HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Calculator till seriefilter?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Goldfinger Posted - 2010/04/11 : 01:01:19
Verkar vara svårt att hitta en typ grovcalculator för komponentvärden till seriefilter applikationer, verkar mest finnas till parallella diton på nätet. Några tips?

4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Goldfinger Posted - 2010/04/11 : 20:27:18
Intressant, håller på med en trevägare och lite olika filteralternativ, labbar med deln frekvenser och brantheter.
En kul grej hade iofs varit att bygga ett tvåvägs seriellt filter till mellanreg/diskant och låta mellanreg falla nedåt på enbart akustisk väg, och sedan hitta en lämplig branthet/delningsfrekvens för basen för en korrekt summering.
Om man hittade ett mellanregister tillräckligt effekttåligt och som rullade av i de rätta trakterna frekvensmässigt skulle jag inte vara oäven att prova.
Verkar dock som att det under rådande omständigheter blir att fortsätta på den parallella vägen. Får stilla min nyfikenhet via annat bygge någon gång.

Tackar för inblicken!
Ingvar.Ahlberg Posted - 2010/04/11 : 18:53:17
Jag tror inte att seriella filter är så jättenkla att använda i tre eller flervägskonfigurationer, jättebra i tvåvägs och helst första ordningen.

Ju komplexare filtret blir desto större blir seriefiltrets nackdelar, utplaning av hp filtreringen vid -2 oktaver, inget som helst skydd för hf elementen mot DC från förstärkaren, och problemet med att hf elementen är mycket utsatta för den retur EMF som kommer från lf elementets talspole.

I ett första ordningens tvåvägsfilter får man däremot alla fördelar, ett absolut felfritt transientsvar, en "självjusterande" delningsfrekvens, dvs ju varmare talspolen i lf elementet blir ju högre blir delningsfrekvensen, således ett automatiskt skydd för spolen i hf elementet,
och ett filter somär betydligt mer okänsligt för de variationer i impedans som normala element har.

I ett andra ordningens filter tycker jag att detseriella filtrets nackdelar blir för stora, man kan naturligtvis tänka sig kompositer av serie/parallell men det blir för bökigt att räkna på för en gammal man med en Texasräknare.

lägger här in formlerna för andra ordingen seriell filterberäkning igen då jag inte fick till de magiska tecknen förra försöket.

C = 1 / (2 * 3,14 * f * (Z / 1,414))
L = (Z / 3,14) / (2 * 1,414 * f)

C är kondensatorvärde i mikrofarad
L är spole i millihenry
Z är elementens impedans vid delningsfrekvens
f är delningsfrekvens.

Men som sagt, använd vilken standardkalkylator som helst, alla ger samma resultat, koppla serielt, sedan följer som vanligt lyssna, ändra, lyssna, ändra, etc.

En extra varning kanske, seriella filter är direkt olämpliga i rena "spela högt" sammanhang, går absolut inte att använda i PA bruk.
Men med hög känslighet/verkningsgrad hos högtalarna och transformatorkopplade rörförstärkare så är den här filtertypens, tycker jag, fördelar jättestora.

Ingvar

Goldfinger Posted - 2010/04/11 : 14:16:59
Tack Ingvar, skulle tex ett andra ordningens seriellt bandpassfilter då bestå av ett låg samt högpassfilter, alltså en extra spole i serie med befintlig konding och en extra konding i serie med befintlig spole, alltså samma tänk som i en parallell bandpass konfiguration?
Ingvar.Ahlberg Posted - 2010/04/11 : 08:39:04
I ett första ordningens filter (vilket kanske kan vara den typ där seriella filter har störst fördelar) så används samma komponentvärden som i ett parallellfilter, det är bara kopplingen som skiljer.
Du kan altså använda vilken standardkalkylator som helst.

För andra ordningen ser ekvationen lite annorlunda ut, för en Butterworth avstämning, seriefilter, ser de ut så här:

C = 1 / (2 * pi * f * (Z / roten ur2))
L = (Z / pi) / (2 * roten ur2 * f)

(pi och rottecken fungerade inte bra)

Om Du använder en kalkylator för 2:a ordningen Butterworth så dubblar Du kondensatorvärdet och halverar drosselvärdet så är det värdena för seriefilter.

Om någon vill flytta tråden till teknik och diy så kanske fler ser den och hjälper till?

Ingvar

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000