HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Tappat horn med Fatial Pro 15XL1400, spelar.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Mathias på Öckerö Posted - 2011/12/21 : 13:40:58
Lägger in lite bilder på subban till tv-rummet. Tanken är att den skall ackompanjera ett par diy-frontar men husrenoveringen kom emellan så nu hänger det ett par Apogee Duetta Signature på på väggen(!)...
Alla kommentarer är välkomna ;)


Bild 1. Skiss i SketchUp.
Bild 2. Hornresp parametrar.
Bild 3. SPL Response.
Bild 4. 500 watt @ 13 Xmax. Har jag fattat det rätt att Xmax är en väg och inte end-to-end?
Bild 5. Group Delay, vet inte om det är ok...
Bild 6. Phase Response, förstår mig inte på detta heller...
Bild 7. Provar elementet på baffeln.
Bild 8. Modifierade M6 islagsmuttrar.
Bild 9. Käxfräs.
Bild 10. Jag gillar kexfräsning. Knappa 100 blev det.
Bild 11. Provar de olika bitarna. Lite trångt är det. För trångt?
Bild 12 Förstärkningsstag.
Bild 13. Här limmas det.
Bild 14. Kan nå'n räkna antalet tvingar?
Bild 15. Slipas hemma i tvättkällaren. Tur det är sug på slipmaskinen...
Bild 16. Känns lagom med r10.
Bild 17. Små hål för montage av fötter.
Bild 18. Målas i diskret kulör. Blygrått...
Bild 19. Testspelas. Först med ett bryggat Behringer (ap 500?), sedan med en kanal från ett Harman/Kardon Signature 2.1. Mullrar bra men vid tillfälle skall jag få ihop ett eget litet steg med delar från en skäggig halläning.
Alltså, jag är supernovis på diy-audio. Men jag behövde en subba och efter att ha surfat runt här och på andra ställen har jag äntligen fått till en. Kanske skulle jag surfat mera och terroriserat folk mer med mina frågor men men... Nu är den här i alla fall och den låter väl ok i mina öron. Desas görs det oraffinerat vid 77 Hz med hjäp av ljudkortet än så länge. Ett Asus Xsonar DeLuxe. Försöker att använda J River men är ännu inte helt insatt vid de olika funktionerna och hur och ifall de tar över inställningarna av ljudkortet från dess egna konsoll.

Mer bilder kommer.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Mathias på Öckerö Posted - 2021/11/23 : 11:39:39
Det enda alternativ till slutna lådor för välljud är väl öppna bafflar. Men det ställer helt andra krav på rum och placering än slutna lådor.
Att man har portat är ju en annan kompromiss, horn likaså. Det är ju bara att välja efter de möjligheter och begränsningar man har.
I ett fall kan en princip vara den "bästa" lösningen, eller snarare kompromissen.
I takt med de färre kompromisser man tvingas göra tillåts andra principer.
I mitt fall i lilla verkstan/studion kan jag inte ha öppna bafflar med mängder element. Jag tror jag slipper basreflex då jag har möjlighet att ha fler element i fler lådor med mer effekt och mycket eq.
Samma sak tror jag det är med tappat horn som skall ha output ner till 20 Hz. Vad skall jag med den effektiviteten till när jag ändå kan ha fler slutna subbar med mer effekt?

I ett enormt rum skulle man kunna ha 12 st hornladdade subbor men de lådorna skulle uppta volymen av ett mindre garage. Och det räcker med ett sammanlagt ljudtryck på 120-130 dB...

Nä, det mest kompromisslösa i det aktuella rummet tror jag är mängder slutna lådor och det skall jag testa. Säkert kan jag labba med placering, faser och delay. Och inte minst basfällor.

Hur detta kan ta sig ut hoppas jag kunna få input om i den tråden.

martinsson Posted - 2021/11/23 : 06:14:46
De flesta som spelar musik hemma gör det på försiktiga och låga nivåer, likaså har de flesta en dragning åt att stämma av ordentligt långt ner, lägg därtill en önskan, dock inte nödvändigtvis den ljudintresserades, om att hålla formatet littet, nätt och snyggt och bilden klarnar något beträffande vilka lösningar som går hem så att säga.

Givet ovanstående gissning om hur verkligheten ser ut i majoriteten av fallen så blir valet av konstruktionsprincip nästan självklart, det är bara att gå in i vilken hifibutik eller besöka närmaste elgrossist för att se det med egna ögon.

Basreflex dominerar med en oerhörd marginal, därefeter slutet följt av bandpass, och så ser det alltså ut, följdaktligen är det även just detta majoriteten av oss har accepterat som de bästa lösningarna, varför ser det annars ut som det gör?

Mina egna preferenser, och säkerligen en del av er andras, baserade på ett livslångt intresse och exponering för alternativa lösningar ser kanske annorlunda ut, men allt beror på vad man vill åstadkomma, hur man vill uppleva ljudet.

Prova gärna att gärna själva de olika konstrukrionsprincipernas för och nackdelar genom att ge dem samma förutsättningar, avstämma dem likvärdig (samma passband) samma frekvensgång och nivå vid utvärdering, samma position i rum och samma topsystem, först då kan märka skillnaderna och härleda deras betydelse.

Detta är dyrt och tidskrävande men jag tror likväl att det är det enda viset att verkligen få reda på hur det ligger till.
Mathias på Öckerö Posted - 2021/11/22 : 17:11:51
FForsman, jag ser gärna dina kommentarer om slutna lådor i min tråd om en massa JBL 2226.
FForsman Posted - 2021/11/22 : 16:19:31
quote:
Fan nu blev jag ju tveksam hur jag ska göra Jag har som du sett i min tråd tänkt bygga mig en TH bas, i var och varannan tråd på forumet så beskrivs ju TH som guds gåva till folket.
Eftersom du har THAM ovanpå ditt tänkta horn har du all attack du kan önska dig. Jag föreställer mig att det du vill komplettera med är djupet under THAM och till det tror jag din tänkte konstruktion kan funka utmärkt till.

Men som sagt, det finns andra principer som också löser biffen men på lite andra sätt
FForsman Posted - 2021/11/22 : 16:16:36
Jag tror man ska vara lite försiktig med att generalisera så hårt att den ena högtalarprincipen är överlägsen den andra.

Tappade horn kan vara fantastiska men de behöver inte vara det. Det samma gäller slutna lådor. Nu har jag inte varit och upplevt systemet i fråga så jag kan inte annat än skriva i generella termer.

Det man kan vinna med ett tappat horn över portad eller sluten låda är bla.a effektivitet - mer SPL ur samma watt. Storleken behöver inte bli radikalt mycket större än en portad låda heller. En sluten låda går att få at spela djupt men till kostnaden av större konutslag vilket ger distorsion. Båda TH och BR håller emot konrörelser bättre än en sluten låda med EQ i de lägre regionerna. Använder man sig av moderna proffselement är det inte effekttåligheten som sätter begränsningarna utan antingen X-max eller portkompression (båda vid höga volymer). TH har ingen portkompression (turbulent strömning i porten som gör at massladdningen till del försvinner och lådan slutar gradvis att vara BR). TH eller QW-pipor har ofta goda förutsättningar att återge djupbas bättre på höga volymer än BR om BR drivs till portkompression (flås). Jag tror också att impulssvaret är snabbare i TL/QW än i BR som behöver flera cykler på sig att bygga upp resonansen i lådan.

Jag tror också att den strålande ytan gör mycket för hur ljudet upplevs. Min erfarenhet är att det blir taktila ur en stor strålande ytan än ur en mindre port.
För den upplevda attacken är området i midbasen väldigt viktigt (upp till ca 150-200 Hz kanske). Delar man lågt, 80 Hz eller lägre, bidrar inte konstruktionen alls till midbasen och så heller inte till känslan av attack. Jag försöker få mina konstruktioner att spela så högt som möjligt. Den senaste spelar rakt från 30-180 Hz (delar vid 150 idag) vilket gör att jag får med en hel del attack.

Att sätta Delay på topparna så att ljudet från framsidan på elementet i den tappad pipan når topparna i fas spelar också stor roll och något som kan ta lite tid att hitta rätt i.

En annan utmaning är att ha en källa till djupbas i rummet till skillnad från att ha fler. Med bara en strålande punkt får man ofta större rumsresonanser än om man har fler strålande punkter vilket gör att basen kan upplevas som bumlig och ojämn.

Det är ingen hemlighet att jag älskar horn och kvartsvågspipor av alla de slag och vill gärna lyfta fram deras fördelar. Det betyder inte att de är lösningarna på alla frågor, tvärt om. Som med allt annat beror resultatet på hur den aktuella principen är implementerad. TH & QW har sina absoluta fördelar, det samma gäller BR och sluten låda men de är olika för respektive princip och beroende på vad man vill uppnå är någon av dessa tre lämpligare än de andra.

- Please, dont kill the horn
Mathias på Öckerö Posted - 2021/11/22 : 15:29:53
Jag delar fortfarande i min gamla dator med Azus 7.1 ljudkort. Oftast mellan 50 och 70 Hz. Kan sätta distans i ljudkortets programvaramen får ändå inte till det.
TH var da shit när jag byggde det. Kolla vilken känslighet och max SPL!
Kan spela tillräckligt med centerkanalen på 5.1 Harman Kardon slutsteg men kör oftast med ett IcePower ASP1000.
Tomas J Posted - 2021/11/22 : 14:52:00
Hur är de delade Mathias, kan du labba med olika fördröjningar/Delay på något sätt?
Detta kan göra så att de upplevs spela i otakt eller att de dödar varandra mellan subb och topp.
FREDRIK E Posted - 2021/11/22 : 14:07:19
quote:
Slutna lådor är mycket bättre än långa tappade horn.


Fan nu blev jag ju tveksam hur jag ska göra Jag har som du sett i min tråd tänkt bygga mig en TH bas, i var och varannan tråd på forumet så beskrivs ju TH som guds gåva till folket.

solhaga Posted - 2021/11/22 : 10:17:36
Jag har ingen egen erfarenhet av bashorn i hemmamiljö, men har varit på gång att bygga något.

Nu kan jag lägga det byggsuget åt sidan, tack Mathias!
Mathias på Öckerö Posted - 2021/11/22 : 09:42:43
Vill påpeka att jag ännu inte fått detta långa tappade horn att spela i takt med sig själv liksom. Det står under apogeerna och mullrar när det skall till filmer. Men skall vi dansa går vi upp en våning där jag har feta element i slutna lådor. Mycket bättre.

Slutna lådor är mycket bättre än långa tappade horn.

Så är det bara.
Mathias på Öckerö Posted - 2013/05/05 : 21:24:27
Kanske är det ett bättre alternativ att ha två slutna 120 liters lådor ståendes bakom frontarna i de främre hörnen. Högre waf, mindre störande visuellt, lättare att flytta runt om man skulle behöva ändra möbleringen mm. Sedan räcker ju ljudtrycket till ändå ;) Och många menar att det är hög kvalitet på basen ur slutna lådor så..
Mathias på Öckerö Posted - 2013/05/05 : 20:49:55
Hej igen!

Nu har jag två till så'n a här 15-tummare och skall försöka få till ett par subbar till övervåningen. Slutna, portade eller TH. Andra horn blir för stora för att prioriteras.
Om det blir TH igen så kan jag ha längre, typ 244 cm (en typisk skivlängd) x 2 för ett enkelvikt TH då jag inte behöver beakta takhöjd.

Dessvärre kan den slutgiltliga placeringen för båda TH bli bakom soffan då vi inom ett år kommer att sätta in fönster under sneväggen bakom högtalarna och gärna vill kunna se ut genom dessa, eller rättare sagt, få in ljuset. Jag kommer att bära upp bio-th:t för att testa hur det skulle kunna låta med den placeringen, MEN, jag önskar kommentarer på bakväggsplacering. De kommer nog mest att spela upp till 50 Hz.

Kaktus Posted - 2012/01/02 : 13:29:23
Tack, har fortfarande bara hitta trådar där man använt väldigt små eller stora element. får försöka lära mig simulera.
PetterPersson Posted - 2012/01/02 : 13:29:22
Kaktus, kolla på JBL 1014.
Mathias på Öckerö Posted - 2012/01/02 : 10:12:15
Det går säkert. Hur resultatet blir får man väl simulera med hornresp.
Kan ju tillägga att jag är ganska nöjd med resultatet. Kanske köper mig en xtz-mätmoj för att testa.
Kaktus Posted - 2012/01/02 : 10:04:36
Får man fråga om det funkar bra att skala ner den modellen och använda en 10-tummare? Har inte provat TH men jag skulle kunna få in en om den blir max 30cm på minsta måttet (men 200cm lång).
PetterPersson Posted - 2011/12/29 : 07:54:18
quote:
dämpmaterialet ska sitta vid öppningen av pipan, dvs där pipans tvärsnitt är störst?


Japp
Mathias på Öckerö Posted - 2011/12/29 : 00:10:50
Mårten, tack!
more10 Posted - 2011/12/28 : 23:37:04
Snyggt bygge! Imponerande kexning och finish.
Mickel-mackel Posted - 2011/12/22 : 08:02:25
Petter, visst menar du då att dämpmaterialet ska sitta vid öppningen av pipan, dvs där pipans tvärsnitt är störst?
Så jag inte missuppfattar vilken ände du menar. Elementet hittar jag ju i bägge ändarna ...
PetterPersson Posted - 2011/12/22 : 05:58:59
Prova "Täckjacksfoder". Häfta fast 1 meter långt och hornets bredd på
ytan bakom elementet i öppningen. Det ska inte vara mer än nödvändigt.
Vi vill inte störa luftflödet, bara dämpa bort resonanser. Behövs det
mer, så sätt på sidoväggarna också, men börja med lite först.
Mathias på Öckerö Posted - 2011/12/21 : 21:40:30
Tack för de positiva omdömena!
Fast den fina verkstaden är inte min utan en bekants. Själv jobbar jag mest med stål.

PP, jag skall testa med vadd. Men vilken kvalitet skall det vara?

Bernt, "ett tag"... Jo, det kan man säga. Hör av dig om du har några ideér om ett rörmonoblock i USS Saratoga-klassen, trefas är ok. Kablar är ju dragna. Men jag skall testa med Mesa/Boogiet. Undra om man kan bryggkoppla det?

Elementvalet är på Ingvar Ahlbergs inrådan. Har sannerligen ett imponerande intryck. Men jag har inga andra TH med 15" att jämföra med. Dock, det går att vara i samma rum när man spelar testtoner. Så det är inte overkill. Kanske blir det ett par.

Om nå´n i Göteborgstrakten har nå´t enkelt mätinstrument, typ xtz, att låna ut för en rimlig ersättning vore det intressant.
FForsman Posted - 2011/12/21 : 21:10:57
Härligt bygge! Det ser ut att vara ett välbyggt element den där Faitalen.Coolt bara det

/mvhff
PetterPersson Posted - 2011/12/21 : 20:28:03
Eftersom du dokumenterat så fint med både skiss, simulering och
bygge vore det väl på sin plats att länka till bygget i denna tråd
så eftervärlden får lättare att hitta hit

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=73500
PetterPersson Posted - 2011/12/21 : 16:19:45
Läckert! Brutalt element! Prova lite vadd i slutet på pipan innanför elementet så kommer den låta tightare.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000