HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
pix Posted - 2013/06/20 : 20:37:57
Photobucketfix för Chrome

If you're using Google Chrome, go to the three dots on the right side of the screen and click them. A drop down should appear. Hover your mouse over "More Tools," and when the next drop down appears, click on extensions. Go to the link towards the bottom that says "Get more extensions." In the search box, type "Photobucket Fix," and hit enter. Click the install button and once it's done, you should be able to see photobucket pictures again.




Vad blir det av detta månne?
/Pix
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
pix Posted - 2024/11/21 : 21:56:04
Jo. Rent tekniskt så är nog två chassin att föredra. Men det blir så mycket apparater, kablar och annat..
Ytterligare en aspekt är ju att få signalvägen kort, och därmed inte lika exponerad för påverkan. Jag har därför tänkt att de sista avkopplingskondensatorerna skall sitta precis intill rörsocklarna. Därför blir det ytterligare en våning på stacken.
Fuling Posted - 2024/11/20 : 22:15:33
Ja, nättrafos och drosslar har man gärna på avstånd från signalelektroniken. Jag har helt enkelt gett upp och bygger separata chassin åt nätdelarna nuförtiden, delvis för att jag snöat in lite på choke input-filter som gärna sprider elaka magnetfält omkring sig men även för att jag har (haft...) ett skapligt förråd av bra kontaktdon från skrotade verkstadsmaskiner.
pix Posted - 2024/11/20 : 19:11:56
Planen är att bygga något kompakt och inte allt för stort.
Problemet är dock att man vill hålla nätdelen skilt från signaldelen. Så för att lösa detta så blir nötdelen huserad i försäljarens bakre del, och signaldelen i den främre. Ingångsrören placeras av denna anledning längst fram, och utgångsrören längre bak.
Fuling Posted - 2024/11/19 : 22:30:04
Spännande att se hur det här artar sig, ett grammofonsteg med rör står nånstans en bit ner på min att göra-lista.
pix Posted - 2024/11/19 : 21:59:16
Med en 1:16 step-up (LL1931) så behöver jag ca 40dB förstärkning i steget. Det låter kanske inte så svårt. Men om man betänker att 20dB försvinner i riaa-filtret så krävs en ansenlig mängd gain.
Lägg därtill en låg utgångsimpedans (gärna under 2K Ohm) och ett låg-inpedivt riaa, vilket kräver en låg utgångsimpedans även på första steget.
Så om detta inte vore nog så vill man i första steget lyfta signalen högt ur brusgolvet och dessutom skapa headroom för knaster och pops från pickupen.
Vill man göra allt detta med enbart två förstärkningssteg så krymper antalet rörkandidater rätt så fort. De flesta av de rör som skulle kunna motsvara dessa krav är iaf 9pin rör, så jag började där

pix Posted - 2024/11/18 : 06:09:47
Jag tror att lagom brukar vara det optimala. Och visst är det så, att induktans och kapacitans inte ersätter varandra, bägge behövs i en bra nätdel,
Överdrifter år något håll ger inte sällan otilltänkta problem, som till exempel strömspikar som vandrar bakåt i nätdelen eller oschilleringar. PSUD ger väldigt mycket information om sådant som kanske inte syns med blotta ögat,

Självklart så eftersträvar man ett lågt rippel, även i strömhungrande slutsteg. Men i ett grammofonsteg som skall hantera signaler på mickrovolt och med 1000x förstärkning, så blir det än mer aktuellt att rippel hålls till ett minimum.
I ett se-slutsteg så kommer man inte sällan undan med 47uF-10H-47uF. Detta räcker sällan i nätdelen på ett tyst se-grammofonsteg, prioriteringarna är inte riktigt densamma.
Är då ett L-C-L-C-L-C bättre än ett L-C-L-C ?
Det är inte säkert. då ripplet på den senare redan är så låg, att andra faktorer spelar in,
Det sista L-C steget kan orsaka mer problem än det löser. Åter igen, så tror jag på att hitta ett lagom.
Fuling Posted - 2024/11/18 : 01:43:09
Hm, resonemangen kring drosslar versus kondingar måste jag fundera en stund kring. Båda kan lagra energi, den saken är klar. Kondingar strävar efter att hålla spänningen över sig konstant genom att dra eller lämna ifrån sig ström medan drosslar anpassar spänningen över sig för att försöka hålla strömmen konstant.

Om man ska använda mycket av det ena eller det andra i nätdelen blir nästan en kulturfråga, inom triod-stofilkretsar har jag sett att det uppfattas som lite "fint" att komma undan med små mängder kapacitans till priset av mycket järn och att det ska vara gynnsamt för den alltid så omhuldade "dynamiken".

I lite sluskigare sammanhang skänker det däremot status att kunna visa upp kondensatorbanker som ser ut som ett sexpack öl eftersom det enligt lika luddiga resonemang ska vara gynnsamt för hur mycket dunka-dunka det går att pressa fram ur slutstegen.
Jag kan nog tänka mig att båda sidor har rätt utifrån sina kriterier och lyssningsvanor.
pix Posted - 2024/11/17 : 21:58:58
Det finns många vägar till rom.
Jag har en hel del komponenter i mina gömmor. Försöker först att nyttja dessa.

En drossel fungerar som ett mekaniskt svänghjul. Om den lastas hårt så kommer spänningen att öka, för att bibehålla ett konstant strömdrag. En unik egenskap som inte går att ersätta med en kondensator. Man kan säga att den fungerar som en konstantström-källa (ccs).

En kondensator laddas upp och agerar mer som ett batteri. Den töms när den lastas och fylls på när den inte lastas. På så sätt eliminerar den spänningsrippel och jämnar ut spänningsvariationer.

Jag inbillar mig att ett slutsteg, med högt strömdrag och högt strömsving, främjas av en dominerande induktiv nätdel. Dvs mycket drosslar och relativt låg kapacitans eftersom lågt rippel är av moderat betydelse.
En grammofonförstärkare är dock annorlunda. Där är strömsvinget nästan obefintligt, och kravet på mycket lågt rippel högt.
Mer kapacitans än induktans torde vara på sin plats här.
Filtret kommer att bli: (c)-L-C-L-R-C för reaktive ingångsrör. Och (c)-L-C-L-C för respektive utgångsrör. (c) blir en mindre plastkonding som provas ut praktiskt. Övriga kondensatorer lutar åt 100uF elektrolyt. Jag har visserligen en hel del ovala pio-kodningar, vilket vore snyggt som sista konding i respektive filter. Men de tar mycket plats, så vi får se vartåt vi landar.
Iom att strömdraget är relativt konstant, så kan man även montera en kondensator parallellt med drossel nummer två. En induktans, parallellt med en kapacitans utgör en resonanskrets. Och om dess värden väljs rätt så kan man skapa ett extremt högimpedivt element med låg resistans. I detta fall så skulle denna resonans isf läggas på 100Hz, dvs dubbla nätfrekvensen. Nåväl detta blir en senare test, huruvida detta går att realisera irl.

Imperial Posted - 2024/11/17 : 01:18:26
Ja har även provat Photoflash kondingar m gott resultat.
Men Rifas PEH å PEG serier e grymt bra.
Enda abret m dom e att dom e väldigt känsliga för överspänning.
Fuling Posted - 2024/11/16 : 23:58:49
quote:
Som kronisk bakåtsträvare så håller jag dock kvar i det gamla en tid till


Elektrolyter har ju dugt förr. Det mest intressanta med DC Linkarna kan jag nog tycka är som första konding efter likriktaren där man behöver nåt som tål stryk och som sista konding precis intill slutrören där man vill ha låg impedans och induktans. Själva mängden kapacitans som behövs för att glätta likspänningen går det nog lika bra att använda elektrolyter till.

Oljekondingar är ju per audiofildefinition de perfekta komponenterna i sammanhanget annars: Stora, tunga, dyra, har inte tillverkats på minst ett halvt århundrade och potentiellt giftiga.
Helt klart roligare än plastfilmare på alla vis men jag kan ändå tycka det är lite skönt att det finns mer praktiska alternativ tillgängliga också
pix Posted - 2024/11/16 : 22:15:38
Jag har sett de där nya kondensatorerna. De är minst sagt spännande.
Som kronisk bakåtsträvare så håller jag dock kvar i det gamla en tid till

De första filterdelarna hamnar på en subchassi. Detta för att få dem nära nättrafon, och skilt från signaldelen.
Fuling Posted - 2024/11/15 : 23:48:33
Det verkar vara olika för olika komponenter, jag har då köpt enstaka DC Link-kondingar där men en del sorter verkar bara säljas i storpack.
Är som sagt inte insatt i vilka modeller som är "audiofil-godkända" men vad jag förstått är det i grund och botten bara vanliga plastfilmskondingar med ovanligt bra data. Namnet DC Link syftar tydligen på nåt visst användningsområde som bland annat kräver att de klarar höga pulsströmmar.
Det finns en del skrivet om dem på Diyaudio om man vill veta mer, bara att använda sökrutan där.
Ryssen Posted - 2024/11/15 : 23:15:12
quote:
Jag har köpt några från TME i Polen

Har kollat lite på sakerna från TME.men det verkar ju så man blir tvungen att beställa mängder av varje detalj. Eller ha jag missat nåt?
Fuling Posted - 2024/11/15 : 23:08:17
Jag har köpt några från TME i Polen och sen blev det nog nåt par från Digikey om jag minns rätt. Det finns en massa olika tillverkare och modeller och jag har inte satt mig in i konceptet så bra än, om jag snubblar över nån länk med bra information så postar jag den här.

Edit: Scrollar man ner en bit till de blockformade med fyra ben så ser man ungefär de modeller jag använt:
https://www.tme.eu/se/katalog/tht-filmkondensatorer_100265/?params=2650:1497337_sort-av-kondensator:dc-link&page=4
Imperial Posted - 2024/11/15 : 22:58:17
Spännande!
Vart köper man sånna?
Fuling Posted - 2024/11/15 : 22:44:10
Ja, rörlikriktning och en liten första konding brukar kunna ge hyfsat "skräpfri" likspänning.
Senaste flugan bland experterna på Diyaudio är att använda DC Link-kondingar i nätdelarna, en sorts plastfilmskondingar som är stackade istället för lindade och därför har väldigt låg induktans och ESR.
Efter att Coleman med flera som ger intryck av att ha koll förklarat fördelarna har jag också börjat använda såna och jag är nöjd.
De finns i stora storlekar och med höga märkspänningar så de är ett bra alternativ om man vill skippa elektrolyter helt, en del använder dem som katodavkoppling också.
Imperial Posted - 2024/11/15 : 22:31:25
De e så ja tänker åxå m rörlikriktning.
En liten konding först e kanon.
Ja brukar ha em MP lr PIO konding först.
Efter första drosseln brakar ja på m stor lyt.
pix Posted - 2024/11/15 : 21:11:02
Tack
Jag sprang för en tid sedan på en plåt i dualaluminum som också var anodiserad.
Denna är betydligt lättare att jobba med, än den blöta aluminiumkvalitet jag använt tidigare.
Dessa bilder är ca ett år gamla. Projektet startade redan när jag hade mitt gamla garage tillgängligt. Just nu finns lite andra prioriteringar, men jag tänker ändå att, om jag drar igång denna byggtråd så finns där en blåslampa att också fullgöra hela bygget.

Även om det finns skäl att bygga ett grammofonsteg i två separata chassis, så är det också snyggt att hålla saker små och nätta.
Nu blir ju sällan rörbyggen små och nätta, men man kan ju iaf försöka begränsa utsvävningarna lite

@Imperial. Jodå, det kommer att bli både rör och järn i nätdelen. Men kanske lite mer subtilt och noggrannare utvalt än i Ongen.
På den tiden valde jag ett 6X5GT som likriktare efter en 150VA nättrafo och sedan 10H/100mA drosslar + 220uF kopplade som CLCLC-filter,
I det nya steget (har inte hittat på något bra namn ännu) så blir det en 250VA nättrafo ,5Y3 som likriktare och en 10H/100mA drossel. Före drosseln så har jag tänkt en liten kondensator, precis så stor att den tar ut de ringningar som ett rent L-filter kan ge.
Efter drosseln en 47uF kondensator, vartefter filtret delar på sig till en drossel (30H/40mA) för respektive kanal. Slutligen en kondensator av hög kvalitet som strömmatar utgångsstegen. Till ingångsstegen, som inte kräver lika hög spänning, men i stället kräver lägre nivå av rippel, så monteras ett fallmotstånd och ytterligare en kondensator.
Samtliga fyra rör kommer mao att vara relativt frikopplade från varandra med en separat filtrering

Imperial Posted - 2024/11/15 : 20:25:21
Spännande

Kör på tung nätdel
Fuling Posted - 2024/11/15 : 17:45:24
Instämmer, fint plåtarbete! Ska bli kul att se hur det här utvecklar sig.
maal Posted - 2024/11/15 : 16:59:52
Riktigt fint plåtarbete!
Perfector Posted - 2024/11/15 : 08:31:47
Jag har en bakvägg i skivhyllan så skivorna kan inte hamna för långt in.
Möbel köpt på möbelkvalite'n nära Mariefred
pix Posted - 2024/11/14 : 18:27:41
Tänkte ta upp ett halvfärdigt bygge av ett gramofonsteg.
Mitt tidigare granofonsteg (Ongen) fyller snart myndig (18år), så det börjar bli dags för något nytt

Ongen har tjänat mig väl. En lite udda konstruktion med det extrema 6C45-PE som första rör. Trafo-(IT) kopplad som step down, för att kunna bygga en mycket låg-impediv riaa-korrektion.
Som utgångssteg valdes ECC188, kopplad som en mu-följare.
Jag minns att jag ville gå all-in och bygga en sparat rör-baserad nätdel, med järn i överflöd.
Vikten, storleken och effektförbrukningen är ungefär i samma harang som mitt slutsteg, vilket kanske inte är så praktiskt..

Nåväl, det nya bygget började med lite metallarbete,
pix Posted - 2024/10/16 : 15:38:44
Hittade ett bra knep på tuben för att få albumen att stå i snygga rader.
Som så många andra så använder jag IKEA Kallax för vinylen. En perfekt bokhylla för detta ändamål. Dock blir det en del pillande för att få skivorna att stå exakt lika långt intryckta på varje hylla.

Kapade upp lite lister i 33cm längd.

Monterade dessa med dubbelhäftande tejp. Använde ett konvolut för att få det rakt och på rätt djup.

Förr så trädde jag alltid på plast-fickan med öppning åt samma håll som konvolutet. Jag tyckte detta var praktiskt då innerfickan kunde plockas ut konvolutet utan att fickan behövdes tas bort. Dock knölade detta ofta när skivan skulle träs in bland andra skivor. Numera trär jag på platsfickan med öppningen uppåt. Läger sedan skivan -i innerfickan, bakom konvolutet med sin öppning bakåt. Det är enkelt att plocka ut innerfickan med skivan, och man slipper problemet med att plastfickan sticker ut från hyllan.
Det hela ser ännu lite rörigt ut. Då nästa steg blir att se över hur etiketter och mätning av hyllor skall göras


Klassiskt sorteras just nu efter skiv-label. Medan övriga genres sorteras var för sig och sedan per artist.
Imperial Posted - 2024/10/05 : 22:35:10
De låter som en utmärkt kombination.

Bra koncept rakt igenom.
Hatten av

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000