HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Orion, Aleph J och nånting mer...Orion spelar!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Lovan Posted - 2006/12/31 : 19:23:14
Jag tänkte göra det här till lite av en byggblogg för mitt "lilla" projekt som förhoppningsvis ska bli färdigt framöver.

Lite historik:

Någon under september månad började jag spåna på idén att sälja bort min kamerautrustning och köpa nånting som jag faktiskt använder . Från början så tänkte jag på att köpa mig en 30" skärm till datorn iomed att jag ändå sitter "rätt mycket" framför skärmen. Men iomed att jag redan sitter vid en 23" skärm så kändes det kanske lite överdrivet.
Av en slump råkade jag gå in på Linkwitz sida och se att man kunde köpa alla elementen från någon i Europa till ett riktigt rimligt pris. Jag kände till Linkwitz redan och hade läst igenom hela hans sida ett par gånger och precis som alla andra, varit sugen på att själv äga ett par Orion.
Idén snurrade runt i mitt huvud och jag räknade, kalkylerade och budgeterade konstant i ett par veckor. Jag hade bestämt mig för att köpa elementen ifrån Audiocomponents.nl då slutsumman skulle hamna strax under 12k för alla elementen som behövdes.
Av en slump så bläddrade jag igenom säljes sidorna här på Hififorumet och såg att CH hade ett par Trym-högtalare till salu för 4k. Trymhögtalarna innehåller både diskant och mellanregister som används i Orion så det var ingenting att bråka om. Han blev avbelastad av dom dagen efter då jag hade en bror som skulle åka från Göteborg upp till mina föräldrar. Tack för en bra affär CH!



Till dags datum har jag enbart använd mig av hörlurar då jag ansett att det inte finns några högtalare som jag faktiskt känt har varit användbara. Så mina HD600 har gått varma varenda dag under fem års tid.
Jag kopplade upp Trym-högtalarna till en lånad Technics-förstärkare och en bärbar dator. Första intrycket var inte särskillt positivt. Odetaljerat och avsaknad av botten fick mig att börja tveka.
Högtalarna fick iaf spela vidare då min bror var rätt imponerad av ljudet ur dom. Framåt kvällen så började jag känna att det kommer musik ur dom! Och ingen dålig musik heller. Jag vet inte riktigt vad som ändrade sig men helt plötsligt blev jag riktigt besviken. Besviken över att mina hörlurar har dolt så mycket detaljer för mig alla dessa år.
Mina förhoppningar över högtalarna har stigit i vilket fall så nu känner jag återigen att det ska bli spännande att få se vad Orion går för
Planerna till Orion har blivit beställda. Jag har även hjälpt Bernt bli av med sina stora kylflänsar som jag hoppas ska räcka till att kyla mina slutsteg till topparna.



Dagens läge:

Just nu sitter jag och lyssnar på Whitney Houston genom Trym-högtalarna och faktiskt känner mig rätt nöjd med ljudet. Jag hade nog faktiskt kunnat leva med det här ljudet. Ett tag.
Men man kan ju inte stanna upp såhär. Har ju massa pengar som måste användas upp!
Min bror ville ha en slutsteg till lastbilen så jag har lovat att bygga en Amp 9 från 41hz.com till honom. Dock tänkte jag ha den till att driva XLS elementen först.

Topparna hade jag inte riktigt bestämt mig för vad jag skulle använda till. Från början tänkte jag på att använda några AMP1 till topparna som ett billigt alternativ tills vidare men iomed att jag fick lite pengar över när jag köpte Trym-högtalarna av CH så har tanken på fyra kanaler med Klass A steg surrat runt i huvudet.
Jag fick ett PM av Goffe om att han hade kretskort och ingångs JFET till att bygga fyra stycken Aleph J. Jag var inte särskillt svårövertygad utan blev rätt såld på idén med att sitta med fyra kanaler Aleph.

Jag har även en idé hur jag vill att Orionhögtalarna ska se ut men det vill jag inte avslöja än. Vill ju inte förstöra det roliga för er . Kan ju säga att dom är inspirerade av ett par andra högtalare
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Lovan Posted - 2012/06/16 : 14:08:54
Det finns saker i görningen. Aleph skrotades men det blev ett ett par andra steg. Dessa är dock inte färdigbyggda i dagsläget utan endast ihoplödda. Räkna med ett år eller två med dagens takt
Ryssen Posted - 2012/06/16 : 12:59:53
Ja det är inte var dag man ser en bildtråd från Lovan.
sladdbarn Posted - 2012/06/16 : 11:00:53
Det är skoj med paket
tian Posted - 2012/06/16 : 10:45:28
Det var ett tag sen man såg Lovan, sist var på hans svensexa

Så nu lyfter jag denna tråd och hoppas att han visar vad han har för sig nuförtiden
tian Posted - 2007/11/27 : 23:24:58
Härligt Lovan, kul att se att det händer grejor hos dig med :)
Lovan Posted - 2007/11/27 : 23:05:02
Johan: Självklart! Och inte bara den men även PCM1794 också.
Dock har jag fått lite andra planer före DAC just nu. Lite "tyngre" saker
Lovan Posted - 2007/11/27 : 23:03:19


...men det där var väl inte allt?

Självklart inte!
Brevet låg ju på ett paket



Det här paketet närmare bestämt!
Undrar vad man kan tänkas hitta i det?








Jo det här
25 par RCA-honor!




Läckra RCA-kontakter må jag säga


Sen har jag tyvärr inte nå mer bilder att visa upp för tillfället.
Jag kan ju dock ge en ledtråd på att jag har beställt 16kg aluminium och väntar på ett svar på ett mail så blir det kanske 28kg tyskt stål och koppar också

Stay tuned...
Jolojl Posted - 2007/11/27 : 22:59:13
Det här skall bli kul att följa: 1704! Den kan vi väl testa någon gång tillsammans?!

Johan
Lovan Posted - 2007/11/27 : 22:56:11

Det var ett tag sen jag uppdaterade den här tråden. Egentligen har det inte hänt så mycket. Men lite bilder har jag iaf

Först en liten bild på hur man inte ska bygga saker



Det här är mitt lilla bygge av optokopplarvolymkontrollen med optokopplare från Bernts gruppköpt(Tack Bernt!). Just nu har jag ingen låda till den och jag ville bara testa hur den funkade. Men förhoppningsvis så kan jag få ihop en låda snart





Sen fick jag ett brev nyss...




...som innehöll det här
4st CS8414, 2st PCM1704U-K och en DF1704


Lovan Posted - 2007/05/24 : 11:29:11
Du lär inte få dom förrän söndag
Du får helt enkelt åka hit och lyssna
tian Posted - 2007/05/24 : 10:47:54
Dom lät väldigt trevligt redan nu, och jag antar att dom kommer att låta ännu bättre sedan när du har fått ordning på allting.

Djup och trevlig bas fanns det iaf så att det räckte :)

Ps, när får man tillbaka sina RCL kablage så att jag får lyssna på musik genom mina Klipsch ?
Lovan Posted - 2007/05/23 : 20:32:42
Det är mest en synvilla(optikvilla?). Det är i det närmaste en liksidig triangel nu. Men det med toe in och inspelningen stämmer säkert bra
Jag ska nog testa att försöka ha högtalarna lite längre isär ikväll. Det är ju bara en temporär möblering då högtalarna inte ska bo här framöver också
U1 Posted - 2007/05/23 : 19:23:08
Du tror inte du sitter lite långt bort med högtalarna placerade så och fåtöljen så långt bort? Efter en del testande tycker jag att de funkar bäst i en liksidig triangel (nästan, lite längre till lyssnaren än mellan högtalarna) samt lite toe. Ljudet släpper ganska rewjält efter ett par timmars spelning, det blir bara bättre.
Lovan Posted - 2007/05/23 : 18:46:17
Självklart. Den låter för mycket annars
Zalve Posted - 2007/05/23 : 17:01:42
Vattenkylning av datorn ?
Lovan Posted - 2007/05/23 : 16:25:53
Har nu spelat på dom en stund och dom ändrar sig i ljudet fortfarande. Nu känns det som att jag nog får ta och höja diskanten lite
Den saknade värmen är påväg!
Lovan Posted - 2007/05/23 : 14:32:11
Mayday: Ja kanske det

Andersp: Jo det är coolt. Problemet med gainen var att jag tog siffran från manualen till bassteget och sen satte jag samma gain på gainklonerna. Bara det att det tydligen inte var ett realistiskt värde. Jag kunde slå av steget utan att märka någon direkt skillnad. Nu har jag sänkt gainen på dom från 30x till ca 6x och sen har jag dämpat lite på bassteget. Nu saknar jag nästan lite gain så jag kanske orkar öka på den lite.

Guru: Jag tror man får en ilsken morsa efter sig då

Har hunnit göra lite justeringar i volymerna och det är stor skillnad på hur högtalarna upplevs på bara dom där småändringarna man kan göra i filtret.
Jag har lyckats tämja dom lite grann nu men det finns en hel del putsande kvar märker jag. Blir nästan lite trist att åka ifrån högtalarna snart igen






tian Posted - 2007/05/23 : 13:14:28
kom man med på bild iaf då ;)

får se om jag kommer över ikväll och lyssnar, fick lite andra uppdrag av tjejen (chafför).

spännande är det iaf :) .......
Guru Posted - 2007/05/23 : 12:45:14
Den där lampan kan man ju bygga horn av

AndersP Posted - 2007/05/23 : 12:30:13
Kolla gainen du får på förstärkarnas utgångar eller direkt på högtalarpolerna. Du har ju Sigges skiva med testtoner. Där finns en på typ 100 Hz och en på typ 1400 something. ( Sitter på jobbet ) Man testar filtret genom att köra skivan genom filtret och mäta på utgångarna. Det fina är att du kan kolla hela komplexet filter-interconnect-förstärkare-högtalarkablar genom att mäta ev skillnad i output på bas/mellan och mellan/diskant med dessa signaler också eftersom grejerna är designade för identiska förstärkare. Coolt va!
mayday Posted - 2007/05/23 : 12:00:50
Verkar som om du klarar din deadline
Lovan Posted - 2007/05/23 : 09:09:14


Det har låtit sen igår kväll men nånting är skumt. Jag tror det är skit bakom spakarna för jag antar att ingen skulle kalla orion basfattiga?

Ska sänka gainen på mellan och diskant och sen möblera lite
Lovan Posted - 2007/05/22 : 22:28:36
Jag kan ju retas lite med att lägga upp lite mer bilder. Det blev en rätt lång lunchpaus.


Fick hjälp av tian för att skruva fast xls-elementen



Testriggen för fyrkanalssteget



Och nu...åter till skruvandet
Nicke Posted - 2007/05/22 : 20:39:40
quote:
Tror dock det blir en matpaus innan jag börjar provlyssna

Inte för lång paus bara...vi är nyfikna

quote:
Det får bli lite nya lådor sen när jag vet om det är nåt att ha

Skulle bli mycket förvånad om du tyckte nåt annat....
Och det här med att göra färdigt sen....det sa jag om en så enkel sak som fronterna till mina orion...i januari...06...
Kör fortfarande utan fronter

Lycka till nu och se till att mäta ordentligt på slutstegen så inte det händer nån olycka med något element.
Lovan Posted - 2007/05/22 : 20:33:11
Dina ser lite mer slutgiltiga ut än mina iaf

Jag kan meddela att mitt försök att stressbygga fyra kanaler med gainclones verkar fungera. Jag håller på att skruva i elementen just nu. Tror dock det blir en matpaus innan jag börjar provlyssna

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000