Av: Mikael Ydehag Datum: Juli 2004

Plats: Stockholm


Peter som döljer sig bakom Smallsuperman nicket, har byggt ett slutsteg som de flesta på forumet redan sett och kanske till och med hjälpt till att namnge. Efter många bra förslag valde Peter namnet Rimfrost vilket passar väldigt bra till det kala, karga utseendet. Rimfrost är byggt helt i aluminium som är "naken", det vill säga utan vare sig färg eller annan ytbehandling. Att det blev just den här formen och utseendet tog lång tid att mogna fram i Peters huvud.

Det började med ganska vilda idéer, bland annat ovala chassin. Men de förkastades till slut eftersom det är svårtillverkat om det skall vara snyggt. När bygget väl började så gjordes mycket av dimensioneringen efter hur stora de två transformatorerna var, modulernas höjd osv. Peter har hittat det mesta av materialet till lådan på skroten, så även det  25mm tjocka blocket som är frontpanel. Dazzin, kompis till Peter sedan många år, ringdes upp för att kolla att den NC-fräsen han har tillgång till klarade av denna tjocklek. Det gjorde den så det bar av till verkstaden med bagaget fullt med aluminium.

Lådan är riktigt fin, men trots den goda precisionen så tog den inte lång tid att göra utan det mesta av tiden har gått åt till att pröva idéer innan själva färdigställandet av lådan började. Nyckeln till det läckra utseendet är enligt mig de blå lysande fötterna som ger en stor prägel på slutresultatet
.
 

Det är svårt att tro men Rimfrost är faktiskt det första elektronikbygget Peter ger sig på. Anledningen till att han vågade sig på en så pass avancerad förstärkare förklarar han med att de kritiska delarna är färdiga moduler, det gjorde gjorde projektet mer sannolikt att ro i hamn. Förutom modulerna är resten av delarna hämtade från böcker och andra arbeten från skoltiden i elektronikprogrammet. Att ha gått elektronikprogrammet har förutom idéerna också gett nödvändig erfarenhet av att bygga samt hjälpt till med de teoretiska grunderna.

Intresset för att bygga började annars tidigt och har pågått sedan barnsben. "Seriöst" blev det först under gymnasietiden då Peter byggde en ”baslåda” som blev ”väldigt lyckad”. Därefter behövde Peter's Mor nya högtalare, sonen rykte naturligtvis ut och fixade till ett par och på den vägen är det. Det har blivit både det ena och det andra men mest högtalare hitintills.

 

Som icke Sverigebo, var namet självklart för moderatorn Pesa

Förutom sina egna projekt har Peter bland annat genomfört ett sub projekt ihop med Dazzin, det har vi sett här på forumet, mer info här.

Det var när Peter fixat bättre högtalare som visade på att hans biosteg inte riktigt hängde med längre, det hade svårt med upplösningen vid komplexa musikstycken, som det blev naturligt att försöka hitta ett alternativ. Frågan om att bygga eller köpa avgjordes när inget riktigt bra fanns att köpa begagnat till rimlig kostnad och "sen är det ju kul att bygga också”.

Rimfrost slutsteget är uppbyggt med ICEpower-moduler som ger 250W uteffekt med hjälp av klass D teknik. Peter har valt att bygga en strömförsörjning enligt principen ”overkill är kul” och valde följdaktligen 2x500VA transformatorer och 120.000 uF i kondensatorbanken. Det är betydligt mer än vad Klass D förstärkaren egentligen behöver för att leverera sin märkeffekt. Varför det blev just så är hälften tillfälligheter, hälften planering. Även om ICEpower-modulerna är mycket effektiva är de fortfarande känsliga för kvaliteten på strömförsörjningen, precis som alla andra förstärkare, så det var nog tur att det blev som det blev.

Lådan har måtten 30x10x40 (bxhxd) och är behagligt tung, inget lättviktsbygge här inte.

 

 

 ICEpower-modulerna produceras av Bang & Olufsen ICEpower A/S och börjar få ordentligt fotfäste inom HiFi-industrin. Deras kundlista är lång och växer för varje dag. ICEpower-modulerna säljs bara till företag så att hitta ett par som Peter gjort hör till undantagen. De senaste modulerna som ICEpower utvecklat, de sk. ASP-modulerna har inbyggt switchat kraftaggregat och inbyggda säkerhetskretsar, så de är färdiga "turn key solutions" som Icepower A/S själva uttrycker det på sin hemsida. I ASP-serien finns också en 1000W-modul som High Fidelity testade och skrev följande om "The 1000ASP is so super-detailed, super-controlled, super-dynamic and ultra-transparent that we have only experienced the like with a couple of the most extreme amplifier designs on the market...".

Härligt isblåa fötter

Sida 1 Sida 2 Sida 3

© Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved