T O P I C R E V I E W |
Eriksson |
Posted - 2016/11/09 : 18:16:25 När man gör högtalarlådor mer eller mindre rent spontant. Då gör man dem mer eller mindre efter principen avvikande volym. Den här principen passar oftast rätt bra in ide flesta musiksammanhang, men de kräver mer av konstruktören.
Det är väldigt enkelt att man fastnar i den mer neutrala optimala enkla världen. Men det är sällan här välljudet egentligen finns. En sådan högtalare är oftast idealisk vad det gäller formen på ljudkurvan, men den har oftast inte alls någon undre gränsfrekvens att komma med. Därför blir en sådan högtalare mer eller mindre oftast ett sorts slöseri, eftersom elementen oftast kan prestera mer än vad som är aktuellt inom den enklare optimala världen.
För att få fram välljudet måste man tänka utanför de ramar och principer som är aktuella för elementet i fråga. Detta kan i vissa fall innebära att du måste anstränga ett baselement att gå lägre ner än vad det egentligen är konstruerat för.
Sådana här lösningar kan det ofta bli fråga om inom Hifi sektorn. Om ett element passar in i den här sfären eller ej, beror på elementets kvalitet. Tyvärr, så är det så att många nyproducerade element idag har alldeles för höga Q-värden, för att egentligen passa in bra någonstans överhuvudtaget. Detta gäller även tyvärr ibland dyrare kvalitetselelement.
Ett högt Q-värde gör det svårare för elementet att passa bra in för en Hifi-konstruktion. Allt det här har att göra med produktionskostnaden för elementen. lägre Q-värden, innebär för tillverkaren än högre kostnad, eftersom magneterna blir större. Därför saluförs element med höga, Q som mer eller mindre standard idag.
Här har vi huvudproblemet som det ser ut idag, Det här är anledningen till att de flesta högtalare låter som de faktiskt gör. Nämligen., att alla låter i stort sätt likadant.
Ska man lyckas bra med en hifi-högtalare, då måste Q-värdet vara lågt. Det här är en grundförutsättning, för den sortens musik. Det här är också anledningen till att det idag är så svårt att göra en basreflexhögtalare bra.
Kan man inte hitta element med passande värden, så blir filtret det man får ta till, här finns vissa förutsättningar att rätta till elelementens svagheter. Men de möjligheterna är begränsade, och innebär i de flesta fall att filtren inte kan göras helt optimala för sin uppgift.
Därför är utvecklingen på fel väg när det gäller Hifi ljudåtergivning.
Från tillverkarhåll menar man naturligtvis att man vill tillverka elementen så som de bäst gör sig lämpade idag. Nämligen att de ska passa bra in i de yngres sätt att hantera musiken, som den är idag. Detta innebär att Q-värdena blir höga, pga att de använder fristående mobilhögtalare, som måste ha höga Q-värden, eftersom de är mer eller mindre fristående från väggar och tak. Så långt är det helt rätt att göra elementen på det viset.
Problemen börjar däremot, när man vill göra en mer fast väggnära konstruktion. Här blir det inte längre lika lätt med sådana element.
|
|
|