Av: Bengt Dahlberg

Datum: Mars -05

Plats: Umeå

Inledning

Bengt har i de två tidigare artiklarna i denna serien beskrivit hur man gör magnetsystemet samt får till trädetaljerna till hans konstruktion "den långa banddiskanten". Nu är det dags för den avslutande och följaktligen sista delen i denna artikelserie d.v.s. den ljudgenererande delen av diskanten, bandet. Bengt har som vanligt mer finesser för sig än vad det finns sandkorn i Sahara-öknen, så studera bild och text noga innan du ger dig i kast med Bengts recept.
 

Jag vill passa på att tacka Bengt för denna artikelserien och för hans otroliga frikostighet med sitt kunnande. På HiFiForum.nu är det en byggtråd igång på Teknik och DIY-forumet där flera medlemmar är igång och bygger. Det är roligt att följa framfarten och entusiasmen.

 

Om du vill se fler av Bengts projekt så titta in på hans hemsidan, www.dahlbergaudiodesign.se.

 

Trevlig läsning!
HiFiForum.nu

Välkommen, igen..!
 

Då är vi inne på upploppet. Det är bandet som skall bli till och monteras. Jag har testat många olika material och konstruktionsmetoder för att göra band. Den metod som jag presenterar här är det senaste av de olika varianter jag testat. Det blir ett tunt, lätt och långlivat band om man följer receptet. För att tillverka band behövs en del specialverktyg. Några finns att köpa och andra får man tillverka själv.

 

För tillverkning av banden behövs.

  1. Djupskjutmått. (går att använda ett  
          vanligt skjutmått också).

  2. Rullbladskniv. (Claes Ohlson).

  3. Lång och rak linjal, samma längd som skärbordet. Från plåtslagaren.

  4. Aluminiumfolie 0,0105mm.

  5. Mylarfilm         0,002mm.

  6. Fönsterskrapa av gummi.

  7. Tvål.

  8. Tvättsprit (Isopropanol).

  9. Blomspruta.

  10. Skärbord med glasskiva.

  11. Papper och penna.

  12. Spraylim. (3M Spraymount).

  13. Två kraftiga limklämmor.

  14. En klädd skiva (konstläder).

  15. Gummivals, finns hos slöjd-detaljer artnr:237558

  16. Tvättsvamp.

  17. Korrugeringsmaskin, hembygge

 

Ett färdigt band.


Här ser man en del grejerna från listan.

 

 

 

1. Skärbordet rengörs väldigt noga. Minsta boss/ojämnhet under folien kan ställa till med mycket onödigt  extrajobb. När det är utfört täcks glaset med tvållödder (sparsamt med vatten). Nu läggs folien ut, inte så noga men försök att undvika skarpa veck.

 

 

 

2. Därefter så fuktas foliens ovansida med vatten (och lite tvål för ytspänningens skull). Börja sedan att stryka bort vattnet från ovansidan med gummiskrapan, jobba från mitten och utåt (lyft gärna på folien lite grann samtidigt). Folien kommer då att limmas mot glasskivan samtidigt som överskottet av tvål på undersidan försvinner.
Små veck kan gnuggas bort.

 

 

 

 

3. Nu skall folien rengöras, det går inte att göra senare. Jag använder "Isopropanol" från apoteket. Det blir kliniskt rent och det dunstar direkt.

4.
Då är det dags för skärningen. Ta fram skjutmått, linjal och limklämmorna. Bestäm därefter ett startmått (ex: 80mm från kanten) och skriv upp det. Skär ingenting här. All mätning sker vid bägge kortsidor. Dubbelkolla måtten, det är lätt att bli lurad av vinkelfel då linjalen flyttas.
 

 

5. Då mina band har en yttre bana som är 5mm bred så lägger jag första snittet med rullbladskniven vid 85mm och det andra vid 85,5mm. Linjalen hålls på plats av limklämmorna och det är viktigt att samma vinkel hålls på rullbladskniven  vid samtliga snitt. Profilen som är limmad då linjalen är ett bra stöd för handryggen. Plocka bort spillet direkt.

 
6. När spillet som skapats är bortplockat så har vi då fått en nästan färdig bana. Den första banan färdigställer vi i ett senare moment. Nu lägger vi snitten för bana nr:2. Det första 3,5mm längre in på folien. Efter 0,5mm, ytterliggare ett snitt. Sen så är det bara att räkna millimetrarna och göra nya snitt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Skär inte det sista snittet för varje enskilt band. Det skall nämligen göras efter det att mylarfilmen har monterats. Vad som däremot skall göras är att skriva upp måtten för dom snitten. Mina band är 26,5mm breda så.........
80+26,5=106,5mm för det snittet.
Nu är det "bara" att fortsätta på samma sätt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Nu skall mylarfilmen monteras och till det så behöver man en klädd skiva, maskeringstejp och tålamod.

9.
Sträck mylarfilmen försiktigt över skivans kanter med hjälp av tejpen. Ta det försiktigt då filmen är väldigt tunn. Tanken är att filmen skall bli slät men inte spänd. 

 

 

 

 

 

10. Därefter är det dags att limma fast mylarfilmen på aluminiumfolien. Spraya limmet på filmen. Vräk inte på med lim men se till att det blir skapligt jämnt. När det är utfört så skall skivan med filmen placeras på dom skurna banorna. Det är viktigt att den läggs ned utan vridningstendenser osv. (med lite hjälp från en vän kanske). Lägg nu skivan på plats och tryck till några gånger över hela ytan. Lossa tejpbitarna och lyft försiktigt undan skivan.

11. För att trycka till limmet använder jag gummivalsen. För att inte ställa till det i detta momentet så är det viktigt att inte vrida valsen. Börja med ett lätt tryck och ta det lite hårdare allt eftersom.

"Tvål-klistret"

Folien utlagd på glasskivan och det ser lite väl knöligt ut

Lite bättre

Vatten och lite tvål på ovansidan och sen så jobbar  man med fönsterskrapan.
Nu är folien slät och ren. Skjutmått, papper och penna

Första snittet Andra snittet lagt och första spillremsan plockas bort
Linjal, limklämmor och lite annat skrot. Det börjar likna något, håll ordning på antalet banor
Djupskjutmåttet kan ersättas med ett "vanligt" skjutmått. Skriv upp var snittet skall läggas för att färdigställa det första bandet. OBS, skär inte här nu. Den uppmärksamme ser ett baselement här ;-)
Dags för band nr:2 Fördelen med ett långt skjutmått blir ganska uppenbar.
Jag har lite ont om plats så jag chansade med att lägga mylaren på banden Efter att jag har slätat till filmen så gott det går så lägger jag på den klädda skivan och sedan så sträcks mylaren försiktigt med tejp mot skivans ovansida.
Skivan strax innan limning! Gummivals!
Sida 1 Sida 2

© Bengt Dahlberg & HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved