Av: Mikael Ydehag Datum: 3 Juni-04

Plats: Hemma i Stockholm

Det första steget.

Uppgraderingar är inte alltid så lätta, var skall man börja? Byta CD eller slutsteget eller vilken del är egentligen svagast i kedjan? Helt klart är att någonstans måste man ju börja och att byta högtalare kan vara vettigt eftersom de till stor del präglar slutresultatet. Fler och fler väljer att ha ett system som både skall fungera som bas i ett hemmabiosystem men det skall även fungera för vanlig hederlig tvåkanalsstereo. Marknaden är överbefolkad med olika varianter i alla tänkbara prisklasser men nu skall jag titta närmare på en B & W högtalare som heter DM 309 och ingår i DM 300 serien där även en stativhögtalare och en center ingår.

B&W är en av de stora på marknaden och har ett sortiment som sträcker sig från de enklaste till det riktigt dyra. Mycket kan sägas om företaget och dess historia men den kan du läsa själv här  

DM 309 är stor som en stativare där lådan fått ”växa” ner till golvet för att ge möjlighet till lite mer bas. Högtalaren kostar c:a 6.000:-  vilket betyder att det inte finns utrymme för kostsamma lösningar och att vissa hörn måste skäras lite för att kunna hålla priset nere. Mycket av jobbet för B&Ws tekniker är att hitta ”rätt” kompromisser så att slutresultatet blir så aptitligt som möjligt. Att ställa krav på att de skall vara ”felfria” är orealistiskt och skapar nog bara besvikelser. Frågan som du måste ställa sig i en eventuell köp situation är om du kan leva med de kompromisser som gjorts...?

 

När man skriver en sån här recension så måste man göra några val och ett av dom är hur man skall förhålla sig till produktens egenskaper kontra dess pris. Skall man jämföra med klasskompisarna eller mot något väsentligt bättre för att visa vad som skiljer när man har en större budget att röra sig med. Jag har valt det senare vilket göra att du måste hålla i minnet att referensen är högt ställda krav och inte tro att jag är onödigt petig.

DM309 är 91 cm hög i strumplästen och ger ett ganska nätt och prydligt intryck enligt mina ögon med grå front och ljusa sidor. Bak finns de två basreflexportarna, en högst upp och en längre ner samt anslutningar. Kabelterminalerna medger biwiring. Här märks en av kompromisserna som jag talade om tidigare, kablarna sitter fast men man kan inte dra åt så hårt utan att riskera att ha sönder dom. Jag kände mig aldrig riktigt trygg att de skulle sitta fast medan jag flyttade runt högtalarna för att hitta rätt placering i mitt rum.
Nu kanske jag är lite miljöskadad då referensen är anslutningar helt i metall som man kan drar åt med skiftnyckel! Vad vet jag?

Lådan känns välbyggd och ganska död när man knackar på den men den hörs ibland när man spelar musik och lådsidorna vibrerar i takt med basen.

Placering kan vara svårt när man har med nya högtalare att göra. De trivs med lite stöd av vägg för att inte bli för lättviktiga i mitt rum. När jag ställde dom där jag har mina egna så saknades det en del djupbas, men efter lite experimenterande så slutade de ca 40cm från frontvägg, vilket är 40cm närmare väggen än mina egna högtalare, och 80 cm från sidoväggen.  Att de inte skall stå så långt ut från vägg välkomnas säkert av många som har systemet i vardagsrummet och delar de med övriga i familjen. Lika välkommet är säkert att lyssningspositionen inte är superkritisk utan flera får plats att lyssna samtidigt. Perfekt för hemmabio.

Mina 80W slutsteg kunde med lätthet driva högtalarna till höga volymer så de verkar vara en enkel last med relativt hög verkningsgrad vilket torde borga för att många förstärkare borde kunna klara av dom. Jag provade att lyssna med och utan biwiring men kunde inte höra någon egentlig skillnad, så mitt råd är att spara pengarna till något annat istället för biwirekablar.

 

Sida 1 Sida 2

© Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters