T O P I C R E V I E W |
Pac |
Posted - 2006/07/30 : 18:25:29 Dags för ett teknik-reportage
Detta reportag har jag hållt på med en längre tid. Det gick i mål igår så nu kommer bilderna...
Som alla goda berättelser börjar denna med det var en gång...
Första gången jag stiftade bekantskap med Hans-Ole Vitus var när han demade sin elektronik hos Mårtendesign. Det blev ett reportage som man kan läsa på våra reportagesidor, här är en direktlänk till det
Gissa om jag blev imponerad av det som förevisades... Framför allt slår ett RIAA an en speciell ton i en vinyl-entusiast. Hans-Ole's RIAA fick mitt hjärta att bulta rätt så hårt. Drömmen föddes...
För att göra en lång historia kort så landade ett av deras allra tidigaste RIAA, ett par serier tidigare än det som demades, hemma hos mig något halvår efter demon och sparbössan var ett minne blott.
Det har lite skönhetsfel men Jistanes, det kunde spela!!!
Efter ett tag gav ackumulatorerna upp och det åkte hem till Danmark för en uppdatering. Det var här detta projektet egentligen började. Jag var nämligen tvungen att lyfta på locket och kika in i det för att kunna mäta och konstatera att ackarna gett upp. När jag lyfte locket upptäckte jag att det fanns två par lödöar där det inte satt något... Avståndet mellan dessa var perfekt för någon typ av polyproppylenkondensator och vardera paret satt ihop med respektive kanals kondensatorbank...
"Hmmmmm... här borde det sitta en avkopplingskondensator för kondensatorbanken" - tänkte den lille teknikern i mig. Ett nytt projekt var fött.
Vi förflyttar oss kvickt fram till för ett halv år sedan då jag mailade Hans-Ole efter att ha snackats vid lite på CES.(Här är det reportaget...)
quote: From: Per Adelsson Sent: 14. februar 2006 00:57 To: Hans-Ole Vitus Subject: SV: RE: Problem....
Hej Hans-Ole!
Hoppas allt är väl med er!
Jag satte ihop de sista skruvarna i RIAA’t idag och tog mig en ordentlig titt inuti igen. Det finns en möjlighet att sätta i fyra kondensatorer parallellt med Elektrolyterna på huvudkortet, varför har Ni inte satt dit några goa Polyproppylener???
Jag funderar på att sätta dit något riktigt ordentligt för att testa om det blir bättre. Vad säger du, är det någon idé?
Hoppas allt går bra med produktframtagningen av nya CD’n och den integrerade. :)
Mvh, Per
Hans-Ole svarade:
quote: Hejsa Per,
Jo tak – vi er netop flyttet i ”nye” lokaler og er ved at få de sidste ting på plads.
Så vidt jeg husker har din RIAA 8 stk Panasonic lytter i forsyningen ik? Hvis dette er tilfældet sender jeg dig lige 8 lytter og nogle afkoblinger.
CD’en og ampen skrider fremaf :)
Mvh Vitus
Gissa om jag nappade!!!
quote: Hej! Jo, den har 8 st Panasonic Elektrolyter och de saknade avkoppling, det var därav min fråga... :)
Det hade varit MYCKET intressant att se vad andra elektrolyter gör. :)
Hans-Ole svarade:
quote: Hejsa, Jeg sender 8xlytter og 4xVA capacitors i løbet af denne uge.
Mvh Vitus
Nu är ju inte jag världenssnabbaste med att genomföra min projekt så påsen från Hans-Ole har legat en stund. Men igår tog jag mod till mig och satte mig till att lyssna och sedan fick RIAA't en tur och retur biljett till min arbetsbänk...
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Dahlberg |
Posted - 2006/08/04 : 21:49:01 Jättekul reportage . Inte så krångligt att genomföra och det verkar ju som om det gick bra . Den där vinylsvarven har man ju dräglat över vid nått tilfälle . Snyggt jobbat |
Pac |
Posted - 2006/08/01 : 10:02:04
Eliot, kraften i min J4 är helt orginal. Kraften ansluts med ett vanligt DIN-don så man skulle kunna bygga en ny utan att förstöra orginallådan. Tack för tipset, det tål att tänkas på. Du skulle inte vilja PM'a mer exakt vad det var du gjorde som gav gott resultat?
|
Pac |
Posted - 2006/08/01 : 09:58:43 Dakli tack! Jag spelar på: Audiomeca J4 -> Vitus Audio RIAA -> Balanced Audio Technology VK20 -> Balanced Audio Tecnology VK150SE -> Magnepan 3.6R - Kraftkablage är Jorma JPC2.5 och signalkablarna är DIY. - Bänken är en Solidtech(den gamla, stabila varianten). - Jag har en hel hög med tubetraps för att få ordning på rummet.
På CD-spelar sidan har jag idag en Sony SCD555ES och en Xindak SCD2. Det känns som att jag egentligen skulle vilja ha lite rejälare doningar på CD/SACD-sidan också men formaten skiftar och utvecklingen rusar... Så just nu lutar det åt att SCD555ES går under slaktarkniven och får agera donator för ett projekt av något slag.
|
eliot |
Posted - 2006/08/01 : 09:51:10 Pac: Jag vet inte om du gjort något vid strömförsörjningen av din Pierre Lurné Audiomeca J1
På uppdrag av min handlare i Schweiz så modifierade jag nätdelarna till ett antal skivspelare och en av kunderna hade en Audiomeca J1 med tangentialtonarmen SL5. Jag har själv inte hört vad den bättre nätdelen gjorde på just den skivspelaren men jag har förstått att förbättringen var rätt dramatisk.
- Med din bakgrund bör det inte vara något problem att göra något liknande det jag gjorde...
Mvh, Eliot |
Klingan |
Posted - 2006/08/01 : 09:43:16 Mycket spännande reportage Pac och grattis till förbättringarna. Blir nyfiken på vad hela din anläggning består av då man ser vinylspelaren och riaa steget? |
Bubbel |
Posted - 2006/08/01 : 00:32:25 Ujuj där är den läckra skivspelaren som jag knappt kunde slita mig ifrån .
Det låter som uppgraderingen blev lyckad och rättfärdigar bytet, happy lyssning Pac
Anders |
Pac |
Posted - 2006/08/01 : 00:17:33 Jo, det spelade på bra innan denna förändringen.
Och så var det dags att koppla in.
Hur låter det nu då?
Jo tack, det låter bra. Av förklarliga skäl blir det lång tid mellan lyssningarna när man byter kondensatorer. Att plocka skillnader under sådana förutsättningar är svårt, men skam den som ger sig.
Skillnaderna är inte jättestora och jag upplever dem inte som signifikanta. Men lite skillnad upplever jag.
- Stereobilden har blivit tydligare. Den var tydlig redan innan, men "distansen" mellan instrumenten har ökat. Det är främst på Josh White-plattan som jag hör att röster och instrument hamnat med mer "luft mellan sig". - Ännu bättre basupplösning. Basområdet är ännu tydligare och "mer välupplöst". Det är ståbas och "rumskänsla" på Josh White-plattan som jag upplever som bättre. "knorret" på ståbasen är tydligare, man kan nästan känna hur inspänningen av strängen varierar med dess svängningar. Rummet har växt och är "större". - Rappare/mer dynamiskt Bette Midler-plattan har nästan blivit smärtsamt rapp och snärtig.
"Med små, små steg tas man framåt och det är mindre risk att snubbla..." Är då detta ett steg i rätt riktning? Jo, det känns definitivt som ett steg åt rätt håll.
Jag vill passa på att tacka Hans-Ole Vitus för all hjälp, Tack!
Det var en första avrapportering. Nu har jag inte fler bilder utan skall luta mig tillbaks i min lyssningsstol och njuta av mitt hantverk.
|
Zalve |
Posted - 2006/07/31 : 22:47:23 quote: Så man kan nog säga att jag är hemtam med hur det spelar hemma hos mig...
Vi som har hört, kan säga att det spelar fint |
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 22:23:13 quote: Med elektronik i denna klass måste man ju ha ett sjujäkla ljudminne för att kunna bedöma ev skillnader mot före uppgradering.
Klockrent Calle, det är just det som har varit problemet.
Sättet jag gjort det på är att lyssna efter detaljer. Men, det blir mycket osäkerhet i en sådan bedömning om inte skillnaderna är markanta.
Innan bytet lyssnade jag in mig på tre plattor. Det var Tanita Tikaram, Bette Midler och Josh White som fick agera testpanel. Den enda plattan som är överdrivet "audiofil" är Josh White plattan som är en grym liveinspelning och utgiven på ett "audiofil"-förlag. De andra är vanliga 80-talare som har sina egenskaper. Tanita Tikaram plattan är något av det mest närmickade och "essiga" som jag har i min samling medans Bette Midler plattan har ett härligt "klipp".
Anläggningen har varit orörd i ca ett halvår och jag har spelat mycket musik genom RIAA't genom årens lopp innan bytet. Så man kan nog säga att jag är hemtam med hur det spelar hemma hos mig...
|
Manga X |
Posted - 2006/07/31 : 19:11:42 Mycket vacker skapelse!!!
Mvh Magnus Eriksson |
calle_jr |
Posted - 2006/07/31 : 18:05:43 Ujujuj Så fin den var invändigt med. Den hade man nästan ställt i en glasmonter.
Med elektronik i denna klass måste man ju ha ett sjujäkla ljudminne för att kunna bedöma ev skillnader mot före uppgradering. Men man vet aldrig och jag förstår strävan till 100%. Och små steg är roligare.
|
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 17:20:48
Nej, de är inte polerade med "häxans" eller något annat heller för den delen. Prestanda och högglansigt aluminiumskal är standard på den modellen.
Det fanns inga tillverkarbeteckningar alls på de kondingarna så jag har ingen aning om vad det är jag monterat in.
|
mace |
Posted - 2006/07/31 : 17:02:40 Mumma !!!
Det ser nästan ut som om du förärat elektrolyterna en "Häxans"-behandling
M |
Mc Square |
Posted - 2006/07/31 : 17:02:04 Det jag menade var naturligtvis att allt kan uppgraderas! Ibland hittar man inte de rätta orden,men tillverkare har ju oftast en budget att ta hänsyn till...Oftast!
|
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 16:48:49
Jo, tänker man sig inte för så känns det som att man har mindre än 50% chans att det skall bli rätt. Murphy står ju inte riktigt på rätt sida när den tärningen kastas...
|
rannagarden |
Posted - 2006/07/31 : 16:00:17 Det är märkligt med den där lyten som alltid vänder sig fel.
Läckert bygge.
/M |
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 15:46:56
"Snål tillverkare" kan ju debateras men i detta fallet stämmer det inte. RIAA't är utvecklat med de Panasonic kondensatorerna som satt i och det är inga dåliga kondensatorer. De har förhållandevis lågt ESR och de funkar fint som reservoir kondensatorer.
Vitus Audio har utvecklat vidare och idag har de en konding som de tycker är bättre. Det är den Hans-Ole har skickat till mig och som jag sätter i.
Att RIAA't utvecklats med "cost is no object" märks på kopplingskondingarna på utgångnen. Där sitter det riktigt dyra saker från Mundorf, deras Supreme... Så nej, i detta fallet är det inte kostnad som gjort att jag byter kondensatorer utan helt enkelt att man lär så länge man lever.
|
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 15:34:41
och så kan jag ju beskriva dav jag gör istället för den bilden jag inte tog...
Löd loss, löd loss, löd loss, löd loss,.....
lodfläta, lodfläta, lodfläta, bort med gammalt lod....
löd dit, löd dit, löd dit... ATTANS!!!! felpolaritet, löd loss, löd loss, ....
Och efter att ha lyckats så ser det ut så här:
|
Mc Square |
Posted - 2006/07/31 : 15:09:47 Härligt,Pac! Det finns alltid något som man kan byta ut,pga snåla tillverkare!
Vackert jobb,keep it that way,Pac. |
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 14:59:55 hehehe, lunchen och livet utanför HF pockade på, men nu är jag tillbaks.
Ja det är ett seriöst bygge när man betrakter det på nära håll också. Till exempel har jag inte hittat något som är magnetiskt i den. Alla skruvar och muttrar är rostfritt, Kontaktdonen för batterierna är i mässing, muttrarna för locket är rostfria och så vidare. Till och med skruvarna som håller fast tassarna den står på är rostfria.
Det enda jag kan komma på är att det måste finnas magnetiskt material i reläerna. Men det är nog allt magnetiskt material som finns i den...
Dakli, vi tar ljudet på slutet när den är inkopplad.
ED: Iced, jag har en Audiomeca med en SME V, bild kommer. |
dwain |
Posted - 2006/07/31 : 14:41:35 Fy fasen vad snygg den är ojoj vad avis man blir ja nu får vi allt se lite mer bilder pac. |
Klingan |
Posted - 2006/07/31 : 14:13:04 Tycker nu att det har gått ett tag sedan senaste inlägget Pac. Vill höra mer om hur det har gått och framför allt om det blev en positiv förändring av ljudet.
|
IcedEarth |
Posted - 2006/07/31 : 14:09:52 Pac, vad kör du med för LP?
// rillo |
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 11:50:25
Som sagt, inte mycket lödrök här...
Vi slungar oss snabbt framåt i handlingen.
Hälften är gjort. Man kan skymta "VA"-kondensatorerna bakom de silvriga elektrolyterna...
|
Pac |
Posted - 2006/07/31 : 11:35:55 Nu har jag tyvärr bara två händer så det blir inte mycket lödröks-bilder. Förresten blir det inte någon lödrök att tala om om man gör rätt med silvertenn heller...
Lödpunkterna är helt "silvriga" och reflektionerna går inte åt det gråblå hållet som det gör med blybaserat lödtenn. Jovisst, hela RIAA't verkar vara lött med silvertenn.
Varför är det alltid så att vi snackar en massa om komponenter hit och dit men relativt lite om ett av de verkliga konstverken i att göra en produkt? Jovisst är det kretskortslayout jag snackar om.
Det är kretskortet som skall supporta alla jordningsstrategier och komponentval, men vi snackar aldrig om dem så nu skall det bli kretskortssnack!
Kretskortet är ett enkelsidigt glasfiberlaminat. Vänder man på det så syns det tydligt att någon tänkt till på layouten. Det är gjort så att så lite koppar som möjligt etsas bort vilket skapar goda möjligheter för stabila jordplan. Det har separata chassie- och signaljordar vilket också skapar möjligheter för stabila jordplan.
Det syns inte på bilderna men lödöarna är inte bara hål i kopparytorna utan de är omgärdade av "vallar" så att man får en tydlig styrning av var strömmarna rör sig i kopparbanorna.
Kort sagt det är ett väl genomtänkt och bra utfört kretskort som ger relativt stora, avstörda jordplan för att minska störningar och brus.
Det är svårt att mäta koppartjockleken men kopparbanorna känns ordentligt när man glider med fingrarna över dem. Om det är så tjockt som 105 um koppar på kortet har jag svårt att avgöra, men det känns som tjockare än normalt.
|