T O P I C R E V I E W |
Thermochron |
Posted - 2010/02/03 : 22:07:06 Tänkte jag skulle visa mitt rörbygge, och samtidigt tipsa om ett kul projekt. Konstruktionen heter "Darling amp", kostar nada och låter "jättebra"
Jag har gjort en enkel trälåda, fräst ur en ekplanka med överhandsfräs och monterat allt point to point inuti. Nätdelen har en egen låda.
Total materialkostnad (Det mesta från Elfa, Rör, rörhållare, utgångstransformatorer från USA) blev ca 1400kr. Trafon blev jag tvungen att modda för att få till både rätt anodspänning och glödspänningen.
Förstärkaren har drivit mina "Ariel"-högtalare ett år nu, och fungerar kanon. Jag siktar på att komplettera med baslådor vartefter, drivna av mitt gamla steg.
Slutligen ett smakprov på det projekt jag har just nu
Förförstärkaren bygger på en HD44780 tvåraders-LCD, en Atmega 16, en PGA2310 volymkontrollkrets, en OPA2134 osv, uppdelat på fyra olika kort. Mer om detta senare kanske.
Uppdaterat 5 Feb: Större bilder inlagda, jag var inte överens riktigt med Picasa förut :-)
Drivrören är de som ingår i ursprungliga designen, 8532, och jag har kört på "snikvarianten" precis som du gissade Soundbrigade. Mina högtalare är ganska lättdrivna, så jag känner egentligen inte att jag saknar effekt. Bas saknas förstås, och kör man hårt offrar man förstås dynamik pga. den lilla effektmarginal (headroom) som blir kvar. Jag har kollat lite med scopet, och vid vanlig lyssning hemma kör jag oftast under 400mW till högtalarna (Mer när tjejen inte är hemma förstås) |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Thermochron |
Posted - 2010/02/09 : 22:42:01 Härligt Uniper, då får vi dra igång en tråd om det och dela med oss av våra erfarenheter till varandra. Jag försöker nog göra ett ryck och beskriva bygget nästa vecka. |
Uniper |
Posted - 2010/02/09 : 15:27:31 quote: Förförstärkaren kan kanske bli föremål för en annan tråd här på forumet. Den skymtar till lite ovanpå min Tjockteve, och syns på skissen över racket.
Ja tack, gärna! Det verkar vara ett bygge helt i min smak. Jag har nåt liknande som är nästan färdigt, med en ATMega88, en liknande display och tre PGA2310 för surround. Tänkte lägga ut en tråd om det nån dag.. |
Tomas J |
Posted - 2010/02/06 : 23:43:41 Jag har alltid varit farsinerad av ariel högtalarna, skulle gärna prova att bygga ett par, men det är ju inte gjort på en handvändning precis :) |
Lech |
Posted - 2010/02/06 : 22:12:26 Darling verkar vara kanon på era kommentarer. Bygget ser förnämligt ut. Tyvärr har jag inte fingrarna att själv bygga en sådan här.
400 mW hade varit perfekt till mina högtalare, kör nu med 2.5 W men det är för mycket egentligen.
På första Arken mässan demade gamla Audio Consult dem med en Sony Walkman på 300mW. Besökarna trodde att han drev med dem. ( vilket han åsså gjorde, den gode Olle. Tack för ett trevligt reportage
MVH Lech |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/06 : 21:54:43 Röret jag använder - 5998A är lite som ett 6AS7G, men det balla är att ETT rör räcker till TVÅ kanaler och är lätt att driva.
Men som sagt, Darling är ju himla mycket kult. Har man bara högtalare som den klarar av så är ju allt frid och fröjd. |
Thermochron |
Posted - 2010/02/06 : 21:48:21 Magnus/SOundbrigade: Coolt bygge, och jäkligt coolt rör. 3-4 W vore grymt. Jag ser med spänning (höhö....) fram emot att få se din nya stärkare.
Angående brummet, mina högtalare har ca 91-93dB känslighet enligt konstruktören, och vid första försöket brummade min med. Lagom mycket att det hördes när man stod vid högtalaren men ej då man satt i soffan. Nu, när jag köpt rätt kondingar (ebay) att sätta i nätdelen är den helt tyst. Jag tror att om din brummade med rekommenderad nätdel så måste det varit nåt fel med jordningen precis som du var inne på.
Hmm, om man skulle göra en till rörförstärkare? Tjejen skulle döda mig, och först måste jag bygga mitt rack, bygga klart försteget inklusive separat volymkontroll/balanskontroll/delningsfilter för utgång till subwoofers (två kanaler via mitt gamla slutsteg) och bygga en LP-spelare om orken räcker. |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/06 : 21:37:37 Jag plankar din idé rakt av men limmar ihop en fetare träbit. Men jag ska montera alla tunga komponenter på ovansidan (*).
Min Darling som är under ... som är upptagen i torrdocka såg ut så här.
Jag har byggt ett annat kul slutsteg med två rör och en uteffekt på 3,5-4W med en 5998A. (http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75877). Nu ska jag bygga en likadan men med en dubbeltrion per kanal för lite högre effekt, och då plankar (tihi!) din idé rakt av. Mim Darling brummade en hel del vilket säkert berodde på jord- och skärmproblem. |
Thermochron |
Posted - 2010/02/06 : 21:30:45 Soundbrigade, du har rätt. Jag var inne på det spåret i början. Slutligen föll det på att jag ville bygga i massiv ek, och att den fetaste plankan jag hittade just då var 15*120mm. Största komponenterna invändigt är 11mm i diameter, och alltså är godset som i översidan 4mm.
Här är några skisser jag gjorde innan jag bestämde designen.
Tomas J, jag skäms lite för att visa upp min musikanläggning. Jag gjorde ett slutsteg och mina arielhögtalare 1999 och sedan dess har hifiintresset legat i dvala tills förra vintern då Darligen gjordes. Rörsteget har lyft mina högtalare totalt, och nu lyssnar jag dagligen. Tyvärr har jag inget vettigt rack för grejerna än. Här kommer i alla fall bilder på anläggningen, och en bild på hur mitt tänkta rack ska se ut. Just ja, högtalarna är ariel mk 4.
Det som spelar just nu är en Cambridge DacMagic Azur, hemgjorda signalkablar med biltemas gamla deluxe-rca och supra DAC-kabel. Jag är nästan klar med en förförstärkare, men än så länge ställer jag volymen i datorn och kör direkt mellan Dacmagic och Darlingen. Vidare därifrån löper en (inget biwiring eller nåt sånt) superenkel högtalarkabel från Clas in i delningsfiltren som står under högtalarna. Från filtret går (naturligtvis) två par kablar upp till en dubbel-terminal på högtalarna.
Tanken är att det ska bli en till Darling, inbyggd i en aluminiumlåda från Modu i Italien, en låda av samma sort som till förförstärkaren. Trots allt känns det lite bättre med en låda i metall som går att jorda ifall man någon gång skulle få för sig att skaffa kids/hund eller nåt sånt.
Förförstärkaren kan kanske bli föremål för en annan tråd här på forumet. Den skymtar till lite ovanpå min Tjockteve, och syns på skissen över racket.
Hur ser era Darlingar ut? Är det någon mer som byggd Arielhögtalare? Det vore kul att se era byggen, jag har sett några via sökningar på forumet (bland annat Dosimeter-satsen....) och det är alltid lika kul/lärorikt att se vad andra hittat på.
Slutligen en fråga till er. Vad har ni för erfarenheter (som hembyggare/pulare) av att satsa på signalkablar i massivt silver med bomullsstrumpor, högtalarkabel av flätad CAT5 eller vad man nu kan hitta på. Kort och gott, och allvarligt talat, ska jag experimentera med kablarna eller kvittar det vad jag har?
|
PG Jeppsson |
Posted - 2010/02/06 : 18:40:40 Verkligen innovativt . |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/06 : 14:13:46 Jaha! Där föllt allt platt till marken; jag trodde nätdelen var med på den lilla plattan.... Om du hade en liten toroidtrafo kunde du säkert integrera den med förstärkaren och få den nästan lika liten.
Men, ta inte det som kritik, utan som ett skämtsamt inlägg. Jag har precis själv satt mig och börjat skissa på ett bygge med SE-trafarna jag fick precis, ett par 5998A och en (STOR, rören drar 2,5A i glödström) nättrafo, allt byggt på en träplatta på 30-35mm.
Ska ju meddela att nättrafon jag beställde till min miniförstärkare var väldigt liten; en toroid från Fraag Jan Zuerst. |
Tomas J |
Posted - 2010/02/06 : 13:35:22 Fint bygge, jag skulle gärna villja se mera av högtalarna! En helhetsbild kanske över hela anläggningen? Villken verision av ariellerna kör du med? |
Thermochron |
Posted - 2010/02/06 : 13:00:54 Här är lite fler bilder på nätdelen.
Nätdelen blev väl aldrig riktigt färdig. Lådan fick bli ett hopkok av likadana frästa träbitar som själva steget monterats i eftersom jag redan gjort en fräsmall för detta. Några blompinnar och lite MDF avslutade bygget. Jag har lagt till en detalj utöver det som syns på danielaks ritning. I serie med anoderna (DC ut från nätdelen) sitter en "liten" säkring. Kåporna på transformatorerna sitter sen anslutna till stjärnjorden i steget. Tanken med detta är att högspänningen ska brytas om det blir något fel i transformatorerna, något slags skyddsjord-tänk alltså.
Här syns "skyddsjorden"
Vad gäller fördröjningen är jag väl inne på nåt i stil med det Gastone pratar om. Jag tänker i termer av FET-transistor och kondensator/motstånd som fördröjning. Hur gör du Gastone? En rör-likriktare är också ett alternativ. Förmodligen gör trots allt inget åt konstruktionen. Rören kostar 5 dollar styck, och man kan ju byta dem vart 3e år om de slits.
|
Gastone |
Posted - 2010/02/06 : 12:39:09 Utomordentligt snyggt hantverk! Ang. fördröjninmgskretsen så kör jag också utan på min DAC, men jobbar på en krets som ska vara så liten som möjligt, annars finns det en del på eBay. |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/06 : 09:53:59 quote: Vad har ni för erfarenheter kring detta? Ska jag fixa så att anodspänningen ansluts först då rören värmts upp?
Det är väl iofs ett problem, men frågan är om det är särskilt stort. Vi är nog ganska många som kör utan fördröjning på andspänningen. Dessutom har du lite ont om plats, men ....
.... vill du göra något åt saken kanske du kan köra med tidrelärör, men jag vet inte hur mycket spänning/ström de klarar. Ett 6C30T har en fördröjning på 30 sekunder, till exempel. |
pix |
Posted - 2010/02/06 : 09:53:52 quote: Jag måste passa på och ställa en fråga. När jag drar igång min Darling startar jag anodspänningen samtidigt som glödspänningen (samma brytare). Är det här ett problem? Jag har kört ett år med stärkaren nu, och jag ser inga problem än så länge men jag har hört talas om att man kan sabba rören på det här sättet.
Jag tror att det är olika för olika rör, Rent teoretiskt skall Katoden helst emitera elektroner när spänning ligger på Anoden, men om det är ett problem irl, det vet i sjutton? Man brukar kalla det Katodförorening, men om det bildas så snabbt som under uppstartsekvensen törs jag inte säga.
Detta steg är ju AC-kopplat varför biasen inte påverkas av uppstarttider på ingång/driver vs slutrör. Ett direktkopplat (DC) steg är en annan sak.
Om man inte vill ha en rörlikriktare, så kanske ändå två switchar värt besväret, bara utifall
Ett annat "problem" kan ju även vara med L-filter i nätdelen Om dessa startas med kall katod leder ju inte röret, och filtret agerar C-filter, dvs betydligt högre Anodspänning än tänkt
Kanonsnyggt bygge, mer bilder!
Mvh /Pix
|
PG Jeppsson |
Posted - 2010/02/06 : 00:28:32 Några bilder på nätdelen hade varit tacknämligt, både in och utvärtes.........
Hur fräckt som helst . |
Lech |
Posted - 2010/02/06 : 00:05:29 Väldigt läckert steg.
MVH Lech |
Thermochron |
Posted - 2010/02/05 : 23:37:19 Tack för alla kommentarer. Är någon annan intresserad av att bygga en Darling ställer jag förstås upp med "support", bara att hojta!
Jag måste passa på och ställa en fråga. När jag drar igång min Darling startar jag anodspänningen samtidigt som glödspänningen (samma brytare). Är det här ett problem? Jag har kört ett år med stärkaren nu, och jag ser inga problem än så länge men jag har hört talas om att man kan sabba rören på det här sättet.
Vad har ni för erfarenheter kring detta? Ska jag fixa så att anodspänningen ansluts först då rören värmts upp? |
Bubbel |
Posted - 2010/02/05 : 21:29:49 Jäkligt cool, en gång hade jag idé om att bygga en Darling men vägen är som sagt inte rak på väg till målet .
quote: (*) LOMO är en entusiastkamera från St Leningrad och som har en gen klubb. Lomografin har 10 reglwer där den sista lyder "Skit i reglerna".
En Minitar 1 fyndade jag på en loppis för en femma .
quote: Jag har några 807 liggande som är ganska lika. Dock har de tyvärr toppanod, vilket känns lite olustigt (kanske är jag som är lite feg )
Ja det är du pix
anders
|
Jolojl |
Posted - 2010/02/05 : 21:20:33 Shit, vad fint! |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/05 : 19:38:03 1626:an är dessutom en triod, så vår gode vän, Thermochron, har alltså presenterat en SET. Respect, man! |
pix |
Posted - 2010/02/05 : 19:36:02 Enkla kopplingar är skitsnyggt Ju enlare ju bättre Även om denna är konstruerad av Danielak, så är ovan nämnda Jeremy Epsteins hemsida värd ett besök Jag tycker ha har haft många sunda och lite nytänkande idéer.
1626 ser ju ut som ett 2A3 single plate
Jag har någa 807 liggande som är ganska lika. Dock har de tyvärr toppanod, vilket känns lite olustigt (kanske är jag som är lite feg )
Men som sagt Den tunna designen var ju urläcker
/Pix
|
soundbrigade |
Posted - 2010/02/05 : 19:20:06 Måste tillägga att nu ser jag hur tunn din stärkare är. Hur coolt som helst. |
soundbrigade |
Posted - 2010/02/05 : 19:19:19 quote: Är det 1625 rör du använder?
Nästan, 1626. 1625 är väl ungefär en 807.
Hela Darling-conceptet är så coolt. Dj*kligt snygga rör - lite budget-2A3, låg effekt och inga regler. Det är som LOMO-konceptet. (*)
Titta på den här Darling-förstärkaren, bara!!!!!
(*) LOMO är en entusiastkamera från St Leningrad och som har en gen klubb. Lomografin har 10 reglwer där den sista lyder "Skit i reglerna". |
Nahaz |
Posted - 2010/02/05 : 19:14:16 Minimalistisk och riktigt snygg. Tummen upp. |