jord är ingen jord.

AlfaGTV Posted - 2017/12/18 : 13:05:32
Kanske läge att förtydliga min kommentar om "kattlådor" också, de är ju inte avsedda att ersätta eller komplementera elnätets jord. De är konstruerade med tanke på att utgöra en "minsta-motståndets-väg" för att dränera störningar på signaljorden. Ibland är det samma sak men inte alltid.

Kanske dags att införa stampat jordgolv i lyssningsrummet? Tänk vad glad sambon skulle bli när hon kom hem...!

Oavsett detta så är jag helt övertygad om att det är bra att ha en bra jordfunktion även på elnätet och därigenom i själva "bränslet" till vår musik. I någon mån är det ju ofrånkomligt att det vi hör i högtalarna/lurarna är en modulering av elnätets kraft, med störningar och allt.

time Posted - 2017/12/18 : 11:59:31
Jag fattade inte allt heller men skisserna hur allt jordas var informativa ! Stjärnjordning blir min ledstjärna i jul !
FBK Posted - 2017/12/18 : 11:45:01
quote:
Om inte alla läst Eltråden från Euphonia så gör det

Uhhh, jisses vad mycket och tekniskt. Skulle man sätta in sig i detta så har man ett häst jobb framför sig om man är så okunnig som jag är.
time Posted - 2017/12/18 : 11:37:16
Rolf-san, jag grävde ned plåten på 1m2 ungefär en meter ned och den vattnas när det regnar. Vet inte om spett funkar lika bra, kanske ska den ned lite till ?

Vet någon elkunnig om man kan be någon elektriker koppla in den på min nätjord (nolla ?) eller får jag mysko jordströmmar från min svetsande granne ?
När hälsa och ekonomi tillåter ska jag ta hem en Elkille att kolla igenom kåken, en salig röra på allt
time Posted - 2017/12/18 : 11:19:34
Jag har också grejor från Thomann och Classe, till och med Biltema men det är bara till dator och lampor Jord är väl inte nödvändigt men när grejorna går sönder som min gamla Dynaco så går strömmen fel väg. Får snacka med Rille vad som hänt i trädgården.
Om inte alla läst Eltråden från Euphonia så gör det. Rent praktiskt kan det bli ryddigt men om man funderar lite innan så...
Bubbel Posted - 2017/12/18 : 10:11:08
quote:
Det jag då menar är att dålig jord är bättre än ingen jord. Men så kanske det inte förhåller sig?


Det hoppas jag inte eller kanske.

Jag har en följetong från verkligheten som inbegriper en kamrat som har urusel ström i sin bostadsrättighet eller rättare sagt hela huset är värdelöst.

Min kamrat trodde att det var lätt fixat så vi kallade in ytterligare en kamrat i hifigänget som är elingenjör som kollade, mätte analyserade och kom fram till att hela huset borde göras vid. Det visade sig att delar av elsystemet var direkt farliga och orsakar loopar i elsystemet, själv upplever jag att det är det värsta stället med krypström jag har träffat på.

Vad gör detta med hifianläggningen? bara en massa brum som inte går att åtgärda det är mer eller mindre beroende på vilken utrustning som är uppkopplad.

Brf har fått reda på att elsystemet borde åtgärdas för allas säkerhet men de har nog valt att stoppa huvudet i sanden då inget har gjorts.

Anders
AndersP Posted - 2017/12/18 : 07:23:30
Det jag då menar är att dålig jord är bättre än ingen jord. Men så kanske det inte förhåller sig?
AndersP Posted - 2017/12/18 : 07:18:48
Kanske lite bökigt att se till att fuktigheten är som den ska, men man kanske kan kompensera lite med väl tilltagen yta? Om du ska bli rättad så blir det inte av mig iaf.

time: Fin artikel. Det var lite annat det än att smörja in proppskåpet med nån HiFi-salva. Jag kan garantera att min kompis icke hade lämplig kopparplåt liggande. Det är nog inge snack om vem som är ledstjärnan i sammanhanget. Eftersom hälften av min anläggning består av produkter från Thomann och Classe blir jag inte betraktad som nån auktoritet precis.

Efter att ha hängt i den här tråden ett tag har jag fått mersmak för detta med jordning. Ska ta hit en elektriker för konsultation tror jag.
Rolf-san Posted - 2017/12/17 : 21:33:25
Rätta mig om jag har fel,
men när man gör sig en jord- jord, alltså nergrävd eller nerslagen i marken, ska den alltid stå fuktigt för att bibehålla ledningsförmågan. Det duger alltså inte att slå ner ett jordspett 1 meter.

Det var det jag lärde mig när jag jobbade med pulverfärg, om jag inte minns helt galet. Alltså med elektrostatiska sprutpistoler.
Eljord var portförbjudet naturligtvis.
time Posted - 2017/12/17 : 21:06:08
Koppar är lite snobberi, råkade bara ha en stor plåt, tror säkert det funkar med diskbänk, kanske bättre ?
Undrar just vad dagens MP3 människor kommer att säga när de hittar den om hundra år ?
time Posted - 2017/12/17 : 20:56:51
Anders, du borde väl veta var alla dumheter kommer från :)
time Posted - 2017/12/17 : 20:54:48
Det kanske förklarar kattlådornas funktion ? jag kan för mitt liv inte förstå hur gruset i dem kan absorbera ljudskrot men enligt pålitlig källa ska det funka.
time Posted - 2017/12/17 : 20:52:24
Här, dålig på att kopiera, Alfa GTV:s länk i hifidiskussion

http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12160-det-smutsiga-n%E4tet/
AndersP Posted - 2017/12/17 : 19:51:15
Time, vilken tråd i det andra forumet menar du? Jag skulle gärna själv vilja läsa den.
AndersP Posted - 2017/12/17 : 19:37:17
Förresten, varför ska kattlådorna vara i trä?
AndersP Posted - 2017/12/17 : 19:35:14
Aha! En kompis har precis grävt ner en kopparplåt i trädgårn och dragit jorden in till proppskåpet. Det är altså time som är den skyldige inspiratören! Kompisens hus är typ 40-tal och det var faktiskt en riktig elektriker som anslöt kopparplåten.
Jag kan fråga mig varför det måste vara just koppar i det man gräver ner. Får lite ormoljevarning här:) Det är väl mest föremålets area som har betydelse?

När det gäller kattlådor så undrar jag väl om inte hela lägenheten måste fyllas med sand och metallspånor för att få nån jord att tala om. Konceptet är intressant däremot
time Posted - 2017/12/17 : 12:28:04
skitdyra kattlådor ... det kanske (troligtvis)är stjärnjordningen där som gör skillnaden. Har läst tråden från vårt syster/bror eller hen-forum och där stjärnjordar man chassien, Alt 1 och (extern egen ?) jord.
Mycket läsvärt och bra skrivet.

Nu gnäller jag på AndersP sittandes i en glasbur då jag BARA har min kopparplåt i trädgården och tar fas och nolla från proppskåpet, borde ta hem en elektriker själv... fast så mycket man betalar för nätledningen kan man ju försöka få hit en gubbe att mäta impedansen ?
Bubbel Posted - 2017/12/17 : 09:59:49
quote:
Observera, att "fas och nolla" , nollan är faktiskt jord, och det är lika illa att få ström (fas) mot jord som mot nollan!


Inte nu längre, detta var en vanlig montering förr (inte så länge sedan)
i och med vi måste numera ha jordfelsbrytare så skall de inte finnas på samma. Vill du veta mer så kan ni googla om mer info.

Detta gäller bara om du bor en nytillverkad eller ROT bostad då skall detta finnas annars är det ok att ha ett sådant elsystem.

Anders
AlfaGTV Posted - 2017/12/17 : 09:51:36
quote:
Observera, att "fas och nolla" , nollan är faktiskt jord, och det är lika illa att få ström (fas) mot jord som mot nollan!


Jag vet inte var jag fått min uppfattning ifrån, men tack för korrigeringen!

Och AndersP, du kan inte, lagligt, ansluta ett jordat uttag i ett rum där andra uttag är ojordade. Ta kontakt med en elektrikare som får komma o ge dig ett kostnadsförslag. Ta upp det som en möjlig gemensam kostnad med din hyresvärd, de kanske är medgörliga. Eller skaffa en bunt skitdyra kattlådor i trä fyllda med mineralsand och metallspånor!
AndersP Posted - 2017/12/17 : 06:15:35
Time, då förstår jag hur du menar. Har funderat på att gräva ner en diskbänk eller liknande utanför huset och dra sladd på fasaden och in i proppskåpet, men är osäker på hur hyresvärden skulle uppfatta sådan aktivism. Faktum är att ingen lägenhet i huset har jordade uttag för belysning. Å andra sida borde spisen ha och har den det finns det i proppskåpet, men det blr oavsett ett himla pickel att dra fram från skåpet till uttagen, fast det bara behövs i ett uttag?
lagun49 Posted - 2017/12/17 : 02:17:34
Observera, att "fas och nolla" , nollan är faktiskt jord, och det är lika illa att få ström (fas) mot jord som mot nollan!
AlfaGTV Posted - 2017/12/16 : 18:05:12
Hmm, ja, även med jord ansluten på alla sätt kan man lyckas!
Skulle kolla fasen igår när jag bytte strömfördelare, sittande på huk, armbågarna stadigt mot Karansteget. Ansluter nästa kabel i fördelningsdosan och letar fram IEC-honan som skall in i nästa apparat. Tar faspennan, som tydligen inte är galvaniskt isolerad, och petar in den där jag förväntas hitta fasen och mycket riktigt, inte bara en markör lyser upp, utan tre stycken samtidigt som jag får en ordentlig kurre via armbågarna!

Så, ja, iaktta försiktighet! Så länge det är mot jord lär det väl inte orsaka några allvarliga skador, men nästa gång kanske det råkar vara mellan fas o nolla...
time Posted - 2017/12/16 : 15:50:11
Anders, jag försökte bara berätta hur det kan gå utan jord med ett defekt slutsteg, kanske dags för en jord hemma hos dig innan det blir mer än bara lite killande ?

Xindaken anlände idag och ska dissikeras imorgon. Tänkte bara kolla alla faserna och sedan spela ett tag innan modifikation för att kunna höra skillnaden.
Mina grejor är varken CE eller S-märkt men ser ut att vara rätt byggda ändå, hopp finns

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000