HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Personlig HiFi
 Slutna lurar, tips?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Claes_Ireland Posted - 2006/08/13 : 21:31:09
Idag har jag ett par sennheiser hd555 till portabla lyssningen.
De är öppna lurar och det börjar bli jobbigt, särskilt i bullriga miljöer.
Så, jag vill ha lurar som dämpar bruset omkring lite. In Ear lurar, typ etymotic går bort, vill ha stora lurar.

Pris är inte avgörande för mig, så fram med tips, storlek är inga problem heller, hd555 är inte små direkt.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Claes_Ireland Posted - 2006/11/07 : 15:59:43
Sony CD3000 är slutna, ingen tokhög dämpning men det räcker för mig, och de låter inte kattskit må jag säga, bara inte så portabla som jag önskar, men det är inte lurens fel, den är vad den är, en "referenslur"
to_apeiron Posted - 2006/11/04 : 15:42:35
slutsatsen som marens formulerar den strax ovan kan man ju inte ha naagra invaendningar emot!

Sjaelvklart finns det laangt fler bra oeppna aen slutna lurar

Ibland aer en sluten lur det enda alternativet--och det behoever INTE vara ett daaligt alternativ!

Marens saeger ocksaa naagot mer, som jag tillika instaemmer i: Olika lurar kan ha ganska ordentligt olika karaktaer! (Dessa skillnader aer foervisso stoerre naer det gaeller lurar aen foerstaerkare--men ocksaa lur-staerkare har olika karaktaer)

Paa naagot saett upplever jag saadana skillnader som mera "ingripande" i lyssningen aen de motsvarande skillnader som finns hos hoegtalare--bra hoegtalare laater bra, och det aer mera saellan man faar lust att byta foer att man byter platta; aeven om det egentligen vore en god ide...

Med lurar aer det en klar bonus att kunna vaelja mellan ett par olika (eller aennu fler) om intresset finns...detta betyder sannerligen inte att den ena eller den andra noedvaendigvis skulle vara baettre...

De tre referenslurar som aer mest anvaenda idag--Senn 650, AKG 701 och Beyer DT 880--aer alla synnerligen bra! Och ganska olika! Grado 325 aer kanske, kanske snaeppet under--men det finns maanga skivor daer den helt enkelt laater baettre aen de andra tre...

Dessa erfarenheter kaenner jag mig saeker paa--deras naermare tekniska orsaker vet jag absolut ingenting om!
marens Posted - 2006/10/30 : 09:02:34
to_apeiron: Som sagt, det finns några lurar som inte låter apa (tom ganska bra faktiskt). De flesta av dom är öppna. Så på sätt och vis så motsäger inte det du skrev det jag skriver, jag håller med med reservationen att kablar, inkoppling osv har extremt lite med (väl-)ljudet att göra. Och förstärkning bara måttligt. Felen som dessa lurar besitter är många 10-potenser större än felen från en ok hörlursförstärkare. Det går knappt att jämföra. Dessutom låter dessa hörlurar väldigt olika varandra både vad gäller klangbalans och renhet mm även om de får anses vara bra var och en för sig.

Att jämföra med högtalare är såklart svårt iom att även rummet följer med men jag vill ändå hävda att det finns högtalare med större renhet och neutralitet. Ljudbilden har ju dessutom helt annorlunda förutsättningar med hörlurar vilket gör en jämförelse av den biten svår.


Så min slutsats kvarstår att det är väldigt svårt att hitta ens acceptabla slutna hörlurar och de allra flesta låter apa.
lum Posted - 2006/10/25 : 11:10:01
Audio-Technica ATH-W1000 Dynamic Headphones

Googla fram lite recensioner. Funkar utmärkt med bärbara spelare. Dock inte jättebilliga. Runt $400 på audiocubes.com t.ex.
gcs Posted - 2006/10/25 : 10:30:35
Jag kan rekommendera Sennheiser HD25. Utmärkt ljud och tåliga. Jag har haft mina varje dag flera timmar om dagen i ungefär 10 år. Det enda jag behövt byta var kuddarna och en sladd. Sladden är lite lång så det är lätt att fastna i bussen eller T-banan.
silvervarg Posted - 2006/10/25 : 09:40:54
Jag håller med to_aperion att dessa är bra lurar, men är vi inte ganska långt från topic nu?
Denna tråden handlar ju om slutna lurar, så AKG 271 var nog on topic.
Jag vill gärna framhålla att de flesta lurar behöver spelas en del innan de låter bra. Samma sak gäller flertalet högtalaren, men effekten är mycket tydligare på hörlurar. Detta är problematiskt, eftersom vid provlyssning av hörlurar så vet man oftast inte hur mycket dessa har spelats.
to_apeiron Posted - 2006/10/24 : 03:15:04
DT 880 från Beyer
HD 65o från Sennheiser
271 eller 701 från AKG
325 från Grado

och några till--ingen av dom låter apa med rätt kablage, inkoppling och förstärkning

I själva verket har de det gemensamt att det är svårt och mycket dyrt att överträffa dem med högtalare och förstärkare till högtalare:

jag menar då riktigheten, balansen och nyansrikedomen i musikåtergivningen

Utmanar dig Marens att ge fem klart bättre högtalare vad avser prestanda...
marens Posted - 2006/10/13 : 14:03:55
quote:
Att säga att nästan alla hörlurar låter apa är ganska magstarkt.
Jo, det kan låta kraftigt att uttrycka sig så. Men det är min ärliga reaktion på kvaliteten på lurar. Det verkar vara svårt att göra lurar som låter hyffsat bra. Det finns några så omöjligt är det inte. Men ska man se det relativt återgivningen ur vanliga högtalare så är den överlag långt bättre än genomsnittet för lurar i mitt tycke.

Det svåraste med lurar verkar vara att få till en rimlig klangbalans och att få med alla frekvenser. En väldigt ojämn frekgensgång verkar vara det största felet på de flesta lurar som finns idag. Det maskerar ljudet av musiken så att en stor del av informationen försvinner.

De lurar jag har tyckt låtit minst dåligt har oftast varit öppna lurar. Det verkar vara svårt att hantera bakåtutstrålningen med så små mått som lurar behöver ha. Ljudet kan inte ta vägen någonstans och måste på ett eller annat sätt ta sig genom membranet.
Yunick Posted - 2006/10/12 : 00:19:17
JAg tycker mina sennheiser HD25 är kanon.. har haft mina i 8år nu och dom har matats med div portabla medel..

Stänger ute det mesta ljud utifrån och och släpper inte ut något till omgivningen.. kan vara bra på bussen eller tåget tex.

Musse80 Posted - 2006/10/11 : 07:55:22
Att säga att nästan alla hörlurar låter apa är ganska magstarkt. Jag vet flera som låter väldigt bra, bla från Philips och AKG (K27i).
to_apeiron Posted - 2006/10/11 : 03:31:49
Det Marens säger här har faktiskt sina poänger, tycker jag.

Just den lur han ogillar har jag inte prövat--däremot har det dykt upp ett flertal alternativ från både Senn, AKG och andra på senare tid av typen "streetwear", varav jag provlyssnat några.

I en tid då många bär kommando-fläckiga kläder och storstaden också här hemma bär allt fler drag av djungelkrig finns det starka skäl att vara kritisk!

Dessa tillverkare verkar ogenerat gå in för kommersiell framgång snarare än kvalité när det gäller dessa produkter. Hoppas det straffar sig! Dålig karma! Många av dessa har inget alls att göra med vare sig hifi eller ens hyfsad musikåtergivning att göra!

Hela mp3-smeten verkar leda till allt mera okritisk skvallyssning i allt från telefoner till stendöda chips i samma storlek som relexbrickorna barnen hade tills för bara några år sedan.

Då brydde man sig för att synas så man inte blev påkörd. Nu är man oftare kommersiellt överkörd men utan att bry sig.
marens Posted - 2006/09/04 : 17:11:34
PX-200 låter apa precis som nästan alla andra hörlurar(särskillt slutna). Jag har ett par så jag vet.
Tobbe_L Posted - 2006/09/01 : 08:13:49
Instämmer.
Hade förväntat mig betydligt större skillad mellan de olika omsättningarna. Men det hela handlade om nyanser, lite upplösning på ljudet. Med DT-931 så blev ljudet lite murrigare respektive lite spretigt i "ytterlägena" (4,5:1 o 18:1) minns dock inte vilket som gav vad. Mittenläget har helt klart det behagligaste ljudet.
På Grado lurarna var det svårare. men där gick 4.5:1 läget bort direkt. Visst funkade det med ljudet var inget behagligt alls. Däremot var det minimal skillnad mellan de andra två lägena. Men mittenläget segrade till slut även där...



to_apeiron Posted - 2006/09/01 : 00:49:52

Men vad är teori och vad är praktik här? Tack för länken till Dr Meier om impedans; notera att det han där diskuterar rör hörlursuttag på konventionella stereokomponenter för stationärt bruk!

Helt annorlunda förhåller det sig ju med en särskilt för hörlurar framtagen apparat--en driver eller head-amp. Här kan skillnaderna i resistans handla om 800 ohm mellan två anslutningar (alltså från lågohmigast till högohmigast lur, lite beroende på var man stoppar in dem).

Kompatibilitetsproblem? Inte alls! Marginella skillnader i volym, ljudtryck etc--men inget som inte lika snabbt låter sig korrigeras med volymkontrollen!

Det jag sagt nu bygger uteslutande på praktiska lyssningserfareneter. Varför det är så vore intressant att veta. Logiskt kunde man helt enkelt förvänta, att alla andra parametrar har större inverkan och dessutom är mycket enklare att variera...
Tobbe_L Posted - 2006/08/31 : 20:19:32
Som sagt det går åt tre tvåpoliga reläer till varje kanal.
Jag har ett schema på ett reläkort om det är intressant.
Det fixar dock inte fyra varianter utan tre.
på min trafo så blir det 18:1 9:1 o 4,5:1

Om du vill kan jag leta reda på schemat i helgen.

Men jag tror att du klarar dig med mittenläget
Claes_Ireland Posted - 2006/08/31 : 19:52:54
Ah, tack för den länken storken, då är det kanske en rätt så dålig ide att placera 220 ohm i serie med utgången så att säga, för att uppnå "250" ohm. Hmm, nu har jag ännu mer problem, för att koppla så att den går att switcha mellan lägena är svårt som bara den. Kanske får gå på Tobbes linje att välja annat läge. HD600 är ju lite mörk, så den kanske mår bra av lite lägre impedans, det hävdas ju i länken som storken postade. CD3000 gnälls ibland på att den har lite "ljus" diskant, vilket jag inte håller med om alls dock, så i teorin kunde den må lite bättre av ha "högre" impedans, så att den får lite mindre diskant, allt enligt artikeln. Men, det är ju trissegrejer, är det samma princip för en utgångstrafo?

Tack igen karlstorck, jättebra hjälp.
Tobbe_L Posted - 2006/08/31 : 14:48:29
Jo det är sant att min förstärkare är konstruerad på lite annorlunda sätt..

Men ideen är att lyssna på skillanderna mellan de olika omsättningarna.

Intressant läsning.
Jag har ju ett par dt-931:or o som sagt de funkar bäst med 9:1 omsättningen vilken teoretiskt borde passa till 60-120ohm lurar...
O de skriver att just de lurarna passar bäst med 120ohm.
karlstorck Posted - 2006/08/31 : 14:37:45
Har ni kollat sidorna om utgångsimpedans hos Meier-Dudio?
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/tipstricks.htm
Claes_Ireland Posted - 2006/08/31 : 14:22:56
Tja, det vore ju intressant, men min stärkare använder säkert andra rör än din så och andra trafos och allt, så testet ger inget, annat än att det är roligt i sig, och det ska ju inte underskattas. :) Jo, ECL83 rör, pentoder som är triodkopplade. Rör med "två" rör i ett, det ena används som ingångssteg för att förstärka signalen till utgångssteget.
Tobbe_L Posted - 2006/08/31 : 13:51:21
Då skulle jag helt klart gå på ett mitten läge...

Om du har vägarna förbi Södertälje är du välkommen på en liten test med min hörlursförstärkare.
Jag kan ju ställa om den mellan de olika omsättnignarna
Claes_Ireland Posted - 2006/08/31 : 13:48:00
När det måste lödas om så mycket och jag dessutom har två lurar att testa med, då blir det för mycket paus mellan lyssningarna för att jag ska höra skillnad tror jag. Tror inte skillnaderna är natt och dag direkt.
Tobbe_L Posted - 2006/08/31 : 13:35:30
Varför har du ställt till det så för dig

Men hade du inte kopplat dem för högohms läge nu eller?
O om du ändå ska in o koppla om så varför inte testa de olika kopplingarna o sedan bestämma dig för vilken som är bäst
Claes_Ireland Posted - 2006/08/31 : 13:14:52
Ok, det är lite svårt att lätt koppla om allt eftersom allt är lött och kapat och så. Jag antar att det kanske är bättre att köra på lågohms läge, eftersom då är det inte för mycket ström som ska ges, utan att det är mer spänning som ska levereras för hd600.
Tobbe_L Posted - 2006/08/31 : 08:20:50
Här finns lite om hur man impedansanpassar en utgångstrafo.

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=48581&SearchTerms=LL1689

Det är väl det här som är mest intressant.
Citat från Lords inlägg.
"En grundregel är att anodlasten skall var 2-3 gånger rörets Ri.
Detta ger en kopromiss mellan uteffekt och dist, men i detta fall där effekten inte behöver vara hög kan en avsevärd högre last anvädas.
Om vi håller oss till 2-3 ggr regeln skulle en trafo med 18:1 omsättning ge en impedansomsättning på 324:1, och med en lågohmig hörlur 8Ohm blir den transformerade imedansen ca 2,5KOhm.
Då bör röret ha ett Ri på 1Kohm eller lägre.
Så du bör nog inte använa den till att driva lågohmiga lurar och du inte anväder ett rör som trivs bra med låg anodlast."

Men jag håller med to_aperion det verkar inte spela så stor roll..
Det handlar om nyanser.
O som sagt på min förstärkare är bästa läget 9:1 omsättnignen.
Passar både till 32 ohmiga lurar o till 250 ohmiga.
Claes_Ireland Posted - 2006/08/31 : 08:06:38
Jag är inte så våldsamt kunnig när det rör sig om rör. He he. Men, det har ju att göra med en impedansanpassning, så att du får ut maximal effekt. Visst fungerar 3000 på hög ohm uttaget, men jag vet inte om man får förändringar i frekvenssvaret? Alltså, att du får olika förstärkning för olika frekvenser? Man kan ju anta att utgångsimpedansen blir väldigt hög för en 32 ohms lur när jag kör med 250 ohm setting? Nu gissar jag här, någon rörguru kan ju försöka reda ut det här. Jag har en tråd på diy som diskuterar hur man kan lösa mitt problem. Om någon rörguru kommer in i diskussionen så kan jag fråga vad det är som "felar" när man kör en 32 ohms lur på en "över" 250 ohm setting.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000