HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Nya gamla rör
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

AlfaGTV
500.000-klubben

4575 Posts

Posted - 2021/01/14 :  05:35:22  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Oj, du har testat vidare ordentligt Abbot!
Det är nästan så att jag läser mellan raderna att konstruktionen är mindre betydelsefull än glasröret i sig? Eller är det ren experimentlusta som gör att du vill se OM det går att köra en viss typ?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

abbot
Member

402 Posts

Posted - 2021/01/14 :  13:25:53  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Egentligen ska väl kretslösningen vara optimerad för bestämda rör och många hävdar att rör av samma typ inte 'kan' låta olika. Om man ändå tror sig höra skillnader beror detta då på inbillning.

Nu är den här Little Dot ursprungligen designad för E182CC som utgångsrör och levererades med dessa tills de blev för dyra. De ersattes då med 6N6P. 5687 har samma pinout som E182CC och är, såvitt jag kommer ihåg, en nära ekvivalent. 6N12S är elektriskt närbesläktat men med oktalsockel. Att de ska fungera bra är inte långsökt.

Det är väl lite galenskap att prova många av rören i övrigt men jag är i gott sällskap. På Head-Fi finns en pågående tråd om tube rolling i LD som är över 800 sidor. Jag började läsa den från slutet för att se var man hade landat och valde några rör att prova. När jag ser mig omkring på närmare håll ser jag en myckenhet av galenskap som kostar mycket pengar. Tittar man på Hifitorget hittar man en fortlöpande kapitalförstöring där många byter förstärkare på löpande band. I jämförelse med det är en lek med byte av några rör ganska oskyldig.

Målet är för mig att hitta en ton som stämmer med min upplevelse av akustisk musik från min barndom när jag bara var en pilt. Det är framför allt stränginstrument som är viktiga för mig. Hur 'elektrisk musik' låter är mindre viktigt - där har jag ingen referens.

Det här Melz 6N12S är intressant. Jag har tittat på det i flera år och tänkt att jag borde prova men det har varit lite för dyrt. Sedan hittade jag ett billigare parti i Slovakien och köpte två rör. Jag tipsade några bekanta i USA som använder mera påkostade OTL-förstärkare med upp till sex utgångsrör. De köpte också och blev som jag väldigt nöjda. Då jämförde de med rör som är dyra på riktigt. Jag känner inte till någon mer som har provat dem i Little Dot. Där är 6SN7 det vanligaste udda alternativet. (Jag lyckades köpa två 6N12S till innan de var slut).

Om jag vore en sådan som kunde bygga själv skulle mitt experimenterande troligen få sitt utlopp där men det är osäkert om resultatet skulle bli bättre. Nu är jag oförbätterligt dyslektisk när det gäller det elektriska språket så jag tar skeden i vacker hand och gör det jag kan utan att gå till överdrift.

Det här är Björn-Olas tråd så jag ber om ursäkt för stickspåret.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19737 Posts

Posted - 2021/01/14 :  17:34:30  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
quote:
Egentligen ska väl kretslösningen vara optimerad för bestämda rör och många hävdar att rör av samma typ inte 'kan' låta olika. Om man ändå tror sig höra skillnader beror detta då på inbillning.

Att testa helt olika rörtyper i samma koppling tycker jag är ett lotteri och inte helt rättvisande kanske, men visst kan det vara kul ändå!
Å andra sidan: Olika fabrikat av samma rörtyp kan absolut låta olika. Det kan t.ex vara stor skillnad på distorsionsmätningar.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

lampuradio
Member

622 Posts

Posted - 2021/01/14 :  18:03:55  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det finns en del misstänksamhet mot motkoppling hos en del konstruktörer och i sådana förstärkare slår ju minsta skillnader på rör igenom rätt tydligt (om man tänker driv- och slutsteg). Så att olika rörtyper låter olika i en viss given krets är nog rätt säkert. Om olika fabrikat av samma rörtyp får betydelse för ljudet är kanske mer tveksamt, men om man får tag i "gränsfallsindivider" av röret i fråga, är det troligen så. Minst påverkan är det ju i lågnivåstegen, för där designar alla vettiga konstruktörer för att rören ska ligga i en arbetspunkt där man få maximal linearitet, och signalnivån är så låg att man faktiskt kan räkna med att stegen är linjära. Driv- och slutsteg är mer beroende av att röret "hamnar rätt" i arbetspunkten, eftersom man utnyttjar arbetsområdet så mycket mer. Där gör motkoppling nytta i och med att man får en viss "självkorrigering" för de fall man sätter i rör i kretsar som inte är optimalt injusterade för just det röret.
Go to Top of Page

abbot
Member

402 Posts

Posted - 2021/01/14 :  19:19:56  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Jag håller med Bernt (om lotteriet) förutsatt att syftet är att värdera hur bra röret är. Även om det är att bedöma hur bra röret fungerar i den kopplingen. Men om man bara är ute efter att få veta hur resultatet blir ser jag inget problem. Det handlar för mig inte om att ta reda på hur bra rör A är jämfört med rör B. Det handlar enbart om vilka rör jag ska använda för att få den ton jag är ute efter.

Som exempel; i vissa OTL-hörlursförstärkare anses Chatham 6080 vara ett suveränt rör. Av många bedömare. För mig i min förstärkare är det värdelöst. Istället låter ett 'vanligt' Tung-Sol 6080 betydligt bättre men inte tillräckligt bra. Med andra ingångsrör blir resultatet kanske annorlunda. Innan min första ingångsadapter för dubbeltrioder havererade (det var en prototyp som inte riktigt höll måttet) visade sig Mazda ECC804 vara ett riktigt intressant ingångsrör. Jag hann inte testa många kombinationer. Rören finns kvar och adaptern är på väg.
Vägs ände är kanske också på väg. Jag har inga problem med det.

Om Erik Andersson hade haft den goda smaken att bygga en vettig hörlursförstärkare hade jag inte behövt hålla på med det här. Nu är det som det är och det är bara att bita i det sura äpplet.

Jag kunde ha stannat vid att lyssna på de medlevererade rören och bli besviken på resultatet och sålt förstärkaren vidare med förlust och köpt något annat istället. Enda garantin vid förändring hade varit större kostnader. Bättre resultat hade varit ett lotteri det också. Om jag redan har nått gränsen för hur bra det kan bli för mig tror jag att jag kan leva med det ett bra tag till. Det är under tiden lite kul att testa var gränserna går.
Go to Top of Page

abbot
Member

402 Posts

Posted - 2021/01/14 :  19:26:42  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Jag hoppas att Björn-Ola kommer med uppdateringar om sin lyssning på sitt nyförvärv. Det är väl vad den här tråden egentligen handlar om. Jag är inte avundsjuk men nyfiken.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7145 Posts

Posted - 2021/01/14 :  20:20:41  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Då var det ett misslyckat köp. Självklart köper man sådana här prylar för att göra folk avundsjuka. ;-)

Tråden handlar väl egentligen inte om min nyinköpta rörförstärkare. Den fanns inte i mina tankar när jag startade tråden utan det handlade mer om allmän nyfikenhet. Jag hade funderat ett tag på hörlursförstärkare med rör, inte minst utifrån många rapporter om hur bra HD800 fungerar ihop med bra rörförstärkare. Bl.a. tittade jag på lillebror till den jag köpte. Just den mest utifrån att den såg så läcker ut. En rörförstärkare ska se vacker ut, tycker jag. Men efter inledande euforiska recensioner på bl.a. youtube så kröp det fram att den led av brus. Den har heller inte dykt upp i Sverige. Däremot fanns storebror men den tycktes vara utom räckhåll för mig. Men så dök den upp på begagnatmarknaden och jag tog ett tigersprång och kastade mig över den.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7145 Posts

Posted - 2021/01/14 :  20:30:05  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Jag vet inte om jag kan tillföra mer än det jag tidigare skrev. Mina HE1000SE är mer lättdrivna än de tidigare versionerna V1 och V2. Jag upplever inte att det skulle låta trögt och dynamikfattigt med den luren. Men jag sitter inte och analyserar ljudet och det är ett bra betyg. Jag brukar börja analysera om det är något som skaver. Men här bara förlorar jag mig i musiken. Jag lyssnar egentligen bara på klassisk symfonisk musik med finlurar. Rock och metal och sånt brukar jag lyssna på med enklare lurar när jag är på språng. Därför har jag inte testat anläggningen med skrikig sönderkomprimerad metal. Kommer inte att göra det heller.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7145 Posts

Posted - 2021/01/14 :  20:36:58  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Just nyfikenheten gör det intressant att läsa om era erfarenheter. Jag är ju nybörjare.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

abbot
Member

402 Posts

Posted - 2021/01/14 :  22:09:51  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Du är ingen nybörjare - du är ett proffs på ditt eget lyssnande som är det enda som räknas. Du må vara ny med rör men du hör det du hör.
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4575 Posts

Posted - 2021/01/15 :  07:43:35  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Mina HE1000SE är mer lättdrivna än de tidigare versionerna V1 och V2. Jag upplever inte att det skulle låta trögt och dynamikfattigt med den luren.

Jag har funderat fram och åter, och även Hifiman har ju "uppgraderingskampanjer" för att lyfta mina gamla HE1K till SE-varianten. Jag har dock antagit en lite skeptisk hållning till utlovade "förbättringar" i många aspekter och i stort sett lutat mig tillbaka, nöjd.

Men, vågar du uttala dig om ljudskillnaderna från de äldre generationerna av HE-1000 i dina SE?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7145 Posts

Posted - 2021/01/15 :  22:25:17  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Nej, jag lyssnade ju väldigt hastigt på din lur.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7145 Posts

Posted - 2021/02/08 :  17:28:55  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Lägesrapport.
Jag har konstaterat att förstärkaren inte funkar så bra med min Audio Aero DAC som helt enkelt drar för mycket åt samma håll.
Jag har en Chord 2Qute i samma stapel och kopplade in den. Det öppnade upp diskanten och fungerade bättre.
Jag föredrar också Sennheiser HD800 framför Hifiman med förstärkaren. Undrar om förstärkaren trivs bättre med högre impedans? Kan också vara att jag är van vid HD800.
HD800 har ju dock ryktet att den låter magiskt med en bra rörförstärkare och jag säger inte emot.
Jag kommer förhoppningsvis att landa i någonting, men just nu är jag i fasen byt runt och testa allt i olika kombinationer.
Känns det igen?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

abbot
Member

402 Posts

Posted - 2021/02/08 :  19:30:12  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply


Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000