HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Personlig HiFi
 Portabla musikspelare

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2013/09/15 : 12:06:49
Jag startar en tråd där vi kan utbyta erfarenheter av olika portabla musikspelare och lösningar.
Jag skriver inte MP3-spelare för de spelare jag tänkte vi skulle behandla här ska verkligen inte matas med MP3.
MP3 är för mobiltelefoner på sin höjd.
De flesta spelarna klarar dag 24-bitarsformat och bl.a. iRiver trycker hårt i sin reklam på att vi ska köpa musik i de format de kallar för MQS, "mastering quality sound", 24-bitarsformat i olika samplingsfrekvenser.
Ska man börja kalla dessa spelare för MQS-spelare?
Utomlands kallar man dem för DAP.

Själv har jag nu förutom iPod (som jag använt i olika former under 10 års tid och nu uppenbarligen är på väg bort ifrån), en Colorfly C4 och en Astell&Kern AK100.
Dessutom en dac/förlursförstärkare för iPod, Fostex HP-P1.

Jag tänker alltså bidra med lite intryck av dessa.
Ett första intryck är att C4 låter bäst och att AK100 och HP-P1 är rätt jämbördiga. Men det är knepigt eftersom det kan uppstå synergieffekter med olika hörlurar och att de har olika ambitionsnivåer när det gäller hur tunga hörlurar de kan driva.
C4 ska kunna driva 300 ohms hörlurar och jag säger inte emot. Den nivån har inte riktigt de andra.
Men vi får se.
Jag har ingen stationär rigg att jämföra med eller någon direkt erfarenhet av en sådan. Det här får bli jämförelser mellan spelarna och inget annat.
Jag hoppas att andra kan bidra med erfarenheter.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Björn-Ola Posted - 2020/07/19 : 14:50:29
Hur ser min portabla rigg ut just nu?

Jag har sedan början av 80-talet alltid haft någon form av portabel rigg, först var det freestyles som det kallades då i Sverige, portabla kassett bandspelare med hörlurar av tveksam kvalitet. Min första Koss Porta PRO köpte jag i början av 90-talet och då var den modellen redan ett decennium gammal. Det gav ett ljudmässigt lyft. Fascinerande att den hörluren fortfarande finns kvar. Det måste vara unikt. Jag gick över till bärbara cd-spelare och minimistraffet på 90-talet. 2004 köpte jag min första iPod och därmed slapp jag ha med mi en väska med band eller skivor när jag reste. Det köpet ledde också till att jag började streama från hårddisk, vilket revolutionerade min fasta anläggning hemma. Runt 2013 övergav jag iPod för bättre musikspelare som också öppnade upp för bättre hörlurar än Koss, som fått hänga med i 20 år. Det jag vill ha sagt med detta är att mina portabla enheter har betytt lika mycket för min musiklyssning som min fasta anläggning. Jag har länge även haft en fast hörlursanläggning, men den användes sällan när den var i musikrummet. Numera har jag en i sovrummet och det är min referensanläggning för hörlurslyssning.
Men hörlurslyssning för mig har alltid varit friheten att ta med mig musiken överallt, så den portabla anläggningen är viktig för mig. Jag lyssnar på musik när jag åker buss, är ute och går, på sommaren ute i altanen, på semesterresor.
I dag har jag en ljudkvalitet jag inte kunde drömma om för 10 år sedan och det handlar inte längre så mycket om att behöva kompromissa så mycket jämfört med min fasta anläggning, jag behöver inte sakna så mycket.

När jag åkt på semester har jag haft med mig min gamla Astell&Kern AK120 ihop med Sennheiser IE800. Den har jag haft ett tag och det låter fortfarande riktigt bra. De tar inte mycket plats och jag behöver inte vara jätterädd om att tappa bort dem, även om jag skulle gråta om det hände.

Pioneer XDP-300R är min enda spelare som jag kan använda som streamer och även ROON endpoint. Den har sin användning. Jag kan sitta ute på altanen och lyssna på musik från Youtube eller någon streamingtjänst.
För verklig finlyssning är det Chord Hugo eller Sony WM1Z som gäller.
Detta är inget som egentligen är bärbart, om inte annat än för priset på dem. Det är för lyssning på altanen eller i någon annan del av huset.
Jag har lite problem med att jag använder den balanserade 4,4mm utgången på Sonyspelaren medan Hugo saknar balanserad utgång. Pioneerspelaren har 2,5mm balanserad utgång. Det gör det inte enkelt att växla spelare.
Hugo är den enda som kan driva mina Sennheiser HD800. För att ljudet inte ska bli för vasst och ljust föredrar jag en toslink anslutning som gör ljudet mjukare och varmare. Sony WM1Z har just ett varmt ljud, vilket jag föredrar. Jag måste dock tänka på att inte ha någonting alltför trögdrivet. Därför passar mina Hifiman Edition X V2 perfekt, som är en planarlur med hög känslighet. Jag har terminerat den med kabel med 4,4mm balanserad kontakt. Det är enkelt att byta kabel, vilket jag måste göra om jag ska lyssna via någon annan spelare än Sony. Men det blir ofta inte av, vilket gör att jag inte lyssnar jättemycket via Chord Hugo.
Samma sak gäller mina in ear lurar. Jag har investerat i nya och de har båda utbytbara kablar och just nu sitter det kablar med 4,4mm kontakt.
Det gjorde att jag köpte en begagnad Sony ZX300 spelare. Den har samma utgångar som WM1Z, samma UI och finesser. Men den vågar jag ha med mig ut. Jag har också börjat använda blåtand från den till mina Sony 1000XM2 bullerdämpande hörlurar via LDAC protokollet, som ska ge cd-kvalitet. Det kommer jag att använda på bussen.

In ear är något jag skytt tidigare, men jag har nu vant mig vid dem och använder dem mer och mer. Jag har skaffat comply skumkuddar till mina IE800 för att de ska sitta ordentligt i öronen, så dessa använder jag när jag är ute och går. Lurarna har dock en benägenhet till att förmedla skrapljud från kablarna. Det är den stora vinsten med att dra kabeln över runt örat. Då försvinner sådant ljud. Kablarna till mina andra inear lurar är gjorda för just detta. Det tynger heller inte ned lurarna.
Björn-Ola Posted - 2020/06/30 : 22:05:15Astell&Kern SE2002 spelare i ett chassi. 2 st olika dacar med tillhörande förstärkare som går till dedikerade utgångar, alltså helt separerade signalvägar. Därför finns det ingen knapp för att växla mellan dacarna, utan man får byta utgång.
Dacarna ska ge lite olika ljudkaraktär så att man kan välja det som passar smaken och musikstilen bäst.

https://youtu.be/UztRMjGCFFw
Björn-Ola Posted - 2020/06/06 : 13:00:02
iBasso har hakat på trenden med att göra flyttbara spelare.

En jättevariant av deras flaggskepp DX220 kallad DX220 MAXnaturligtvis har även denna en stor analog volymratt.https://www.head-fi.org/threads/ibasso-dx220max-dap-a-transportable-answer-to-high-quality-sound-reproduction.911378/

I princip har de byggt ihop sin DX220 med en av sina separata hörlursförstärkare. Det finns dubbla batterier i spelaren som måste laddas var för sig.
Björn-Ola Posted - 2020/06/06 : 12:28:57


Jag fick tag på en begagnad Sony NW-ZX300 som jag köpte för att.. ehh...
tja... den är smidig och har LDAC som är Sonys blåtandsprotokoll för att överföra musik i cd-kvalitet och som jag kan använda till min Sony WH-1000XM3 bullerdämpande hörlur.
Jag har tidigare undvikit Blåtand som pesten eftersom jag är en ljudsnobb och inte vill ha ett degraderat ljud.
Jag får säga att jag är positivt överraskad över ljudet från spelaren, klart och rent med fin separation av instrument.
Den har samma balanserade 4.4mm kontakt som min WM1Z vilket underlättar då jag slipper skifta kabel på mina hörlurar.
Lite surt att det finns två standarder för balanserade kontakter.
Blåtandsöverföringen fungerar och jag slipper en kabel som fastnar någonstans varje gång jag ska ta mig ut ur bussen.
Har dock inte testat så mycket då jag sitter hemma och jobbar p.g.a. Corona.

Varken den här eller WM1Z har någon wifi med möjlighet till streaming utan det är spelare som förutsätter att du har musik att ladda spelaren med.
Inget problem för mig, även om det har hänt att jag streamat musik från Youtube på min Pioneer xdp300r spelare.
Fördelen med Sonys eget operativsystem är att den knappt drar någon ström i standby läge och att batteritiden är lång.

Sony har nu kommit med en ny generation spelare, ZX500 serien, som använder Android. De har väl insett att folk vill kunna ladda ned appar i spelarna för att kunna streama.

Micke Y Posted - 2020/06/06 : 12:18:17
Måest erkänna att jag är lite fundersam kring flera av de spelare jag ägt eftersom just ljudkvaliteten inte riktigt motsvarat mina förväntningar. De har varit lite grumliga hela högen och vissa har tydligt påverkad frekvensgång, typ höjd bas eller diskant.

Den här verkar vilja vara något annat.

Micke
Björn-Ola Posted - 2020/06/06 : 11:33:17
Jag hade ögonen på spelaren för ett tag sedan.
Ljudkvaliteten lär vara väldigt bra i förhållande till priset. Något extra än det får man ju inte utan det är ljudet som ska vara prioriterat.
Sedan vet man ju inte riktigt var priset landar någonstans när man köper från utanför EU.https://www.head-fi.org/threads/dethonray-dtr1-prelude-high-resolution-player.902568/
Micke Y Posted - 2020/06/04 : 20:20:05
Någon som hört en Dethonray DTR1?

Linux os o superminimalistik, det är min stil.

Micke
Micke Y Posted - 2020/06/04 : 19:17:19
Har googlat vidare och har stött på andra som har haft samma problem som jag. Tyligen är det problem med både usb porten och det balanserade hörluruttaget

Micke
Björn-Ola Posted - 2020/06/04 : 17:34:59
Kompaktkassetten har ju gått och blivit populär igen.
Själv gillar jag att ligga steget före i trenderna och jag vet att folk snart kommer att längta tillbaka till det fina digitalljudet igen.
Då blir det det här som gäller:


Det senaste tillskottet i min samling av bärbara spelare.

Själv ägde jag aldrig någon när det begav sig. Formatet floppade då Sony samtidigt lanserade minidiscen som kändes betydligt modernare. En stor missräkning för Philips. Tanken var att DCC skulle sälja på sin bakåtkompabilitet eftersom många hade köpt på sig färdiginspelade kassetter och det gick att spela de analoga kassetterna i DCC-spelarna.

Formatet byggde på komprimering enligt MP1 Layer 1.
MP1 Layer 3 blev det som senare felaktigt kom att kallas för MP3. Därför hoppade man över MP3 och gick direkt från MP2 till MP4 i vidareutvecklingen för att inte förvirra.

DCC lanserades 1992 och lades ned 1996. Fiasko. Minidiscen som också lanserades 1992 levde till 2011 men var i praktiken dött 2005.
Björn-Ola Posted - 2020/06/04 : 17:01:33
Det skadar ju inte att fråga. Det finns ju batterikitt med verktyg att köpa via Ali Express, så det borde gå.
Annars kan man ju glädja sig åt att det är dags att köpa nytt.
Glöm inte att vi lever i ett slit- och slängsamhälle där det är konsumtionen som får allt att snurra.
Det om något har vi väl lärt oss i Coronakrisen? ;-)
Micke Y Posted - 2020/06/04 : 15:57:19
Min Pioneer har dött, eller dött o dött. Batteriet går inte att ladda

Inte en skruv på utsidan så vad gör man? Tips?

Tror ni att någon mobilreparatör kan bryta sig o byta batteriet?

Micke
Björn-Ola Posted - 2020/05/05 : 14:54:15
Astell&Kern ersätter SR15 Norma med SR25 Norma.... varje gång de byter modell vet jag att det är dags byta skjorta och kalsonger.

Bilder och jämförelse i länken nedan.

https://www.head-fi.org/threads/astell-kern-sr25-the-next-a-norma-player.926918/page-8#post-15596067
https://www.innerfidelity.com/content/anorma-sr25-digital-audio-player-review
AlfaGTV Posted - 2020/03/27 : 23:18:39
Okej, EAR909 borde väl spela bas kan jag tycka? DavidS hade ju en sådan tills nyligen, men jag tog aldrig chansen att prova den tyvärr.
Tack för svar oavsett. Jag upplever inte min XDP100 som basboostad men å andra sidan tyckte väl Björn-Ola att UsB AudioPlayer Pro petade på lite mer värme..
gcs Posted - 2020/03/27 : 17:32:53
Jag har två portabla. Walkman MZ-R909 och en MZ-NH700.
Sedan har jag två stycken Nagra IV-S.#128539; De är förstås knappst portabla då de väger med laddade batterier 12Kg/st.
Micke Y Posted - 2020/03/27 : 16:44:24
Jämfört med min PS audio directream + Ear909 förstärkare men jag har inte gjort något så systematiskt, bara en spontan reaktion medan jag arbetade.

Micke
AlfaGTV Posted - 2020/03/27 : 12:58:38
Vad jämför du med då? "Bashöjning", i förhållande till vilken förstärkare. Upplever du samma sak om du kör Pioneer som ren transport?
Micke Y Posted - 2020/03/27 : 09:41:12
Pac ja, raka vägen in i skamvrån. Den är väl mest släpbar inte så portabel.

Alfa
Inga planare utan mina Focal spirit och ett par enkla Meze lurar obalancerat. Har inga andra kablar till dom. Båda ger tydlig bashöjning, nästan så man misstänker att det är medvetet.

Micke
AlfaGTV Posted - 2020/03/26 : 21:27:54
Micke Y, kör du med originalspelaren eller trixar du med tredjepartsalternativ?
(Jag avser alltså mjukvaran)

Jag kan inte påstå att jag upplever någon bashöjning på min XDP-100R jämfört med andra lurstärkare, Kör du balanserat? Och kör du lättdrivan inears eller feta planarer?
Pac Posted - 2020/03/26 : 19:52:26
Öh, vad tror ni, klassar en Casio DA-7 in i gemenskapen eller får jag ställa mig i skamvrån nu?Tyvärr är min ett renoveringsobjekt så vi får se om jag får fart på den.
Micke Y Posted - 2020/03/26 : 19:20:43
Jag har använt min pioneer maskin xdp300r hemma under coronaisolering med div lurar jag har hemma och det har varit lite sioså. Flera har påtagligt förhöjd bas som inte de inte har i ordinarie rigg.

Kan det vara så att den har en ganska hög utgångsimdedans som ställer till det?

Micke
Pac Posted - 2020/03/05 : 21:02:39
nä, helt rätt! Det är ingen minidisk, det är en MEGAdisk!
Björn-Ola Posted - 2020/03/05 : 20:15:02
Eh.... minidiscen. Har alltså inget att göra med den påtvingade sysselsättningen vi män ägnar oss åt när frugan ska se Bonde söker fru.
Björn-Ola Posted - 2020/03/05 : 20:09:58
Du får avvakta lite. Först måste vi avverka minidisken igen.
AlfaGTV Posted - 2020/03/05 : 19:55:07
Snart har vi gått varvet runt! Har en Apple iPod till salu, klassisk apparat!
Björn-Ola Posted - 2020/03/05 : 18:24:19


En intressant ny portabel spelare med inspelningsfunktion och där musiken lagras i ett analogt format. Digitalt verkar snart vara helt ute.

Fast nu ser jag att det finns blåtand också. Än finns det alltså hopp för det fina digitalljudet. Blåtand är räddningen!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000