T O P I C R E V I E W |
Björn-Ola |
Posted - 2011/10/14 : 21:18:59 Denna artikel om Squeezebox-spelarna får nu ses som historia. Historia kan också vara intressant. Företaget Slim Devices som utvecklade spelarna var pionjärer, det fanns inga nätverksspelare på marknaden förrän detta företag släppte sin första spelare. Efter att Logitech köpte företaget, så slutade utvecklingen av Squeezebox-spelarna och varumärket försvann. Nu har alla tillverkare av hifi nätverksspelare i sitt program, men under en period dominerade Squeezebox-spelarna marknaden och det fanns nästan inga konkurrenter. Slut på uppdatering, nedan den ursprungliga artikeln som skrevs 2011, då spelarna egentligen redan var på väg ut ur marknaden:
Squeezebox har blivit ett begrepp när det gäller nätverksspelare. Anledningen är att en spelare med namnet Squeezebox dök upp tidigt och att den kunnat dominera marknaden under en rätt lång tid utan några egentliga konkurrenter. Squeezebox var helt enkelt under en period det enda alternativet för audiofiler som ville ha en nätverksspelare som kunde hantera de flesta musikformat och som kunde kopplas till en extern DA-omvandlare för att få till ett riktigt bra ljud.
Tyvärr har Logitech bestämt sig för att lägga ned Squeezebox och istället enbart satsa på nätverksradioapparater. SB fins fortfarande att köpa i butikerna och programvaran kommer att leva vidare.
Historik
Squeezebox är samlingsnamnet på en grupp nätverkspelare från företaget Slim Devices som köptes upp av Logitech 2006. Företaget grundades av ett gäng entusiaster år 2000 som kom på den lysande idén att ta fram en musikspelare som via ethernet kunde kommunicera med en dator och därifrån hämta musik lagrad på hårddisken för uppspelning i stereoanläggningen. Man tog för detta ändamål fram en programvara som man över internet gjorde tillgänglig för alla som ville vara med och utveckla och en "community" bildades för vidare utveckling av programmet. Än idag utvecklas programmet genom frivilliga insatser.
Den första spelaren dök upp 2001 och kallades SliMP3 och vilket format den kunde hantera kan vi lista ut genom namnet.
SliMP3, världens första nätverkspelare
Ethernet var inte så snabbt på den tiden så att man vågade hantera andra format. Men detta ändrades snabbt och när den ersattes av en ny spelare som fick namnet Squeezebox år 2003, så stöddes format som WAV och AIFF. Spelaren försågs också med seriösa digitalutgångar eftersom många i communityn var audiofiler som ville ha möjligheten att krama ut mer välljud genom att koppla spelaren till en extern DAC. Det här särskiljde den från de efterapningar som exempelvis Roku Soundbridge som så småningom dök upp. Med nästa generation som kom 2005, så utökades de format som stöddes och spelaren kunde i stort sett hantera alla format på marknaden samt internetradio.
Squeezebox V3, som senare fick namnet SB Classic
2006 tog företaget fram en påkostad spelare som riktade sig direkt till audiofiler, Squeezebox Transporter. Denna spelare bidrog till att nätverkspelare nu började betraktas som seriösa musikspelare.
Transporter
Alla dessa nämnda spelare utom Transporter saknar knappar utan styrs helt och hållet av en IR-fjärrkontroll.
Idag hittar vi två spelare i butikshyllorna, den äldre Squeezebox Duet och den senaste, Squeezebox Touch.
Dessutom finns olika varianter av internetradioapparater, men dessa struntar vi i, sådana finns numera tretton på dussinet. Kan dock vara värt att nämna eftersom de fungerar precis som Squeezeboxspelarna. SB Boom och SB Radio heter de.
SB Radio
Först lite om programvaran:
Som nämnts tidigare så är programvaran av open source och som utvecklas av okända människor på Internet. Det är både en styrka och svaghet. Styrkan är att det blir väldigt mångsidigt och att det inte byggs in begränsningar av marknadspolitiska skäl. Alla av mig kända musikformat stöds. Alla spelare förutom Touch kräver detta program installerat i datorn. Svagheten är att du får nöjet att leta buggar och att utvecklingen går i snigelfart. Ett gott råd är att som vanligt vänta lite med installationen av den senaste uppdateringen. Programmet har bytt namn ett antal gånger under åren och heter numera Squeezebox Server Logitech Mediaserver. Det laddas ned från Logitechs hemsida och kommer att arbeta i bakgrunden i din dator för ständig kommunikation med din Squeezebox. Det finns olika varianter för olika operativsystem samt även för nätverkshårddiskar. Man kan alltså lägga programmet i en NAS om man har musiken lagrad i en sådan och därmed behöver man inte ha igång en dator.
Interfejset bygger på att du använder datorns webläsare och presenteras som en websida. Här kan du styra spelaren och skapa spellistor.
Inte lika smidigt som iTunes men den fungerar. När du installerar den uppmanas du att tala om var du har din musik och programmet scannar igenom ditt musikbibliotek. En nackdel är att när du lägger in ny musik så måste du beordra programmet att scanna på nytt. Det går dock rätt snabbt. Detta kan du sköta via en kontrollpanel. Det går också at göra en koppling till iTunes så att programmet hämtar information från iTunes om musikbiblioteket och spellistor skapade där. I programmet finns också ett antal websidor för olika inställningar. Du kan inte adminisrera ditt musikbibliotek med programmet. Däremot kan du styra din SB härifrån och skapa spellistor.
Nytt: Programmet har bytt namn till Logitech mediaserver. Det är oklart om Logitech har tagit över utvecklingen av programmet. Programmet har uppdaterats till att kunna hantera bilder och video, förmodligen för kommande Logitech-produkter.
Nätverk
Till skillnad mot Sonos och Airport Express så etablerar inte Squeezebox ett eget nätverk utan kan bara haka på ett befintligt nätverk. I gengäld så går det smidigt och jag har aldrig haft några problem vid installation. Spelaren låter dig välja nätverk, du knappar in eventuell krypteringskod och därefter letar spelaren upp datorn med installerad programvara. Du kan ha flera spelare igång samtidigt och låta dem spela olika musik eller välja att låta dem vara synkroniserade.
Musiktjänster
Det finns stöd för en uppsjö av olika musiktjänster, bl.a. Spotify. Dessutom internetradio. Många skulle i princip kunna nöja sig med Spotify och internetradio och strunta i att ha musik på hårddisk. Då behöver datorn inte vara igång. Men för mig är det som att svära i kyrkan. Då utnyttjas inte Squeezeboxens fulla ljudpotential.
Squeezebox Duet
Den här togs fram som ett svar på Sonos läckra Wifi-kopplade fjärrkontroll med färgdisplay Som namnet antyder så är den tvådelad, en fjärrkontroll, tydligt inspirerad av iPod, samt en spelare kallad Reciever utan något interfejs. Istället för att sitta och kisa mot en spelares display borta i hifiracket så sitter du nu och styr musiken som om du höll i en iPod. Fjärrkontrollen kallas för det fantasifulla namnet Controller, och har en hörlursutgång, så den kan faktiskt fungera som en iPod, fast med datorns hårddisk. Controller kan styra alla Squeezeboxspelare och radioapparater.
Ungefär samtidigt så dök iPod Touch upp med wifikoppling och det dök snabbt upp appar för styrning av Squeezeboxar och gjorde alltså samma jobb som Controller, fast på ett läckrare sätt. iPodens Touch-display gjorde att Controller snabbt kändes omodern.
Dags för en ny Squeezebox, alltså!
Squeezebox Touch
Det första man lägger märke till är den stora touch-displayen. För första gången kan man alltså styra en Squeezebox utan en fjärrkontroll. Annars följer en IR-fjärrkontroll med. Men det finns fler nyheter. SB Touch kan fungera utan dator genom att man kan ansluta en USB-hårddisk till den. Spelaren har en version av programmet Squeezebox server i sig som möjliggör detta. Ska jag vara ärlig så kändes det segt när jag prövade detta och det hela blev inte bättre när jag samtidigt försökte styra den med min iPod Touch. Då började det att hacka. Och att scanna hårddisken tog en evighet. Dessutom upplevdes det att ljudet blev lite sämre. Mer om det under Tweaks. Men det går och det är möjligt att det numera går bättre med den senaste versionen av Squeezebox Server. Detta är mig veterligt den enda SB-spelaren som stöder 96kHz. De andra klarar bara upp till 48kHz.
Detta är spelaren som jag rekommenderar, gärna ihop med en iPod Touch som fjärrkontroll. Man kan köpa en sådan begagnad och själv kör jag med första generationens iPod Touch. Fungerar mycket bra. Ljudmässigt låter den bättre än de äldre, bortsett från Transporter, får vi anta. Det gäller både de analoga och digitala utgångarna.
Baksidan. Analoga och digitala utgångar, anslutning för ethernet-kabel samt USB-port för minnepinne eller extern USB-hårddisk.
Ljudkvalitet
Jag har ingen erfarenhet av Transporter, så nedanstående gäller de övriga. Via de analoga utgångarna låter de ungefär som en cd-spelare i samma prisklass. Inget märkvärdigt, alltså.
Det är via digitalutgångarna som spelarna skapade sig ett rykte bland audiofiler. Fördelen med nätverkspelare är att överföringen av musik från datorn sker till ett internminne i datorn som kan lagra ungefär en halv minuts musik. Minnet tappas sedan av på ett kontrollerat vis för uppspelning utan några rörliga delar. Det finns alltså förutsättningar för en digital signal med lågt jitterinnehåll. Jag har jämfört med några högklassiga cd-spelare som transporter och SB står sig väl. Med påkostade externa DA-omvandlare så kan ljudet bli fantastiskt.
Man bör ställa in Squeezebox Server så att programmet omvandlar olika format till PCM i datorn. I annat fall görs detta i spelaren och det verkar som allt arbete som belastar processorn i spelaren försämrar ljudet. Det kan också vara en del av förklaringen till att SB Touch låter sämre när man koplar en USB-hårddisk direkt till den.
Vi har upplevt små skillnader mellan olika losslessformat. Detta har rapporterats vid olika typer av uppspelning via datorer, så det verka inte vara et fenomen förbehållet Squeezebox. Jag har själv testat ALAC, FLAC, AIFF och WAV. ALAC har ett lite mer inbäddat ljud jämfört med WAV som låter mer upplöst. Även FLAC låter ett uns sämre än WAV men här är skillnaderna på gränsen till försumbara. Skilnaderna finns trots att man gör formatomvandlingen i datorn. Mycket märkligt.
Styra med telefoner och surfplattor
Det har sedan länge funnits appar för iPod Touch och iPhone för att styra Squeezeboxar. Den ledande appen heter iPeng och finns numera också för iPad. http://penguinlovesmusic.de/
Logitech har nu tagit fram en app för både Android och Apple-produkter och som kan laddas ned gratis från deras hemsida. Den fungerar bra men är ännu inte lika avancerad som iPeng.
Tweaks
Hårdvara
Transporter lämnar vi därhän.
Spelarna har enkla nätdelar typ väggbulor och här finns utrymme för förbättringar genom mer påkostade nätdelar. Inte helt enkelt att hitta sådana dock men lite jobb får ni göra själva.
Själv har jag förbättrat ljudet via digitalutgångarna med hjälp av en "jittermumsare". Jag använder mig av en Monarchy DIP som har några år på nacken. Den säljs fortfarande via Monarchys hemsida i en naturligtvis lite mer modern variant än den jag har.
Mjukvara
Spelarna låter bättre om man stänger av WiFin och istället ansluter dem via ethernet-kabel. Eftersom spelarna har inbyggda antenner som även sänder så är det inte svårt att tänka sig att dessa orsakar störningar.
Rent generellt så förbättras ljudkvalitén ju mindre jobb spelaren måste utföra. Den enklaste inställningen är att datorn gör all formatomvandling till PCM. För SB Touch finns det en hel del mjukvarumodifikation som förbättrar ljudet. Tyvärr på bekostnad av funktionaliteten.
Den programvarumodifikation jag använder är Soundchecks Toolbox 3.0. Det går ju ut på att lätta arbetsbördan så modifikationerna stänger i stort sett av allting i spelaren utom uppspelningen och gör om spelaren till en svart box med död display. Det går att leva med om man använder en smartphone, iPad eller iPod Touch för kommunikation.
http://soundcheck-audio.blogspot.se/2011/11/touch-toolbox-30.html På denna hemsida hittar ni även instruktioner om hur ni flyttar formatomvandlingen till datorn och annat gott och nyttigt.
Forum Här hittar ni Logitechs forum om Squeezebox. http://forums.slimdevices.com/ |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Björn-Ola |
Posted - 2015/10/29 : 16:04:57 Har uppdaterat ursprungsartikeln. Squeezebox är sedan några år historia. |
Björn-Ola |
Posted - 2014/05/14 : 21:17:57 Jajamensan. Det har skrivits lite om det på olika ställen. Jag tycker kanske att det kan slå över lite åt det kyliga hållet till. Men man kan prova att inte aktivera allt. |
Jojje66 |
Posted - 2014/05/13 : 22:09:03 Squeezeboxägare sedan många år och efter att först jämfört SB3 med Sonos hemma hos Alfa GTV var jag på väg ner några trappor till Hifiklubben för att skaffa en Sonos alt. Bluesound innan SBT kopplades in och jag fick hejd på mig. SBT får stanna ett tag. I kväll ville jag prova något nytt och drog därför ner Soundchecks Toolbox 3,0. Lite pyssel var det för en som inte tagit en högskoleexamen i IT. Kan bara säga att här hemma var detta väl värt besväret. SBT får stanna ett tag till. Någon som provat?
Vänlig hälsning Johan |
ulfn |
Posted - 2014/04/08 : 20:16:27 quote: Det finns många sätt att flå en katt sägs det, och vägen till digitalt välljud äro minst lika många!
, Det är just det som är problemet - den digitala kokboken (förlåt lånet!) börjar bli ganska omfattande vid det här laget och det är inte helt lätt att överskåda alla recept på vägen till god musik via ettor och nollor.
Ulf |
AlfaGTV |
Posted - 2014/04/08 : 19:51:18 Helt rätt Ulf, det finns säkert massor med förbättringar att göra, och jag vill understryka att det var min högst personliga uppfattning, även om Touchens ägare säkert håller med. Jag tror definitivt att en bättre nätdel t.ex. ger markanta förbättringar. Min utvärdering skedde med AIFF filer i okomprimerade format, om det nu hade ngn betydelse.
Jag har för övrigt ett Asus Essence STX som för all del låter trevligt, men jag har aldrig fastnat för det i längden. Jag kan helt enkelt inte säga att något stör, bara att det inte ger mig någon musikalisk behållning...
Det finns många sätt att flå en katt sägs det, och vägen till digitalt välljud äro minst lika många! |
ulfn |
Posted - 2014/04/08 : 19:44:26 Det är fullt möjligt att min Squeezebox låter bedrövligt i objektiv mening - jag har inget att jämföra med Har förbättrat den i små steg med bättre PSU, DA-omvandlare (med PSU) och bra kablar till DA-omvandlaren och därifrån till förstärkaren. Förbättringar brukar tillfredsställa hifi-nerverna, men allt är ju relativt...
Nappade på den från början, för att den sades ha oväntat bra ljudkvalitet på egna ben, men svarade bra på förbättringar av ovanstående typ.
...och ljudkort heter väl "Lynx" på audiofiliska
Ulf |
AlfaGTV |
Posted - 2014/04/08 : 19:23:04 Efter att ha jämfört Squeezebox Classic mot Sonos och sedermera Squeezebox Touch måste jag säga att de båda senare förtjänar en bra DAC, även om Touchen klarar sig bättre än Sonos på egen hand! (via de analoga utgångarna) I min uppsättning lät Classicen bedrövligt som digital transport, jämfört med både Touch och Sonos...
Hursomhelst, tror en bra DAC är användbar på många sätt, som digital hub och dessutom låter de flesta, i min personliga erfarenhet, bättre än inbyggda ljudkort i datorer... Möjligen undantag för Lynx som många gillar...
Som vanligt, dina upplevelser kan vara helt andra! Vh Micke |
ulfn |
Posted - 2014/04/08 : 18:55:21 Jag har själv en Squeezebox V3 sedan flera år, kopplat till förstärkaren via Musical Fidelity X-DAC V3 (med dito PSU X-PSU V3). Har även skaffat en bättre strömförsörjning till Squeezeboxen, från www.russandrews.com
Skulle bara var roligt att höra om någon har erfarenhet av bättre DA-omvandlare än så, ihop med SB. Eller uttryckt på annat sätt: När/vid vilken prisklass på DA-omvandlaren börjar ljudkvaliteten på SB maskera förbättringar av ljudkvaliteten?
Språket brukar vara min bästa gren, men jag fick inte till detta särskilt bra
Nu är väl SB-eran på väg mot sitt slut, i och med att det inte utvecklas nya modeller längre, men så länge den spelar finns det ju möjlighet till förbättringar.
Nästa datorbygge blir nog ändå med internt ljudkort av bättre sort och då pensioneras Squeezeboxen...
Ulf |
AlfaGTV |
Posted - 2014/01/03 : 22:36:07 Sent skall syndarn vakna! Jag har köpt en Squeezebox V3, och installerat Logitech Media Server på min NAS. Installerade även Squeeze Play på min Macmini för att testa manövrera och köra Spotify etc.
Har inte fått SB v3'n ännu, men undrar ändå: Hur låter Squeeze Play i förhållande till en Squeezebox V3? Eller i förhållande till en Touch? (Kopplat till samma DAC)
VH Micke |
jonasz |
Posted - 2013/11/28 : 22:29:42 Wimp HiFi via SB funkar finfint. Låter bra också! |
Mirage |
Posted - 2013/11/14 : 21:32:26 Nu ska det gå att spela Wimp HiFi i Squeezebox, om man installerar en beta av LMS 7.8.
Här finns en liten artikel i Ljud & Bild, och här en tråd på SB-forumet. |
Mirage |
Posted - 2013/08/31 : 11:07:49 Där fanns det ju lite info, tackar!
Det är väl bara att uppdatera då. |
Ayn |
Posted - 2013/08/30 : 23:47:24 Från changelog (http://svn.slimdevices.com/repos/slim/7.7/trunk/server/Changelog7.html):
quote: Version 7.7.3
Server Changes: Improved support for radio station artwork. Improved radio station browsing. Remove legacy Napster plugin. Napster now is a Rhapsody company.
Bug Fixes:
|
Mirage |
Posted - 2013/08/30 : 21:56:11 Såg just att Logitech släppt en ny version av Logitech Media Server, v7.7.3.
Jag trodde inte det skulle bli någon mer utveckling av programmet. Någon som vet vilka förändringar som gjorts? Någon som testat än?
Vill gärna veta att det inte finns några nackdelar innan jag uppdaterar. Är lite skeptisk efter vad de gjorde med Radio till UE Radio.... |
mayday |
Posted - 2012/05/04 : 13:39:14 Är det någon som har några bra länkar till sajter om att modifiera SB Classic? Främst tänker jag på att kanske löda i bättre spänningsreggar, byta kritiska kondningar, samt byta till BNC-kontakt. |
ninja |
Posted - 2012/04/13 : 18:45:56 http://forums.slimdevices.com/showthread.php?94512-Announce-Enhanced-Digital-Output-app-USB-Dac-and-192k-Digital-Ouput |
Björn-Ola |
Posted - 2012/04/11 : 22:45:12 Ingen aning men jag hittade det här: http://forum.whatmobile.net/showthread.php?t=27218
Återkom gärna med din erfarenhet. |
LJN |
Posted - 2012/04/11 : 05:48:46 Stödjer Logitech Duet FLAC med 5.1 DTS-HD? Dvs. att den läser och skickar vidare som bitstream till min bioprocessor? Har försökt men min Duet:en hänger sig direkt när man kör ovanstående filformat, och då krävs att man gör den strömlös för att återställa den.
|
Björn-Ola |
Posted - 2012/04/10 : 20:42:21 Vid förändring av ljud som många upplever som en förbättring så finns det alltid folk som istället upplever en försämring. Ingen ide att debattera det här. Toolbox är gratis och värt att testa. Version 3.0 stänger av displayen helt och just detta verkar förändra ljudet åt det mer diskantrika hållet till. Själv har jag avaktiverat denna funktion och istället ställt in på spelaren att den släcker displayen när den spelar. Jag får då ett varmare ljud som jag föredrar.
|
CC |
Posted - 2012/04/09 : 17:36:17 Intet nytt under solen... En del hör skillnader på sådant en del andra inte gör...
(som när min svärfar påpekar för mig vilken mick som användes vid en inspelning av något slumpmässigt urvalt musikstycke och hur många cm den är från något specifikt instrument! En självklarhet för honom, men jag kan inte höra det!) |
Zombie |
Posted - 2012/04/02 : 12:23:59 http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=94418 |
Lovan |
Posted - 2012/03/12 : 09:43:35 PCM är "rå" audiodata då det är sättet ljudet är kodat på och är samma som används på cd-formatet. Sedan behövs en container(eller filformat) för att packa in annan nödvändigt data för att datorn ska kunna använda sig av det. T.ex. vad filen heter, storlek, datum et.c. Metadata hamnar också där. |
Björn-Ola |
Posted - 2012/03/11 : 21:09:43 Vad man egentligen menar med PCM i det här fallet är en fråga. Rå audiodata utan metadata? I vilket fall som helst så flyttas datan, oavsett format till ett minne i SB där den mellanlagras. Jag upplever att det är upp till en halv minuts musik som lagras. Kan ju variera beroende på format. Därefter får SB göra om informationen till rådata för DA-omvandlaren. Det är det arbetet vi vill minimera genom att SB slipper att packa upp informationen om man exempelvis använder FLAC. Tidigare användes FLAC som standardformat vid överföringen för att minska behov av bandbredd på wifin, hade man WAV eller AIFF så gordes den om till FLAC on the fly. Numera kan vi alltså själva bestämma vilket format vi vill ha vid överföring av musikdata från datorn till SB. Vad som händer när vi har två alternativ öppna vet jag inte, säkrast att avaktivera det format vi inte vill ha. |
Mirage |
Posted - 2012/03/11 : 20:37:26 Är det en skillnad mot AIFF, är inte det en container också? Kan AIFF ha annan ljudström än PCM? |
Lovan |
Posted - 2012/03/11 : 20:29:28 Wav måste inte vara PCM-kodat. Wave-formatet är egentligen bara en container så vad som är inuti vet man inte av filformatet. Dock är det till 99,99% PCM
quote: Ethernet var inte så snabbt på den tiden så att man vågade hantera andra format.
Erh, 2001 fanns det iaf vad jag minns, 100mbit lättillgängligt 10mbit räcker gott och väl för flac och pcm också... |