Av: Calle Jr

Datum: Februari 2007 Plats: Malmö

 

Jag hade inledningsvis Argo på en Linn Akito tonarm, och denna var tydligt begränsande för Argos potential. Både pickup och nålarmsinfästning är mycket styva. Det kan få direkt negativa effekter att sätta Argo på en för enkel arm eftersom den mängd energi Argo pumpar kräver att pickup-skal och tonarm kan ta hand om de vibrationer som uppkommer. Den mekaniska energin överförs direkt till tonarmen, vilket ställer större krav än för normala MC-pickuper som försöker isolera bort energin i stället. Haha, jag blev tydligt varse om detta på Peter Gabriel IV, som är en orgie av dynamik och snabba rytmer. På en bra tonarm blir basen som återges av Argo mäktig och kontrollerad, med ett härligt bett som jag ofta saknar i andra vinylspelarsystem.

Den lilla, lilla, men minutiöst slipade diamanten ger en mycket bra kontakt i spåret (tactacatac-contact). Ju större kontaktyta mellan diamant och spårväggar, desto mindre risk för störningar pga skador i vinylen. Dessutom ligger nålen djupare, vilket ger mindre knaster och oegentligheter i ytan på våra slitna gamla skivor. Argo's nålspets är en lågviktsdiamant med måtten 0.08x0.12x0.5mm. Nålen är en egendesignad linjekontaktnål med större radien 70um och den mindre radien 3um. Lyra har dock inte strävat efter att göra en "supertracker", eftersom ljudbalansen då inte kan optimeras.

 

Specifikationer

Tillverkare: 

Lyra Co. Ltd

Typ: 

Lågimpedans, lågnivå Moving Coil (MC)

Frevensomfång:

10Hz - 50kHz

Kanalseparation:

30dB eller bättre vid 1kHz

Nålarm: 

Solid boron med naturlig diamant linjekontaktnål (3x70um-profil)

Intern impedans:

4ohm;  0.45mV (5.0cm/s, 0-max, 45o)

Pick-up vikt:

6.4g

Komplians:

Ung. 12x10-6 cm/dyne, 100Hz 

Rekommenderat Nåltryck: 

1.7 - 1.8g

Rek. last direkt till RIAA: 

100ohm - 47kohm

Rek. last via MC step-up trafo:

4 - 10ohms (ej > 10ohm)

Injustering

Argo skall ställas in så att punkten för lågfrekvensresonans hamnar mellan 8 och 12Hz, optimalt är 10-12Hz. På så sätt minimeras andelen oönskade vibrationer som kan påverka ljudet. Resonansfrekvens kontrolleras enklast med en testskiva, men passande tonarmsvikt bör beräknas. Resonansfrekvensen för tonarm+PU = 159*(M*C)^-½, där M är massan av tonarm+PU och C är pickupens komplians. Alla Lyras pickuper har en komplians på 12. Argo i väger 6.4g.

Bild: www.lyraaudio-com

Det innebär att Argo i passar på en arm som väger mellan 8-27g (optimalt 15-27g), dvs medeltung till tung tonarm. Utan att ha gjort ett separat test av slitna skivor mellan olika pickuper tycker jag mig märka att spårskador hörs mindre. Nålarmen är tillverkad av solid boron med en extra metallförstärkning. På grund av den låga massan och höga styvheten skall hörbara spårskador minimeras och den upplevda S/N-ratio förbättras, även på slitna skivor.

 

Ett grundkoncept hos Lyras pickuper är att så mycket som möjligt undvika användning av metall i området runt spolarna. Systemet med två skivmagneter (en framför och en bakom) på samma axel som själva spolen är uppfunnet av Jonathan Carr. Det vita på framsidan är en magnetbärare, som är tillverkad i ett icke elektriskt ledande plastmaterial.

De 4-ohms signalspolarna tillverkas av kopparbelagt järn med hög renhet. Signalpinnarna är rodiumpläterade. Argo skruvas i pickup-skalet i 2st 2.6mm gängade monteringshål. Argos låga vikt underlättar för många tonarmar eftersom det ger lägre vridmoment, vilket också förbättrar spårnings-egenskaperna. Det tunna pappret som sitter på undersidan är för att skydda spole och nålarms-infästning från smuts.

 

Alla Lyras pickuper standardiseras med samma avstånd mellan skruvhål och nålspets, både vertikalt och horisontellt, vilket kan vara en fördel om man vill utnyttja inbytesstegen.

 

Argo monterad på en Linn Akito tonarm fungerar, men det är inte optimalt. Dels är den besvärlig att montera med korrekt effektiv längd och overhang, dels är tonarmen något underdimensionerad för Argo som nämnts ovan.

 

Monterad på en Kuzma Stogi Reference tonarm och ett Kuzma Stabi drivverk klarades däremot HiFi News testskiva mycket bra. Den kräver nästan maximal antiskating, men spårade fel först på +18dB vid 300Hz test. Detta visar hur grov metoden att sätta antiskatingkraften lika med nåltrycket är. Med Argo märker man att den enkla tumregeln inte alls stämmer. Nålvikt och testskiva är guld värt.

         

Sida 1 Sida 2 Sida 3
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved