HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Strömförstärkare

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Sunnyside59 Posted - 2019/12/16 : 16:01:12

Hej!
Nyss uppdaterat högtalare med nya filter o element hos
Harmony. Jag uppdaterade också nätdelarna i mina
förstärkare pre 906 och A 906 och det låtet gudomligt !
Några andra som har erfarenhet av strömförstärkare?
Enligt utsago ända sättet att kontrollera högtalarkonerna
till 100 proc ,,??

Nu återstår DAC : en där Harmony skall uppdatera ,,,
Återkommer efter det.

/ Sunnyside59
8   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
lampuradio Posted - 2019/12/22 : 16:31:15
Kul diskussion! Personligen tror jag att mycket ligger i att man för rörsteg i princip tvingas att använda en anpassningstransformator (utgångstrafon), medan transistorsteg är såpass lågohmiga i sig själva, att de kan jobba mot en lågohmig last utan anpassning. Transformatorn ger både begränsningar och möjligheter. Slutsteg med eller utan trafo är skilda arter, kan man nog säga.

Sen är det rätt viktigt, om man vill analysera ett slutsteg, att man försöker sätta sig in i de faktiska signalkretsar som uppstår. Vad menar man med att signalen "går till jord" eller "via jord"? Det är ju viktigt att skilja mellan strömbanorna för likströmmen och signalströmmen; ibland går båda "genom nätdelen", men har olika vägar, i och med att likström inte går igenom filterkondingarna, men signalströmmen kanske måste gå den vägen. Exempelvis...

Passar på att önska God Jul om vi inte hörs på ett tag i tråden.
peterh Posted - 2019/12/21 : 19:50:25
Det är ju en mångårig diskussion om detta.
Högtalare rör sig proportionellt med strömmen genom talspolen, att
då driva dem med förstärkarer som lämnar konstant spänning ( dvs
lågohmiga transistorförstärkare) medför att ljudtrycket blir beroende av impedansen i högtalar(komplexet).
Att högtalare vanligtvis är optimerade för denna typ av förstärkare
reducerar problemet något.
Alternativet är "strömdrivning" dokumenterad av Esa Märilainen
https://www.current-drive.info/

En medelväg utgör de flesta rörförstärkare där utimpedansen är högre
och effekten är mer oberoende av högtalarkomplexets impedans.
(Därav att vissa högtalare låter mycket bättre om de drivs av rör)




Sunnyside59 Posted - 2019/12/21 : 18:50:13
Ja smått komplicerat för en amatör och är inte riktigt säker på hur allt, rent tekniskt fungear men bra låter !
Jag har genom åren haft både Arcam och Linn men detta slår det mesta :)
Försteget jag har heter pre 906 och ör ett special med 6 kanaler och integrerad DAC.

Skulle vara väldigt intressant och höra om fler har erfarenhet av liknande tekniska lösningar ,, ??

/Sunnys,,,
lampuradio Posted - 2019/12/19 : 16:53:10
Nu blir detta lite exotiskt, men ändå...

Det system du beskriver låter som en variant på "slutsteg i push-pull klass A med strömmotkoppling". Den "inverterade signalen" är ju vad jag kan förstå helt enkelt signalen i motfas, precis som det skapas i en fasvändare. Sedan förstärks "den ena fasen" i en del av slutsteget, medan "motfasen" förstärks av en annan del och tillsammans matar de lasten. Det finns inte någon tvingande anledning att dra in "jord" i de utgående signalkretsarna alls, inte i en klassisk förstärkare med utgångstrafo i alla fall. Om man sedan mäter strömmen genom lasten (högtalaren) och återmatar den uppmätta signalen som motkoppling, så har man strömmotkoppling, vilket kan kompensera för att högtalare är en oförutsägbar last.

Just strömmotkoppling är en intressant variant som jag inte har hört talas om som särskilt vanlig, men det finns troligen här och var i vissa modeller. Bryggkoppling är kanske inte någon innovation idag, men ger ju utmärkta förutsättningar till bra ljud.
Sunnyside59 Posted - 2019/12/17 : 16:20:28
Några fler som kör med current drive, strömförstärkare ??
/Sunnys,,,
Sunnyside59 Posted - 2019/12/17 : 07:27:54
I A906 sitter det alltså en helt egen nätdel med egna transformatorlindingar till ingångs och drivsteg.
/ Sunnys,,,
Sunnyside59 Posted - 2019/12/16 : 22:41:01
Hej. Ja det är en komplicerad konstruktion. Inte säker på att jag förstår allt nen bra låter det :)

Nätdelen till drivsteget är ordnad genom att utgångsstegets likspänning leds genom två dioder, en för varje spänningshalva, till en kondensatorbank. Denna kondensatorbank matar drivstegens spänningsregulator. På så vis får man en mycket god separation av drivstegets viktiga spänningar. Om man utsätter förstärkaren för en hård, momentan, last så klarar drivstegets kondensatorbank utan vidare att lämna rätt spänning till drivstegets regulator.
A906 driver högtalarna mot signalinvers. Det betyder att strömmen från högtalaren istället för att hamna i jordsystemet, hamnar i nätdelen via den negativa förstärkaren. Man kan även kalla utgången för balanserad, eller bryggkopplad.
Eftersom en högtalare alltid är en olinjär last så kommer strömmen som matas genom högtalaren inte att vara linjär mot den spänning som kommer från signalkällorna.
A90 och A906 är annorlunda. De mäter den ström som går genom högtalaren och jämför den med den spänning som kommer från signalkällan, detekterar högtalarens fasfel och kompenserar för skillnaden.

A906 driver högtalarna mot signalinvers. Ibland kallas det bryggkopplat. Fördelen är att förstärkarens data förbättras, att högtalarens returström inte kommer åt jordsystemet och att nätdelen utnyttjas mer ekonomiskt.
Den 7 kg tunga 800VA trafon i A906 utnyttjas till fullo.

Nackdelen med att driva mot signalinvers är att det krävs två förstärkare: En för signalen och en för signalinversen. Utgångssteget blir alltså dubbelt så dyrt, vilket måste vägas mot fördelarna i form av bättre ljud och billigare nätdel, men om man är ute efter en kompromisslös förstärkare så är det självklart att driva mot signalinvers.
En annan nackdel är att båda förstärkarna måste vara exakt lika för att det skall fungera. Om de är exakt lika, så blir signalinversen en exakt inverterad kopia av signalen. Men om de inte är exakt lika, så kommer inversen att bli som spegelbilden från en ojämn eller böjd spegel med ett sämre ljud som resultat.
För att lyckas med bryggkoppling, drivning mot signalinvers eller drivning från en signalbalanserad källa så krävs alltså ett förstärkarsteg med mycket hög precision.
Det vore roligt om några andra har provat liknande konstruktioner o hör av sig om sina erfarenheter.

/Sunnys,,,
lampuradio Posted - 2019/12/16 : 21:35:48
Det blir väl lite filosofiskt med beteckningar som strömförstärkare. Ström och spänning förutsätter nästan varandra, som att en ström inte kan uppstå utan en spänning som driver den. Ofta talar man ju om signalen som en spänning (linjenivå eller vad man nu jobbar med), fast givet att man borde veta vilken impedans man jobbar med, kan man såklart räkna ut en ström, om man vill.

För en högtalardrivning är det ju oftast så att man har en given impedans och bryr sig sällan om spänningen i sig själv, men talar desto mer om effekten, som förstärkaren ska kunna leverera till just denna impedans. Även här kan man såklart räkna ut spänningsnivåerna, om man vill...

Det som skulle kunna ge bättre kontroll över talspolens rörelser, än bara att trycka ut en signalspänning som ser ut som ingångsspänningen, är att använda strömmotkoppling. Genom en sådan kretslösning "tvingar man" strömmen genom talspolen att ha samma form som signalspänningen. Det är ju strömmen genom spolen som genererar konens utslag, så där kunde man kanske vänta sig en förbättrad kontroll. Dock kommer fasförskjutning i högtalarströmmen att vara en joker i sammanhanget och att uppnå 100% kontroll tror jag är en svår uppgift oavsett vad man tar sig till.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.09 sekunder. Snitz Forums 2000