T O P I C R E V I E W |
Stormen |
Posted - 2016/06/16 : 09:28:45 Det finns en del kaffeälskare här på forumet. Snubblade över en artikel i dagens NyTeknik. Har inte själv provat att ha bönorna i frysen :-)
http://www.nyteknik.se/teknikrevyn/sa-brygger-du-godare-kaffe-6579856
Forskare vid brittiska University of Bath har kommit på en enkel metod för att brygga godare kaffe, skriver universitetet i ett pressmeddelande.
- Det viktiga är att malningen är finkornig och resulterar i så små skillnader i storlek som möjligt mellan de minsta och största kornen. Då extraheras smakämnena som bäst när kaffet bryggs, säger kemisten Christopher Hendson som är medförfattare till forskarnas rapport
Ett sätt att nå det resultatet är att kyla kaffebönorna innan de mals. Ju kallare de är desto jämnare malning är slutsatsen som forskarna drar efter sina studier. I dessa testades olika temperaturer mellan rumstemperatur och -196 grader Celsius.
Enligt rapporten blev största skillnaden när man jämförde kaffe som malts vid 20 grader Celsius och bönor som kylts till -19 grader Celsius innan de placerades i kvarnen.
Vid sidan av att kaffet blir godare kan man även minska kaffemängden och minska bryggtiden då mer smak frigörs när bönorna kyls innan de mals.
|
18 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Andrén |
Posted - 2016/07/22 : 12:52:45 Partikelfördelning vid frusna bönor vs rumstemperatur, Espressomalning: https://www.instagram.com/p/BDzNRX8yuBu/
Partikelfördelning beroende på bönmängd i kvarn, Espressomalning: https://www.instagram.com/p/BEWKowNSuPB/ |
soundbrigade |
Posted - 2016/07/21 : 19:32:59 Smakat kallbryggt kaffe på Starbucks ....njaaaaeeeeeeee Man får kanske laborera själv lch vänja sig.
Smakat iskaffe på Starbucks ... Njaaaeeee, men med gräddmjölk och socker blev det ganska bra. |
soundbrigade |
Posted - 2016/06/27 : 20:40:41 Måste prova kallbryggt kaffe nån gång. Tycker det är fusk att köpa en slimmad jetsetmaskin för stora pengar - bygg själv! http://makezine.com/projects/build-a-behemoth-cold-brew-coffee-drip-tower/ http://makezine.com/2015/07/27/3d-print-elegant-cold-brew-coffee-maker/ |
jonasz |
Posted - 2016/06/27 : 11:02:00 En sån Wilfa får det nog bli, tack för tipset! |
jonasz |
Posted - 2016/06/27 : 11:01:49 En sån Wilfa får det nog bli, tack för tipset! |
Stormen |
Posted - 2016/06/27 : 08:41:41 När jag letade efter kaffekvarnar så läste jag lite olika tester och att man inte skulle ha knivar utan keramiska malditon. Undrar om inte du Passerati var med på ett hörn i något av testerna jag läste?
Wilfa kaffekvarn wscg-2 är väl den billagste med tillräckligt bra resultat för att kvala in sig som en kaffekvarn med keramiska skivor. (600kr) Sen kan man nog köpa hur fina som helst över den prisnivån. Jag har en sådan och utan att veta bättre är jag supernöjd.
http://www.tretti.se/hushallsapparater/kaffe-espresso/kaffekvarnar/wilfa-wscg-2?&gclid=CPC0vpvMx80CFUqeGwodV60DHg
Ska börja nu med att ha bönorna i frysen hemma istället. :-)
|
M3 |
Posted - 2016/06/25 : 15:18:07 Lite fler förslag. När jag letade kvarn så valde jag mellan dessa för under 10000kr Mazzer mini E,Compak k3, Mahlkönig vario, rancillo rocky. Just idag skulle jag jaga pris i England, då pundet ligger lågt och de har bra priser rent generellt
//Ronnie |
M3 |
Posted - 2016/06/23 : 22:45:05 Mahlkönig vario :) Jag har en sån och är nöjd.
http://www.baristashopen.se/kaffe/kvarnar-espressokvarn-bryggkvarn/mahlkonig/mahlkonig-vario-home-bra-espressokvarn-allroundkvarn-for-hemmabr-1.php |
jonasz |
Posted - 2016/06/18 : 13:56:09 Finns det nån billigare kvar som är nåt att ha? >30kkr är lite över min kaffebudget... |
Pac |
Posted - 2016/06/18 : 09:45:31 Jag gör espresso och har en sådan KR804 som jag länkade till ovan. Det är en grind on demand kvarn och jag har aldrig bönor i hoppern. Jag mäter/portionerar i bönor skott för skott i förhållande till en referens som jag etablerat.
Referensen gör jag med samma kaffemått men jag väger måttet och bönorna medans jag parar ihop vikt/malningsgrad till en punkt som jag känner blir bra. När det är OK, så har jag min referenspunkt som är volym/malningsgrad/vikt. Eftersom jag har volymen som korrelerar till vikten behöver jag inte väga längre.
När jag sedan skjuter nästa skott kan jag anpassa volymen alternativt malningen kontra referensen så att jag över/underdoserar kontra mitt referensskott precis som jag vill.
Det är enkelt och blir bra 9 fall av 10. De gånger jag är off och skottet blir dåligt är det bara att lära sig, korrigera gentemot referensen och köra igen.
Det låter mycket mer komplicerat när jag läser det jag skrivit här än vad det är i verkligheten... |
RuneStone |
Posted - 2016/06/18 : 09:22:24 Mäter du vikten då eller stämmer ett volymmått på hela bönor? Behöver man någon omräkningsfaktor? |
Pac |
Posted - 2016/06/18 : 08:04:04 Bra kaffekvarn: http://www.ditting.com/kf804_and_kr804.htm
quote: Hur mäter man enklast upp mängden bönor innan man maler dom?
Med ett mått. Jag har också mina bönor svalt, precis som tobbe. Men morgonkaffet ligger just nu i frysen.
Tack för tipset. |
RuneStone |
Posted - 2016/06/17 : 22:30:03 Hur mäter man enklast upp mängden bönor innan man maler dom? |
Wheels |
Posted - 2016/06/17 : 20:55:48 Ok, just övertygat min fru, vad ska man ha för kaffemalare? Upplys oss! Och vi köper!
Helt klart lyxkonsumtion, jag vet... ;) |
Passerati |
Posted - 2016/06/16 : 23:18:30 Jag har rostat kaffe själv, och åt andra. Förvarar alltid kaffebönorna i frysen och tar bara fram exakt så mycket som åtgår per tillfälle. Malning precis innan bryggning (max 1 minut på bryggkaffe, och omgående på espresso) så inte det nymalda kaffet slår av sig onödigt mycket.
En jämn malningsgrad är A och O, samt att kaffekvarnen som används inte bränner kaffet mellan malskivorna. Metoden* att extrahera kaffesmaken avgör valet av just kornstorlek som i sin tur avgör tiden för extraktionen. Vattentemperaturen avgör även resultatet samt vattenkvalitén, samt för resultatet slutligen minsta lilla detalj i hela processen.
Kaffe kan smaka nästan vad som helst, och de roligare smak kombinationer jag smakat har varit i samband med Barista Cup samt bl.a. utbildningar inom kaffe.
* T.ex. Bistrokanna eller espressomaskin |
Stormen |
Posted - 2016/06/16 : 15:07:07 Ja, jag har också haft i kylen och uppmärksammat detta med kondens och att det vill nästan kladda till det lite i kvarnen om man inte är snabb. Men Macdonalds Karlskoga körde på frysta tidigare. Det var det godaste kaffet jag smakat som tillverkats kommersiellt. Tyvärr så fick dom sälja den (ca 10 000:-) för att anpassa sig till franchise fullt ut (10 år sedan). Nu vet jag inte hur det är om det är fryst längre. Men en sak är säker och det är att det inte längre är lika gott som med gamla maskinen. ( vi åkte från arbetsplatsen och tog in beställning för att leverera kaffe till oss, så gott var det innan :-))
Det godaste koppen java är fortfarande från en skola i Gbg en otroligt varm sommardag för 6-7 år sedan. Det var hififorum som annordnade träffen och jag vill minnas att man rostade på plats tom. Det kanske var du Tobbe som stod o rostade? |
Tobbe_L |
Posted - 2016/06/16 : 14:25:52 Intressant
Jag har haft bönorna i kylen men mest för att förvara dem svalt. Det jag har märkt om man maler kalla bönor är att det kan bli kondens på dem o fukt vill man inte ha med när man maler. Men det kanske är så lite så det inte påverkar kvarnen.
Får ta o prova att ha dem i frysen |
sladdbarn |
Posted - 2016/06/16 : 12:02:16 Ska provas! Ställer krav på att man har en bra mal också låter det som. |