HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Mitt värsta hittills...!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Fuling Posted - 2006/11/21 : 00:41:49
Metall...:


Motstånd av det kraftigare slaget:


Hela motståndsrörelsen samlad:


Mer metall:


Och vad i glödhetaste ska detta bli?
Ett bastuaggregat?
En störningssändare med syfte att besmitta grannarnas ljudanläggningar med nätbrum?


Man behöver inte vara alltför skarptänkt för att lista ut att det fattas några komponenter på sista bilden, men särskilt mycket är det faktiskt inte som saknas. Likriktare och kondingar först och främst, förmodligen ett par drosslar också.
Motstånden gör inte stor nytta för sig själva, men med hjälp av ett par Mosfetar och en handfull annat krimskrams är det tänkt att de ska spela musik framledes.

Det är med smått skräckblandad förtjusning jag tar mig an en av de mest vansinniga förstärkarkopplingar som finns, den omtalade Son of Zen!!
Konceptet som sådant är nog bekant för de flesta i svängen, om inte så knalla in på www.passdiy.com och bilda en uppfattning.
Under 4% verkningsgrad känns lite väl magstarkt, så jag har ställt in siktet på en lite uppdaterad version där den negativa matningsspänningen ersatts av en konstantströmkälla vilken höjer verkningsggraden till hissnande 6%!!
Eftersom Nelson Pass har skrivit utförligt allt detta på hemsidan (ZV7) så går jag inte in på teknikaliteterna.

Motstånden köpte jag för några år sedan just i syfte att dra igång ett sådant här bygge, det blev dock aldrig av utan motstånden blev liggande fram tills nyligen då de fick "gästspela" i diverse resistorkopplade förstärkare konstruerade efter eget huvud.
Kylarna grävdes fram på en soptipp någonstans i kalla Norrland och även dessa har legat och samlat damm i flera år med undantag för att de fått agera provbänk några gånger.
Som synes är de försedda med generösa mängder hål varav de flesta är gängade M3 och av någon sällsynt slump lyckas de passa med skruvhålen i motstånden (sånt händer egentligen inte mig!)

Transformatorer och kondingar av grövre kaliber har jag också samlat på mig ett lager av genom åren, exakt vad som kommer att utgöra nätdel i det här bygget har jag inte bestämt än.
Detta leder oss in på vad som egentligen pågår på den sista bilden;
en koll av hur mycket värme kylarna klarar att leda bort.
För tillfället matar jag in 122W i motstånden och det har pågått ca. 40 minuter, tänkte vänta en stund till innan jag känner efter.
Kylarnas kapacitet kommer att avgöra nätdelens utformning, därför tänkte jag för en gångs skull efter före och gjorde ett praktiskt test.

Vad det gäller de aktiva komponenterna (mosfetarna) så står de mellan IRFP260N och 75645P, jag har ett lager av båda.
Den förstnämnda har fördelarna av att ha en kraftigare kapsel och tjockare anslutningsben vilket är bra när man hardwirar, den sistnämnda har dock visat sig låta bättre i liknande kopplingar men är istället inbakad i en ynklig T0-220-kapsel med tunna ben som gärna ger efter då man försöker ansluta dem till en bit 1,5mm koppartråd.

Har för övrigt en vag tanke om att kaskodkoppla hela härligheten, 75645P som nedre trissa och IRFP260N som övre. Det skulle lösa en del problem och säkert vara gynnsamt för ljudet men den ökade komplexiteten och (marginellt) sänkta verkningsgraden talar emot.

Det var nog allt för ikväll, jag kommer inte så mycket längre förrän jag beställt hem komponenter som saknas. Jag uppdaterar med bilder när det händer något. Gonatt!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Fuling Posted - 2007/01/26 : 22:45:07
Jodå, det finns åtskilliga Mosfetar som passar. I stort sett vad som helst som klarar av effekten/spänningen/strömmen bör fungera, men ska man optimera så bör man ta sig en titt på kapacitanserna också.

Det vore onekligen kul att bygga en stoooor version någon gång, jag tänker mig nåt i stil med 2x100W med en lastbilskylare stående på balkongen. Praktiskt ogenomförbart, men det skoj vore det!!
Tyvärr har jag inte hittat någon källa till billiga effektmotstånd, och att använda glödlampor (som i en del andra Pass-byggen) känns lite väl udda.
UBT466 Posted - 2007/01/26 : 22:29:22
Stooor respekt för det här bygget, Ugly!
Vet du om det går att köra med några andra IRFP-trissor? Det finns ju en hel del på tradera, Ebay etc, men tunt med 240, 140, 040 etc.
Man blir ju sugen på att ringa Vattenfall och be dom säkra upp till 3x40A i mätarskåpet och bygga alltså...
Fuling Posted - 2007/01/26 : 22:13:48
quote:
Hur skulle du karaktärisera ljudet


Rent, kraftfullt och detaljerat. Framför allt basåtergivningen imponerar, men övriga register skäms inte heller för sig.
Jag har som sagt lekt en del med extremt simpla resistanskopplade Mosfetförstärkare tidigare och alla har gemensamt att de spelar väldigt detaljerat och dynamiskt, basåtergivningen kan man nog tacka den balanserade kopplingen för.
Jag grämer mig lite över att jag inte kaskodkopplade mosfetarna, men det kanske kommer en version framöver med tjockfilmsmotstånd och kaskodade trissor. I så fall blir den här versionen förpassad till att driva baslådorna

Ohmega: Tror det blir svårt att genomföra, och dessutom skulle nog effekten bli väldigt liten. Ska som sagt skaffa mig en bättre uppfattning om temperaturen någon dag framöver.
ohmega Posted - 2007/01/26 : 14:44:07
Fuling: Kan du inte på nåt sätt leda över en del värme mellan kylarna via en balk eller plåt?...kanske inte hjälpe så där jätte mycket..men ändå...
Bernt Jansson Posted - 2007/01/26 : 14:34:08
quote:
Jag har ett ord att säga om ljudet: Fantastiskt!
Frågan är vad det innebär. Hur skulle du karaktärisera ljudet?
linnar Posted - 2007/01/26 : 10:20:25

Otroligt snyggt!!

Fuling Posted - 2007/01/25 : 22:46:22
Tackar!
Slutsteget har varit urkopplat ett tag i förmån för biamping med rörslutsteg, men mest har det handlat om att jag inte fått ihop något vettigt försteg än. Förstärkaren låter definitivt bra, men efter ett tag började jag reta mig lite på de svaga fläktljud som trots allt hörs, och dessutom har jag en del vanföreställningar om hur mycket störningar dessa fläktar genererar i och med att de drivs av förstärkarens matningsspänning.

Någon regnig dag framöver ska jag leta fram min labbtermometer (eller ugnstermometer...) och kolla lite temperaturer med fläktarna urkopplade. Ingen av kylarna är hetare än att man kan hålla handen på den någon eller några sekunder innan det blir obehagligt, och med tanke på att värmeöverföringen trissa-kylare är genomtänkt med "pressure bars" och aluoxidbrickor så är det nog inga farliga temperaturer det handlar om i verkligheten.
Jag har fått intrycket att många kommersiella effektklossar går betydligt varmare än så här.

Framför allt ska det slöjdas till ett försteg som förser slutsteget med en ordentlig, balanserad signal.
esl Posted - 2007/01/25 : 21:26:37
Vackert!!
Det som man uppfattar som HETT med handen kanske inte är varmare än 60 grader!
Inga problem alls!
Bara att mata på!
Lägg en temperaturprob på transistorerna och isolera runt proben med lite cellplast så att du inte kyler proben med omgivande luft. Så länge du ligger under 80 grader på trissan så är du ganska safe!

/esl
Fuling Posted - 2006/12/07 : 22:23:39
Liten update: Det blev en trip till Clas Ohlson idag för att fixa material till lite andra byggen och i fyndhörnan hittade jag ett kylpaket bestående av två 80mm fläktar monterade på en snygg kromad plåtbit. För 100:- tyckte jag det var ett klipp så den fick följa med hem.
Två skruvhål och lite lödande senare är fläktarna på plats ovanpå transistorkylaren och de matas från respektive kanals matningsspänning via ett par små kretsar som reglerar varvtalet och samtidigt ger dem en liten kickstart så att de verkligen kommer igång.
Tyvärr hade jag inga trimpotar hemma så jag kunde inte få till en steglös varvtalsjustering, jag fick prova mig fram med fasta motstånd istället.
För närvarande står hela härligheten och puttrar på köksbordet, tänkte låta den gå några timmar innan jag kollar temperaturen på kylaren.
Visst hör man fläktarna när man kommer nära, men från lyssningsplats tror jag knappast att de kommer att höras genom omgivningens brus (akvariepump bredvid soffan och en riksväg utanför fönstret).
Det är för övrigt ett ganska "snällt" fläktljud, bara ett susande och inget mekaniskt oväsen som jag råkat ut för tidigare.
Bild kommer.
Fuling Posted - 2006/12/06 : 19:12:51
Jag har ett ord att säga om ljudet: Fantastiskt!
De bortglömda kortslutningsbyglarna vid första provlyssningen häromdan förstörde uppenbarligen ganska mycket...
Sen ska man fortfarande komma ihåg att detta utlåtande gäller en knappt uppvärmd, icke inbränd förstärkare med ett ganska undermåligt försteg. Kan avslöja att motivationen att få ihop ett ordentligt försteg är på topp just nu!!

Som sagt är det här bygget till större delen ihopplockat av delar jag hade liggande hemma, om jag varit rik och haft råd att köpa allting nytt hade det förstås sett lite annorlunda ut:

1: Monoblock!! Det blir mycket värme... Monoblock med två kylare som gavlar vore modellen, den ena till motstånden och den andra till trissorna. I nuläget är kylförmågan som sagt ganska snedfördelad vilket förhindrar max. effektuttag.

2: Tjockfilmssmotstånd istället för trådlindade, jag är onekligen lite lömsk på induktansen i den sort jag använder och jag tyckte mig uppleva ljudförbättringar då jag bytte till Caddocks tjockfilmare i ett annat liknande bygge.

3: Ännu fetare nätdelar. Inget fel på den jag har i och för sig, men fräschare kondingar och större drosslar vore inte helt fel. Lite plastfilmare här och där skulle nog inte skada heller, det blev inte av att jag satte dit några nu.

4: Sist men inte minst hade jag nog kaskodkopplat mosfetarna ändå, förutom ca. 2V minskat spänningssving så kan jag inte se några nackdelar men en väldig massa fördelar.


Fuling Posted - 2006/12/06 : 16:59:28
För en gång skull hade jag lite tur med passformen: Hålen i gallret passade perfekt för skruvhålen i kylarna, inget behov av nån aluminiumram alltså!
Om jag hittar någon snygg gummilist att sätta runt kanten på gallret så skulle det kanske förhöja utseendet en smula, men tills vidare funkar det fint så här:



Inte mitt vackraste bygge, men långt ifrån mitt fulaste och med tanke på budgeten så begär jag inte nån snyggare utsida än så här.
Härmed betraktar jag slutsteget som färdigt, ska provköra en vända till för att kolla så att allt verkligen funkar. Nu när det dessutom är petsäkert kan de få stå och gå hela kvällen så att jag får en ordentlig temperaturcheck.

När jag tänker på saken så glömde jag en "liten detalj" när jag provlyssnade senast: När man kör med RCA-ingång så ska väl minusingången på XLR-kontakten kortslutas till jord?
Ska ta och löda ihop ett par kortslutningspluggar och prova igen, kan hända brummet vid provlyssningen uppstod här!
Rapport komemr under kvällen.

Edit: Grejorna står på uppvärmning en stund medans sambon tittar på TV, med kortslutningsbyglar på plats i XLR-donen är det återigen knäpptyst i högtalarna även med försteget inkopplat. Ikväll blir det lyssna av!!
Fuling Posted - 2006/12/06 : 15:49:08
Jodå, jag har suttit och rengjort kylare en stund nu faktiskt.
Den bakre kylaren var täckt av ett tjockt lager stoft (i brist på bättre uttryck) så jag kan tänka mig att den kyler bättre nu när det är borta. De blanka kylarna har jag försökt putsa till någorlunda med stålull men jag förväntar mig inte något höjdarresultat, de är ganska grovt tillfrästa ur ett stycke och man har uppenbarligen inte lagt någon möda på ytfinishen. Att polera bort reporna efter frässtålet ger jag mig inte in på, men jag ska väl försöka få dem rena i alla fall. Jag hittade dem som sagt på en soptipp...

Ett lock ska förstås på, jag har inte riktigt funderat klart än men det lutar åt en "ram" av aluplåt med stålgaller under för bästa möjliga ventilation.

För övrigt kan jag nämna att jag fick hem 8 kilo strängpressad svarteloxerad aluminium idag, vad jag pratar om kan säkert de flesta gissa sig till och hur som helst kommer de att bli föremål för en ny bildtråd framöver. Hint: Mer effekt men fortfarande ren klass A
Lassel Posted - 2006/12/06 : 15:08:16
Blir nog bra det där på bild kan man göra så att det inte ser så skevt ut
Men kanske en uppputsning av kylarna skulle vara fint före du klassar den som helt färgig?
Skall du ha aluminium på "taket" eller "toppen"(vette tusan va det heter på ett slutsteg) sen?

Lasse
Fuling Posted - 2006/12/06 : 14:23:49
Happ, här tänkte man montera en ekfront som man lagt ner en hel del tid på att få fason på varpå man märker att skruvhålen inte passar.
Borrar upp hålen en aning för att kunna få lite "glappassning", sliter ur lite flisor ur träet samtidigt och upptäcker att fanskapet fortfarande inte går att få på plats

Nu blir det aluminiumfront...

Edit: Trägen vinner!
Det blev aningen snett, men fattas bara annat då hela bygget är skevt lite här och var?
Fuling Posted - 2006/12/03 : 16:40:57
Med försteget urkopplat (öppen ingång) är slutsteget KNÄPPTYST även med 94dB´s högtalare!!.
Det var alltså nåt med min hastigt ihophafsade bufferkrets som spökade, så nu är det dags att börja fundera på en se-bal-konverter som klarar att driva 470 ohms last.
BZLS går bort eftersom den arbetar på ganska hög spänning och jag tänkte försöka undvika att ha både utgångskondingar i försteget och ingångskondingar i slutsteget, som kondingarna i slutsteget är vända kan jag ha max. +7V ut från försteget innan kondingarna blir felpolariserade.
En variant vore förstås att bygga en BZLS med P-kanals trissor och få ut en negativ likspänning på utgången. Tål att tänkas på, alternativet är nån Jfet-variant med buffrad utgång.

...fast det är lite kvar att göra på slutsteget också, nätanslutningen ska ordnas lite snyggare och sen ska det på front och lock. En sak i taget
Fuling Posted - 2006/12/03 : 13:17:42
Löpande band på köksbordet snarare!
Visst går det fort, men just i det här fallet har det sin förklaring i att det bara handlar om en handfull komponenter som ska kopplas ihop och att mycket av det mekaniska arbetet redan var färdigt.
Plåtarbete och bearbetning av kylare brukar vara det som tar tid annars.

Ska ta mig en närmare titt på det där brummet senare, jag har som sagt en förhoppning om att det kommer från försteget snarare än från nätdelen. Vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska göra annars, byta trafo och lägga till ett par kapacitansmultiplikatorer?
levande Posted - 2006/12/03 : 10:57:18
Ryssen
quote:
Ja,en annan hinner knappt värma upp lödkolven,förens Fulings project är klart.Skulle vara skönt att kunna gå vidare till nästa..


Ja Fuling har ju jobbat i Kina på fabrik i 10 år med löpande band principen så han kan den här saken vi de här laget
Ryssen Posted - 2006/12/03 : 02:09:47
quote:
O fasen....här går det undan...

Ja,en annan hinner knappt värma upp lödkolven,förens Fulings project är klart.Skulle vara skönt att kunna gå vidare till nästa..
Fuling Posted - 2006/12/02 : 20:45:02
Det gör det sannerligen, i skrivande stund står förstärkaren och spelar för glatta livet ihop med ett litet "minutförsteg" bestående av en 50k Alpspot, fyra motstånd, två IRF9610 och en 24V nätdel.
Två mindre roliga saker slog mig när jag knäppte på hela härligheten:
Det brummar och det låter skrikigt!

När jag sansat mig och funderat lite så fann jag de troliga orsakerna till båda fenomenen; skivan som satt i spelaren råkade vara en samling av gamla svenska punksinglar (!) och försteget är synnerligen slarvigt ihopkopplat och har en helt värdelös nätdel.
Lägg sedan till att jag nu kör ofiltrerad signal in på mina FE167E-lådor och har subbarna urkopplad.
Med detta i åtanke och en lite vettigare skiva i spelaren visade det sig att det inte är något fel alls på slutstegets basåtergiving.

Brummet oroar mig lite mer, men särskilt mycket var det inte (hörs inte alls i lyssningsposition) och jag misstänker att det kan ha en del med jorddragningen i försteget att göra.
Med öppen ingång hördes som sagt inget brum alls med örat alldeles intill de billigare högtalarna jag testade med först.
Visserligen skiljer det en hel del i känslighet mellan högtalarna, men om brummet kommer från slutsteget så borde det hörts i alla fall litegrann även vid första testet?!?

Jag väntar ett tag till med att börja orera om hur fantastiskt suveränt underbart bra förstärkaren låter, det är nämligen en och annan komponent som jag vill ska få spela in sig lite innan jag uttalar mig och dessutom kör jag som sagt med SE insignal via en ganska tafflig buffer medan steget är injusterat för balanserad drift.
Spänningen över konstantströmkällan ska nämligen ställas in olika beroende på om man kör balanserad eller obalanserad drift och för närvarande är den alltså "feljusterad". Eller snarare rätt justerad men med fel insingal... Ett linjesteg med balanserad utgång står på tur att byggas.

Ett NTC-motstånd ska definitvt in i serie med trafoprimären, som det är nu säger det "TJONG" i plåten när jag slår på strömmen och jag antar att det är en ganska passande ljudeffekt till vad som pågår i likrikarna och kondensatorbanken just i startögonblicket.
Det handlar trots allt om en trafo specad till 18A och en kondensatorbank på över en kvarts Farad.

...åsså blir det förstås varmt! Den lilla svarta kylaren till mosfetarna hade gärna fått vara ganska mycket större märker jag nu när steget har stått och gått en bra stund.
Fortfarande inte så varmt att jag får någon akut känsla av att jag måste ändra på någonting, men tanken på att ta hjälp av fläktar känns nära till hands faktiskt.
ohmega Posted - 2006/12/02 : 19:08:22
O fasen....här går det undan...
Fuling Posted - 2006/12/02 : 19:02:39
Enligt helgens tidsplan skulle jag varit på väg hem från en hardcorefestival i Örebro just nu, men det blev så att vi spelade det vi skulle igår kväll och sedan for hem på natten istället för att övernatta på ett betonggolv med bara veganmat i magen.

Följaktligen har jag haft tid att pilla lite med bygget idag och nu är faktiskt det elektriska färdigt så när som att nättrafons primärlindning ska anslutas till nätbrunnen via ett NTC-motstånd.
Jag slet mitt hår innan jag lyckades ansluta alla trådarna i sekundärlindningarna till likriktarna men med hjälp av en 80W lödkolv och en liten fil fick jag till sist till anständiga lödningar.

En positiv sak är att det inte hördes något brum alls när jag provade att koppla in en högtalare (87dB känslighet) på utgången.
För närvarande har jag bara skarvat på en nätsladd direkt in på trafon och det går alltså ingen ström genom nätbrunnen som kan inducera brum den vägen, men det bevisar i alla fall att nätdelen i sig klarar jobbet. Skulle jag ha oturen att få in brum via störfält från nätkablaget så går det alltid att skärma av.

Just nu känns det som att jag måste smälla ihop en liten buffrad volymkontroll så att jag kan provlyssna, det ska väl inte ta så många minuter hoppas jag!
Fuling Posted - 2006/11/30 : 19:49:11
Jepp, det är skönt att projektet börjar närma sig mållinjen.
Hann tyvärr inte montera nättrafon idag, det mekaniska är klart men eländet var lindat med fyra trådar per lindning vilket visade sig vara betydligt jobbigare att hanskas med än en tråd per lindning, jag började löda men fick avbryta och montera isär.
Efter helgen ska jag samla kraft att styra upp det där så att jag får pålitliga anslutningar mellan trafo och likriktare, det går bara man tar sig tid att verkligen skrapa bort varenda tillstymmelse till emalj på trådarna innan man försöker löda
levande Posted - 2006/11/30 : 19:17:44
Mmmmmm gud så härligt
Fuling Posted - 2006/11/30 : 11:19:23
Anslutningarna till yttervärlden:



(Ojdå, kylaren ska nog göras rent lite ser jag)

Det spelar ingen roll hur prydligt man tänkt sig att det ska bli när man börjar, det slutar alltid med ett råttbo ändå:



De provisoriska nätdelarna:



Mycket kylning för så lite elektronik:



Nu har hela apparaten gått ca. en timme, transistorkylaren är ungefär så het som jag kan tillåta den att vara (långt under vad vissa andra släpper igenom) och motståndskylarna är...alldeles lagom. Ser jag bara till att designa front och lock för maximalt luftgenomsläpp så ska det här gå vägen utan fläktar.
Fuling Posted - 2006/11/30 : 10:42:44
Efter en del krångel och förseningar är nu båda kanalerna i drift med labbnätdelar!
Det var främst konstantströmkällorna som var krångliga att få till på så vis att man kunde komma åt att justera trimpotarna efter monteringen. Att montera ihop alla "byggblock" till en färdig apparat var inget nöje det heller, klena lödstöd och grov installationskabel går inte så bra ihop och dessutom är det trångt inne i chassiet.
Det gick till sist hur som helst, men jag hoppas intensivt att jag aldrig kommer att behöva montera isär bygget igen...
Det enda som fattas nu är nättrafo och två likriktare och den biten blir förhoppningsvis enkel att få till.

Båda kanalerna står och går nu och med 24V 3,8A in på varje verkar det inte om att värmen kommer att bli något stort problem, jag provkörde ena kanalen ca. 45 minuter igår kväll och medan transistorkylaren var behagligt varm så hade huvudkylaren knappt ökat från rumstemperatur.
Nu ska som sagt båda kanalerna få stå och puttra så att jag kan få en uppfattning om hur mycket värme det rör sig om sammanlagt.

Trimpotarna kunde fått ett något större arbetsområde märkte jag, jag har ställt in en till synes vettig arbetspunkt nu men då är alla potar skruvade till ändläget.
DC-offset på utgången verkar inte bli något problem, jag trodde arbetspunkterna skulle variera vilt mellan varmt och kallt tillstånd men det verkar som att den lilla återkoppling som finns håller i det hela riktigt bra. Ska fintrimma det hela sen när jag har rätt nätdel på plats.

Nätdelen blir väl nästa steg, det handlar bara om att montera trafo och likriktare på en plåtbit som ska skruvas fast framtill.
Någon provlyssning är tyvärr inte aktuell än på några dagar, innan jag kan ge mig in på det behöver jag en buffer som kan driva ingångsimpedansen och det har jag inte tid med förrän efter helgen någon gång.
Ska försöka fixa till lite bilder under dagen.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000