T O P I C R E V I E W |
Vox |
Posted - 2011/08/19 : 15:41:32 Vi har nyligen köpte ett torp från förra sekelskiftet som så sakteliga skall renoveras. När det gäller köket skulle jag vilja platsbygga det för att enklare kunna återskapa något som skulle kunna vara från den aktuella tiden. Jag kommer inte att lägga ut jobbet till någon utan tanken är att jag skall göra det själv.
Är det någon av er som har erfarenhet av att platsbygga kök? Jag har letat på nätet efter några enkla ritningar, men inte hittat något. Får troligen ta med mig kameran och skissblock och besöka "Centrum för byggnadsvård" i Gysinge där jag vet att de har ett platsbyggt kök.
När vi bytte kök i vårt ordinarie hus rev jag ut ett platsbyggt kök från 50-talet, men då hade jag ingen tanke på att dokumentera hur det var uppbyggt.
Några enkla skisser/ritningar med mått på underskåp, lådor o.dyl. skulle uppskattas. Alltid enklare att ha något att utgå från än från ett tomt papper. |
3 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Mickel-mackel |
Posted - 2011/08/23 : 08:59:21 Jaha, var något svar till hjälp då ?... |
Mickel-mackel |
Posted - 2011/08/19 : 16:50:05 Lite snabbt funna länkar genom att bildgoogla på "platsbyggt kök".
http://mittuniversum.wordpress.com/2009/03/05/platsbyggda-kokssnickerier/ http://www.gardochtorp.se/nygammalt-i-koket.aspx?article=4435 http://selmasgranne.blogspot.com/2008/11/kksinredning.html http://blog.pians.se/2007/08/25/platsbyggt-kok/ (de små thumbsnailsens blir skit i min webläsare, men ser OK om jag klickar på bilden)
Ungefär så här gör man väl ofta nuförtiden, för att efterlikna gammalt platsbyggt. http://www.petterssonbryggare.se/proj_19.shtml
En kompis till mig byggde så, Ikea-stommar överallt och så salade dom på med lister på stommarna mellan varje lucka för att det ska se ut ungefär så här:
 |
ztenlund |
Posted - 2011/08/19 : 16:29:08 Det kan jag inte säga. 
Ska det vara äkta kommer du nog inte vilja använda köket om du inte är pygmé vill säga. Det brukar vara ganska låga bänkar, så du får kanske vara lite flexibel på måttpunkten. Grejen med platsbyggt är väl också just att måtten inte är samma. Förr fanns det inga standardmått så det kan nog variera hur det ser ut. Lite blir du ju tvungen att anpassa dig om du ska ha vitvaror också.
Vill du inte (ehm..) platsbygga så kan kanske Lidhults vara något, fast allt beror på hur du tänkt dig att det ska se ut. Åtminstone något eller några kan man få målade på plats, vilket ju är en del av känslan med ett gammalt platsbyggt kök. Ytbehandlingen gör mycket för intrycket, vilket förstås gäller även om man platsbygger själv.
Om du vill ha "input" från fler ställen har du ju Skansens byggnadsvård också. De ska väl veta något (också)... Nu var det länge sedan jag var på själva Skansen, men det känns inte otippat om det finns något äkta torpkök där.
Tänk på att alla lådor och luckor etc också ska göras om du tänker göra allting från grunden. Går du inte på fuskvarianten med moderna metallskenor så ska alla lådor anpassas till sitt hål, för någon fabriksprecision lär det nog inte bli. Jag har några bra mycket modernare möbler än så här och även de har numrerade lådor. Det blir en hel del jobb och inte riktigt som att smälla upp ett IKEA-kök. Inte alls för att "regna på din parad", i själva verket tycker jag att det är en kul idé, men mera att man ska veta vad det är man ger sig in på innan, snarare än mitt i. |
|
|