T O P I C R E V I E W |
hoktuna |
Posted - 2010/11/19 : 17:02:04 Efter drygt 2år med LCHF metoden så håller min vikt ganska bra 82-84 kg på 181cm. Jag har funderat på hur mina värden ligger,så jag tog en hälsokontroll. B-HB 167 ska ligga 134-170 Kreatinin 78 ska vara mindre än 100 Asat 0,4 ska vara mindre än 0,76 Alat 0,86 ska vara mindre än 1,2 Gt 1,2 ska vara mindre än 2,0 Kolesterol 7,9 ska vara 3,3-6,9 Triglyserider2,7 ska vara 0,45-2,6 Glukos 5,7 ska vara 4,0-6,0 Psa 1,6 ska vara mindre än 4,0
Asat,alat och gt är lever värden,kolesterol o triglyserider är blodfetter,psa är prostata test Är det nån som har reflektioner om detta? Min första tanke är att blodfetterna är i överkant. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Xiro |
Posted - 2014/10/20 : 09:17:29 Exakt Rof-san. Man ska inte ta något för givet. Det extrapoleras rätt duktigt utifrån forskningsresultat, i synnerhet i media och industri.
Sedan kan man fråga sig vad mycket socker är. Jag gissar att det är indvididberoende. Någon med lägre insulinkänslighet *, t ex, gör nog klokt att också hålla ett lägre intag av snabba kolhydrater. Och såvitt jag förstår så kan en hel del (alla?) människor få sämre insulinkänslighet av stora intag av (snabba?) kolhydrater över tiden.
Jag kanske inte borde skriva något alls om detta, vill inte vilseleda någon, jag är ju bara en glad amatör som med gott resultat provar liberal LCHF och försöker förstå mekanismerna bakom. Men jag vill gärna dela med mig av mina positiva erfarenheter till andra som skulle kunna dra nytta av dem **.
Ps. *) Inte bara diabetiker. Ps. **) Det kan jag ju själv och mina nära tjäna på, genom att vi och alla andra kan må bättre, med allt vad det kan få i positiva följdeffekter, om mina positiva erfarenheter nu är något värda. |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/19 : 21:05:27 Citat från länken http://www.vetenskaphalsa.se/socker-kan-oka-risken-for-hjart-karlsjukdom/ quote: Ny svensk forskning visar att personer som äter mycket socker(Min understrykning) har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
quote: Båda artiklarna du länkar till är irrelevanta för LCHF eftersom de förutsätter stora intag av kolhydrater samt "skräpmat".
Då bör ju rimligtvis även ovanstående citat också vara irrelevant om det inte just handlar om stora sockerintag. Läs även sista kommentaren i första länken.
|
Xiro |
Posted - 2014/10/19 : 19:06:39 http://www.vetenskaphalsa.se/socker-kan-oka-risken-for-hjart-karlsjukdom/ |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/19 : 15:54:24 Här en annan beskrivning av åderförfettning/åderförkalkning. http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85derf%C3%B6rkalkning
Den anmärkning man väl kanske skulle kunna göra är att den inte är signerad. Men väl utsatt för allas vår granskning.
Ann Fernholm kallar sig vetenskapsjournalist/populär-dito men det betyder inte att hon otendensiöst granskar sitt ämne som hon skriver om.
|
Xiro |
Posted - 2014/10/19 : 15:17:13 http://ettsotareblod.se/genombrott-hur-hoga-blodsocker-kan-driva-aderforkalkning/ |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/19 : 00:21:39 quote: Vissa studier pekar på att socker är boven till åderförträngning, inte fett.
Vilka? Länkar! Observera också att Björn-Ola skrev åderförfettning, inte åderförträngning!!! Edit: Du skrev vissa, men de andra då? |
Xiro |
Posted - 2014/10/18 : 20:20:35 Björn-Ola, tråkigt att höra att du har sådana problem. Varje forskningsstudie får både positiv och negativ kritik. Ta inget för givet, läs både och, välj därefter vad du ska tro. Vissa studier pekar på att socker är boven till åderförträngning, inte fett. Hur är dina kolesterolvärden samt p-glukos?
Ps. Båda artiklarna du länkar till är irrelevanta för LCHF eftersom de förutsätter stora intag av kolhydrater samt "skräpmat". Jag avråder dig från att guida dig själv efter dessa eller liknande artiklar. Ett råd i största välmening, inte alls för att försöka vinna agumenationen. |
Björn-Ola |
Posted - 2014/10/18 : 09:10:51 http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fet-mat-farligare-for-man http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-fleromattat-fett-viktig-kolesterolsankare För mycket mättat fett är farligt! LCHF-sekten brukar hävda det motsatta. Eftersom jag har problem med åderförfettning, så har jag länge undvikit smör och använder i stället raps - och olivolja. |
Xiro |
Posted - 2014/10/17 : 13:44:10 Har precis lovat en kollega att jag ska köra vegetarisk LCHF i en hel vecka snart. Ska bli spännande!
Ps. Målen med min kost är livslång hälsa och välbefinnande, i den ordningen. |
sladdbarn |
Posted - 2014/10/17 : 13:27:39 quote: Sladdbarn, då är du ju inte långt ifrån LCHF egentligen (tycker jag). Frågan är vad som är lagom mycket kolhydrater - jag tror själv det varierar mellan olika personer och situationer. Vore intressant att höra dina tankar om vad som är lagom mycket kolhydrater för dig i din aktuella livssituation.
Jag lever inte som jag lär men tycker det är intressant med en optimal kost.
Kan inte uppskatta antal gram kolhydrater men vill tro att gemene man äter för mycket och tror inte vi bör äta för lite heller, till stor del för att vi då behöver utesluta en massa nyttiga saker som tex rotfrukter, spannmål, ägg, fröer och diverse frukt.
Sen kan man ju ställa sig frågan om vad som är målet med sin kost? Bli mätt? Smakupplevelser? Leva friskt och så länge så möjligt?
Själv är jag en livsnjutare och kommer antagligen aldrig följa en strikt diet, men anser att jag fortfarande äter hyfsat hälsosamt + regelbunden motion.
Så min tro på optimal kosthållning, en till stor del vegetarisk kost med mycket frukt, grönsaker, nötter och inslag av kött. Ganska lågt kaloriintag och hellre stora och få portioner än många små.
Tomas.PEO: mina inlägg är absolut ingen kritik mot din kost, mår du bra av den så glädjer det mig
Edit: la till ägg och frön eftersom jag anser dom viktiga. |
Xiro |
Posted - 2014/10/16 : 07:34:53 God morgon!
Johannes, vi och våra barn verkar ha liknande upplevelser av detta. Jag fattar inte varför det är så känsligt att prata om, jag har blivit rätt dissad några gånger trots att jag oftast uttrycker mig försiktigt. Min ovanstående reflektion på 11-åringarna i badhuset är nog något av det mest "djärva" jag skrivit. Jag postade det även på ett annat forum (neutraliserat så att inga namn/nick var med) och fick reaktionen "Synd att du inte kunde hålla dig ifrån att posta skiten här. Vad vet du om andras familjesituation?". Trist, det ser jag som att stoppa huvudet i sanden och bidra till att problemen får fortgå och t o m växa.
Jag kan inte fatta varför många tar kritik mot viss kost så personligt. Jag själv har fått kostkritik och tagit den till mig, och jag är oerhört tacksam för att andra bjudit på sin vishet (nåväl, jag brukar tjata den till mig faktiskt). Är det inte lite jantelagen också - du tror du vet att jag äter mindre bra kost? Vi betalar alla skatt för skola och vård, vad tjänar man på att ha huvudet i sanden och låta skolans verkningsgrad sjunka och skaffa mer beläggning till vården? Jag känner ofta att det man skriver om t ex LCHF, eller närliggande resonemang, inte läses för vad det är - man möter ofta motstånd som vittnar om att mottagaren inte tagit in poängen och motsätter sig utan att ha förstått ens ståndpunkt. Inte ovanligt med personer som alltför högt prioriterar att bilda en stark uppfattning och behålla den.
Bästa hälsningar och önskningar om en fin och hälsosam dag!
Ps. Medhåll, pannkakor kan absolut vara bra. Och vissa sorter är inte lika bra. Jag antog att 11-åringarna åt mindre bra pannkakor, kanske fel. Men jag tror det är sannolikt att de aktuella pannkakorna hade rätt mycket snabba kolhydrater. I kombo med sylten blir det sannolikt boost och sedan dipp. I detta får man inte heller glömma att fettet (grädden som borde varit med) bidrar till långsammare upptag av kolhydraterna, d v s snällare boost, och snällare dipp. |
Circlomanen |
Posted - 2014/10/16 : 07:15:38 Mina barn har växt upp i en socker-begränsad värld. Vi får ofta höra att vi är sadistiska som inte tillåter våra barn godis och glass på vardagar, eller ens i "vanliga" mängder. När jag ser mina barn bland andra barn (tex i badhus) så ser många andra barn psykotiska i jämförelse. Även mina grabbar tycker att andra barn är knäppa när de springer runt och skriker och lever ut varje liten knäpp impuls deras socker/aspartam/natriumglutamat/transfett-impregnerad hjärnor kommer med.
Skolor är ju dårhus dag. Allt fler barn sitter med hörselskydd för att de inte kan koncentrera sig pga allt skrik och all oro i klassen.
Om vi ger våra barn en stor påse godis var vilke händer på deras födelsedagar och några få undantag per år, så börjar dom bråka, blir stressade och extremt tramsiga. Det är som att slå på stora "trams och bråk" - strömbrytaren, med omedelbar verkan. Det tar två dygn innan de landar på jorden igen.
Vi gör pannkakor på ekologiska ägg, bovetemjöl eller grovt kornmjöl och laktosfri mjölk. De är svårare att steka, men de innehåller ju faktisk näring. Malin har plockat en massa björnbär i år, så de får tinade björnbär och hemmakokt sylt på pannkakorna.
Pannkakor behöver inte vara näringsfattiga socker-kickar.
Mvh Johannes |
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 23:43:56 Haha, känner igen mig i kaviardilemmat - skulle köpa kaviar tänkte jag (som nybliven LCHF-adept), men blev så skeptisk när jag läste alla tillsatser på förteckningen att jag avstod. Jag gjorde egen tonfiskröra istället, från rena råvaror!
F ö tycker även jag att äggen och mjölken i pannkakorna är bra. |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/15 : 23:32:28 quote: O vad härligt med lite medhåll, guldstjärna till Rolf-san ;-)
Lite grann för att visa att jag inte är helt emot dig.Inte alls. Men...Skit detsamma. Pannkakor med innehåll av ägg och mjölk tycker jag är helt okej. Sylt också, för det hör till mellanmålspannkakor. Dryck, MER, helt åt h-e. Vatten, ren jos också okej. Men inte en sockerlösning med smak av vadå? Fruktessens eller i värsta fall fruktsmak.
En annan historia. Definitivt OT. Det har ju varit en högröstad debatt om E- nummer i det man stoppar i sig. När vi var hos vår dotter med barn fanns inget annat än Kalles kaviar till äggen. (Jodå salt, majonnäs eller smör om nu ville ha det i stället.) Och jag tycker inte om Kalles. För salt. Så jag kunde inte låta bli att titta på innehållsförteckningen. Fullt med diverse tillsatser som borde ha haft ett E- nummer utskrivet. Dessbättre stod det INTE fritt från E- nummer. Så debatten kring E- nummer har uppenbarligen fört med sig att producenten nu väljer att skriva ut en kemikaliebenämning i stället. Inte fel i sig naturligtvis men det innebär att man måste vara kemist, som jag, eller ha synnerligen goda kunskaper om E- tillsatser. Jag vill bara tillägga att jag är tacksam över att många av E- nummertillsatserna finns. |
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 23:06:43 O vad härligt med lite medhåll, guldstjärna till Rolf-san ;-) Typiskt att man skippar fett (grädde) och låter sockret (sylten) vara kvar! Sylten måste man ju ha, men inte grädden, den blir man ju fet av, eller hjärtsjuk ;-). Och de (snabba) kolhydraterna (pannkakorna) kan man ju inte ta bort - då har man ju inget att äta liksom ju!!! ;-)
Seriöst tycker jag innerligt synd om de barn som inte mår bra av socker och stora intag av kolhydrater. Och jag tycker innerligt synd om deras omgivning. Därför är jag så jävla envis i detta! Jag är övertygad om att många barn kunde haft det så mycket bättre om de fått vettigare mat. Ska de stackars barnen komma på detta själva när de har 40-årskris? Då har ju typ halva livet passerat! Jag tycker många vuxna är så jävla fega som inte tar fajten med sina barn, de viker undan och barnen får betala mest, och därigenom får ju föräldrarna också problem. Och de som viker undan bidrar till en allmän dålig kostkultur, som gör det svårare för de som vill göra förändringar i rätt riktning.
I exemplet som Rolf-san gav gör jag följande reflektioner: a) Lite plask och lek i 11-årsåldern ger inget jättebehov av energipåfyllning. (Men visst, det finns sämre tillfällen för snabba kolhydrater.) b) Socker och vitt mjöl, i form av pannkakor och sylt, är snabba kolhydrater. De får först en boost, blir överboostade, och sedan dippar de, och kan inte fokusera eller bete sig vettigt i skolan. I värsta fall går de och köper snask på grund av att de har en dipp, och så har vi en ond cirkel. c) En rejäl dos grädde kunde gjort att de åt mindre (snabba kolhydrater) eftersom grädden också mättar, och grädden hade gett dem mer hållbar energi. De hade inte fått samma överboost, inte heller samma dipp, och de hade fokuserat och betett sig bättre. d) Socker och mjöl är övertillgängligt numera! Överallt hela tiden varje dag!
Och det räcker inte med att testa en sockerfri dag och sedan säga "det gör ingen skillnad på mitt barn, hon är som hon är". Det tar lång tid, kanske flera veckor, för kroppen OCH psyket att finna sig i den nya kostvanan.
Allt detta skriver jag utifrån vad jag läst på diverse ställen. Jag har inte bedrivit forskning utan bara observerat min omgivning och tagit in råd som verkar kloka och rimliga.
Mina barn får typiskt lite fetare mat, för det ger i praktiken bättre möjlighet att minska deras intag av socker och samt möjlighet att justera intaget av kolhydrater till en mer lagom nivå. Och jag praktiserar detta genom att vara en god förebild, inte genom tvång eller tjat.
Ps. Många tycker liksom att det är helt ok att vissa barn är jättestökiga. De försöker låtsas att de tycker det är ok eller t o m charmigt. Tänk om dessa barn egentligen är mycket lugnare, tänk om de egentligen inte vill vara stökiga, de kanske t o m lider av det egentligen. Tänk om dessa "förstående" vuxna faktiskt bidrar till att mörka behovet av bättre kost. Och även om ett barn är stökigt på bästa möjliga kost, så vågar jag garantera att det blir ännu stökigare på obra kost! Så det finns liksom inga argument för att ge barnen något som är sämre än det bästa. Edit: Och ännu värre blir det ju om föräldrarna till dessa barn själva lider av obra kost - det är en ganska jobbig kombo,men också väldigt sannolik. |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/15 : 20:31:10 Idag var jag var på gymmet och lyfte skrot, i direkt anslutning till simhallen och bara en glasvägg emellan, så var där ett par skolklasser och hade vatteneftermiddag. Naturligtvis var det stojigt och synnerligen högljutt. Gissningsvis var kidsen i 10/11- årsåldern och hade skitroligt. Dags för mellanmål. Pannkakor med sylt. Ingen vispgrädde! Till det naturligtvis en dryck. MER, med massor av socker i. Ja, jag kan nog förstå vad du menar emellanåt Xiro. Dock tror jag att de behövde ett energitillskott. |
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 11:05:03 Förstod ditt skämt, ville bara vara tydlig ;-) Hade du träffat mig IRL så hade du sett glimten i mitt öga. Jag har nästan alltid nära till leende och skratt. (T ex var det väldigt roligt igår när min lille son skvallrade på sin kompis - han berättade för pappan att hans son stått och tryckt i sig lösgodis innan basketträningen. Pappan fick bara ur sig ett vagt "jag vet". Jag fick hålla mig för skratt. Efteråt förklarade jag begreppet besserwisser för min son, och att såna inte alltid är poppis :-) ) |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/15 : 10:47:15 quote: Jag tror det är energin i det intagna fettet som värmer mig.
Självklart är det så. Det gäller energiintag generellt. Under så extrema förhållanden så är det viktigt att det är energitätt. Ät lite, få i dig mycket. quote: Fettintaget gör mig inte småfet.
Det är inte lätt att försöka vara smårolig. |
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 10:27:04 Fettintaget gör mig inte småfet. Och eftersom jag håller nere mängden kolhydrater så har jag ju t o m gått ner i vikt. Och ändå är jag mindre frusen av mig nu. Jag tror det är energin i det intagna fettet som värmer mig. Men såklart tror jag också att ett späcklager hade skyddat en del :-) |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/15 : 09:24:29 quote: Så ska jag boosta inför riktig kyla tror jag att jag behöver ännu mera fett.
I första hand gäller det att få i sig energi så att inte kroppens lättillgängliga lager förbrukas och ämnesomsättningen går på låg nivå.
Sedan är det väl inte helt fel att vara lite småfet. Fettet isolerar. |
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 08:51:12 Intressant. Jag har själv gjort erfarenheten då jag började med LCHF, kände mig mindre frusen när jag var utomhus. När alla andra hade jacka hade jag kortärmad skjorta. Nu antar jag att min kropp vant sig vid mitt nya fettintag, resistensen mot "frusenhet" upplever jag inte som lika stor nu. Så ska jag boosta inför riktig kyla tror jag att jag behöver ännu mera fett.
Inte alls för att provocera: Jag drack typ en deciliter 40% vispgrädde igår. Kände mig lite varmare efteråt. Faen va gott det är tycker jag. Visst hade bär varit fint till, men även bara grädde är mumma för mig. |
Rolf-san |
Posted - 2014/10/15 : 08:44:08 quote: Ps. Vad gäller HiFat tror jag det är synnerligen bra på vintern. Har fått för mig att det kan göra att man blir mindre frusen.
Kan nog vara så. För flera år sedan såg jag ett TVprogram om ryska, kan till och med varit sovjetiska, forskare på Antarktis. Det sades att de klämde i sig ett kilo smör om dagen för att hålla kroppsvärmen uppe. Minus 40/50 grader och storm.
|
Xiro |
Posted - 2014/10/15 : 07:27:34 God morgon! Sladdbarn, då är du ju inte långt ifrån LCHF egentligen (tycker jag). Frågan är vad som är lagom mycket kolhydrater - jag tror själv det varierar mellan olika personer och situationer. Vore intressant att höra dina tankar om vad som är lagom mycket kolhydrater för dig i din aktuella livssituation. Själv tror jag att man typiskt kan läsa lagom på t ex vikten (men såklart ska man respektera undantag), men även hur jämn ork och fokus man känner att man har. Jag har tyvärr inte tid att röra på mig så mycket som jag vill. Jag äter liberal LCHF och verkar ha stannat på 76 kg (vägde 83-84 kg innan), känns rätt lagom såhär. Ytterligare några kg minus skulle nog också kännas ok. Har inte loggat kosten, så jag vet inte exakt hur mycket kohydrater jag egentligen äter, men en grov gissning skulle kunna vara 50 g/dag i snitt. Jag äter väldigt lite rent/tillsatt socker. Ha en fin och hälsosam dag!
Ps. Vad gäller HiFat tror jag det är synnerligen bra på vintern. Har fått för mig att det kan göra att man blir mindre frusen. Ska bli intressant att prova nu i vinter, min första på LCHF, yay! |
Xiro |
Posted - 2014/10/14 : 21:32:06 Grattis till fina värden Tomas!
Jag är positivt inställd till LCHF och läser gärna om dina råd och observationer, och om hur just du praktiserar det. Jag tycker det är inspirerande att höra någon annans historia, i synnerhet någon som övervunnit enorma hälsoproblem såsom du gjort. Du har min fulla respekt för att du lyckats hitta en kost som funkar för dig, trots det rådande massiva motståndet som omgärdar oss. |
Tomas.PEO |
Posted - 2014/10/14 : 18:51:14 Följande inlägg hänvisar till mitt förra på sidan 3 i denna tråd.
Jag var hos kardiologen igår (med en föregående blodtest) och vill bara redovisa hur resultaten blev denna gången. (alla tester har föregåtts av 12 timmars fasta)
2014-06-xx hade jag följande värden. LDL = 2,6 HDL = 1,6 Triglycerider = 0,7 P-Glukos = 4,1
2014-10-06 (när blodprovet togs) blev det så här. LDL = 2,4 HDL = 1,7 Triglycerider = 0,6 P-Glukos = 4,0
Inga större förändringar alltså. En något märklig sak är att blodtrycket har minskat till normala värden, vilket var ett tag sedan. Om det har med kosten att göra vet jag inte, men det var en positiv överraskning. Ytterligare ett hot om medicinering undanröjt.
Läkaren rekommenderade att jag fortsätter att leva och äta som jag gör och jag behövde inte besöka dietisten den här gången heller. Som en liten bonus visade vågen ytterligare några kg mindre än i Juni.
Tyvärr känner jag att den här tråden handlar mer om skeptikernas motiveringar till varför man inte ska, än om ämnet som sådant, så därför håller jag mig utanför den diskussionen. Vissa strider är helt enkelt inte värda att ta.
Jag skiter nämligen högaktningsfullt vad ni andra tycker om mina matvanor, de funkar för mig och det räcker. (ursäkta språkbruket, men jag hittade ingen bättre formulering vid skrivtillfället)
Jag ville bara redovisa mina senaste testresultat.
/Tomas |
|
|