T O P I C R E V I E W |
AlfaGTV |
Posted - 2012/05/02 : 21:44:35 Jepp, så var det dax igen då! Jag har tidigare testat limma skumkanter på mina Snell E/III men jag vågade inte löpa linan ut utan skickade elementen till Technovox för färdigställande. Jo, det blev bra, mycket bättre än om jag skulle fortsatt kladda.
Nu var det ju som så att jag fick med ett par väldigt fina JPW AP2 i en affär för kanske ett halvår sedan. Som alla andra 90-tals högtalare med skumkantsupphängning av membranen så ruttnar ju dessa.
Första misstanken:
Andra misstanken, eller kanske inte ens en misstanke längre?
Detta visste jag redan vid affärstillfället, men jag hade tveksamheter till om dessa rackare till högtalare var värda besväret och kostnaden att låta Janne på Technovox renovera dem? Jag ställde en diskret fråga på ett annat forum och fick inget annat än uppmuntrande kommentarer om att högtalarna var värda det och flera rekommenderade mig att köpa skumkanterna via "flea-bay"! Sagt och gjort, det var ingen konst att hitta rätt, via ett företag i Holland, AudioFriends. Ett par hundralappar fattigare via PayPal och en veckas väntan medförde att det väntade ett platt paket i brevlådan inför Valborgshelgen. Kanterna verkade vara av god kvalitet och rätt storlek så det var ju bara att börja med grovjobbet, rengöring och grundbearbetning där dessa nya friska ska fästas!
Tråkigt lortgöra:
Efter de första grovdragen monterade jag ur elementen; Islagsmuttrar och lödda anslutningar? Hur vanligt är det på budgethögtalare?
Nåväl, det tar sig framåt så sakteliga, med hjälp av ren bensin, limborttagning och verktyg i plast. Här fick jag springa till Clas i sjön och handla mig en verktygssats för kakling. Klockrena "pet-mojjar" för detta!
Sådär! Rent och torrt, redo att fästa lim!
Lite utrustningstips; Kaffe, klädnypor och lite annat smått o gott. Japp, jag hade bestämt mig för att testa med PolyVinylAkrylat denna gång! Längre torktid, men ett för mig ganska bekant härdningsmönster gjorde att jag bestämde mig!
PVA är alltså vanligt hederligt trälim, inget hokus pokus direkt.
Skumkanterna limmades på konen först vilket inte var så krångligt. Lim i lagom mängd på skumkanten likväl som på konens fästyta. Detta fick torka en liten stund för lite bättre vidhäftning. Här skall erkännas att jag tyckte det var lättare att få kanten flexibel genom att tänja den lite försiktigt innan. När kanten satt på plats och var hyfsat centrerad vände jag resolut upp och ned på elementen på ett rent, rakt underlag där de fick torka. Det lilla trycket höll dem på plats och resultatet såg helt OK ut.
Kanterna på elementen gjorde att jag hade huvudbry för hur jag skulle hålla dem på plats efter centrering och limning. Klädnyporna kunde lixom inte hålla skumkanten på plats utan jag fick ordna 8 st små distanser som nyporna kunde på hjälp med att klämma fast den yttre skumkanten mot korgen. Dessa distanser råkade bli EKK kabl snuttar som viktes dubbla till små märlor på en knapp cm i längd.
Här kommer det trickiga med skumkantsbyte, att centrera konen så att talspolen inte skrapar i... Tyvärr har jag inga bilder på detta moment då jag efter limningen hade svårt atthitta någon metod för att hålla de centrerade konerna på plats! Hur centrerade jag dem då? En del skär bort dammkåpan i konens centrum och "shimsar" med papp eller liknande direkt i talspolegapet! Inte min kopp te! Jag använde helt enkelt ljudredigeringsprogrammet Audacity till att skapa några WAV-filer med sinustoner i olika frekvenser. Sedan kunde jag bränna ut en CD som anslöts till en förstärkare vars ena högtalarkabel anslöts till elementet.
Med en måttlig volym på och en ton på ca 50Hz centreras konen perfekt. Bara att låsa den med fyra klädnypor och sedan förstärka med fyra till gjorde att limmet kunde fästa hjälpligt. Medan limmet grundhärdade märkte jag att upphängningen bubblade upp lite mellan klädnyporna och efter lite letande i köket hittade jag perfekta tryckgrunkor; Kastruller!
Resultatet några timmar senare såg ut så här, och limmet verkar ha satt sig ordentligt!
Efter montering av elementen igen var jag otroligt nyfiken på ljudet i dessa britter! Jag hade ju aldrig hört dem tidigare, och slutna lådor med centimeterstora glipor i upphängningen var väl inte så smickrande!
Slutligen efter montage, rengöring och provspelning kan jag säga att de spelar tajt, musikaliskt och medryckande! Väldigt roliga högtalareoch väl värda att renovera om ni kommer i kontakt med dem!
Vänliga hälsningar Micke |
4 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
rannagarden |
Posted - 2012/05/03 : 07:54:05 Härligt reportage och bra tips ifall en annan vill blåsa liv i trötta skumkanter nångång. |
AlfaGTV |
Posted - 2012/05/03 : 06:49:23 jo, det var även min första reaktion när elementen lyftes ur! Kan det verkligen vara vär besväret? Men de små magneterna till trots tycker jag de spela övertygande!
Elementen är Vifa M21 WG-09-08 och de tillverkas tydligen fortfarande, men av Seas, i Vifas gamla lokaler och med deras verktyg!
VH Micke |
manw |
Posted - 2012/05/02 : 22:53:33 Tror det var ett par såna jag såg på Myrorna vid Fridhemsplan i höstas, var dte där du hittade dem? Små magneter var det, men funkar OK ändå tydligen. Vifa element eller? Såg nästan så ut på etiketten. |
opethic |
Posted - 2012/05/02 : 22:00:52 Trevlig tråd Grattis till en lycka operation.
Jag gjorde nyligen samma ingrepp på mina Cerwin Vega 12". Fick bra tips från Imperial.
Jag var dock tvungen att sprätta bort dammkåpan på ena elementet för det var "lögn i helv*te" att centrera konen med kåpan på.
Det var inte så svårt, nästan roligt faktiskt. |
|
|