HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Ino Audio
 tips om inolyssning..

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
mayro Posted - 2005/12/31 : 20:15:02
Skyndar man sig kan man få en plats i "solen" direkt efter nyår...
Nä men allvarligt.. Ett skoj tillfälle att få höra lite ino under sin nyårsledighet kanske..

http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=9476
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
mayro Posted - 2006/01/31 : 17:12:15
Japp.
Och vi har nog en "del åsikter" som vi delar då vi bytt lite pm också..

Men nu förstår jag vad och hur bubben menar.kanske även han varför jag frågade som jag gjorde... Tack för du tog dig tid bubben..
Micke Y Posted - 2006/01/31 : 16:51:59
Bra Bubben och Mayro att använda PM.

Micke
Bubben Posted - 2006/01/31 : 16:36:15
För kännedom tog jag och Mayro den sista frågan via PM, och nu förstår vi nog varandra...lite mer.
mayro Posted - 2006/01/30 : 14:14:40
quote:
Sedan finns det ju vissa personer som alltid är inne och studsar i trådarna som "diskuterar" Ino Audio, just för att de har satt på sin agenda och bestämt sig för att Öhman är oseriös och hans högtalare kan därför inte låta bra.


Vilka är dom? Jag har då aldrig någonsin sett någon som gör detta du säger..Dessutom har nog ingen sagt inte ino låter bra OM man helt bygger sitt rum efter deras krav.. Så jag blev lite nyfiken vilka du talar om.. Att någon skulle ens bry sig om att ha en speciell "agenda" enligt dig får du nog klargöra lite mer... Jag har nog följt varenda tråd om alla möjliga saker och inte sett någon specialgranskning av ino.. Däremot har man noterat en viss kritik av ÄVEN detta märke såsom alla får.

Samt därvid sett att detta föder en massa påståenden om agendor.. Men det är väl inte det du talar om enligt ovan copy...Så det vore trevligt om du kunde ge mig en link så får jag läsa det jag uppenbarligen helt missat tyvärr.. Att ha agendor mot någon produkt för ev märke är kanonfel.. Man kan ju missa guldkorn i så fall..

MVH
Tobbe
Bubben Posted - 2006/01/29 : 18:06:21
quote:
Bubben, jag i frågasätter INTE Öhman som konstruktör...

Jag vet...

MatsT> Jag har inte hört 802D, så om jag ska tala för egen del ansåg jag mig inte berättigad att kommentera en avstämning utan att ha hört resultatet. Jag läste annars ditt inlägg (och håller med om att kurvan ser lite halvbra ut), men hade bara inget att tillägga.
Du har nog rätt i att reaktionen hade varit betydligt större om du hade påpekat avstämningen i en Ino-högtalare. Men det är ju också betydligt fler som har någon Ino-modell än ett par 802D...
MatsT Posted - 2006/01/29 : 17:18:24
För ett tag sedan kommenterade jag basavstämningen i B&W 802D (efter att ha sett mätningar) och tyckte att den var rätt tveksam, reaktionen har varit praktiskt taget ingen. Om jag hade skrivit detsamma om en Ino-högtalare är jag säker på att reaktionen varit våldsam!

Bara ett exempel...

PS. Jag har aldrig varit på jakt efter Öhman men jag tycker inte om mytbildning och han (eller kanske snarare anhängarna) bidrar ibland med sådan, därför komenterar jag då och då t.ex Ino. Nu skall jag inte kommentera mer i den här tråden.

PG Jeppsson Posted - 2006/01/29 : 16:38:28
Bubben, jag i frågasätter INTE Öhman som konstruktör, han måste vara
duktig, annars hade det knappast funnits så många nöjda INO-ägare.

Och hade Ino´s ljudideal passat mig, hade även jag byggt i hop ett par
Pi60 och varit nöjd, men eftersom dipolljudet låter bättre i mina öron så föredrar jag det.

Angående ditt sne´citat, så menar jag att det oftare blir värre
reaktioner när det skrives något negativt om INO, än det blir om det skrives negativt omdömme om något annat högtalarmärke.

Bubben Posted - 2006/01/29 : 15:34:13
quote:
Denna diskussion uppstår väldigt sällan, eller rättare sagt, så gott som aldrig, när andra högtalarmärken diskuteras.


Diskusionen skulle nog ta lika stor fart om man bytte ut namnet Ino mot exempelvis B&W.

ex. (snéciterar P-G här eftersom det var lättillgängligt) "...påstår inte att B&W-hög-
talare är skit, för det är de inte, men kan med gott samvete påstå att det finns fler högtalarkonstruktioner som både är bättre, men även sämre."


Felet är att man drar alla Ino-produkter över en kant, trots att de flesta bara hört en eller två modeller. Varför gör man inte så med några andra märken?
Ino Audio har ett mer täckande modellprogram än någon annan högtalartillverkare jag känner till.

Sedan finns det ju vissa personer som alltid är inne och studsar i trådarna som "diskuterar" Ino Audio, just för att de har satt på sin agenda och bestämt sig för att Öhman är oseriös och hans högtalare kan därför inte låta bra.
David A Posted - 2006/01/29 : 13:21:47
ok sticka ut hakan är väl kanske dåligt formulerat av mig.

Det jag menar är att det kan vara mycket intressant att ha något objekt att ta fasta på, eftersom uttrycket "hört bättre" inte ger många ledtrådar om vad som kan vara bättre, och på vad.

MatsT har rätt i att ESL63 och Ino Pi60 inte kan ställas upp sida vid sida. Men om man kunde jämföra dom på samma tid och plats skulle man ändå kanske kunna förstå varandras argument bättre, eller hur?


EAR Posted - 2006/01/29 : 13:07:56
quote:
Jag vet att mina 63:or hade fått storstryk vad det gäller basåtergivning och ljudtryck, men är ganska säker på att Inohögtalaren fått jämförbart med spö vad det gäller röster och ljudbild.

Intressant.Hur blir det med dina dipolbasar inkopplade
Kvarstår dina intryck då vad gäller basåtergivning och ljudtryck
MatsT Posted - 2006/01/29 : 12:23:32
Bara en liten kort kommentar från mig som haft uppe detta till debatt tidigare...

Det som gör att diskussionerna ofta blir lite tråkiga när det gäller Ino är att de som har dem tycks ha förestälningen att de är "objektivt korrekta", detta menar jag är fel. De må vara "subjektivt korrekta" men knappast mer än så. För min egen del är det bara kul att en svensk källarfirma lyckas prångla ut lite högtalare så det har jag absolut inget emot och jag tror säkert att Ino-högtalarna är bra om de ställs upp korrekt men det är många andra högtalare också om de ställs upp korrekt.

Att jämföra ESL-63 och Pi60s sida vid sida är omöjligt eftersom de är gjorda för att användas i helt olika positioner. Min uppfatting är att högtalare som inte är avsedda för "frifältslyssning" aldrig kan kallas korrekta eftersom rumsbidraget är en del av högtalaren och aldrig kan tas bort helt, detta är däremot möjligt med frifältshögtalarna som är gjorda för att arbeta utan rumsinblandning.
PG Jeppsson Posted - 2006/01/29 : 11:50:02
quote:
Nu är det faktiskt otroligt många som stuckit ut hakan och sagt att det minsann finns högtalare som är bättre på både det ena och det andra


Nu anser jag inte att det är att "sticka ut hakan" när man beskriver sina intryck efter att lyssnat på ett par högtalare.

Det kanske endast gäller Ino´s produkter, där det tydligen bara finns en vedertagen sanning gällande lyssningsintryck

Denna diskussion uppstår väldigt sällan, eller rättare sagt, så gott som aldrig, när andra högtalarmärken diskuteras.

Tyvärr har jag inte haft möjligheten att jämföra mina ESL 63:or i samma rum som ett par pi60, men det hade onekligen varit intressant.

Jag vet att mina 63:or hade fått storstryk vad det gäller basåtergivning och ljudtryck, men är ganska säker på att Inohögtalaren fått jämförbart med spö vad det gäller röster och ljudbild.

DavidA, det är bra att vara öppen och testa nya saker, men alla behöver inte tycka lika.

David A Posted - 2006/01/29 : 11:13:32
Nu är det faktiskt otroligt många som stuckit ut hakan och sagt att det minsann finns högtalare som är bättre på både det ena och det andra. Jag personligen är alltid pigg på att testa nya saker, och väljer givetvis inte dom sämre alternativen. Så jag skulle gärna höra mera om dom bättre konstruktionerna som det pratas så friskt om. Vad ska man ta hem och jämföra mot som är bättre?
Vem/vilka är det som jämfört exempelvis Pi60s i samma rum med andra högtalare och kommit fram till att Ino burken presterar sämre, och i vilka avseenden?
Alla är vi väl intresserade av mesta möjliga välljud, så detta vore onekligen jätteintressant! Relevanta jämförelser borde inte behöva utmynna i krig heller.
Ger mig mera välljud
PG Jeppsson Posted - 2006/01/28 : 23:25:21
Olof, vill tacka för lyssningen, du beskriver saken väldigt väl.

Givetvis inverkar rum och andra faktorer på ljudbilden, men många har haft synpunkter på just den smala presentationen.

Det är inte min mening att kassera pi60, och påstår inte att INO-hög-
talare är skit, för det är de inte, men kan med gott samvete påstå att det finns fler högtalarkonstruktioner som både är bättre, men även sämre.

Ino-högtalare är inte så unika som det ibland påstås.

Belindro Posted - 2006/01/28 : 19:19:31
Nu är detta OT ifrån diskussionen som blivit här, men detta du skriver är Bullshit enligt mig. Du får det att låta som om alla vill er och IÖ ont, och så är det inte alls."

Din (fel)tolkning för du stå för själv.

"Utan Ino förespråkarnas största problem är den mindre "militanta gruppen" som finns bland er. Dvs. de som "hugger stenhårt" direkt på lilla minsta åsikt om ljudet som inte passar in bland förespråkarna."

Upplever att det finns de är som "militanta" åt andra hållet, som gärna hugger på det IÖ säger och på hur hans högtalare låter. Det är inte heller så trevligt, eller hur? Båda sidorna borde tagga ner lite (kanske borde även jag göra det) och lyssna på musik istället.

"Personligen så tycker jag att detta beteende är trist, då de flesta har helt olika ljudsmak och i min värld så är det okej att ha det utan att bli ifrågasatt in i minsta detalj."

Håller med! Beteendet är trist. Det är också trist att (på olika sätt) bli ifrågasatt för att man gillar Ino Audio.

"Nu har denna diskusion hållits på en mer normal nivå, och det är glädjande att se"

Håller absolut med dig!

"För egen del så gillade jag vad jag hörde hos IÖ, så denna diskussion om smal ljudbild är främmande för min del, men ska tilläggas att jag har nästan inga erfarenheter av dipoler alls."

Det gör den är för mig också. Vi tycks vara eniga om flera saker vilket är trevligt.
FBK Posted - 2006/01/28 : 17:12:43
quote:
"Allt angående Ino ska försvaras med alla medel"

Skulle vilja vända på det: allt angående Ino vill en del strida mot med alla medel.

Nu är detta OT ifrån diskussionen som blivit här, men detta du skriver är Bullshit enligt mig. Du får det att låta som om alla vill er och IÖ ont, och så är det inte alls. Utan Ino förespråkarnas största problem är den mindre "militanta gruppen" som finns bland er. Dvs. de som "hugger stenhårt" direkt på lilla minsta åsikt om ljudet som inte passar in bland förespråkarna. Personligen så tycker jag att detta beteende är trist, då de flesta har helt olika ljudsmak och i min värld så är det okej att ha det utan att bli ifrågasatt in i minsta detalj.
Det är uppenbarat att många varken vill eller vågar skriva ner SIN åsikt om hur de upplever Ino pga att risken för att bli "påhoppad" är mycket större än om man skriver ner sina intryck av något annat högtalar märke.
Nu har denna diskusion hållits på en mer normal nivå, och det är glädjande att se
För egen del så gillade jag vad jag hörde hos IÖ, så denna diskussion om smal ljudbild är främmande för min del, men ska tilläggas att jag har nästan inga erfarenheter av dipoler alls.

Ps. Tänker inte svara på vilka som ingår i den mer militanta gruppen, för den följfrågan lär väl dyka upp, utan de som tar åt sig gör det, andra gör det inte
Belindro Posted - 2006/01/28 : 15:57:54
"Sen är det ju inte säkert att trots att högtalaren presterar sitt yttersta att det ljud som kommer ur den passar alla smaker(oavsett ifall det är korretk eller inte)."

Ja, smaken är som baken. I synnerhet när det gäller ljduåtergivning, detta blir allt tydligare för mig. Så som man är van att ljudet återges blir ens (omedvetna) preferens. Har man levt med ett par högtalare som låter klart mörkare än många andra högtalare uppfattar man nog att de flesta högtalare låter för ljust. Har man jämnt solbrillor på sig är det säkerligen lätt att man upplever även ganska svagt ljus som alltför påträngande om man tar av sig dom. En sådan (tämligen unik) upplevelse är förstås helt ok att äga men den kommer ofta att strida mot andras upplevelser av samma sak.

Håller med att pi60s kommer nära verkligheten rent subjektivt.
olof Posted - 2006/01/28 : 14:59:07
Gött!
Då tycker vi ju precis likadant. Ytterst så tror jag det handlar om två saker: rum och preferenser. Ifall rummet står för 75% av den begränsande faktorn (och elektroniken för 25%) sett utifrån optimal återgivning så är det ju inte så konstigt att alla tycker olika eftersom alla spelar i olika rum. Vi som gillar det vi har har ju iaf en gång hört hur bra det kan låta under ganska kontrollerade former. Sen är det ju inte säkert att trots att högtalaren presterar sitt yttersta att det ljud som kommer ur den passar alla smaker(oavsett ifall det är korretk eller inte). Sen tycker ju jag att pi60s kommer väldigt nära verkligheten rent subjektivt
Belindro Posted - 2006/01/28 : 13:49:26
"...men jag klandrar inte någon annan för att de tycker annorlunda"

Det försöker inte jag heller göra (men vet ej om jag lyckas). För mig är det dock intressant att sätta sig in varför folk upplever en och samma högtalarmodell så otroligt olika avseeende ljudbild. Jag börjar skönja ett mönster i alla fall.

Upplevelser ska man inte ifrågasätta tycker jag, man kan dock ifrågasätta vilka slutsatser som dras av dom och om dessa verkligen är rimliga.







olof Posted - 2006/01/28 : 13:14:42
Jag är inte intresserad av en behringer då jag är av den åsikten att har man ett fel så bör man korrigera det i den fysiska världen i första hand om det är möjligt. Jag är inte nöjd med min ljudbild för tillfället men det är inte samma sak som att jag kritiserar högtalaren eller någons övertygelse om att ino är världsbäst på allt(anade ett stänk av ironi i ditt inlägg och relaterar det till mitt tidigare inlägg, var inte det fallet hoppas jag att du tar och ignorerar min sista mening).

Det jag menar är att Ino kanske är "världsbäst" men det hjälper föga om inte omständigheterna är de rätta,förvisso tycker jag de är tillräckligt bra ändå men jag klandrar inte någon annan för att de tycker annorlunda
Belindro Posted - 2006/01/28 : 12:45:02
Vill du ha breddad ljudbild kan du köpa t ex Behringer DEQ2496, den hade en funktion där det gick att ställa in bredden på ljudbilden. Gick att genera rejält bred ljudbild med den apparaten. Vill man inte ha funktionen är det bara koppla ur den, praktiskt
Zalve Posted - 2006/01/28 : 12:40:50
Tack för den infon Olof.
olof Posted - 2006/01/28 : 12:31:47
Jag upplever nog samma fenomen som P-G gör(och det verkar ju rimligt eftersom det är här han lyssnat). När man låter ett stort antal inspelningar passera genom högtalaren så vill jag nog inte påstå att det är smalt men många plattor är inte så väl panorerade och då hamnar de onekligen precis i mitten. På skivor där man verkligen nyttjar hela bredden så tycker jag dock att det blir fantastiskt bra eftersom den alla intrument står väldigt klara och precis över hela ljudfältet. Själv hade jag dock inte mått dåligt av en dos "artificiell" bredd(hurvida det är fallet eller inte lämnar jag därhän) och djup. I mitt fall begränsar rummet mycket(vanlig ursäkt jag vet) men efter att ha kört dem i ett stort rum(hos mina föräldrar) med måtten 7*6m och 4,5m i tak(sluttande från 2,4) så vet jag att de kan prestera en fantastisk ljudbild i alla dimensioner som samtidigt är väldigt exakt.
I väntan på eget hus så får jag helt enkelt leva med det och testa mig fram till ett dugligt resultat
Belindro Posted - 2006/01/28 : 11:49:25
"För jag tror den stora delen lyssnare lyssnar efter live känsla och inte studiokänsla hur det lät exakt i studion..

Att ha den tekniska lyssningen som mål är en dels nirvana.. Den stora gruppen tilltalas nog mer av "barkänslan" i en bra jazzplatta..."

Jag efterstävar i alla fall att det hos mig låter som det lät när inspelningen gjordes. Gjordes en inspelning i ett rum utan efterklang vill jag att det hörs, likaså vill jag det hörs att en inspelning är gjord i kyrka. Finns det "barkänsla" bevarad i inspelningen är det ju fint om högtalarna förmår servera det. Finns det ingen "barkänsla" bevarad i inspelningen skulle jag tycka det var egendomligt och fullkomligt förvirrande om jag trots allt fick barkänsla om jag spelade upp plattan hemma. Jag skulle även tycka det var knasigt om jag har plåtat en SAAB som i verkligheten är 4 meter lång med som på fotot snarare liknar en 6 meter lång Cadillac. Ljud och foto ska man nog inte jämföra rakt av (men det ger nog en tydligare bild av vad jag menar).

Så hur kan man då ana att högtalarna har problem med ljudbilden? Jo, en sådan typ färgning (men även andra färgningar) gör ju att allt man spelar upp tenderar att låta likartat. Exempelvis kanske allt man spelar upp låter brett och stort, det låter som att ljudet kommer långt utanför högtalarna oavsett vad man spelar upp för inspelning. Det är väl inte så spännande efter ett tag och är väl knappast en indikation på att högtalarna är förnämliga på att skapa en korrekt ljudbild? Vissa kanske tycker det låter ”live” men jag skulle aldrig stå ut (har inte gjort det historiskt iaf) med att alla skivor nästan låter likadant genom högtalarna. Någon "inbyggd barkänsla & live känsla ljudgenerare” klarar jag fin fint utan. Jag tror att en av orsakerna till varför vissa ljudintresserade tenderar att byta apparater ofta just är därför att färgningar som dessa kan låta storslagna och mäktiga en kort stund men blir för tröttsamma i längden och man hamnar i en byteskarusell som aldrig slutar snurra.

"Allt angående Ino ska försvaras med alla medel"

Skulle vilja vända på det: allt angående Ino vill en del strida mot med alla medel.
FBK Posted - 2006/01/28 : 11:29:33
quote:
Men är det nån som säger att de tycker att uppställningar med INOhögtalare har smal ljudbild, så skall det alltid försvaras

Allt angående Ino ska försvaras med alla medel

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.26 sekunder. Snitz Forums 2000