HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Bakladdade fostex horn och tappade 6.5"

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
enigma Posted - 2009/04/13 : 23:58:03
Goddagens kära medlemmar, jag tror att detta blir min oskuldspost efter att ha varit medlem här i ett par år.

Jag tänkte med denna post dokumentera ett litet projekt jag håller på med just nu. Eller rättare sagt två projekt. Jag är en bit in i projekten och har nu i efterhand varit ganska dålig med fotografering, men jag tänkte börja första posten med visionen om hur mina kreationer skulle komma att se ut när de är klara.



fler bilder kommer lite senare
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
enigma Posted - 2009/09/04 : 12:49:32
Plywooden är riktigt styv, men ganska kostsam jämfört med andra alternativ, så finns ekonomin så använt plywood, ska du bygga ett par tappade bas-horn så tycker jag spånskiva fungerade kalas (viktigt att staga rejält)
BoB Posted - 2009/09/04 : 12:03:16
Är det alltid plywood som gäller vid hornbygge? MDF, Spånskiva?

Bo
enigma Posted - 2009/09/04 : 11:16:06
Ok, jag tänkte uppdatera denna tråd något.

Efter att ha spelat med mina fostex ett tag byggdes ett sug upp att komma lite lite djupare i basen, varpå jag tänkte bygga mig ett par tappade horn med audes 6.5" element (parametrarna stulna rätt av ifrån den fruvänliga tråden).

Hornet veckades en gång och sluthöjden blev strax över metern. Tanken var att bygga ett par av dessa, och första byggdes efter denna ritning.



Det visade sig efter ihopsättning att denna lösning inte alls var särskilt bra, när ljudtrycket nådde en viss gräns "floffade" det till rejält och lät som att elementet skulle upplösas i småbitar.

Efter att ha diskuterat detta med PetterPersson över PM byggdes högtalare nummer 2 efter denna skiss

och resultatet var en klar förbättring hornet spelade mer dynamiskt och med mer tryck.

Det första hornet byggdes om så att båda nu är efter den sista skissen. Dessa ligger nu färdigbyggda ute i garaget, med endast baksidan fanérad.. Min fanérleverantör har haft problem att få in fanér så jag ska se om jag ska gå till någon annan affär för att se mig om efter fanér så att dessa kan flyttas in..

Så här ser en av högtalaren ut där han vilar i garaget.

Under tiden som jag har väntat (och väntar fortfarande) har jag börjat snegla om att ge mig in på att bygga elektronik, men mer om det i en ny tråd då denna tjänat sitt syfte.
enigma Posted - 2009/05/17 : 21:58:09
Nu har jag hunnit lyssna in mig lite och detta kommer att båda illa...

Vid jämförelse mellan mina frugals och infinity har jag dragit några slutsatser.

+ fostex elementen är avsevärt behagligare att lyssna på med röster som känns helt rätt (gillar inte att använda mig a hifi-blaskor adjektiv). Det går att spela på rätt så rejält utan att det börjar kännas skrikigt utan att för den sakens skulle vara detaljlöst.

- Som jag antagit innan så är det svårt att få lite mer "tryck" i basen från ett par 4" element, vilket kan vara att föredra ibland då jag har en väldigt varierande musiksmak. Lite oschysst att jämföra 10" element med ett par 4" dock :)

Den spelar dock "bas" och väldigt stram sådan, skämmer sig inte alls, men det finns lite mer att önska, vilket knyter samman med det jag skrev innan att det bådar illa.. Så min plan är att ha kvar infinity systemet för film (vilket det gör sig väldigt bra till) och använda mina bakhorn till ren musiklyssning. Detta har skapat en del frågor som jag tänkte ösa ur mig och hoppas på lite bra kommentarer. (hoppas det är ok att jag håller mig i samma tråd?)

Jag har ett Vincent sp-331 steg som jag tänkt ha till hornen, och jag hade tänkt att ha ett par tappade horn (något i stil med de dubbelvikta hornen -> http://volvotreter.de/th.htm) och driva dessa fyra högtalare med sp331'an. Slutsteget ska enligt spec vara stabilt ner till 2ohm. Så om jag bygger de tappade hornen med 8ohms element så kommer slutsteget att belastas med 4ohm antar jag, påverkar detta spelstilen något? Jag såg nämligen i fostexelementens papper olika frekvenskurvor för olika utgångsimpedanser.

Om jag går på denna linje så bör jag mäta upp ungefär till vart jag ska dela dom tappade hornen, då jag är leker lite som hobbymusiker så har jag en "instegs" kondensator mic som jag TROR är relativt linjär, det borde fungera att mäta med?

Iochmed att jag tänkte driva samtliga högtalare från samma slutsteg så får dessa samma effekt, bör jag isåfall välja ett par baselement med liknande känslighet eller vad bör man tänka på i det fallet? Jag skulle föredra att driva samtliga högtalare från samma slutsteg då det inte är så poppis hos den bättre hälften med att ha mitt fula substeg framme :)

Det var lite grundfunderingar, någon som känner sig manad att peka lite med ett finger i rätt riktning innan jag börjar dregla över högtalarelemet ;)
enigma Posted - 2009/05/16 : 16:20:06
Kul att du säger så.. jag sitter nämligen och gör A/B test :) Uttalande kommer senare, men dom spelar VÄLDIGT annorlunda jämfört med kapporna :)
rannagarden Posted - 2009/05/16 : 15:53:16
Nice! Det kommer nog låta ganska annorlunda jämfört med dina Kappa.
enigma Posted - 2009/05/16 : 15:24:43
Nu är dom alldeles klara så när som på dom små högtalarna som jag ska sätta en fotplatta på. Det får bli lite senare efter jag har kopplat in och testat dom :)

Man blir lite nervös, tänk om det spelar skit :)

enigma Posted - 2009/05/13 : 14:58:39
Nuså är det 50+11e lagret pålagt och bafflarna får härda till sig rejält fram till helgen så ska de poleras och monteras fast på kabinetterna.

Det borde räcka att dra fast bafflarna med 4-5 försänkta skruvar va? Något speciellt att tänka på för att göra det snyggt? lägga lite svart färg i nedsänkningen så att mdf'en inte skulle lysa igenom? antar att försänkningen bör vara väl tilltagen i bredd så att det inte fläcker sig runt skruvhuvudet.

Så förhoppningsvis blir det inkoppling och provlyssning till helgen :) ÄNTLIGEN!
Rolf-san Posted - 2009/05/08 : 23:48:35
Du kan också torka med klibbduk innan sista lagret. Tar bort allt damm. Det är så träbåtsfanatikerna gör.

Lycka till!
enigma Posted - 2009/05/08 : 23:44:11
*skrattar* jo det är lite så det känns, men visst har jag kört alla knep i boken med vattna golvet för att binda damm o liknande, men det är MÅNGA faktorer för att det ska lägga sig riktigt rätt, färgblandningen, sprutmängden etc, så jag tänkte köra något i den stil du nämner rannagarden, jag var dock lite osäker på ifall färgen blir riktigt hård eller om det bara är på klarlack som man polerar upp det.

Ett någorlunda fint rubbing borde väl fungera, eller är nyper det för hårt månne?
rannagarden Posted - 2009/05/08 : 23:00:08
Högblank svart? Aaaah, min favorit. Enklaste varianten om du inte har dammfritt och bra grejer (eller tröttnar efter att ha lagt på det "nästan perfekta lagret" för 50-elfte gången) är att dynga på efter förmåga och polera upp det. Låt lacken härda ordentligt. Gärna en vecka för full genomhärdning. Gärna i rumstemp. Sedan är det bara att rubba på - i några timmar...
enigma Posted - 2009/05/08 : 22:27:16
Goddagens gott folk, det har gått ganska långsamt framåt det senaste, i vilket fall så är jag nu i det läget att lådorna är färdiglackade, och bafflarna börjar närma sig färdiglackhet (nytt ord)

Dum som jag är har jag tagit mig an sprutan för att försöka få till så snygg högblank svart som möjligt, mycket kan sägas om högblank svart, men inte kan man säga att det är det minsta förlåtande ;)

Så frågan går till forumet om någon sitter inne med något bra tips, fram tills nu har jag sprutat ett par halvtjocka lager och mellanslipat med 30my våtslip. Dock har jag märkt att detta papper är lite för grovt och repar får mycket så mina plan är att lägga några lager till och köra 1500våtslip mellan. Men eftersom jag inte har riktig lackbox eller kliniskt dammfritt så funderar jag på hur jag ska göra för att runda av det hela.

Bör man lägga ett välförtunnat sista lager och köra med super fint papper, eller bör man köra med bilpolerrondell och någon finare form av rubbing?

Provade lite med rubbingvarianted på rondell på en av fötterna och fick det inte alls blankt, så antingen är det fel väg att gå, eller så var färgen fortfarande för mjuk cirka ett dygn efter sprut i 5-10 gradigt garage. Vad säger lackfolket?
enigma Posted - 2009/04/21 : 13:33:12
förtydligande: Den stora är 77cm och den lilla är 60cm :) (inte så att det kommer att komma en 17cm hög fot på) :)
enigma Posted - 2009/04/21 : 13:31:25
Högtalaren är ca 77cm och 60cm utan fot (den mindre kommer stå på fot).

Vilka skarvar är det du tänker på Guru? Jag försökte få det sågat så exakt det bara gick och ritade ut schemat på sidostycket så för att få en bra guide att jobba efter. Sen lim och skruv, nu i efterhand skulle jag nog provat mig på att kexa såsom jazzskägg gjort på sina horn, det verkar riktigt smidigt (och sen slippa all förborrning, skruvning och spackling av hål)

Jag använde mig av spånskivelim som var ganska "fast" i konsistensen samt vanligt trälim för vinterbruk (det var kallt i garaget när jag limmade)

PetterPersson: Det kanske inte syns så väl på bilderna där men bafflarna är inte runda utan de är oktagonformade. 3st 20mm mdf skivor ihoplimmande där den sista skivan har utsågat för att träs över lådan. Den är även avfasad 45grader. Jag utgick ifrån "truncated pyramid on parallelopiped" från den infogade bilden nedan och tog ut svängen lite och gjorde den 8-kantig istället för 4-kantig. I vilket fall tvivlar jag på att det blir sämre än att montera elementet direkt på fronten. Jag kan ha helt fel dock :)

PetterPersson Posted - 2009/04/20 : 16:00:05
Hmmm...fina lådor, men hur tänkte du när du valde att sätta elementet i en rund baffel

Om du vill ha den rund måste du göra på detta vis, sett i genomskärning:



Elementet är svart. Baffeln är röd.


Här kan du simulera baffelns inverkan:

http://www.tolvan.com/edge/
Guru Posted - 2009/04/20 : 13:54:21
Hur stora är högtalarna ?

Mycket snyggt, hur har du lyckats med skarvarna ?

Vad använde du för lim ?

Mvh

enigma Posted - 2009/04/15 : 13:23:52
Ja det blir grymt många vinklar och man kan nog skratta lite åt en del mått i ritningarna kanske... 10.3grader hit o 3 grader dit ungefär ;) *skrattar*

Nej jag repade inte bilen, men ansvarsfull som jag är la jag på ett skyddande centimetertjockt lager av slipdamm ;)

Jag hade tankar på att fylla mittenkaviteterna också men valde att inte göra det för att det först o främst är ruskigt styvt med stagen som sitter i nu, samt att jag var rädd att högtalarna skulle bli baktunga, så jag lade vikten nere i botten istället.

Jag borde kanske hoppa framåt lite i tiden, så som det ser ut nu är samtliga lådor ihoplimmade och fanerade, och ett första lager med fyll-lack har lagts för att trät ska resa sig något.

Bafflarna har limmats ihop och frästs, spacklade och grundmålade. Måste nog ge dom lite mer uppmärksamhet först innan då underarbetet ännu inte är "tillräckligt bra" för högblank svart tror jag.

Jag bifogar en bild hur det såg ut i påskhelgen när penseln fick gå över dom. Det kan nämnas att det hände en liten olycka med lilla högtalaren där jag hade satt centrum på hålet en centimeter för högt upp (lita inte på minnet) Men det kommer inte synas när baffeln kommer på :)


Tobbe_L Posted - 2009/04/15 : 12:30:50
Många vinklar blir det
Jazzskägg Posted - 2009/04/15 : 12:17:50
Grymt kul bygge å byggkaosen som infinner sig käner man igen
jonsson Posted - 2009/04/15 : 10:19:03
Du repade väl för guds skull inte TT:n nu va!??? :-O Stå å trängas sådär....

Ett par mycket intressanta högtalare förövrigt:-) Kul design och ser ut att bli bra genomfört oxå!

Mvh Magnus Jonsson

edit: Fyller du mittenkaviteterna så lär du ju en ruggigt stabil å väldämpad horngång.. Men det har du nog redan planerat tror jag:-)
enigma Posted - 2009/04/14 : 19:15:54


Den lilla lådan är ihoplimmad, det mesta av faneringen gjordes innan ihopmontage. Baffeln ska limmas ihop och fräsas till.



Så ser området ut i den stora högtalaren, det syns kanske lite dåligt på bilden, men högtalarkabeln är nedfräst i fronten och sedan överspacklad med glasfiber (det gröna strecket där inne i skuggan.



Så ser högtalaren ut med baffeln påsatt, härifrån ska det limmas ihop och fräsas ut hål i ena högtalaren för att sedan faneras. Nere i det ena utrymmet har jag gjutit med golvspackel i en plastpåse och jag täckte över med en träbit och fogskum, så det ser rätt fult ut, men den blir stabil :)
enigma Posted - 2009/04/14 : 11:26:58
Instämmer att det är helt värt att få sågningarna exakt och då kan bygghandeln vara ett bra alternativ. Anledningen att jag inte lät dom såga upp det var både en budgetfråga (nyutexaminerad och arbetslös) samt att jag vid ett tidigare tillfälle låtit min bygghandel såga till bitar och blev lite snopen på deras slarv, så därför tog jag mig an att såga själv :)

Jag har ett jättehopp i bildmaterial så det nästa som finnes är då högtalarna är ihopsatta. Men mer om det lite senare.
Tobbe_L Posted - 2009/04/14 : 10:28:46
Kaos infinner sig alltid när man bygger

Tur att bygghandeln har bra sågar.
Tycker det är värt att få allt i samma bredd
enigma Posted - 2009/04/14 : 09:30:01
Tyvärr måste jag nog säga att om jag hade varit "lika bra på att bygga" att jag varit klar för länge sedan. :) Det var länge sedan jag byggde något alls faktiskt och tidigare har det mest varit byggen av subwoofers till hemmabio och bil som skett. Däremot så har jag med detta projekt dragit en del nyttiga lärdomar tror jag som jag ska försöka få postat här ifall någon är sugen att göra ett liknande projekt.

Det stämmer tobbe_l, dom stora är byggda efter frugalhorn ritningarna och de mindre är byggda efter elementtillverkarens specar. Så vad är det för element som ska sitta i?



lådan för 3" elementet är byggd i 9mm björkply och 12mm för 4" elementet.

Ni som har byggt bakladdade horn tidigare vet att det är en MASSA innerbitar som ska sågas till, och den första lärdomen här är nog att använda sig av en bordsåg eller liknande med fast bredd satt. eftersom dom var bredare än vad riktmallen på cirkelsågen och figursågen hade så sågades efter en bräda. någon millimeters fel här och där gör att man i slutändan får ett saftigt slipjobb framför sig för att få innerdelarna i nivå.

Efter ett tag så blir det kaos i arbetsytan... är det bara jag eller ett känt fenomen?


Tobbe_L Posted - 2009/04/14 : 07:27:12
Trevligt

De stora ser ut som ett par Frugal-horn eller liknande.
Har lite planer på att någon gång bygga sådana

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000