T O P I C R E V I E W |
Marina Jansson |
Posted - 2010/08/16 : 22:58:45 Jag är en nörd. Svampnörd. Jag sitter och funderar på hur dygnet skulle kunna omfördelas så att jag hinner ut i skogen när det är ljust! Man kan inte plocka svamp med pannlampa... Dom står där ute och väntar. Och jag som inte hinner ut ... Om man skjuter på jobbet några timmar...? Om ortopeden kan vänta...? Om städstället görs på kvällen...?
Ja, ni ser! Jag är en nörd! |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Marina Jansson |
Posted - 2011/11/09 : 22:52:27 De är slemmiga på hatten men ska ändå inte skalas utan bara stekas med smör i medelgod värme. Med för låg värme blir de bar mjuka och tar evigheter på sig, men lite högre värme ger bra resultat. Salta och njut. |
HLindgren |
Posted - 2011/11/09 : 16:00:37 Sånna har jag ju sett i vår skog...Får försöka hinna med i helgen |
Marina Jansson |
Posted - 2011/11/08 : 22:17:34 Det stämmer! För 2 år sedan hade jag kantareller bakom huset in i december, men de sparade jag medvetet för att se hur länge de växte. De slutade växa någon stans vid kylskåpskyla, 8 grader ungefär. Men jag skulle vilja smita ut och leta efter frostvaxing, de skulle ha kunnat komma upp i mossan under tallarna på berget. Fast det har kanske inte varit kallt nog. Annars är det en fasligt god svamp! I helgen skulle det kunna finnas en stund över. Trattisar kan man säkert hitta, men i vilket skick? De ser ju godast ut om de är lite gula i foten och inte sådär jämnt gråbruna över det hela.
Edit: Bilder på frostvaxingar som ser så goda ut: [urlhttp://www.toxino.com/svampguiden/visabilder.php?inlegg_nr=215045][/url]
|
Bubbel |
Posted - 2011/11/08 : 22:11:10 Svampsäsongen är nog inte över än klimatet är till svampens fördel själv har jag sett en del som har börjat krypa upp igen får jag bara tid i helgen så skall jag ut och se om jag kan hitta lite kvardröjande trumpetsvamp eller kantarell, det är nog inte allt för vanligt att man kan plocka svamp i november.
Anders |
Marina Jansson |
Posted - 2011/11/06 : 21:11:29 Vad säger du, Anders? Är svampsäsongen över för i år? |
Bubbel |
Posted - 2011/10/22 : 20:55:50 Skall nog ut en sväng i morgon det finns nog lite kvar att få hem dock så lämnar jag älgdräkten hemma denna gång .
Anders |
Marina Jansson |
Posted - 2011/10/22 : 13:14:47 Inga älgar eller jägare, men en hel del trattar och faktiskt några små kantareller som var riktigt fina. Det blir lunchen. |
Marina Jansson |
Posted - 2011/10/22 : 10:24:07 Nä, jag måste ut idag! Jag skiter i licensjakt och brunstiga älgar, nu har jag svår svampplockningsabstinens, och därtill lite huvudvärk som säkert försvinner om jag bara får komma uuuut!
Det finn säkert frostvaxingar och trattisar att hämta. |
Marina Jansson |
Posted - 2011/10/19 : 23:56:53 Kul! |
HLindgren |
Posted - 2011/10/19 : 15:30:29 Vi var ute en liten runda i hemma, det blev 6 kg svamp, mest trattisar men över 1kg taggsvamp. Aldrig varit med om att man hittat så mycket. Den största vägde 200g och var en rejäl bit. Det blev svampsås till söndagssteken. Blomkålssvamp har jag hittat några gånger. :-) |
Marina Jansson |
Posted - 2011/10/06 : 21:56:13 Ja, varför inte? En svamprättstråd.
Vi hade oväntat frukostbesök idag, en älgko med 2 kalvar stod och mumsade i sig vårt äppleträd medan vi drack vårt morgonkaffe. När jag efteråt inspekterade skadorna på trädet (inte så farligt, inte värre än om jag hade beskurit det själv) så noterade jag att kalven hade mumsat i sig prickmusseronerna och kremlan som stod på gräsmattan men lämnat mina kantareller! Oväntat. Älgar och rådjur äter gärna kantareller men dessa svampar var större och luktade väl mer än de små kantarellerna jag har lämnat på tillväxt.
|
Bubbel |
Posted - 2011/10/06 : 11:26:49 Grattis Marina!
Hittar jag en blomkålssvamp så görs det en gratinering med ost vääääldigt gott, det kanske skulle vara en trevlig idé om vi skulle dela med oss av våra recept vem vet man kanske får en ny favoriträtt.
Anders |
Jörgen_G |
Posted - 2011/10/06 : 09:10:45 Gratulerar dig med Marina!
/Jörgen G |
Marina Jansson |
Posted - 2011/10/05 : 23:59:55 Gratulerar till fyndet! I år hittade jag min första blomkålssvamp, som jag stekte och stuvade med grädde. På Svampguiden rekommenderar man fritering, doppa bitar i smet och ner i olja. Det kanske också blir gott. |
Jörgen_G |
Posted - 2011/10/05 : 21:44:27 Det behövs i regel inte så mycket rensning. De växer intill gamla tallar eller tallstubbar där det är ganska fritt. Man bryter sönder svampen - vilket man bör göra eftersom den är rätt svårhanterlig att steka och stuva i ett stycke - och borstar bort det skrövs som letat sig in. Det ligger i regel löst i svampen. I stort sett allt utom det närmast roten kan tas till vara.
Det kan även finnas en och annan liten snigel. De finner man när man bryter sönder svampen. Sniglarna kan man även jaga ut genom att lägga svampen i lite svagt ättiksvatten. Då ger sig också eventuella andra småkryp iväg.
/Jörgen G
PS Det avbildade exemplaret är orensat /DS |
Jamo |
Posted - 2011/10/05 : 21:37:52 Hur rensar man en blomkålssvamp?
|
Jörgen_G |
Posted - 2011/10/05 : 20:42:56 Inger kom hem från landet ikväll.
Med en blomkålssvamp i bagaget.
/Jörgen G
PS - Bild på underverket:
Svampen har nu legat plockad i cirka ett dygn. Kanterna är inte fullt så mörka och de inre delarna inte fullt så ljusa när den växer. Den blå sladden upp i bild är en vanlig cat5-nätverkskabel, så ni kan få en uppfattning om storleken. Detta exemplar är medelstort. /DS |
Marina Jansson |
Posted - 2011/09/26 : 07:42:22 Det brukar gå väldigt bra att torka trumpeter och trattisar, om svampen inte är för blöt.
Ska ge mig ut på en liten runda i närområdet efter kaffet. Det var flera veckor sedan och trots att frysen är full så kan jag inte låta bli att titta efter mer. Men man kan ju bli väldigt kräsen med vilka man tar.
|
EngelholmAudio |
Posted - 2011/09/25 : 21:46:33 Ännu en korg plockad enligt ovan bild...denna gången med 50/50 trattisar och svarta trumpetisar.
Provar att torka denna gången. Får se hur det blir.
|
Marina Jansson |
Posted - 2011/09/25 : 20:55:04 Igår skördade vi vårt "sista" ställe med rödgul trumpetsvamp i Dalsland. Och det fanns naturligtvis jättemycket, men en hel del hade redan blivit för gammalt så det blev "bara" 2 plastkassar med hem...
Sen åkte vi och plockade lite tranbär och då ramlade vi på ett nytt ställe med fräscha rödgula trumpeter. Inga svarta...
Jag frös in 21 påsar svamp i morse. Nu är frysen full. Och i kylen står det 3 liter fina, halvstora kantareller som jag plockade på tomten. Vi äter svamp nästan varje dag men ännu har ingen hemma klagat på att det serveras svamp igen, men rensningen är inget roligt. Då klagas det ganska fort...
|
Marina Jansson |
Posted - 2011/09/20 : 18:53:42 Herregud! Efter ett par timmar hade vi plockat 8 - 10 kg rödgul trumpetsvamp var! Och det fanns mer men då var vi så nöjda att vi åkte hem. Så nu ligger det ett hav av rödgula på golvet igen.
Det pisseregnade hela tiden vilket kanske gjorde oss nöjda i förtid...
Det fanns en hel del annan svamp i skogen, bl a trattisar. Hur många som helst! Några kantareller fick åka med hem, några fick stå kvar för de var vattensjuka. Säsongen är alltså ingalunda slut.
Det råder ingen tvivel om vad vi ska göra ikväll, förutom att äta svamp: Rensa! Många svampar är det... |
Marina Jansson |
Posted - 2011/09/18 : 10:23:03 Jag undrar om Jorma tar några risker med en Hammond... |
Bernt Jansson |
Posted - 2011/09/18 : 09:20:32 Trafon är faktiskt en Hammond... |
Marina Jansson |
Posted - 2011/09/17 : 23:39:28 Det där ser verkligen läckert ut, Petter. Och korgen med svart trumpet gör mig alldeles avundsjuk.... (Det finns ingen avundsjuk smiley att välja på) Men jag gläds med ägaren till korgen.
På tisdag går nästa vända till Dalsland. Då ska vi förhoppningsvis skörda rödgul trumpetsvamp om de inte regnat bort. En och annan kantarell slinker väl med skulle jag tro. Har vi himla tur dyker vi på svarta trumpeter också. |
PetterPersson |
Posted - 2011/09/17 : 22:27:53 Ser smaskens ut det där Pär!
Ingen svart trumpetsvamp för mig och Tove idag, men väl 4 kg trattisar
Varav en del blev middag. Fyra mackor med stuvning fick dela på 3 dl grädde. Då blir det smaskens
|