HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Biltema högtalarkabel

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Dato Posted - 2021/07/10 : 16:23:43
Den är prisvärd, men lite ful med den röda färgen. Visst jag kan linda in den, eller skaffa kabellist men jag tar gärna emot andra tips på kabel, sladd.Högtalarkabel. Billg , inte tjock eftersom det är totalt meningslöst. Man hör ingen skillnad. Så liten och tunn och lättarbetad sladd.

Löda kan jag göra sen, gällande kontakterna. Så tips på billiga sladdar till högtalarkabel tas gladeligen emot.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
peterh Posted - 2021/08/15 : 22:46:46
Jag har bra erfarenhet av :
https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/kontakter-och-uttag/kabel-twin-2000022320
Björn-Ola Posted - 2021/08/15 : 17:01:43
Ett exempel på någon som testar kablar.
https://youtu.be/J7Opv0Zx6Mc
Dato Posted - 2021/07/19 : 11:06:41
Nu minns jag. Läste för några dagar sedan om gammal Pioneer-stärkare. Kom då in på en tråd på ett annat forum där Ingvar Öhman och Gustav/Morello , som tillverkar förstärkare :
https://www.facebook.com/sybariteaudio.se/

kom in på detta med elektroniken på 70-talet och vad de skulle konstruera för förstärkare om de bara hade tillgång till dåtidens elektronik.

"Å andra sidan var förutsättningarna för att rita fina slutsteg inte speciellt goda på 70-talet. Transistorerna från den tiden är idag att betrakta som ren junk. 8O Tidigt 80-tal var den ballaste bipolära trissan Motorola MJ15003/04, men den är näppeligen att jämföra med en modern transistor från tex. Sanken. 8)

Ponera att du fick i uppgift att konstruera ett högklassig slutsteg, som lämnar bortåt 100 V peak, vilket gör cirka 500W RMS i 8 ohm. Du får endast nyttja komponenter som fanns tillgängliga 1972. 8)
Skulle du välja dåtidens trissor eller rör i utgångssteget? :D "

https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7576

Det om förstärkare. Kanske läge för en ny tråd dåtidens elektronik vs dagens och prestanda samt om detta med dämpfaktor?.
lampuradio Posted - 2021/07/19 : 09:51:21
Det kunde ju vara intressant att veta, hur man faktiskt räknar ut (eller fastställer) dämpfaktorn. Men att den hänger ihop med hur slutsteget ser ut, och med motkopplingsgraden, är väl rätt klart.

Distorsionen är ju angiven vid märkeffekten, den är sannolikt mycket lägre vid lägre uteffekt. Även här betyder slutstegets konstruktion mycket. Vissa konstruktioner är "linjära" tills det klipper, andra får lite distkänning vid hög nivå, som sedan ökar med högre effektuttag. Som du är inne på beror det på de ingående komponenterna och på kretslösningen allmänt.
Dato Posted - 2021/07/19 : 09:50:23
Rättelse 2, angående 70-tals receivrarna/förstärkarna ang. låg dämpfaktor. Kan det ha att göra med utvecklingen av elektroniken ( högre dämpfaktor ju nyare stärkare , en hypotes vet inte om det är en slump att jag såg detta med låg dämpfaktor, gamla stärkare)? Det vid tex jämförelsen med Roteln (den är från 1991, så den är ju inte purung heller för den delen, men samma ungefär låga effekt som 70-talarna).
Dato Posted - 2021/07/19 : 09:05:56
Rättelse, Pioneer SA-508 verkar ju ha helt , enligt Hifiengin, vettig låg THD. Jag kanske har fel angående dist och gamla stärkare /receivers. Det fanns väl bra likväl som dåliga på den tiden, kan jag gissa på.
Dato Posted - 2021/07/19 : 08:58:27
Lite OT.Gick in på Tradera och tog, slumpvis tre st gamla vintage-receivers/förstärkare. Hur kommer det sig att dessa har dämfaktor 30? Varför så lågt? Ansågs det inte behövas mer på den tiden det begav sig? För dyrt/svårt att konstruera med hög dämpfaktor (på 70-talet)?

Kenwood KR 2400
https://www.hifiengine.com/manual_library/kenwood/kr-2400.shtml

Pioneer SA 508
https://www.hifiengine.com/manual_library/pioneer/sa-508.shtml

Hitachi SR 603
https://www.hifiengine.com/manual_library/hitachi/sr-603.shtml

Det kan ju inte ha med effekten att göra eftersom t.ex Rotel RA-930AX, som har effekt på 2x30 W har en dämpfaktor på 180. Den är ju lite nyare än de som jag länkade till ovan.

https://www.hifiengine.com/manual_library/rotel/ra-930ax.shtml

För övrigt ganska så höga dist-nivåer i de där gamla 70-talarna. Kanske inte fanns bättre trissor på den tiden? Eller vad det nu beror på.



lampuradio Posted - 2021/07/19 : 06:25:56
Det är absolut så att förstärkarens utgångskarakteristik påverkar dämpningen. Transformatorkopplade slutsteg (rör- och äldre trissesteg) utan motkoppling har typiskt en påtagligt högre impedans på utgången (sett från högtalaren när den ska dämpas) än märkimpedansen. I kombinationer med olika kablar, olika högtalare, olika öron etc etc blir kombinationerna närmanst oräkneliga.
abbot Posted - 2021/07/19 : 01:02:02
Jag tog fasta på det här citatet nedan och tänkte 'aha är det därför jag hör skillnad på vissa kablar vid vissa tillfällen'. Så lite begriper jag men jag begriper i alla fall att det finns mycket jag inte förstår och mycket jag inte orkar lära mig. Citatet kommer från artikeln i Stereophile som HerrD länkade till:

"Another pitfall is with tube amplifiers, and transistor amplifiers with zero or low overall negative feedback. Their damping can be so poor (far worse than the situation seen in figs.12#8211;19) that the cable's damping differences documented here may be swamped, again leading to a different optimum".

Amatören Posted - 2021/07/17 : 19:06:45

Soundbrigade, du är min idol!
Dato Posted - 2021/07/17 : 07:11:22
Det var ju inte så stor skillnad mellan koppar och silver , om man säger så. Riktigt bra ledare. Kollade lite på länkarna , ledare och isolatorer samt det mitt emellan, halvledare. Fast det om halvledare är ju en annan tråd. Om man vill ta upp det d.v.s.

Tror jag, sen till hösten, mest för skoj skull kanske ser om jag får tag i någon dyrkabel billigt begagnat och testar (igen). Denna gång ska jag försöka vara mer objektiv och inte ha förutfattade meningar om att man kan eller inte kan höra någon skillnad.

Men det får f-n vara en riktigt billig dyrkabel eftersom jag inte kommer höra någon skillnad (skrivet ironiskt).
lampuradio Posted - 2021/07/16 : 22:31:02
Tre sidor som kan vara bra läsning om man är intresserad av elektrisk ledningsförmåga:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_current
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metall
https://sv.wikipedia.org/wiki/Elektrisk_konduktivitet

En sak som kan vara bra att komma ihåg, är att det elektriska fältet, som driver strömmen i en ledare, utbreder sig med ljusets hastighet. Tidsförskjutning eller liknande kan fullständigt ignoreras vid ljudfrekvens och ledningar inom ett hem.

Våglängden i en normal ledare vid 30 kHz är 10.000 meter. Så långa högtalarkablar är väl sällan aktuella. Teleledningar däremot, som man använde innan "alla har en mobil", behövde hantera 300-3000 Hz över många mil ledning. Det finns texter att läsa om detta, om man vill få ett hum om problematiken.

lampuradio Posted - 2021/07/16 : 06:42:53
Alltså... Silver har en specifik resistivitet på 0,016 Ohm per meter och mm², koppar har 0,017. Skillnaden är inte stor...

Att försilvra ledare brukar man ta till i radiosammanhang, när man har en betydande skin-effect att ta hänsyn till. https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect
Vilken betydelse den har i HiFi-sammanhang kan säkert debatteras - men effekten är verklig.

Om metallen silver har nån speciell annan egenskap som gör den lämplig för ljudsignaler, så har jag inte sett nån beskrivining av detta, sannolikt inte någon annan heller.
Perfector Posted - 2021/07/15 : 21:57:04
Enligt bla. Visaton så är försilvrad koppar bättre i höga registret.
Den kallas då silverline, men efter användning av denna silverkabel vet jag inte om jag kan särskilja ljudet från vanlig OFC-kabel.
Däremot har jag provat flätad flatkabel från Visaton och tycker mig märka att den klarar ett renare ljud (om det kan förstås) med en tunnare kabel då ju alla kardeler når varandra iom, flätningen.
Mycket att annonseringen angående kablars ytbeläggning kan nog hänföras till området "ormolja"
Det enda jag vet är att en kabel bör vara så tjock i tvärsnitt att den kan tåla strömgången från ett effektfullt slutsteg.
Dato Posted - 2021/07/15 : 21:33:01
Men vad talar vi om för storheter här gällande typ 4-5 meter högtalarkabel koppar vs silver? Vad är det som gör silver så väldigt mycket bättre än koppar på de avstånden ? Det gällande högtalarkabel dvs.

Obs dissar inte något nu. Är inte ironisk. Det är en seriöst menad fråga.
lampuradio Posted - 2021/07/15 : 21:25:19
Det är en god tanke, att kunna räkna på kabeln som en del av ett filter. Det som blir lite "off" i sammanhanget, är att en tvåledare på några meter, inte har mycket att bidra med, vare sig det gäller L, R eller C (under förutsättning att den inte är av extremt liten area). I förhållande till lasten (typ 8 Ohm) blir parallellkapacitansen försumbar. Induktansen i några meter rak kabel (alltså inte upplindad på nån järnkärna eller så) är heller inte mycket att bita i, och resistansen går ju att räkna ut (area, längd, materialkonstant).

Jag har inga synpunkter på ljudupplevelser hos lyssnaren - de är personliga och uppenbarligen verkliga och relevanta. Det som ibland stör mig är att analysen brister; man kommer sällan att få höra att man kan peka ut varför en kabel låter annorlunda än en annan.
Dato Posted - 2021/07/15 : 20:44:29
För övrigt så tycker jag inte det är så enkelt att vara objektiv när man t.ex är hos en vän som köpt en ny Hifi-pryttel som entusiastiskt beskriver hur mycket bättre det låter. Att då ge sina lyssningsintryck. Dels för att man , i alla fall jag, blir påverkad av vännens positiva , subjektiva, uppfattning om detta förbättrade ljud. Dels för att man är artig. Man vill ju inte säga att man inte hör någon skillnad. Än värre att man tycker det låter sämre.

Kan då bara se svårigheterna med att lyssna på något från den som tillverkar /säljer produkten. Men det är jag.

Obs med det sagt så innebär det inte att det finns ljudmässiga skillnader. Det gör det ju uppenbarligen .
Dato Posted - 2021/07/15 : 19:56:04
..så borde man kunna räkna på värden gällande högtalarkabel , på samma sätt som man med ett passivt delningsfilter kan mäta och räkna, eller?

Intressant berättelse, ang ljudmässig skillnad gällande högtalarkablar. Jag håller som sagt alla dörrar öppna.

Bara för att jag inte tycker jag hör någon skillnad behöver ju det, självklart, inte betyda att andra heller inte skulle höra någon skillnad.

Har för övrigt ingen vass high -end anläggning.
Björn-Ola Posted - 2021/07/15 : 14:52:00
Jag vill tacka Fuling för det upplysande inlägget.
Dato.
Om du ser högtalarkabeln som en del av delningsfiltret?
Björn-Ola Posted - 2021/07/15 : 14:50:09
Första gången jag bytte till en bättre signalkabel var runt -90. Under 80-talet fanns ingen som brydde sig om kablar eller exempelvis bra högtalarstativ.
Eller så gick det mig förbi, jag köpte min anläggning 1980, och högtalarkablar var metervara som ingick i köpet.
-Hur många meter behöver du? Klipp, klipp.
Signalkablarna av sorten SSSK följde med elektroniken.
När jag uppgraderade förstärkaren -90 ville man sälja på mig en signalkabel. Gjorde fantastiskt mycket. Jag bara skrattade åt dem.
Men hur det än var så kom jag efter ett tag att testa en signalkabel för runt svindlande 300kr!
Jag tappade hakan. En kör som tidigare lät som gröt lät plötsligt som en grupp enskilda röster. Upplösningen ökade markant.
Därefter tog jag kablar på allvar och jag lärde även känna några killar som tillverkade kablar, bl.a. Lasse Andersson som drev Clou Cable tills han gick bort för 15 år sedan. Jag fick då möjlighet att testa olika prototyper. Jag önskar att ni som tvivlar hade varit med när jag kopplade in en 30.000 kr högtalarkabel med silverledare till mina QLN Signature. Vi var 5 personer som kröp omkring på golvet och letade efter våra tappade hakor.
Det här var skillnader som låg långt bortom att de behövde bekräftas med blindtester för oss som var där.

Vi utförde också några blindtester hos Lasse som jag berättat om tidigare. Det gjordes på enligt min mening rätt sätt. Ett musikstycke som vi noggrant lyssnat in skillnaderna på. Det är annars lätt att bli bortförvillad i blindtest.
HerrD Posted - 2021/07/15 : 09:31:58
Dato: Bra poänger. Speciellt kan vi inte veta något om ensamma subjektiva lyssnare som får betalt för att skriva reviews om produkter (dvs journalister inom hifi) där det finns ett beroende till annonsörer. Jag läser i princip inte subjektiva reviews längre. Jag tittar på mätningar på AudioScienceReview och Stereophile och om dessa visar någon spektakulärt bra eller dåligt är det intressant att se vad någon tycker om ljudet. Halvt mystiska mojänger utan mätningar sprider bara ett löjets skimmer över denna hobby. Det verkar som en del av oss är väldigt mottagliga för psykologin bakom kungens nya kläder. Sannolikt då detta är just en hobby, jag tror många vill unna sig något och då faller garden och vi blir mottagliga för manipulativa försäljare.

Håller med om testpaneldeltagarna. De måste vara tillförlitliga på det man ska testa dom inom. Jag tror Toole skrev intressant om både "experienced listeners" och t.ex. musiker. Det var några år sedan jag läste den boken. Jag tror det är lätt att oavsiktligt konvertera ett blindtest till ett test som blir meningslöst.

Tangerar off-topic, men relaterat till hörande under blindtest: Jag minns en mässa där en kunnig piano-man påpekade att ljudet var spikigt i en högtalare men ingen verkade förstå vad han menade. För mig var det uppenbart och vi pratade kort efter. Vi konstaterade att många konstruktörer inte verkar veta hur riktiga instrument låter. Det gäller förstås även vanliga lyssnare. Utan en verklig referens blir det oklart vad som är bättre. Många verkar tuna sina konstruktioner med ljud som inte har verkliga förebilder, eller som lyssnare föredra en förstärkt verklighet. Då blir det konstigt. Utan att veta dessa preferenser blir en utsaga svår att relatera till från en reviewer eller vanlig lyssnare som skriver något på nätet.
Dato Posted - 2021/07/15 : 08:04:48
När vi ändå är inne på blindtester:

"Apple Music, Spotify and Tidal: a blind audio quality test"

https://youtu.be/mEMTBCzXXiM

Förvisso nämns det att deltagarna har olika nivåer av erfarenhet samt att resultatet , kanske, blivit annorlunda med bättre lyssningsapparatur. Dock sägs det inget om resultatet är statistiskt signifikant. Det sägs heller inget om det är från samma master som låtarna spelas. Så det finns ju en hel del som kan ställa till det med tillförlitligheten gällande blindtester.

Dato Posted - 2021/07/15 : 07:39:39
HerrD. Sen vad det gäller blindtester, hur pass kompetenta och erfarna ska deltagarna vara? Det är ju liksom lite skillnad om du har en blindtestpanel och testet går ut på att särskilja motorljud från olika bilmodeller om dessa personer knappt ens hört dessa bilar i normala fall. Om de inte är intresserade av bilar. Det jämfört med en panel av deltagare i samma blindtest som är bilintresserade , med mycket erfarenhet av osv osv.
Dato Posted - 2021/07/15 : 07:28:17
Jovisst bättre anläggning, mer erfarenhet av att lyssna ju bättre på att höra skillnader borde man ju bli. Men som du är inne på inte säkert att det är så i och med att du skriver "Har även noterat att många inom denna hobby faktiskt inte hör särskillt bra."

I vilket fall det går en gräns för det hörbara. När det till slut är omänskligt att höra. Frågan är var den ligger. Hur många dB SINAD?

Apropå höra skillnad mellan olika kablar.

"Its performance is energetic and lively. It#8217;s rhythmic, and does a good job of handling timing. Overall, it#8217;s an entertaining listen. So far so good.

Unfortunately, the detail and texture isn#8217;t all there. The Silver-line robs instruments of their characteristic textures, resulting in a less faithful reproduction."

....det gällande en USB-kabel. Sådant tycker jag är facinerande. Att man kan vara så duktig och höra skillnad mellan olika digitala kablar. Vilka guldöron.

https://www.whathifi.com/clearer-audio/silver-line-usb/review

HerrD Posted - 2021/07/14 : 22:00:37
Kabeltrådar blir nog lite konstiga pga storheterna som är inblandade. Vilka magnituder talar vi om på skillnader på kablar? Jag tycker det blir som kaffe, vin eller något annat där kännare upplever enorma skillnader där en lekman knappt förnimmer något väsentligt olikt. Givet rätt anläggning med hög kvalitet och trimningsgrad kan ett kabelbyte vara det som lyfter allt till helt nya nivåer men i en enklare rigg med akustikproblem hörs ingen skillnad alls. Vad är rätt? Subjektiva upplevelser är sanna i sin referensram. Jämfört med problem i högtalare blir skillnader i kablar förstås väsentligt mindre. Betyder det att det är ointressant? Jag har själv försökt få rätt på de stora dragen innan jag trimmar kablar. Man kan få makalöst bra ljud med relativt enkla kablar. Det går också att lyfta ytterligare med bättre kablage. Men denna storheternas inneboende relation tappas lätt bort. Med bra högtalare och akustik är kabelskillnader i alla fall enklare att detektera.

Kort om blindtester också. Det första man bör göra enligt Toole är att hitta en panel man kan lita på. Det är många som inte går att lita på vid blindtester, de ger olika svar med samma uppställning och tycker olika på morgon och kväll. Hur många gör den gallringen innan man ställer upp ett eget blindtest för skojs skull? Hur relevanta är slutsatserna från ett sådant test? Har även noterat att många inom denna hobby faktiskt inte hör särskillt bra. Att gilla att köpa hifi betyder inte på något sätt att man hör bra.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000