HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pass Zen Version 9

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
trango Posted - 2007/03/07 : 18:45:48
Äntligen har de mesta av prylarna anlänt och bygget kan börja!

Konstruktionen finns beskriven på

http://www.passdiy.com/

Den kommersiella varianten säljs av Frist Watt under namnet F3

http://www.firstwatt.com/products/f3.htm

Ett test av den kommersiella versionen finns här

http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt4/f3.html

Jag kommer att bygga fyra kanaler för att driva mina orion, beskrivna i;

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38553
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
trango Posted - 2007/03/29 : 07:43:20
quote:
Visst kan man göra det ibland, men det är väl inget som hindrar dig från att bygga ett par till PMS bygge i höst, jag tar hem snickerimaskinerna till garaget....



Klart intressant!

Jo jag måste kolla lite i Lennart tråd. Sen var jag kanske inte tillräckligt noggrann med Zv9, jag jodade bara PSU 0-railen i chassit och jag alltså ingen direkt singaljordning av den ingående och utgående signalen. Har alltid tyckt det känns konstigt att jorda ingående 0 och utgående 0 i samma punkt...

icewall Posted - 2007/03/29 : 06:47:48
Visst kan man göra det ibland, men det är väl inget som hindrar dig från att bygga ett par till PMS bygge i höst, jag tar hem snickerimaskinerna till garaget....

Jo, brummet ja... Jag fick som sagt var göra om alla min jordningar i mina "nya" fina lådor däribland också filtret *suck* Det är bara att koppla lite och prova lite och koppla lite och prova lite. Rekommenderar Lenn Art:s jordtråd som kvällslektyr om du inte redan pluggat in den.
trango Posted - 2007/03/28 : 20:14:05

Tjena,

Det blir ingen bilder, lyckas inte connecta till servern trots att jag kör på den nya adressen - -konstigt...

Hursomhelst, har provat koppla in steget på den riktiga stereon. För närvarande driver jag mellanregister och diskant på den ena högtalaren. Volymkontrollen står på ungefär hälften vid en hyffsad lyssningsvolym, jag tror att effekten kommer att räcka. Kommer inte att skrämma grannarna alltför mycket.

Har dock ett brum från högtalaren och vet inte riktigt var det kommer ifrån. Eftersom det inte fanns där när jag körde på Tangband högtalarna misstänker jag att jag får en jordslinga mellan delningsfiltret och slutsteget. Ska titta närmare på det när jag får tid.

Jag tror nästan jag måste beställa en till låda och bygga ihop två kanaler till. Innan dess vågar jag inte ge något omdömme - ibland saknar jag vanliga hederliga högtalare med bara en högtalarsladd...

icewall Posted - 2007/03/28 : 07:20:24
Trafon som du har lånat har alltid levt om "litegrann" - även när den var sprillans ny och satt i mitt första slutsteg. Båda trafona som jag använder till mina hypex steg ger ett svagt brumm ifrån sig, även min nya 800VA... Inte hörbart från lyssningsposition men om jag stoppar örat dikt mot lådan så hörs det svagt.

Intressanta funderingar med filtreringen här...

Kul att den spelar! Får alltså ta och komma över någon kväll...
ohmega Posted - 2007/03/27 : 19:13:06
En "rövare" skulle ju kunna vara att koppla ett effektmotstånd (0,1 ohm eller så) mellan likriktarbryggan å CLC-filtret...borde ju "softa" ner toppströmmen lite i alla fall.
ohmega Posted - 2007/03/27 : 18:45:22
Lovan: Jag är medveten om detta - så visst kan en större transformator vara en enklare lösning..hur som helst så laddar förmodligen "den första" kondingen "den andra" då spänningen från likriktarbyggar har blivit för låg. Den mindre kapacitansen (på den första kondensatorn) tillsammans med spolen kopplad till den större kondensatorn borde ju i allafall utgöra en viss avlastning för trafon.

Om den lösningen fungerar beror väl också på vilken spänningstolerans man har...ZV9 har väl en slags spänningsregulator har jag för mig....den kanske klarar jobbet även om spänningen "saggar" en aning....vad vet jag

Edit: stavning
trango Posted - 2007/03/27 : 18:38:47

Intressant, här lär jag mig mycket... Jag provade en DC fälla i ett annat steg som jag har, märkte ingen skillnad överhuvudtaget.

Lovan Posted - 2007/03/27 : 18:30:05
Kan ju vara lite "dålig" el också som gör att den brummar lättare. DC-fälla kanske hjälper lite men större trafo är aldrig fel.
CLC filter är märkbart bättre(simuleringar) än CRC. Funderar på spolar till mina Alephs men det är svårt att hitta spolar som klarar strömmen.

Ohmega:
Ju större kondensator det är i början desto lättare är det att ladda upp kondensatorerna i slutet. Men ju större kondensator du har i slutet desto mer kraft finns det iomed att spolen kommer agera motstånd mot strömändringen. Svårt det där
ohmega Posted - 2007/03/27 : 18:29:59
Vår egen DIY-harry(fuling) har nån gång sagt att det är en fördel ifall konensatorn som FÖRST tar emot strömmen från likriktar bryggan har halva kapaciteten jämfört med den SENARE kondensatorn i CLC-kopplingen...det kan nog i alllafall göra skillnad...om det är tillräckligt vet jag dock inte..men borde "föra det hela" i rätt riktning så att säga.

Edit: mindre omformulering
trango Posted - 2007/03/27 : 18:24:26

Tjena ohmega,

Jag har sett att L-CLC-filter anses vara mycket bra, om inte bäst, men har också för mig att CRC filter som jag använder nästan är i samma klass? Har ett svagt minne av någon tråd på diyaudio där de testade båda varianterna.

Hmm... Trafaon som jag kör på är lånad av Icewall och han misstänker att den kan ha fått sig någon törn under en "eldsvåda" för några månader sedan. Funderar på att byta ut den mot en 800 VA.

Har några Toroid trafos i mina hypex steg och där är de ganska tysta, å andra sidan är nog belastningen betydligt lägre där.
ohmega Posted - 2007/03/27 : 18:13:50
Hmm Jag funderar lite kring trafos....alltså 500VA "borde" ju räcka...men jag tror problemet är att kondesatorerna laddas upp under väldigt kort tid under varje cykel...jag funderar på om ett "L-CLC"-filter* inte skulle kunna göra underverk...problemet är väl bara att man tappar lite spänning då....Jag har simulerat en hel del i multisim med denna koppling ...och lyckades då få ner toppströmmen till lite mer än hälften - då kondensatorerna får längre tid på sig att laddas upp

*(alltså en spole inkopplad mellan likriktarbrygga och CLC-filtret)
trango Posted - 2007/03/27 : 17:20:20

Det var nog högtalaren trots allt. Spelar nu på Opera Reference 2.2, NP Balanced line stage, Zv9, Tangband W371 och det låter löjligt bra från de små lådorna.

Egentligen borde jag kanske inte uttala mig innan jag riggat de "riktiga" högtalarna, men jag har en känsla att Zv9 spelar skjortan av allt annat jag provat.

Jag hör ett svagt brum från trafon, det fortplantas dock inte till högtalaren. När bara en kanal var kopplat till PSUn var det knäpptyst. Vad tror ni, är 500 VA för lite?

Nu är planen att jag ska spela några timmar på Tangband lådorna för att kolla tillförlitligheten innan jag kopplar in till Excel mellanregisten...

Lovan Posted - 2007/03/27 : 14:45:08
Jag skulle nog testa med en annan signalkälla först som icewall föreslår.
kyan Posted - 2007/03/27 : 08:56:49
Huga snyggt bygge!

Hoppas du får ordnigen på disten., vad den nu kommer ifrån.
icewall Posted - 2007/03/27 : 07:32:51
Jassååå???
Testat från din bärbara CD ser jag. Jag har ju haft en del trassel när jag använt min iPod "bara för att se om den låter"

Lycka till!!
ohmega Posted - 2007/03/27 : 06:38:53
trago: Ser rejält ut det där....
trango Posted - 2007/03/27 : 06:33:21

Hmm, bättre att vänta med grattulationerna. Är lite oroligt över distortionen. Är inte längre säker på att den verkligen kommer från högtalaren. Å andra sidan är högtalaren inte speciellt känslig så det kanske är möjligt att jag belastar stärkaren för hårt?

Vad tror ni? Måste testa mer när jag kommer hem!
icewall Posted - 2007/03/26 : 21:55:21
COOOLT!
Stort GRATTIS Fredde!!!!

Hoppas bara att du nu får ordning på dina Orion också!
trango Posted - 2007/03/26 : 21:19:27
Den funkar! Den funkar! Den funkar! Den funkar! Den funkar! Den funkar!






Varmt blir det, snacka om direktverkande el!

I min provosorisiska upppställning upplever jag att slutsteget spelar förvånadsvärt högt för sina 15-17 watt. Min testhögtalare är kaputt och distar en hel del oavsett vilket slutsteg jag kör med så jag ser fram emot att testa med riktiga högtalare.

Mer bilder i morrn!
Fuling Posted - 2007/03/23 : 13:45:20
Tja, om man verkligen menar "litet" så ska det väl gå.
I ZV9 avger de runt 6W värme (om jag minns rätt) och kan man hålla sig inom det så ska det väl gå. Att det sen finns fler fördelar med kaskodkoppling hör inte till saken.
Fixar man nån riktigt extravagant kylning med riktigt bra värmeöverföring mellan trissan och kylaren så kan man nog köra dem på lite högre effekt också.
Ryssen Posted - 2007/03/22 : 21:23:40
quote:
Lovoltech-fetarna klarar inte särskilt mycket effekt så i slutstegssammanhang måste de kaskodkopplas med en Mosfet.

Ett liiitet steg måste gå.Kaske paralellkoppla några stycken.
Bias ja..DIY harry vet nog.
Fuling Posted - 2007/03/22 : 20:56:21
Lovoltech-fetarna klarar inte särskilt mycket effekt så i slutstegssammanhang måste de kaskodkopplas med en Mosfet.
Gör man det så finns det nog mycket kul att göra med dem, sålänge man kommer ihåg att de ska ha helt andra biasförhållanden.
trango Posted - 2007/03/22 : 20:27:52
quote:
Skulle ju vara interssant att veta hur myckt man skulle få ut med dessa som sluttrissor i ett minislutsteg.eller preamp t.e.x


En modifierad version av Zen9 har diskuterats som försteg på diyaudio forumet... Vore väldigt intressant.
Ryssen Posted - 2007/03/22 : 19:54:42
Rätt svar B!
Problemet är att om jag skulle experimentera med dessa i konstruktioner utan schema skulle de nog gå upp i rök inann jag slagit på strömmen..
Skulle ju vara interssant att veta hur myckt man skulle få ut med dessa som sluttrissor i ett minislutsteg.eller preamp t.e.x
Mickeman Posted - 2007/03/22 : 17:51:21
Om det blir ett gruppköp vill nog många vara med, synnerligen trevligt projekt. Jag är defenitivt på

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000