T O P I C R E V I E W |
Björn-Ola |
Posted - 2011/10/19 : 20:30:46 Mediaspelare/Streamer
Begreppet mediaspelare är ett vitt begrepp som syftar på mjuk- eller hårdvara som spelar upp filer som innehåller ljud, film eller bilder.
Fysiska mediaspelare har ofta anslutningar för nätverk och hämtar informationen från en dators hårddisk, nätverkshårddisk eller från Internet. Spelarna kan även innehålla egna hårddiskar och det finns sådana varianter utan nätverksanslutning.
Här kommer vi att i första hand behandla fysiska musikspelare med nätverksanslutning, även kallade nätverksspelare.
År 2011 utnämndes i en engelsk musiktidning som året då nätverksspelaren fick sitt genombrott, 10 år efter att den första nätverksspelaren såg dagens ljus. Det är alldeles uppenbart så. För några år sedan fanns det bara ett begränsat utbud, idag har i stort sett alla tillverkare av hifi-produkter, med någon form av självaktning, tagit fram sin egen nätverksspelare. Dessutom börjar det bli vanligt med nätverksspelare inbyggda i förstärkare, vanligast hemmabioförstärkare, men det finns även stereoförstärkare med nätverksspelare inbyggda.
Nätverksspelare har alltså kommit fram som ett starkt alternativ till uppspelning direkt från en dator. Fördelarna är uppenbara, man slipper att ha en dator i musikrummet, spelarna är ofta mångsidiga och kan användas för musiktjänster på Internet som exempevis Spotify eller för internetradio.
Det här innebär också att det är enkelt att bygga upp ett multiroom-system. Sonos är ett utmärkt exempel på ett fabrikat med olika typer av nätverksspelare där en är gjord för att anslutas direkt till musikanläggningen, en annan har inbyggda förstärkare och behöver bara anslutas med högtalare, eller så kan man använda en nätverksspelare med inbyggda högtalare. Man kan alltså välja spelare utifrån behovet för just det rummet den ska placeras i. Alla spelare hämtar musiken från samma källa, en dator eller nätverkshårddisk.
De flesta nätverksspelarna kan bara haka på ett befintligt nätverk, det finns dock vissa som exempelvis Sonos som etablerar ett eget nätverk.
Den första nätverksspelaren som dök upp år 2001 utvecklades av ett gäng entusiaster som ville ha en spelare som kunde göra musiken de hade i datorn åtkomlig i stereoanläggningen.
Den första nätverksspelaren Företaget de bildade hette Slim Devices och spelarna de tog fram kallas Squeezebox. Det företaget är idag uppköpt av Logitech och Squeezebox är idag ett av de mest kända nätverksspelarna och finns i olika varianter.
Andra företag såg potentialen och tog fram egna varianter. Phillips var tidigt ute med ett system där man rippar musik i MP3-format till en intern hårddisk i spelaren. Den krävde alltså ingen dator men skapade ett eget trådlöst nätverk med möjlighet att haka på fler spelare i andra rum.
Apple kom med en liten genial router som hade en optisk och analog utgång för musikuppspelning.
Den heter Airport Express och är fortfarande ett billigt och smidigt alternativ för de som gillar iTunes.
Sonos som nämnts tidigare tog fram ett helt paket av nätverksspelare som också etablerade ett eget oberoende nätverk. De var också först med att ta fram en fjärrkontroll med färgdisplay som kommunicerade med apparaterna via det trådlösa nätverket.
Även vissa hifispecialister hoppade på tidigt.
Naim tog fram en spelare med inbyggd hårddisk men kom snart på att det nog är smartare med en nätverksspelare och har nu flera varianter.
Ett fabrikat som dök upp och som skulle visa hur en spelare skulle se ut med hänsyn till användarvänlighet var Sooloos. Interfejset bestod av en stor touch-skärm. Ruskigt dyr men unik i sin användarvänlighet och den satte standarden för hur musiken kan hanteras från lyssningsplatsen. Sooloos köptes senare upp av Meridian som med sina digitala produkter kunde komplettera Soolos musikspelare.
Linn tog fram ett antal nätverksspelare i olika prisklasser. De har gått så långt att de slutat att tillverka cd-spelare eftersom de anser att nätverkspelare helt enkelt låter bättre än cd-spelare.
Ett problem med Linns nätverksspelare var att de saknade en dedikerad mediaspelare. Man fick själv skaffa en programvara till datorn för att kunna spela upp. Dessutom fick spelarna styras från datorn vilket innebar att om man hade datorn i ett annat rum så fick man gå in där för att styra spelaren. Det var samma problem med Airport Express som måste styras via iTunes. Det skulle ändra sig. När iPod Touch dök upp och lite senare iPhone, så tog Apple så småningom fram en programvara som gjorde att man kunde styra iTunes från Touch/iPhone. Då var plötsligt inte Sonos ensamma om att ha en smidig wifi-ansluten fjärrkontroll. Utvecklingen av smartphones har inneburit att det egentligen inte finns någon anledning för tillverkarna att ta fram en egen wifi-ansluten fjärrkontroll, istället tar man fram appar för smartphones. Till och med Sonos har tagit fram appar för de som hellre vill styra anläggningen från sin telefon. Man kan räkna med att i stort sett alla nätverksspelare idag kan styras från smartphones. Det är nog tur det, för de flesta nätverksspelarna har rätt ynkliga displayer för navigering. I.o.m att surfplattor har dykt upp så har Sooloos system fått klart billigare konkurenter genom de appar som tagits fram för de lite större surfplattorna.
Ljudkvalitet Nätverkspelare har en stor fördel jämfört med cd-spelare. Inga rörliga delar. Experiment med cd-skivor visar att dessa kan orsaka svaga växelfält, magnetiska och elektriska, när de snurrar i spelaren vilket orsakar störningar. Vibrationer kan också orsaka störningar.
Dessutom är jitter ett problem vid cd-avläsning. Även här har näterksspelarna en stor fördel genom att informationen som hämtas mellanlagras i ett internt buffertminne, där sedan spelaren hämtar informationen för DA-omvandlingen, hårt uppstyrt av sin egen klocka för att minimera jitter.
En annan generell fördel med datoravspelning är att datan vid avspelning kan vara mer korrekt än vid cd-avspelning. Det förutsätter att rippningen har genomförts på ett noggrant sätt. En cd-avläsare kan missa information som sedan måste rekonstrueras av cd.spelaren, ett bra rip-program läser om och kontrollerar resultatet mot en databas.
Det kan vara det här som gör att Linn hävdar att nätverksspelare är ljudmässigt överlägsna cd-spelare i motsvarande prisklass.
De lite enklare Sonos och Squeezebox har digitala utgångar och kan med fördel ljudmässigt uppgraderas med en extern DA-omvandlare.
Wifi eller Ethernet? Man kan tycka att det är självklart att alla nätverksspelare ska vara utrustade med wifi. Ändå så saknar en del dyra nätverksspelare detta. Skälet kan vara att wifi-sändaren/mottagaren i spelaren degraderar ljudet genom störningar. Experiment med Squeezeboxar och Sonos där vi har kopplat bort wifin visar på klara ljudförbättringar. Visst är det smidigt med att ansluta via wifi och slippa kablar, men jag har själv valt att flytta routern till musikrummet och ansluta spelaren med kabel. Datorn med musiken får istället kommunicera med routern via wifi. Går det, så undvik wifi för bästa ljud.
Gapless playback Det har uppmärksammats att vissa spelare inte stöder detta. Det innebär att det uppstår någon sekunds paus mellan spåren vilket är irriterande om spåren ska hänga ihop. Detta bör man kolla upp innan köp.
Interfejs Räkna med att du behöver en surfplatta, smartphone eller en iPod Touch som fjärrkontroll om spelaren stöder detta. De flesta nätverksspelare saknar ett bra interfejs och det är en källa till irritation. Det går alldeles utmärkt att köpa en begagnad iPod Touch för en billig penning, jag har själv en av första generationen och den fungerar utmärkt ihop med Squeezebox. Be att få testa de appar som finns i affären innan du köper nätverksspelaren. Trivseln med detta är viktig för upplevelsen. Att försöka styra med en vanlig fjärrkontroll och sitta och kisa på en liten monokrom display är ingen rolig upplevelse.
Standarder för nätverksuppkoppling De flesta nätverkspelare följer en standard för nätverkskommunikation. Standarden kallas för DLNA (Digital Living Network Alliance). Reglerna för standarden tas fram genom ett internationellt samarbete mellan hemelektronikbranschen, datorindustrin och mobiltillverkare och är en standard inom standarden som kallas UPnP (universal plug and play), som ni kan läsa om här:http://sv.wikipedia.org/wiki/UPnP Meningen med DLNA är att skapa en standard för trådbundet och trådlöst nätverk mellan datorer, hemelektronik och mobila enheter. För användarna innebär detta att det blir enkelt att installera sin nätverkspelare i sitt hemma-nätverk om spelaren följer standarden och att det finns möjlighet att nyttja olika mjukvaruspelare för att styra apparaten samt att styra spelarna från mobiltelefoner m.m. Exempelvis så saknade Linn programvara för datorn för att styra sina spelare i inledningen, utan användaren var hänvisad till de musikspelarprogram som redan fanns på marknaden. Det gick bra eftersom Linns spelare följde standarden. Numera kan man nog räkna med att det följer med en programvara för att styra nätverkspelaren.
Inte alla följer standarden utan låter istället spelarna skapa egna nätverk med ett eget protokoll, Sonos är ett exempel. Detta behöver inte heller vara någon nackdel då ett trådlöst nätverk skapas som är helt låst utifrån. Apple har sin egen standard kallad Airplay. |
2 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
AlfaGTV |
Posted - 2012/10/21 : 10:52:32 Björn-Ola, skulle du kunna tänka dig komplettera lite info om UPnP och DLNA?
MVH /Micke |
AlfaGTV |
Posted - 2011/11/04 : 09:41:41 Jag köpte mig en AirPort Express, för att testa hur det funkade med denna lilla manick. Och jag måste säga att den låter OTROLIGT bra när den matas med AIFF-material. (Alltså, kopplad till en extern dac) Jag kör den trådansluten, och har stängt av det trådlösa i Expressen.
Jag måste nog tyvärr säga att den sparkar stjärt med Sonos ZP90... Och det trots att Sonosen kostar det tredubbla.
MVH /Micke |
|
|