HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nya utmaningar

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eriksson Posted - 2014/06/04 : 19:31:00
Jag har länge velat prova Usher;s elementserie. Och nu har tiden äntligen blivit mogen för detta. Usher ser väldigt lika ut som Scan-Speak, man kan verkligen tro att dessa element är någon sorts billighetsvariant av Scan-Speak. Jag vet inte hur detta förhåller sig, men vad jag förstår så är det inte så i alla fall.

Tanken är att göra ett system väldigt likt Olle Mirsch Ngb8. Det var ett system som Olle hade som byggbeskrivning i tidningen Elektronikvärlden, som den hette på den tiden. Det här var ett trevägssystem med vinklade lådor. En för basdelen, och en för sidosystemen.

Vinklarna hade med tidskorrigeringen att göra, så det här kan vara något att ta efter. Min version av det hela kommer däremot att enbart bestå av en tvåvägare med ett passande Usherelement. Vi får se hur det utvecklar sig. Att göra vinklade lådor är mycket tidskrävande och krångligt, men jag har i alla fall påbörjat det hela.

Så här ser det ut än så länge:


25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
wennerhulken Posted - 2017/07/20 : 22:54:46
Har ett vagt minne av att jag hört Mirschs original. Om minnet stämmer var de bra, roliga att lyssna på, hög stampa-takten-faktor. Med det vill jag uppmuntra dig att fortsätta. Se om du kan korta "viloperioderna" lite så går det fortare. Skönt åsido, tror de kan vara värda mödan.
Eriksson Posted - 2017/07/20 : 16:22:52
Min extra snickare har tyvärr gått i pension, detta innebär att jag numera måste klara allt på egen hand, om jag klarar det får bli en senare fråga. Men jag får försöka, Jag har ju tidigare sagt att jag inte längre har de rätta förutsättningarna att kunna fortsätta här på forumet längre för mina alster. Så kanske det är. Men nu börjar hösttankarna komma igång och med de vet man inte riktigt var det slutar.

Kort sagt, vi får se hur det går. Men här är jag nu: Jag har faktiskt tagit tag i den här konstruktionen igen åtminstånde snickarmässigt, för att få den slutförd någon gång. Däremot kan jag inte längre vara lika säker filtermässigt, eftersom det var ett bra tag sen jag var aktiv sist.
Eriksson Posted - 2016/01/13 : 14:33:35
Jag har nu efter relativt lång tid kommit igång igen med mitt bygge. Filtret är en aning ändrat, mer om detta kan ses inom en snar framtid.Så fort rätt arbetsförhållanden infinner sig, kommer jag att redovisa slutresultatet för denna högtalare. När man är i egenskap att göra en ny högtalare, är en grundförutsättning att man själv tror på den. Den här högtalaren måste jag säga, faktiskt verkar ha rätt förutsättningar för att kunna fungera bra med de flesta olika musiksorter. Vad jag menar med detta är att basreflexkonstruktioner i hifi termer nästan bara skulle passa mer seriös musik, men den här verkar funka bra på popp och mera sådant, också.

Om jag inte orkar göra den färdig på egen hand, då får jag i så fall låta min snickarkompis göra det.Tyvärr har jag inte riktigt tid eller ork att på egen hand längre göra allt jobbet helt själv.

Men jag tror faktiskt att slutresultatet kommer att bli kanon.

Eriksson
sladdbarn Posted - 2015/11/12 : 19:14:46
De får ta den tid de tar
Eriksson Posted - 2015/11/12 : 16:07:12
Tyvärr, om det nu finns någon som kanske förväntar sig en snabbare fortsättning på det här, så får nog den tyvärr vänta lite till är jag rädd. Jag jobbar på så gott jag kan, men mycket annat av privat karaktär kommer hela tiden i vägen. Det handlar alltså inte om att jag get upp, utan det är så att tiden helt enkelt fattas.

Men jag har sedan senast kunnat lyssna rätt mycket på det här konceptet, och jag tror att det kommer att funka rätt väl.

Det nya filtret ser ut att gynna de farhågor jag hade för det gamla provfiltret. Det är inga större skillnader egentligen, men den stora spolen är alltså utbytt mot en mindre, detta resulterar i att impedansen kommer att sjunka för alla lägre frekvenser.

Men i och med detta finns det ingen möjlighet att sänka ett för högt mellanregister, om det skulle behövas. I det här fallet verkar det gå bra ändå. Men är det så att man får en puckel i ljudkurvan i mellanregistret, då kan man effektivt sänka den med en större spole. En större spole ger direkt en högre impedans, men den impedansökningen kan man också effektivt ta ner, om man kopplar en resistor av passande värde parallellt med spolen. Detta föranleder dock att spänningskurvan kommer att någonsans efter delningen oftast att återgå till en nivå ca -10 db under normalnivån. Men denna nivå är så pass låg att den knappast kommer att störa högre frekvenser.
Eriksson Posted - 2015/10/06 : 19:21:52
ELEMENTEN

Elementen är i denna version en blandning av bas: Usher, och diskant: Scan-speak. Baselementet har ett relativt högt Q-värde, därför blir lådorna rätt stora, ca 38 liter. Mest för att undvika en hårt pressad poppbas, som annars är så vanlig idag. Den undre lådans avskärning påverkar nästan inte alls volymen på lådan, den har tillkommit endast av estetiska skäl.

Den övre lådan blir 13 liter efter snedsågning. Den undre ca 25 liter. Hela kombinationen kommer alltså upp till 38 liter.
Eriksson Posted - 2015/10/06 : 18:55:02
DEL AV BYGGBESKRIVNING



Som du kan se finns här en kolumn " Plattornas mått i mm ", det är den man ska använda för att kapa till bitarna. När bitarna är tillsågade limspikar man ihop lådorna så att lådan får yttermåtten 270*270*300 mm, respektive 270*270*500 för underlådan. När lådsidorna är hopsatta förses lådan med bott respektive toppskiva. De här skivorna kan med fördel göras något för stora, så att de sticker ut en bit över varje sida, överflödet sågas sedan bort när limmet torkat. För att sedan ta ut vinklarna för snedsågningen tar man ut markeringar enl följande: överlådan #8211; mät ut från lådans övre ena bakre hörn 100 mm fram mot lådans framsida, där gör du en markering. Sedan går du till motsvarade framsidas övre hörn, och mäter därifrån 40 mm in på frontplattan. Nu vänder vi på lådan och tar ut markeringarna på bottplattan. Nu gör vi på samma sätt, i det hörnet på överplattan som du mätte ut 100 mm, ska du nu fast på undersidan mäta ut 160 mm, och på motsvarande sätt för den andra sidan mäta ut 120 mm in på frontplatta. När markeringarna nu är på plats, förbindes dessa med var sin ritts.

En bild säger mer än tusen ord, heter det ju. Så här nedan kommer ett försök till en illustration. De smala sträcken bildar lådkuben så som den ser ut innan den snedsågats. Den tjockare markeringen ska alltså illustrera utsågningen. Det här är nog något som är omöjligt att såga på fri hand, så här måste vi ta till ett hjälpmedel för att få snittytorna raka och fina. Med ritsarna som utgångspunkt fixerar man ribbor som styrning för fogsvansen. På detta sätt får man relativt fina snittytor. Efter sågningen måste man i de flesta fall ändå slipa ytorna för att få det helt slätt och tätt. Då använder man förslagsvis en större tallriksslip, som kan ta hela ytan. Nedan följer en bild på hur det kan se ut

Underlådan görs på samma sätt, här blir markeringarna enligt följande: från ena sidan mäter man 140 mm, samt från baksidan 175 mm. Även här illustreras med en skiss hur du ska göra. Det kan vara en fördel om man först gör överdelen klar och sedan lägger på den på underdelen, för att se att allting kommer att stämma. Obs här att hänsyn har tagits till eventuell tygskiva på överlådan. Därför kommer det att vara en differens på 10 mm mellan överlådan och underlådans snitt, för att i slutänden när lådorna sitter ihop, få en jämn övergång från underlådan till överlådan. Tänk också på att lådorna för ett helt par ska vara varandras spegelbilder. När du gör de den andra uppsättningen för att få ett par, måste du alltså spegelvända alla mätningar.

Sen vill jag också säga att alla de här mätningarna är grovt uppmätta på befintliga lådor, därför kommer de säkert inte att stämma exakt. Ser du att det kommer att bli fel, använd då överlådan efter att du tagit ut snedskärningen på den, och utgå från den får att få snedsågningen att stämma för underådan.



Eriksson Posted - 2015/09/30 : 19:54:08
När man gör sina filter är det lika bra att från början vara inställd på att man hela tiden måste vara bered på att gå tillbaka, och gå tillbaka, och nästan vända o vrida på varje sten innan det blir så där bra att man skriker högt av glädje o säger (DÄR SITTER DET). Ja, man verkligen känner med alla sinnen man har att-nu jäklar stämmer det.

Men för att komma dit kan det vara ett jäkla jobb, på ren Svenska, Ibland kan det kännas helt hopplöst att få ihop kurvorna till något godtagbart. Det är då det stora vemodet rullar in. Men ett bra sätt att jobba sig fram i djungeln av komponenter o kurvor och vemod, är att hela tiden varva impedansmätningar med ljudmätningar. Man får akta sig i början att se sig allt för blind på att en enstaka kurva ser bra ut. Även om tex impedanskurvan ser bra ut, kanske inte ljudkurvan blev något att skryta med eller tvärtom. Det är här stenvändar mentaliteten kommer in i bilden, för nu gäller det att vända o vrida på alla stenarna tills man har fått fram den allra bästa kompromissen. Först då vet man att inget har lämnats till slumpen, och man kan känna sig helt nöjd med sitt jobb. Jag menar, det finns inget värre än att till slut sitta där med sin önskehögtalare, färdig och klar och att det efter några timmars lyssning börjar gnaga i en, om man verkligen gjorde det där allra yttersta.

I början låter alltid allt förträffligt bra. Men efter en tid när man lyssnat in sig på högtalaren, med mycket olika musik, är det inte ovanligt att den bilden börjar grusas en aning. Låter inte mellanregistret lite tunt? Är inte diskanten en aning vass, osv. ja, så här kan det faktiskt bli. Och blir det det, då får man gå tillbaka till labbänken, och trots allt välja ett annat filter även om inte kurvorna med det filtret ser lika lysande ut. Det är ändå alltid öronen som måste få vara med och fälla den slutliga kommentaren.

Mätresultaten är en sak, men det är inte alltid säkert att ett perfekt mätresultat ger den bästa ljudliga upplevelsen. Även om man naturligtvis bör ha som ambition att göra sina filter så optimala som möjligt vad det gäller impedans, fas och ljudkurva. Så måste kontentan av det nyss sagda ändå bli att, försök först o främst att göra dina filter så optimala som möjligt. Blir inte det bra lyssningsmässigt, då måste du i första hand gå in för det som låter bäst. Ja, så är det.

I det här fallet har ett Serifilter används. Serieifilter kan nästan alltid väljas då de ingående elementen har eller är i närheten av samma värden. Värre blir det om elementen har helt olika värden. Då passar inte Serifilter lika bra. Använder man element med helt olika värden, då får man vanligtvis övergå till Parallellfiltervarianter. Därför om man använder element med snarlika värden är det överhuvudtaget mycket enklare att göra filtren optimala. Alltså vill du göra och använda ett så enkelt filter som möjligt, med så små störningar som möjligt, välj då element med liknande värden, då skapar du rätt förutsättningar för detta ändamål.
Eriksson Posted - 2015/09/30 : 19:10:38
Att impedansen steg vid 700 hz, var ett resultat av en onödigt stor spole, stora spolar ger nämligen en högre impedans. Men stora spolar kan vara ett effektivt medel för att dämpa baffelverkan. Då de i rätt sammanhang kan sänka mellanregistret till rätt nivå.
Eriksson Posted - 2015/09/30 : 18:49:56
Nu ser det bättre ut, impedanspuckeln vid 700 hz är utslätad samt även dippet vid delningen. Diskant höjningen är också dämpad, men det var svår att få bort den helt o hållet, ljudkurvan håller sig ändå inom +/- 3 db. Men om det låter bättre vet jag inte ännu.



Eriksson Posted - 2015/09/24 : 20:14:26
Jag gör nu ett nytt försök till fortsättning. Men jag börjar lite annorlunda än förut.

Nu har jag fått tillbaka mitt Clio, så nu kan jag mäta upp det här filtret som jag skröt så om, att det lät så bra. Ja, låter bra gör det faktiskt, men nu när man kan se kurvorna blir man kanske inte lika imponerad längre.

Impedansen dyker onödigt mycket vid 3 kz, och ljudkurvan har en markant ökning i diskantområdet. Nu går det fortsatta arbetet ut på att laborera och byta komponent för komponent och se om det går att rätta till de här fadäserna, med samma bibehållna lyssnings belåtenhet som provfiltret gav.

Likaså, om vi går tillbaka till impedansen, kan man se en impedanspuckel vid 700 hz. Det här är väl ändå inte några större avvikelser. Men är man så noga man kan med filtret brukar det för det mesta ge hörbar lön för mödan.



Eriksson Posted - 2015/09/19 : 05:50:12
Jag tar bort mitt senaste inlägg. Det blev inte bra, när jag inte kunde göra Pdf av det. Jag ska försöka göra bilder av visst innehåll av texten istället.
soundbrigade Posted - 2015/09/03 : 09:32:07
Jag byggde mig ett par NG8/NG8B i början av 90-talet efter att ha tagit hem komponentsatserna. Det var att beställa färdigsågat från brädgården och sedan, som du, såga för hand. Lånade en bandslip av en kompis för att snygga till.

Kan ju sedan varit så att elementen varit "bra" på ett "bra sätt", för högtalarna var verkligen "stompvänliga", underbara att lyssna på.

Såldes för kanske 10 år sedan för att bereda plats för mina små horn.

Följer med intresse ditt bygge.
Eriksson Posted - 2015/09/02 : 21:29:56
jag måste säga att jag förvånas över dessas högtalare att låta så väl som de faktiskt gör, Jag har nu låtit dem spela över ett i och för sig godtyckligt filter. Efersom jag inte har någon som helst möjlighet att I nuläget mäta varken högtalare eller filter, är jag verkligen förvånad över hur bra de faktiskt låter. Det här är säkert bara ren tur, vi får se hur verkligeten ser ut när jag får tillbaka mina mätmöjligheter.
Eriksson Posted - 2015/09/01 : 20:51:41
Det är faktiskt inte så svårt att få till sågsnitten fina. Men är man som jag inte helt rak på hand, då får man ta till någon form av slipning, efter att man sågat ut snitten med hjälp av ribbor som styrning av fogsvansen. Själv har jag en rätt så stor talriksslip som täcker hela ytan. Det är viktigt att den slip man använder verkligen slipar hela ytan samtidigt, annars kan det lätt ändå bli ojämnheter.

Eriksson Posted - 2015/09/01 : 19:21:08
Eriksson Posted - 2015/09/01 : 19:14:19

http://i1069.photobucket.com/albums/u473/MikaelEriksson52/sneda014.jpg" border="0">

Så här långt kan jag i alla fall visa hur de två enheterna sammanfogas med varandra. Genom att göra dem i två enheter, kan man lätt göra om basvolymen om den inte skulle visa sig vara optimal för elementet. De sammanfogas helt enkelt med Vagnsbultar, sedan man tagit upp två motsvarande hål i vardera volym, så som bilden visar.

ohmega Posted - 2015/09/01 : 18:53:59
Impad att du får till snedkapningen så snyggt --med så enkla medel.



fixarstig Posted - 2015/09/01 : 18:40:42
Roligt att du drar igång igen Du hastar ju aldrig iväg med dina byggen utan låter de växa med kunskap till skillnad från lilla jag som mest testade olika varianter utan vettigt underlag
Eriksson Posted - 2015/09/01 : 16:15:32
Den här är nu under utveckling, under en längre tids bortovaro. Den som följt den senaste tidens poster om Clio, kan kanske förstå en del av problematiken med den här.

För det första måste jag ändå säga att det varken funnits tid eller ork med någon fortsättning förrän nu. jag hoppas att jag kommer att få igång Clio snarast.

Nu så här långt har jag kunnat lyssna in mig på endast en fungerande högtalare, och den låter hyffsat bra. men utan Clio kan jag inte fullända några resultat för påseende. Det ända jag kan säga för ögonblicket är att det seriefilter jag använt för denna enkla lyssning verkar funka utmärkt.
Bernt Jansson Posted - 2014/09/14 : 09:03:06
Kul projekt, det ska bli kul att sa hur det artar sig.
fixarstig Posted - 2014/09/14 : 08:46:44
På Jula finns bra sågar för ca 80 spänn

Ska bli kul att se fortsättningen
Eriksson Posted - 2014/09/13 : 22:30:13
Ja, jag undrar jag med
AlfaGTV Posted - 2014/09/13 : 22:28:43
Det skall bli spännande att se varthän detta bär!
Vh Micke
Eriksson Posted - 2014/09/13 : 22:19:43
Sen ska locket på:


HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000