HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Meitner MA-1.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Snutten Posted - 2013/07/28 : 12:24:39
Ok då har den fått gå sig varm en vecka och känner mig lite redo för ett omdöme. Den spelar väldigt komplett över hela registret bas till diskant, kraftfullt utan att bli överdrivet, fin kontroll och härlig dynamik. Nya detaljer man aldrig hört framträder med fin separation utan att helheten försvinner. Lite framåtlutad ljudbild men inte påträngande, blir bra närvaro hos sångare. När vi sen går till högupplöst DSD (jag har nu uppdaterat så att det fungerar via USB och Windows) tas ett tydligt steg upp i kvalité, klassisk musik får nytt liv, rätt fascinerande. Min stackars cd-spelare står och dammar nu, får bara göra små inhopp på skivor jag inte lyckats rippa, men dessa finns att köpa online om man vill. Att hitta DSD-filer av hög kvalité kräver lite efterforskningar, det varierar en del så man får vara lite försiktigt då det finns skojare i den branschen, men har man väl hittat online sidor som säljer prima vara är det inga problem.
Känsligt hur man ställer in sin mediaspelare är det, ibland lät det inte alls så bra man kan förvänta sig, ofta fel inställning som gör detta. Jag är glad att jag tog steget upp till denna dac på en gång, lyssnat på enklare dacar som ofta låter rätt bra men saknar det där lilla extra som jag var ute efter. Jag kommer säkert utöka med mer info senare. Nöjd? Ja .
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Snutten Posted - 2018/12/18 : 12:29:58
Nyligen jämfördes mitt ex av ma 1 mot PS Audios DirectStream dac och den stod sig bra, till och med föredrogs den av linkan här på forumet, jag har ännu inte hört den. Och nya version 2 av ma 1 är troligen ännu bättre så det är fortfarande en dac att räkna med . Funderar igen på att uppgradera min till senaste version 2 men det kostar rätt mycket och det låter ju inte dåligt nu som den är...
Snutten Posted - 2018/10/08 : 13:29:49
Har bestämt mig att inte "uppgradera" utan göra det bästa av det jag har. Min erfarenhet sen 2013 då jag köpte min DAC är att ju mer man lär sig och provar desto bättre låter den, det som verkar ha störst betydelse är själva transporten och inte DAC:en i sig, den är tillräckligt bra för att jag ska sitta nöjd.
Snutten Posted - 2017/08/26 : 12:07:43
Hej Alfa, det verkar röra sig kring 20000kr, nypris på dacen idag ligger enligt Audionord på 79000kr.
Läste på nätet från en kund som uppgraderat att det var en enligt honom liten förbättring som var värd det (knappt). Enligt andra på nätet är det en stor uppgradering, hmm vem vet .
AlfaGTV Posted - 2017/08/25 : 17:43:39
Jag är väldigt förtjust i idén att erbjuda uppgraderingsmöjlighet för elektronik, ffa DACar som har väldigt kort "shelf life". Åtminstone om man vill utnyttja de senaste formaten och möjligheterna. Men en välkonstruerad DAC låter toppen både i dag och imorgon också! Min gamla Embla håller jag fortfarande mycket högt på kvalitetsstegen även om den har begränstat stöd för nyheterna.
Vad kostar uppgraderingen för din DAC?
Snutten Posted - 2017/08/25 : 15:48:53
Jag har nu förfinat en hel del saker efter dacen i ljudkedjan, och det är än så länge inte den som sätter gränsen för välljud, men jag funderar starkt på att uppgradera min dac till senaste standard. Idag upplever jag ma 1 som en klart välljudande dac som spelar väldigt dynamiskt och har en rejäl portion svärta i ljudet. Det negativa är en lite diffus ljudbild via USB, kanske något bättre via andra ingångar men är inte säker.
Har läst om att senaste uppgradering av hårdvara gjort att denna dac nu är i toppskiktet igen i sin prisklass under 100kkr, men detta måste ju alla själva värdera innan köp. En av de bästa dacar jag hört nyligen är Chord Dave (114000kr), kanske nya ma-1 är lika bra undrar jag.
Snutten Posted - 2017/03/23 : 11:25:12
Meitner ma-1 har blivit hårdvarumässigt och mjukvarumässigt uppdaterad, så de som säljs idag är bättre än min med bättre specifikationer/möjligheter.
Det går att uppgradera en äldre dac så kanske jag ska det en vacker dag, en fördel med Meitner/Emmlabs grejer helt klart.
Då behöver man inte sälja den för att få bättre ljud, tummen upp för det.
Snutten Posted - 2016/10/25 : 14:44:29
Wadia lät bättre än min dac, inte jätteskillnad men inte svårt att höra. Meitner låter lite mjukare men difusare än Wadia. Med DSD höjer sig dacen och är ungefär på samma nivå som Wadia med CD.
Jag har också provat med en extern strömförsörjning/regenerator från iFi, den nya nano iUSB3.0 och den lyfter ljudet så den blev kvar.
Lite mer närvaro och detaljer, mer precis ljudbild och bra dynamik.
Snutten Posted - 2016/10/05 : 10:15:37
Har nyligen spelat med nytt slutsteg, det var en öronöppnare, så mycket klarare och livligare ljud. Ska snart jämföra ma-1 mot en riktigt fin Wadia cd-spelare som en kompis äger. Låter säkert lite annorlunda och en bra värdemätare.
Snutten Posted - 2016/08/03 : 11:47:33
Jag kör Windows då det enligt mig ger fler valmöjligheter vad gäller hårdvara.
Jag tycker att Apple har tappat mer och mer på senare tid, datorer som inte går att uppgradera är ett exempel jag inte gillar.
Mac Mini var ju rätt trevlig men se hur den är idag, på väg att dö ut och knepig att uppgradera. Har övervägt att skaffa en macbook men nja, det funkar troligen lika bra med min Windows 10 Asus laptop som jag redan har anpassat för musikuppspelning.
Att det som figge säger är många parametrar är verkligen en utmaning, i klass med high end vinyl.

Figge Posted - 2016/08/02 : 19:50:25
Det är ju t.o.m flera parametrar än på på en vinylspelare.
AlfaGTV Posted - 2016/08/02 : 16:54:10
Jaha, du kör Windows...
Snutten Posted - 2016/08/02 : 15:24:20
Allt det du skrev och lite till . Mjukvara, usb-kabel, mediaspelare, dator, strömkablar, inställningar i mediaspelare, fas på ström, komponenter i dator, minimera processer i datorn, olika versioner av Windows, drivrutiner för att minska datorns latency, har säkert glömt något.
AlfaGTV Posted - 2016/08/02 : 14:35:53
Jag förstår inte vad det är du jobbat med
Är det filter, kablar eller mjukvarumodifieringar eller vad?
Snutten Posted - 2016/08/02 : 14:29:02
Jag har tyckt tidigare att den är lite åt det kliniska hållet (vilket jag inte gillar alla gånger) men har alltid haft känslan att det handlar mer om handhavande än dacen i sig. Därför köpte jag den då jag i min enfald trodde att det skulle bli lätt att få ordning på ljudet. Det visade sig svårare än jag trodde, manualen är väldigt fåordig så det blev till att lära sig själv vilket varit jobbigt. Men skam den som ger sig, nu låter det inte alls kliniskt, snarare neutralt med lite fyllighet med bra baspondus och livekänsla. Vet man hur den ska tas kan ljudet bli strålande, men minsta förändring hörs vilket gör det möjligt att "tweaka" ljudet på gott och ont. Att det är så känsligt kanske inte är så roligt alla gånger, men när man prickar rätt låter det fantastiskt.
Jag har inte jämfört med andra rena dacar i samma prisklass, jag hittade inte jättemånga alternativ när jag köpte min. Jämförde mest med ett par billigare dacar.
Idag har det ju kommit många fler alternativ, men en begagnad Meitner kan jag rekommendera till den som har tålamod/kunskap att få till det. Jag skulle inte köpa en ny idag, tror det finns billigare alternativ som är i samma klass och dessutom modernare.
AlfaGTV Posted - 2016/08/02 : 12:05:19
Härligt! Kan du sätta Meitner-DACen i relation till några andra DACar i liknande prisklass?
Alltså, har den ngn "ljud-signatur" om man så säger?
/Micke
Snutten Posted - 2016/08/02 : 11:48:26
Efter en del provande köpte jag en bra strömkabel till dacen, har tidigare endast jämfört mediokra sådana, och då var det ingen skillnad.
Men med en Isotek EVO3 Elite hände det grejer, så den blir kvar. Allt blev mycket bättre, bas, närvaro, ljudbild, hade lite påstridighet i övre mellanregistret som var störande, detta försvann nästan 100%. Provade även en Optimum och det blev en pytteliten skillnad jämfört med Elite, så det kändes inte motiverat (dubbla priset). Med bra strömkabel, bra transport och usb-kabel låter det nu bättre än någonsin. Jag kommer inte behöva någon ny dac utan kommer ev skaffa en bra vinylspelare som komplement.
Snutten Posted - 2015/12/29 : 14:37:15
Har nu återgått till att köra utan Aqvox power supply. Tycker ljudet blir lite mer avslappnat och "hänger" bättre i luften. Nya högtalare på plats och de är mer avslöjande vilket gör att det låter bättre, MA-1 dacen kommer mer till sin rätt, nöjd .
Snutten Posted - 2015/10/03 : 21:33:36
Kör nu med Windows 10, upggraderad från 8.1. Var rädd att inget skulle funka men än sålänge inga problem. Låter det annorlunda? I så fall inga stora skillnader men jag behöver mer tid, det låter i alla fall bra. Efter optimering av Windows finns säkert lite mer att hämta.
Snutten Posted - 2015/09/02 : 15:23:40
Låter riktigt bra med blu-ray som transport, i klass med datoruppspelning eller bättre. Har fått ett par drop-outs vid uppspelning av cd, men inga problem med film. Kan vara den nästan 4 meter långa kabeln som spökar lite. En dedikerad transport för cd kanske är värt att skaffa eftersom en mediaspelare typ Aurender kostar mycket pengar. Aurender ska slå de flesta datorlösningar för uppspelning enligt tester. När jag köpt nya slutsteg ska jag jämföra på allvar då det blir lättare att höra skillnader. Mitt slutsteg är inte så transparant vilket kan ge fel intryck.
Snutten Posted - 2015/08/28 : 08:10:08
Provar nu att spela cd-skivor via min blu-ray spelare som transport. Kopplad via koaxialutgången. Det låter lite annorlunda jämfört med datorn, låter det bättre eller sämre är frågan . Ska spela in koaxialingången på dacen lite innan utlåtande. Men första intrycket är gott .
Snutten Posted - 2015/04/06 : 21:43:04
Fick en liten chock i går när jag testade med ett annat slutsteg, det lät så mycket bättre. Det var lekande lätt att höra skillnaden även med mina egenbyggda högtalare. Det enda som jag saknade var lite bas, detta slutsteg (Coda Ts) ger hela 400W i 8 ohm och har ett sådant grepp om basen att den kan upplevas som lite tunn om än otroligt kontrollerad, inget "bummel " tillåts här inte.
Kanske justering av högtalaren kan fylla ut lite, men snacka om genomskinligt och rent välljud, det var imponerande!
Snutten Posted - 2015/03/29 : 21:09:51
Jag och en kompis lyssnade idag, det är SJUK skillnad, en helt enorm dynamik i klassisk musik som jag aldrig hört förut. Jag var lite rädd för att högtalarna inte skulle klara det men än så länge är de hela, vi spelade rätt högt .
Snutten Posted - 2015/03/24 : 23:10:02
Nu är det äntligen ljud i anläggningen igen, pust. Fick ominstallera allt från början igen i datorn, då installerades drivrutiner utan större problem.
Så hur låter det? Det låter faktiskt annorlunda med nya mjukvaran i dacen, inget snack om saken. Jag vågar mig inte på ett definitivt utlåtande än, men det verkar lovande .
Snutten Posted - 2015/03/23 : 13:17:22
Dac uppdaterad men det fungerade inta att installera senaste drivrutiner för Windows. Troligen är det något jag stängt av i Windows som behöver startas, ska kolla event log vad som gick snett. Dacen funkar dock med de äldre drivrutinerna så den borde vara ok. När allt är fixat ska jag berätta hur det låter, är det verkligen bättre?
Snutten Posted - 2015/03/20 : 09:58:51
Har nu tillgång till senaste mjukvara, lite marigt att uppdatera men jag ska prova lite längre fram.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000