T O P I C R E V I E W |
BengHa |
Posted - 2005/12/18 : 18:45:57 Denna tråd har jag tänkt tillägna förverkligandet av mitt högtalar bygge till Hemmabion. Jag kommer att lägga in små reportage från garaget, allt eftersom delar av bygget blir klart.
Bakgrund. För ett år sedan blev jag med hemma bio och började med att bygga högtalare till den. Jag han med att bygga en prototyp till front högtalarna innan det blev dags för flytt. Det har varit en hel del att göra på det nya stället men nu har turen kommit till att färdigställa hemmabion (dvs. högtalarna).
Front och surround högtalarna kommer att byggas runt elementen FE127 från Fostex. Jag valde att bygga runt dessa av främst två anledningar. Ett att det är bredbandare så slipper jag bråka med delnings filter, vilket jag är dålig på. Jag fick möjligheten att använda samma element i alla högtalarna, det ger förutsättningen till att få ett bra totalresultat. Jag kanske kunde fått bättre ljud i front systemet genom att välja andra element där, men då hade jag samtidigt fått dra ner på kvaliteten på surround högtalarna. Dessutom har jag lärt mig den hårda vägen att elementen passar utmärkt i en anläggning med subbas.
Efter som jag hunnit göra en del prototyp byggen så kastas ni rakt in i bygget av de akustiska reflektorer jag skall använda till front högtalarna. I detta fall till den nya prototypen av center högtalaren. De akustiska reflektorerna gjuts i betong.
Bygget börjar med avslöjandet av gjutningens hemliga vapen 1.
DC-fix eller kontakt papp som det också kallas. Den get en väldigt glatt yta som betongen släpper väldigt lätt ifrån, dessutom så jämnar den ut sliprepor mm i formen. Jag valde blank svart eftersom det hade den blankaste ytan.
Här är gjutformen under montering det som syns är toppen nedåt, baksidan och den välvda ytan som ljuden skall studsa mot. Det som skall dit är sidorna och de skall bara hållas på plats av tvingar.
Gjutning på gång. Betong i formen och sedan är det bara att vänta och vänta.PS: det som skymtar precis bakom formen är inte en koblaja utan bara överbliven betong DS:
Medan vi väntar kan jag passa på att avslöja gjutningens hemliga vapen 2.
Planslipen ”ger bra vibrationer varje gång” man trycker kanten mot gjutformen. Jag hade tankar på att försöka få fast en list som man kunde sticka ner i betongen. Jag fick tyvärr problem med att få en bra mekanisk koppling för att det skulle fungera riktigt bra.
Här är gjutningen färdig och reflektorn monterad på prototypen. Tyvärr så vibrerade jag inte tillräckligt på den lutande sidan då det var väldigt mycket luft kvar där. Jag tror att det är en kombination av att den lutar (så att luften lättare hålls kvar) och att väggarna här är tjockare och böjda. Det hade nog blivit bättre om jag hade fåt fast listen så att jag kunde vibrera i betongen. Jag kommer att spackla dessa håligheter senare med tvåkomponents spackel, jag vill bara låta betongen härda ut lite bättre först.
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
soundbrigade |
Posted - 2007/01/04 : 09:55:42 Kanske det, men notera att det var i deras billighetsversion. Med en träsvarv kan man ju göra en snygg plugg i ett hårt träslag (om man vill - björk är ju lätt att jobba med).
Idén verkar kul men jag vet inget om principen funkar fullt ut. Det kan ju bli en omvänd Carlsson dvs "Sprider ljudet som en stank i rummet ...". Men det känns som ett måste-prova-projekt. |
BengHa |
Posted - 2007/01/03 : 20:17:04 Papp känns ju inte så bra.
Jag provade utseendet med en frigolitbit under mitt byggande. Då försvan de nedre registrerna helt och bara diskanten nådde fram till lysnarposition. Det måste väll bli liknande resultat med pappkoner?
//BengHa |
soundbrigade |
Posted - 2007/01/02 : 14:09:46 De här är ju gjorda i trä och det kan man ju svrava så det passar. De översta två bilderna visar en lite högändigare variant - kan ta fram en komplett beskrivning om någon vill, medan den nedre närbilden kommer från tidningens Cheap Tricks. Konen (konerna) är gjorda i papp ... |
BengHa |
Posted - 2007/01/01 : 14:13:24 De var ju riktigt snygga. Men det kan bli riktigt knepigt att göra dem i vanlig betong, inte själva formen utan infästningen av elementen på ovansidan. Det finns säkert metoder eller bättre betong, men man får fundera lite innan man gör det.
Att hjälpa din kompis kan säkert vara ett utmärkt sätt att komma frammåt. Tänk bara på att formen ar det viktiga för att det skall bli bra. Gör man den av trö så måste man se till att den inte tar åt sig fukt och sväller.
Vill man inte använda bredbandsellement så har seas ett par coaxer som jag har sneglat på, men valde att satsa på bredbandarna tack vare att jag då hadde råd att ha likadana ellement runt om.
|
soundbrigade |
Posted - 2007/01/01 : 11:06:09 Jag får väl åka till kusten i vår och hjälpa en kompis med hans husbygge och ta med lite gjutformar, så får han stå för cementen ...
För att ge dig lite inspiration; några klipp ur tyska Klang&Ton (vilket jag lovat).
Rulla ut betongblandaren bara ........ |
Ryssen |
Posted - 2006/12/31 : 18:01:48 quote: vill man ju inte släpa upp 50kg-säck med cement 4 trappor utan hiss.
Tänk på hur mycket du slipper betala på gymmet.. |
BengHa |
Posted - 2006/12/31 : 17:58:35 På din fråga som du ställer säger jag ja, men i 25kg säckar. Vill man exprimentera lite så var inte allt för rädd för att köpa en säck. De går utmärkt att spara insvept i sopsäck. Köperman färdigblandad betong (med rättmängd balast) går det åt betydligt mer än vad man tänkt från början...... |
soundbrigade |
Posted - 2006/12/31 : 14:32:55 En (generell) undran. Finns det cement att köpa i portionspåsar? Om man som jag skulle ville (s)labba lite på balkonger, vill man ju inte släpa upp 50kg-säck med cement 4 trappor utan hiss. Desstom lär det bli ganska mycket över. |
soundbrigade |
Posted - 2006/12/29 : 15:13:10 Jag ska slänga lite tidningar i skannern så får du se hur tyskar OCH ryssar tänkt sig. (SEN!) |
BengHa |
Posted - 2006/12/28 : 19:03:21 Man Tackar.
Men det hadde varit kul och se i vilka tankebanor du tänker och se vadför ide'er du har. |
soundbrigade |
Posted - 2006/12/25 : 16:19:14 Himla snyggt och kreativt jobbat! Jag har haft idéer om att gjuta chassin (till förstärkare) i betong men det är inget man gör i en lägenhet precis.
Jag har däremot lite bilder och skisser på den typ av högtalare du byggt senaste, men där man använder en droppformad eller konformad spridare i trä. Ska plocka fram lite material. |
BengHa |
Posted - 2006/12/24 : 09:39:34 Jag ville bara passa på att önska er alla en God Jul och samtidigt visa mina senaste kulor till Surroundhögtalarna.
Kulorna är sandfylda och skall slipas och svartmålas efter helgerna samt förseglas med ätikluktande goja....
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
//BengHa |
PetterPersson |
Posted - 2006/07/03 : 10:27:51 Vill bara instämma i den allmänna åsikten, myckat snyggt och kreativt utfört! Det är jätteroligt att se dina nya spännande kreationer! |
BengHa |
Posted - 2006/06/28 : 11:36:36 Tackar igenn.
De har fått en väldigt hög WAF faktor. Beviset på det kom när jag fick förevisa vad de kan för frun i familjen som var här och hälsade på. Hennes man blev förvånad då hon alldrig visat intresse för sådant innan. Samt att min egen fru tycker mycket bra om dem.
Som ytterliga tips till dig Passerati så delade jag lampan med en brytbldskniv, det räcker. Jag delade lampan i dess egna skarv, den är dock lite ojämn i plasten precis vid skarven. Kolla in en lampa med så lite ojämnheter som möjligt, slipa bort de som är kvar. Då slipper man väldigt mycket slipande.
Som spackelspade så kom jag på att en tjock kartocngbit var bäst, ingen vellpap bara. Den gick att böja till så att den följde rundningen på klotet och lade dit precis lagom mycket spackel. Jag körde först med en gummi spackel men kartongen var bättre. |
acebowler |
Posted - 2006/06/28 : 10:01:02 Mycket snyggt!!!!
Staffan |
Tobbe_L |
Posted - 2006/06/28 : 07:29:27 Instämmer med Zalve Mycket snygga byggen |
Zalve |
Posted - 2006/06/27 : 23:18:41 SNYGGA skapelser!!! |
BengHa |
Posted - 2006/06/24 : 19:00:13 Tackar för alla fina grattulationer. Jag tycker det är kul att designen blev så lyckad som jag tänkt mig. Till och med min fru tycker om den.
Kolten är dem som jag fått lägga ner mest tid på detta bygget. Säkerligen halva tiden, det är därför jag gärna skulle vilja ha dem i gjuten aluminium. Så fort man slipade igenom spacklet så var man tvungen att spackla om. Tokig höll jag på att bli när det ena färdiga klotet föll i garagegolvet och man fick börja spackla igenn.
Att återge hur de låter är svårt för mig då jag har få referenser att jämföra med. De enda jag har hemma är ett par 13år gamla Alegro NGR 8. Men om ni har lite överinseende över detta så kommer en liten beskrivning i alla fall.
Fronthögtalarna: Att jag hadde så många instrument och detaljer i många av de inspelningar jag har blev nästan som en chock. I början var det nog inte helt positivt, då en del av de nya instrumenten dolde andra detaljer som jag tycker om. De flesta detaljerna kommer fram i det övre mellanregistret. Det är där jag tror att delningen mellan mellanregister och diskanten fanns i de gamla högtalarna. Nu så har jag vant mig vid detta.
Högtalarna är välldigt detaljerade i diskanten vilket var lite överaskande, men positivt. Det är väll lite så att jag mistänker att de inte har en rent rak frekvenskurva nedåt, men det kan vara för att tidigarre högtalare varit tvärt om. Man behöver sitta i sweetspot för att få en riktigt fin stereobild, kanske inte vad jag tänkt mig från början. Sitter man vid sidan av så hör man den ena högtalaren starkare och därför så får man inte den fina stereobilden. Däremot så blev jag förbluffad när jag lyssnade på en inspelning och kunde nästan svära på att jag hadde centerhögtalaren inkopplad, men jag lyssnadde bara på stereohögtalarna.
Bakhögtalarna: Jag har idag ängnat tiden till att lysna bara på dessa som stereohögtalare. De har samma fina frekvens återjivning som de andra högtalarna. Stereo återgivningen är ett snäpp bättre. Det negativa är att de verkar inte gå lika djupt ner i basen som fronhögtalarna. Detta kan bero på att den smalaformen gör att jag börjar närma mig en kvartsvågspipa i stället för basreflexhögtalare. Jag räknade lite snabbt på pipresonansen och den hamnade på 130Hz. Basreflexresonansen ligger på runt 70Hz, men det verkliga resultatet ligger nog någonstans mitt emellan.
Alla tillsammans: Det är nu det blir riktigt bra. Jag har dock brist på bra DTS-inspelningar men de jag har, så kommer verkligen panoreringar till sin rätt. Man hör bara att de flyttar sig men ändrar ej karaktär på något sätt, som det var tidigarre. Jag ser riktigt fram till att filmsäsongen börjar (för ljust på kvällarna nu) så att man på riktigt kan njuta av mitt surround system.
Jag hopas att jag åtminstånde gett en vink om hur det låter. Det som återstår nu är ett par subbwoffers så tror jag att det blir riktigt bra, bättre än vad jag hoppats på både ljud och utseende.
Är det någon som ver om mina högtalarellement skulle må bra av en dämp krets för diskanten? |
linnar |
Posted - 2006/06/23 : 21:31:37 Lärorikt... Mycket snyggt!
Det verkar riktigt lysa runt ljudet...
|
balrog |
Posted - 2006/06/23 : 21:30:41 Ruggigt snyggt!!! Har du spacklat o slipat för att få kloten så jämna i ytan som de ser ut? |
levande |
Posted - 2006/06/23 : 20:40:53 Jag blir alldeless yr av vad beskådar i detta repotage Härlig fantasi du har, tummen upp för dig och dina pyssel stunder och glag midsommar på dig.
|
ohmega |
Posted - 2006/06/23 : 14:37:36 Fyndig design... |
johan.björklund |
Posted - 2006/06/23 : 13:31:34 Det här ju vrålläckert ! Hur blir resultatet ljudmässigt ? |
Zei |
Posted - 2006/06/23 : 13:07:52 Bland det snyggaste jag sett på länge.! Bara att gratulera till ett mycket lyckat bygge!
Några lyssningsintryck ?
/Z |
rannagarden |
Posted - 2006/06/23 : 12:09:29 Mycket fin design. Bara att ta åt sig av säkerligen kommande gratulationer.
Mvh, M |