T O P I C R E V I E W |
Pac |
Posted - 2011/11/12 : 17:22:01 Var det någon som sade "glögg-kalas"???
Japp, då var det dags att sätt glöggen.
Här är GPs recept på dunderglögg:
quote: 5 liter svagdricka 5 skivade råa potatisar 1 paket bakjäst 1 påse hela nejlikor 1 påse kardemummakärnor 1 bit färskk ingefära, ca 5 cm 1 kanelstång 1 paket russin, 500 gram 2.5 kilo socker
Blanda allt i en tiolitershink. Rör gärna ut jästen i lite svagdricka innan du blandar i den. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.
Ingredienserna är inhandlade, nu skall de bara hitta ner i behållaren så blir det glögg om några veckor.
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Pac |
Posted - 2011/12/27 : 09:03:45 Kul att det inspirerade. "göra själv" är både intressant, lärorikt och roligt.
|
Eref |
Posted - 2011/12/27 : 08:36:56 Hmmm... Såg inte ditt inlägg sladdbarn när jag skrev mitt inlägg. Var inte menat som nån debatt om sockermängden. Fast min glögg blev både lagom söt och stark efter min smak. |
Eref |
Posted - 2011/12/27 : 08:29:24 Fick en kick genom denna tråd att göra glöggen själv och det blev succe! Kvinnan i OBSkassan gav mig lite extra tips och jag drog också ner på sockermängden. |
sladdbarn |
Posted - 2011/12/27 : 08:20:46 Det var ett dåligt råd ;) Mängden socker avgör alkoholhalten, inte sötman. Jag har använde socker enligt recept och den blev inte alls söt. De som mot förmodan vill ha den söt får tillsätta socker efter jäsning. |
Pac |
Posted - 2011/12/26 : 21:04:23 Jag fick rådet att använda mindre socker för att det skulle bli mindre sött. Den är inte alls lika "sockersöt" som köpeglögg. |
sladdbarn |
Posted - 2011/12/26 : 18:14:16 Någon särskild anledning till att du bara använde 2 kg socker? Var det av bevämlighetssjäl |
Pac |
Posted - 2011/12/26 : 17:17:22 Tänkte avrapportera:
Jag hade enbart 2 kilo socker, men i övrigt följde jag receptet. Det blev riktigt bra. Det blev så bra att jag hellre dricker min hemmagjorda än köpeglögg.
Nu skall jag samla ihop till en omgång som skall få ligga i källaren och mogna till nästa vinter. |
Eref |
Posted - 2011/11/19 : 22:08:40 Jag gör en vanlig ättika/socker/vatten inläggning och lägger i blandade pepparsorter helst kryddpeppar, nejlikor, kardemummakärnor, kanelstång och ingefära. Sen brukar jag hälla i en skvätt rödvin, färdig glögg eller nån spritskvätt man har till hands(förra julen blev det sherry). Jag gör det lite på känn men det brukar bli gott. Rekommenderas!
Nu har jag själv satt en glöggsats som redan luktar gott i köket! Hörde förresten en historia om några vänner som gjorde liknande glögg förra året. Den blev jättegod. Efter att glatt druckit upp halva satsen fiska de upp en död mus ur glöggen. Låter nästan som en vandringssägen men jag tror den är sann. Varning! |
Larsho |
Posted - 2011/11/19 : 20:00:43 Eref
Vad är det för glöggkryddor du använder till sillinläggningen |
whiskyman |
Posted - 2011/11/16 : 08:11:06 "Var kan man få tag på Grönstedts svagdricka i 5 liters flaskor och som fanns så sent som på på 50-talet"
Du kan ju alltid söka på beställningssortimentet hos Systembolaget.För jag tror att Vin&Sprit åtminstone när de var svenskägda hade en del med både Grönstedts och Systembolaget att göra.mvhKristofer |
Pac |
Posted - 2011/11/15 : 21:38:59 quote: Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat...
Jag fick exakt det här tipset av en jobbarkompis idag. Hon sade "sätt en likadan sats efter nyår och lagra flaskorna så kommer de att vara riktigt kanongoda till nästa Jul!"
|
gcs |
Posted - 2011/11/15 : 16:04:37 Var kan man få tag på Grönstedts svagdricka i 5 liters flaskor och som fanns så sent som på på 50-talet. |
Mickeman |
Posted - 2011/11/15 : 16:04:15 Instämmer - hade filurat på om jag skulle sätta något i år men där blev det avgjort. Bra tips Plind! |
sladdbarn |
Posted - 2011/11/15 : 14:47:15 Det lätt gott Plind, måste jag testas! |
plind |
Posted - 2011/11/15 : 13:48:32 Öljäst tror jag inte går så bra. Tål nog inte den höga alkoholhalten.
Har provat ett kraftigt modifierat recept ett par gånger som jag gillar skarpt. Kan väl dock inte kallas för glögg.
Byt ut svagdrickan mot äppeljos. Ta 1,7-1,8kg socker istället för 2,5kg Ta bort russin,nejlikor och kardemumma Sätt till extra kanelstång och lite mer färsk ingefära.
Blir ett kanonfräscht starkt äppelvin med en touch av kanel o ingefära. Perfekt att förtära svalt varma sommarkvällar på balkongen eller verandan! |
sladdbarn |
Posted - 2011/11/15 : 12:18:03 quote: Ska man göra egen svagdricka och ha i också eller passar det med nån man köper?
Köpt går utmärkt |
Mathias på Öckerö |
Posted - 2011/11/14 : 23:21:53 Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat... |
Mathias på Öckerö |
Posted - 2011/11/14 : 23:21:08 Glögg enligt detta recept tål även att lagras. Själv ha jag flaskor sedan tidigt -90-tal. Tas fram i händelse av storfrämmat... |
imaster |
Posted - 2011/11/14 : 20:16:53 Ska man göra egen svagdricka och ha i också eller passar det med nån man köper? Funkar det med öljäst tro (har en Safale US-05 liggande)? |
Pac |
Posted - 2011/11/14 : 19:58:35 Sill-glögg, hehehe... Nja, det var ju inte så jag gjorde. Men det hade nog blivit bättre!
quote: ...smaksätta med rom, whisky, vanilj, saffran och kakao...
Hmmmm, jag har en vaniljstång som liksom slank med av misstag när jag handlade ingredienserna. Den skulle jag ju kunna få användning av! Kanonbra idé, tack!
|
Eref |
Posted - 2011/11/14 : 19:52:01 Apropå sill och glögg så brukar jag varje år göra en sillinläggning med glöggkryddor och det har blivit en favorit på vårat julbord. Rekommenderas!
I år skall jag absolut prova att göra egen glögg efter Pacs recept också! Verkar enkelt och förhoppningsvis gott! Är väl inte riktigt godkänt för en diabetiker men nåt lite får man väl unna sig. |
Amatören |
Posted - 2011/11/14 : 12:42:56 quote: De få gångerna jag försökt mig på sillinläggningar har det katatrofmisslyckats...
Pac, undvik att smaksätta glöggen med sill, blir inte bra... |
sladdbarn |
Posted - 2011/11/14 : 10:56:14 quote: Intressant, hur tänker du göra då?
Jag har satt dubbelsats, dvs 10 liter. Tänkte hälla upp i halvlitersflaskor och smaksätta med rom, whisky, vanilj, saffran och kakao. Kommer dosera försiktigt och notera hur mycket jag tar i för att utvärdera det sen. Kanske smakar det för mycket, för lite eller så blir det inte alls gott. Skulle tro att det behöver stå och dra ett par veckor, antagligen blir det bättre ju längre tid som det för stå och gifta sig. |
Marina Jansson |
Posted - 2011/11/14 : 08:50:30 Jag kan inte låta bli att tycka att det är iaf lite romantiskt att kalla tillverkning av alkoholhaltiga drycker för julpyssel. Då borde väl maskrosvinstillverkning kunna kallas midsommarpyssel, hembränning för långkok för män, etc.
Men om man läser forumregeln så är det ok, bara man inte diskuterar alkoholen i sig. Om jag fattat det rätt.
quote: §.14 Alkohol och droger - Detta är ett HiFiForum Alkohol och droger diskuteras inte på HifiForum.nu.
|
Bardis |
Posted - 2011/11/13 : 21:15:33 Mitt tips är att byta ut Bakjästen mot riktig vinjäst. Det blir klar skillnad. Men det finns massor av olika sorters vinjäst,vilken som är bäst till just glögg blir ett experiment. |