T O P I C R E V I E W |
PetterPersson |
Posted - 2013/04/03 : 18:04:20 Det hela började med att FForsman snokade upp en kille som satt in en strypning i horngången på sitt TH för att bli av med den dipp i tonkurvan som blir då elementets fram och baksida spelar ur fas.
För att inte kladda ner FForsmans byggtråd kan vi hålla den tekniska diskussionen mer på ett allmänt plan i denna tråd.
Här finns det mer bakgrundsinformation
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85422&whichpage=23
Här är tonkurvan från sida 19
Tanken är att sätta en strypning där "dipp-frekvensen" har hastighetsmaximum = tryckminimum och på så vis ta bort de frekvenserna från den sida av elementet som spelar in in hornet. Då kommer inget ljud utom direktljudet ut vid de frekvenserna och tonkurvan lyfts i dalen där.
Praktiken visar dock på att det inte är så lätt som i teorin...Jag lyckades lyfta tonkurvan 10 dB i dippen utan att den påverkades i arbetsområdet för mitt lilla experiment-TH. Nu när jag försöker upprepa bedriften går det inte riktigt lika bra även om en tydlig effekt syns.
Hornet jag labbat med ser ut så här:
Jag har mätt var tionde cm längs hela hornlängden. Sammanfattningsvis kan jag säga att det enda stället Forsmanplankan gjorde nytta var kring 30 cm från hornets början. Hornet är 160 cm långt.
Nedan visas en bild över mätningar som spänner ca 28-35 cm från hornets början. Ju närmare 28 cm strypningen sker, desto mer lyfts dippen:
Så här ser det ut om jag varierar Forsmanplankans bredd. Det intressanta är att mätningar vid fler olika tillfällen pekar på att om strypningen är för liten får den motsatt effekt, se den djupa dippen. Den är mätt med 36 mm glipa, sen är det en tom låda, följt av 14 mm glipa och störst höjning av dippen ger 4 mm glipa. Hornet är 65 mm brett där. Det behövs alltså en rätt så rejäl strypning i detta horn för att ge god.
Det skulle vara intressant att förstå hur det blir i andra horn också. Det fungerade ju exempelvis klockrent i det bakladdade horn som byggs i Kareby nu. En annan utvidgning på TH:t exempelvis...
Bilden på "ursprungsmätningen" visar höjning av en dipp enbart. Mitt lilla TH:s dipp är uppbyggs av en dipp - topp - dipp som tillsammans bildar en bred dipp. Detta är också något att tänka på när du läser graferna.
Vad tror ni? |
6 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Bardis |
Posted - 2013/04/06 : 15:40:47 Hum? Kan det vara någon annan mekanism än just en strypning som ger den önskvärda höjningen i tonkurvan? Tex en avstämd kavitet? Det kanske bildas en "basreflexavstämning" inuti hornet? Folk med siffrorna kan väl göra ett snabbt överslag? |
FForsman |
Posted - 2013/04/06 : 15:05:03 Prövade att strypa mera. Horngången är 74 mm djup och jag stryper nu så mycket som ca 66, en glipa om ca 1/9 av djupet vid 55 cm från S1 vilket motsvarar 1/4 del av våglängden vid dippen 155 Hz som jag vill åt!
Titta vilken skillnad det INTE gör!
Röd: utan strypning
Grön: Med strypning
/mvhff |
RuneStone |
Posted - 2013/04/03 : 21:05:39 Vad händer om du räknar våglängden från andra sidan av elementet och inåt och sätter plankan där ?.. Jag tänkte ifall det är direktljud som smiter in bakvägen och skapar interferens.
Ett annat alternativ skulle ju kunna vara en bredare planka, om man bygger en strypning som successivt ökar och sedan minskar igen för att inte skapa för mycket turbulens.
Mycket trevligt initiativ förövrigt..
|
FForsman |
Posted - 2013/04/03 : 21:05:00 Vi vet en sak till som inte funkar och det är att strypa halva tvärsnittet i tryckminimumet av dip-frekvensen.
Om det står det lite om i den här posten.
Vi diskuterade veckens inverkan utifrån Petters och Astos tidigare försök och tråd. Mitt första försöket enligt ovan var att se om det gick att skapa effekten av ett veck med att strypa tvärsnittet på ett specifikt ställe.
/mvhff |
PetterPersson |
Posted - 2013/04/03 : 20:16:26 Provade nyss, det blev bara sämre. Dipparna kring toppen blev djupare med enbart dämpmaterial. Med dämpmaterial + Forsmanplanka lyfts inte den breda dippen utan smådipparna blir djupare. Störst djup i dipparna för störst tvärsnittsareareduktion.
Lila streckad: Störst areareduktion + vadd Gul solid: hälften areareduktion + vadd Grön streckad: Tom pipa Gul streckad: Enbart vadd
Dämpmaterialet är placerat i det gap som bildas mellan Forsmanplankan och motstående vägg, så hela tvärsnittet stryps.
Ingen hit alltså |
Bardis |
Posted - 2013/04/03 : 19:26:21 Vad händer om du klär plankan med dämpmaterial? Blir den effektivare då? |