HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Beskriv din HTPC - Musikburk !

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Circlomanen Posted - 2007/10/08 : 18:24:44
Jag skulle vilja se och få läsa om folks erfarenheter i att ha en dator som ljudkälla. Vilken hårdvara och mjukvara - samt ev tweaks och inställningar. Nått som är inkompatibelt med nått annat osv? OS? Smak? Hur kom ni fram till just denna lösning.
Denna tråden skulle kunna bli en guldgruva för alla som vill ha bättre ljud ur sin PC än det inbyggda ljudkortet och ett färdigt PC-speaker paket.

Det finns säkert 100tals sådanaa saker på nätet redan, men jag är intresserad av er kära Forumskompisar!



För att föregå med gott exempel så får jag väl börja.
En Inet "Smart" dator med Celeron processor (3GHz), 1 GB RAM, vet inte moderkort - skall snart bytas. Ett Zoltrix 4 kanals ljudkort som låter ok för pengarna, lite brusigt och allmänt plastigt. Urusel inspelningskvalite!Det bidde ett M-Audio Rev 7.1 för ett par veckor sedan. Stor förbättring!!! En mission Cyrus 1 kopplad till mina DIY-högtalare. Bilcoaxer i ett par BigVentReflex lådor.
Jag kör FREERIP och huvudsakligen FLAC. Har börjat med Foobar2000 och lekt lite med det dsp-delningsfiltret som finns att tanka ned. Kul grej. Kan nog bli nått aktivt delat utav det snart.
Hela grunden till denna lösning är ekonomi. Har inte haft råd med finare än. Vill ha en M-Audio 7.1 mm godis.

Johannes.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Ronnie_Ericsson Posted - 2007/12/05 : 02:33:26
En fläktlös PC (Mappit A4F) och en USB-DAC från DDDAC.
Mjukvara: Windows XP Pro & Foobar

Jag valde den för att kunna ha både som jobbdator (webbprogrammering) och musikserver.
Aldhissla Posted - 2007/12/04 : 19:34:16


Chassi: mCube HFX mini
Nätagg: mCube EF28
Modekort: Asus P5E-VM HDMI
Processor: Intel Duo 2.66MHz
RAM: 2GB
SATA HD system: 250GB Samsung (två partitioner en för Vista och en för Linux)
SATA HD media: 500GB Samsung
Display: iMon VFD med fjärr
Grafik: Intel G35 på moderkort
Ljud: internt på moderkort (realtek)

Det finns inga fläktar i datorn utan kylning sker med hjälp av heatpipes till kylflänsar, tyst och mysigt varmt blir det.

I datorn finns det två hårddiskar, en på 500GB där mediafiler som musik och film lagras. En minder 250GB är uppdelad på två partitioner där oprativsystem och program är installerade. Förnuvarande används bara Windows Vista men det skall bli Linux på den andra.

Musiken är rippad som 16 bit PCM WAVE filer, och jag använder mediacenter till att spela upp med. Tyvärr är mediacenter/mediaplayer inte den bästa spelaren men har ett hyfstat snygg presentation, om man bara får allt att stämma med biblioteket (inte lätt alltid med WAV filer som inte har inbakad tag information).

Ljudkort använder jag det interna på moderkortet för nuvarande men en USB DAC skulle vara intresant att prova på.





minoman Posted - 2007/10/23 : 21:09:39
Hej,
kör en MacMini G4. Inget extra minne. En extern disk, Maxtor OneTouch 1GB, kopplad via USB. All, ca 600GB, music rippad i Apple Lossless.

Musiken strömmas till 4st Roku Sondbridge mha Firefly mediaserver. Både kabel och trådlöst.

Rekommenderas!
Klas Posted - 2007/10/16 : 21:11:38
Kör en Shuttle med en a64 4000+ och 1gb ram (Som för tillfället även har all disk eftersom servern är död).
Kör ljudet ut genom spdifen på det inbygda kortet via en cat5-kabel (med rca kontakter) till en Benchmark dac-1.
Spelar mest Flac och lite Applelossless genom Amarok via Jackd. Kör Gentoo.
Marc Posted - 2007/10/16 : 01:04:05
Jag kör med en liten Tranquil PC T2e fläktlös PC som drivs med 12V. Den interna hårddisken är en liten 2,5 tum Samsung Spinpoint 40Gb, vald för att vara så tyst som möjligt. Musik etc lagras på externa Samsung-diskar.

All musik ligger som .wav och spelas upp med Foobar2000 med Asio4all (för att gå förbi Windows-mixern) genom en usb-port till en HagUSB som omvandlar till S/PDIF och sen vidare till DAC:en.
Melker Posted - 2007/10/15 : 23:29:30
Jag har en Apple AirPort Express som jag kopplat via min Beovision LS5500 -> Beosound 2500 -> MCL2P -> Dali 6006. Den streamar jag musiken till direkt från min MacBook Pro. Macen är då den mest tydliga fjärr man kan tänka sig :-)

Jag funderar på att koppla in en hygglig DAC istället för den inbyggda men jag använder den ändå inte för finlyssning.

M
rolnor Posted - 2007/10/10 : 14:16:40
Jag vet inte om det är relevant men jag kör Ethernetkabel från min 3GHz Dell-dator med Slimserver till min Transporter och sen vidare, just nu han jag inte den uppkopplad, behöver en kabel för att ansluta till min B&O-anläggning.
Peg Posted - 2007/10/09 : 11:38:15
Jag har en musik server i källaren och en "HTPC" i rummet intill det med angläggningen.

HTPC'n är en gammal trött Athlon XP 1600+ maskin.
Ljudkortet är ett EMU 1616M som förutom riktigt bra ljud har en extern box med alla anslutningar vilken givetvis står vid stereon i det andra rummet. Inget surr !

Mjukvara är Windows XP / media portal / winamp / foobar / j-river / softsqueeze efter behov (läs: alla har sina nackdelar ).

Allt ljud från alla program i burken går via en ASIO loop från ljudkorts drivern till ett egen utvecklat delningsfilterprogram som delar upp stereo signaler till 5 kanaler: sub (65hz<),midbas (<250hz) och stativarna. (Surroundhögtalarnas kanaler från ljudkortet blev tyvärr stulna av mina midbasar, jag får hitta fler kanaler nånstans)

Fördelen med de egna filtren är att alla signalerna är rätt i fas och att jag kan styra delay till de olika högtalar paren. Subben har aldrig integrerat så bra förut...

Volymen tas av det egna programmet från min squeeze box och appliceras digitalt efter delnings filtret. Nej digital volym låter inte dåligt med bra 24 bitars dacar .

Jag behöver uppgradera burken till minst en hyfsad dual core propp men helst en tri eller quad core.
Bogus Posted - 2007/10/09 : 10:57:35
Jag använder en självbyggd dator bestående av amd 2,2 ghz processor, med tillhörande moderkort. 3 gigs internminne och nVidia grafikkort (fläktlöst). Använder Zalmans tystgående fläkt till processorn (kommer inte ihåg vad den heter) men tyst är den och kyler bra. Ligger på ca 35 grader i idle och ca 42-43 när man pressar datorn. Nätdelen är väl det som behöver bytas snart. Ett gammalt Chieftec på 300 watt. Fläkten har börjat låta lite för mycket...
Ljudkortet är ju det fina med datorn och det är ett Lynx L22 som låter otroligt bra!
Jag använder J River media för uppspelning av flac och mp3 (tack CH för tipset) som är otroligt bra.
Jonsolo89 Posted - 2007/10/08 : 23:18:19
Mac Mini!

Front Row med några plugin så spelar den det mesta ... perfekt om man använder Itunes till musiken. Kanske inte ett prestanda monster. kanske inget att ha om man vill ha super ljud heller ... men mp3 mja dem har väll inget super ljud i sig själva heller ... om man inte har okomprimerade låtar.
Os x är för övrigt ett mycket trevligt os att använda, efter att ha tröttnat med att inte ens kunna gå in på internet för att ladda ner antivirus till gammla windows burken utan att få så pass mycket skit i den på dem få minutrarna det tog att ladda ner, så den fick lov att bli formaterad igen.. så vart det en Mac istället.. och en till... och nu förstår jag inte hur folk kan använda windows länger. Fast det är bara min mycket objektiva* åsikt!


subjektiva*
CH Posted - 2007/10/08 : 23:06:22
Har kört HTPC under ganska många år nu, numera har den ersatt samtliga ljud- och bildkällor i anläggningen. Kopplad direkt till slutsteg.
Jag har skrivit lite om detta i en annan tråd från April men vi kör väl helt enkelt en klipp o klistra..med ändringar gjorda där det behövdes.

Chassi: mCubed HFX Classic
Nätdel: Silverstone Nightjar
CPU: Intel Core2Duo X6800 Extreme
Moderkort: Asus P5WDG2 WS Professional
Minne: 2x1GB dual channel
Grafikkort: Nvidia 8800GTS
Hårddisk: Samsung 2,5" 120GB s-ata
DVD-brännare: Samsung s-ata
Ljudkort zon1: Lynx TwoB
Ljudkort zon2: Integrerat HD-Audio
Satellitkort 1: Technotrend S2-3200 CI
Satellitkort 2: Hauppauge Nova CI
Boxersticka: Pinnacle PCTV USB-stick
Display: Imon VFD
Fjärrkontroll 1: Snapstream Firefly
Fjärrkontroll 2: Qtek 9090 Pocket-PC
Pekskärm: LG 15"



Poängen med detta chassi är tystnaden..helt fläktlöst. Det enda som kan höras är dvd-driven vilken går att tysta ner med hjälp av vissa program såsom AnyDVD. Dessutom så använder jag sällan driven, all media ligger på en server i ett annat rum. Hårddiskknatter är heller inget problem, dels är det en 2,5" vilken är tyst i sig själv, sedan sitter den gömd i en s.k. Vertical Silence-låda. Knäpptyst..

Jag tog i rejält när jag uppgraderade senast, framförallt för att klara av krävande H264 och 1080p-material, både från satellit och HD-DVD/BluRay. Det är nu inga problem, cpu'n lufsar på tomgång för det mesta. Den gamla cpu'n, en 3,6 P4, tyckte inte om H264..

Men varmt blir det..
Kylflänsarna är uppdelade i tre (fyra) delar..vänster bak är kopplad med s.k. heatpipes till grafikkortet..här klockar vi temperaturer på 95 grader när man stressar datorn lite..nej, det är inga problem..
Vänster fram är kopplad mot nätdelen, blir kanske 40-50 grader..
Höger sida är dedikerad till processorn, ligger på ca 50 grader på tomgång, toppar runt 75 som mest.

Hett..men det är bara mysigt med en HTPC som känns som mina gamla Krell-steg..

Har ersatt min gamla Barco Retro 67" med en mindre, snyggare, bättre (?) Pioneer 50". Sedan sitter en Samsung 32" i sovrummet (zon2), kopplad med componentsignal. Jag kan då t.ex köra ut en tv-kanal dit, samtidigt som jag njuter av en film på Pioneeren..

På raid-servern finns runt 2 terabyte musik och film. All musik är i lossless-format, APE och FLAC. Filmerna ligger i allt från divx till 1080p HDTV. Det sistnämnda tar en del plats, så ett nytt serverbygge är på g. Nu blir det ett s.k. unRaid-system med flera fördelar gentemot en vanlig raid-server. Kika på www.lime-technology.com/

Men all hårdvara är värdelös utan kompetent mjukvara.
Många strävar idag efter att använda ett enda program till alla uppgifter, t.ex Microsoft MediaCenter, MediaPortal, WelltonWay, Meedio osv. Har provat men föredrar tveklöst separata program specialiserade på sin sak..detta kör jag idag:

Musik: J River Media Center www.jriver.com
I mitt tycke det klart bästa programmet för musik vilket dessutom stöder directX-plugins som t.ex. parametriska equalizers..trollar enkelt bort dina rumsnoder..
Har just beställt programmet Audiolense från www.juicehifi.com så nu skall vi ge oss på rumskorrigering också..

Sedan använder jag programmet Netremote för att styra J River från min pocket-pc. Mycket smidigt. www.promixis.com

Dvd/divx/ts: Theatertek www.theatertek.com
Lättanvänt och stöder i princip alla format, tom HD-DVD och BluRay, om än bara i rippat format för närvarande..

DVB-program: DvbViewer www.dvbviewer.com
Har provat allt och detta slår dem alla. Har tre olika DVB-kort i datorn, kan då flexibelt spela in och/eller titta på program lite hur jag vill..ett program i sovrummet samtidigt som jag spelar in ett annat och tittar på ett tredje i vardagsrummet.

Vidare så har jag delat upp hårddisken i fem partioner, vardera med sin egen Windows-installation..! En Vista och fyra XP Pro..
Skälet till detta är att jag vill ha så "rena" installationer som möjligt. Jag får vid start upp en meny där jag väljer vad jag vill göra..spela musik, se på tv/film, experimentera, kämpa med Vista..varje val har sin egen partion/installation med bara de program jag behöver för uppgiften. Sparar MÅNGA problem..
Och skulle det bli problem, Windows är som bekant inte perfekt, så finns speglingar på alla partioner på servern.

Detta bygge har kostat en slant, men har ersatt en hel hög med high-end lådor..utan att jag saknar dem..
dwain Posted - 2007/10/08 : 22:39:15
hmm jag har två lösingar. jag kör enbart musik via dator det händer ibland att jag spelar en musikcd men inte så ofta.

Den ena datorn e en bärbar som jag numera använder hos flickvännen till musik. Denna har en pentium 4 processor på 3400mhz och 700mb minne 128mb ati grafik och m-audio usb-ljudkort.

Den jag har hemma är en amd athlon 64 x2 dualcore 6000+ med 2gb minne 256mb nvidia geforce 8600gt och ett inbyggt ljudkort 7,1 som låter riktigt bra måsste jag säga.

Till detta har jag då 1 st 500gbs disk extern hemma och en 400gbs extern hos flickvännen.

Som det är nu har jag ca 60.000 låtar på datorn och det blir ständigt mer. jag kopierar rätt mkt musik från cd
templar Posted - 2007/10/08 : 20:48:36
Jag har en HTPC för bild och en musikserver för ljud.

Tanken med HTPC'n var att kunna använda den som uppspelare av tv-serier, DVD och analog/digital TV och även inspelning av TV, samt även spela något spel om andan föll på.
Det största kravet var att den skulle vara tyst, därför satsade jag på en helt fläktlös lösning med ett HFX classic chassi och ett Silverstone ST30NF nätaggregat. DVD-läsaren går alltid på lågvarv med hjälp av mjukvara och hårddisken hörs inte så HTPC'n är verkligen tyst. Jag använder Media Portal. Nu ett år efter att jag skaffade den så inser jag att jag aldrig kommer att skaffa digital-tv-kort (FloppyDTV-C) till den, mest p.g.a. att det känns onödigt. Däremot så är jag nöjd med övriga funktioner.

Det största kravet på musikservern var att den skulle vara strömsnål, eftersom jag tänkte låta den vara igång dygnet runt, men att den skulle vara liten kändes också viktigt. Jag hade siktat på någon VIA/Geode-300/500MHz-lösning med 1W-processor, men när jag fick ett annat mini-ITX-moderkort genom jobbet så valde jag att köpa en 1.3 GHZ Intel Celeron M-processor till det istället, jag söker i nuläget information för att se om det går att underklocka processorn. Jag har en Squeezebox och kör således SqueezeCenter-mjukvaran.
Bo Mellberg Posted - 2007/10/08 : 19:56:38
Min burk:

Chassi: D-Vine 5. Import från Californien 2004. Söndermoddat. :-)
Moderkort: Gigabyte K8N-SLI Pro.
Ljudkort: Auzentech X-Meridian 7.1 med LM7452N-opampar.
TVkort: Pinnacle PCTV DVB-T Dual.
OS: Windows XP MCE.

Kablage: Analog lågnivå Monster 400.
Reciever: H/K AVR507.
Slutsteg: H/K Signature 2.1

Högtalare: Carlsson OA58.2 (eller OA60 om ni så vill).

Alla filer är rippade till servern i källaren som kör Ubuntu Feisty Fawn. Den servar också min Pinnacle Soundbridge genom Firefly-servern.
H Posted - 2007/10/08 : 19:27:42
Jag har haft två varianter av datorspelare.

Generation Ett (endast ljud):
Pentium Classic 200MHz i en Dell desktop låda
128MB ram
2GB disk, körde oftast disklöst över nätverk.
M-Audio Audiophile 2496
Fedora Core av någon version
mpd (Music Playing Daemon) som spelare + lämplig frontend

Generation Två (ljud och bild):
AMD Athlon 1700(?)
512MB ram.
40GB disk.
M-Audio Delta 410 ljudkort
WinXP
Mediaportal som spelare.
Ska kompleteras med tvkort.

Generation två är så pass bra att jag är sugen på att köpa mig en bättre låda och nyare moderkort och CPU för att göra något riktigt bra av det hela. Får se vad det landar.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000