rannagarden
Reportage-Harry
2006

Datum: Juni 2008

Plats: Vedum


 

En flightcase på ca 45kg landar i hallen och min sambo lyfter på ögonbrynen: "Så där borde all HiFi levereras". Utan tvekan är det mer intressehöjande att få något levererat i en maffig alu-case än i en kartong. Det känns lite utöver det vanliga så att säga.


AMR CD77, Ett par snäpp upp?

 

På plats (klickbar bild!)

Ett par snäpp upp...

Jag öppnar lådan och ser efter ifall den snygga entrén kan följas upp av innehållet. Jovisst, här i ligger allt packat i prydliga, svarta tygpåsar och det skymtas mer än ett kryddmått exklusivitet. Av lådans innehåll är det kalibreringsskivan för anläggningen som får mig att allra först höja ögonbrynen. Den innehåller instruktioner om högtalarplacering och en del träffsäkra saker om fas och stereo. Lite kaxigt men det kan också ses som en trevlig gest från tillverkaren. Utöver den hittar jag självfallet kablage till strömförsörjning och signalöverföring samt intill dem skivpucken och fjärrkontrollen. Jag höjer på ögonbrynen igen och konstaterar att kontrollen i sig blir värd ett eget kapitel med tanke på dess massa och formgivning. Då vi ändå är inne på vikt blir det strax dags att lyfta själva spelaren ur lådan, få den ur sin påse och sikta mot stereoracket. Detta kan vara ett lite vanskligt företag så be gärna om hjälp. Tappar man denna maskin blir det hål i golvet! Det är ett

sanslöst massivt bygge som på sina ställen har flera centimeter tjock aluminium som ska lyftas och på insidan skymtas generöst med koppar. Kopparn används både till skärmning och som laminat för vibrationsdämpning. Här har det verkligen inte skurits i materialkostnaderna och det hela känns ganska avlägset den budgethifin de flesta av oss pysslar med. Lägg där till att AMR tagit komponentmatchning ett par steg längre och enbart använder det bästa: handgjorda transformatorer, en egenutvecklad "smart" nätdel, chokefilterreglering på strömmen för exaktare och renare matning, en delvis (igen) egenutvecklad transport baserad på ett fjäderupphängt Sony/Philips-drivverk är bara några exempel. Jag hittar den ökända trotjänardacen TDA1541A, även den från Philips, samt egenspecade klockor omsvärmade av SMD-komponenter för extremkorta signalvägar och jitter-minimerande kretslösningar. Vidare används nästan uteslutande "finkomponenter" och det är ordning och reda under huven.

 

Det syns att någon övervägt både en och två gånger innan maskinen lastades med innehåll. En sak jag noterade var till exempel att spelarens internkablage i den analoga delen var av samma typ som de medskickade kablarna för analogsignalen. Finns det någon form av genomgående filosofi på det planet? Om jag förstod saken rätt är kablaget framtaget och rekommenderat av AMR för bästa arbetsbetingelser för spelaren, vilket gjorde att jag också använde dem under hela testperioden.

 

Hemma hos Pac (klickbar bild!)

On/Off(klickbar bild!)

Väl på plats och mån om att komma igång är det bäst att inte glömma bort transportkudden under själva cd-luckan. En kraftig bit skumgummi skall stadga cd-mekanismen från oönskade och kanske skadliga vibrationer vid flytt. Det är vid avlägsnandet av denna man återigen hittar något som överstiger standard, för i själva transporten finns nämligen ett vattenpass inbyggt. Inte något som hör till vanligheterna men det är helt ärligt smart. En tydlig hint om att någon tänkt till ett varv extra gällande sådant de flesta tillverkare inte skulle lägga någon större vikt på, men jag stålsätter mig för att inte bli imponerad.

Efter att ha kontrollerat att spelaren står plant kopplas den in och påslagning sker. Displayen tänds upp. "Optimizing voltage" blinkar blått och en första riktig glimt av vad denna spelare har i rockärmen uppenbarar sig. Den "smarta" nätdelen inleder alltså med att optimera spänningen från vägguttaget för att ge efterföljande kretsar bästa möjliga arbetsbetingelser. Någonstans här börjar det bli svettigt att förhålla sig svalt objektiv och jag tvingas ge ett svagt godkännande: "Okej. Det där var i alla fall liite coolt."

 

Skivklämma (klickbar bild!)

I våg? (klickbar bild!)

När nätspänningen väl är avklarad hamnar spelaren i uppvärmningsläget. Den signalerar "Warming Up" och displayen börjar räkna ned sekunderna från 45 till 0. Glöm snabbstarten här alltså. Samtliga reglage är av touchmodell och onekligen läckra, men de kan vara lite ovana att hantera. Det lyser blått högt och lågt och lysdioder hittas på ställen man inte skulle misstänka. Exempelvis finns en rad lysdioder under luckan på själva transporten vilket gör skivbyten till ett enkelt jobb även i ett helt nedsläckt rum.

Luckan manövreras manuellt och glider med lätt finger bakåt för att låta skivan laddas. Pucken är överraskande lätt och håller skivan stabil med hjälp av en centrerad magnet och sin stora yta. Allt går smidigt och det känns som om jag knappt hinner stänga luckan innan skivan är inläst.

Studerar man manualen, vilket rekommenderas då den är bitvis ganska underhållande och upplysande på ett eget vis, visar den att man kan välja bland en uppsjö olika avspelningslägen, filter och uppsamplingar. Jag begränsar min nyfikenhet och ställer in spelaren på det rekommenderade "mest neutrala" avspelningsläget och trycker på "Play".

Visserligen noterar jag att spelaren hänvisar till "Warming Up" i sina 45sekunder... Men lägg på åtminstone 24h på det innan den ens är i närheten av vad den kan åstadkomma ljudmässigt. Initialt låter det detaljerat och tydligt, med hygglig placering på de vanliga testspåren, men ack så kroppslöst och platt. Inga vidare nyanser på instrument eller toner kommer fram heller. Följaktligen hamnar spelaren på "Repeat" och jag väger istället in fjärrkontrollen.

 

Att skrämma en björn.

Ett uttryck jag och mina vänner brukar åkalla vid handhavande av en mer gedigen fjärrkontroll - det vill säga en i metall och gärna med viss tyngd - är ordet "sälklubba". Makabert eller bara sjuk humor, det får andra avgöra men jag hoppas poängen går fram. På fjärrkontrollen till AMR:s grejer är stuket mer åt "björnklubba". Kapa 15cm järnvägsräls, sätt dit en bakgrundbelyst touchdisplay av snyggare snitt och vi har något som skulle få en AMR-logga på stubinen. Skämt åsido så är nog AMR-kontrollen något av det tyngsta och mest massiva jag råkat på. Hanteringen av funktioner går smärtfritt och allt som behövs finns en tumsträckning bort efter lite tillvänjning. Den skall tydligen också kunna lära sig andra fjärrkontrollers funktioner för att på så sätt "multikontrollera" hela eller delar av anläggningen. Dessvärre inget jag ägnade någon tid åt annat än att saken noterades.

Fullständig kontroll (klickbar bild!)

 

Till fler Artiklar

 

Sida 1 Sida 2

 


© HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners.
All Rights Reserved