HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Och så var det dessa jäkla kablar igen!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2020/08/02 :  22:03:47  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
@Rydberg,
quote:
Vad man hör och vad man upplever är inte samma sak, det är väl knappast något man ens behöver diskutera?


Vi pratar inte nån form av hörselkontroll, vi lyssnar väl i alla fall på musik när vi utvärderar en komponent/sladd/akustikåtgärd? Jag gör då det och det är utan tvekan hur jag upplever musiken återges som är viktigt. Det betyder inte att jag är så naiv att jag tror mig uppleva samma sak en kväll när man är på gott humör och kanske har en liten malt i glaset, som när man surrat hem efter en hektisk arbetsdag och käftat med frugan, och drämmer igång lite trash metal.

Men det är också naivt att tro att man kan bortse från upplevelsen när man utvärderar. Eller kanske att förlita sig enbart på vad man "hör"... Det är för mig är lite konstigt att ens ifrågasätta om man kan bortse från upplevelsen.

Upplevelsen för mig handlar om så oerhört mycket mera än vad jag kan identifiera i ett blindtest, det är vad musiken framkallar för sinnesstämning, det är "pride of ownership" för apparaten som jag nyligen betalat en massa slantar för, det är den status jag vet att det medför, det är kanske en trygghet i att det "bara kommer funka". Men framför allt handlar det om den där kicken av att uppleva nya saker med sin favoritmusik eller upptäcka ny musik.

Vad man faktiskt hör är inte så intressant, det vore nästan att säga att alla över 50 inte längre har förmågan att uppfatta musik korrekt för deras hörselkurva inte ser ut som vid 20? Eller måste man klara Philips Golden Ear challenge för att få tycka om ljud?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7701 Posts

Posted - 2020/08/02 :  22:36:40  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Jag tror att situationen kan påverka oss väldigt mycket. Hemma är det alltid lättare både att höra skillnader och bli hemmablind.

Bysan o jag körde samma musik i alla system vi vill hörra på Arken en gång och nästan alla knäade betänkligt. Vissa läta apa, något slutsteg klippte så det visslade om det men ingen i samma rum sa ett knyst. Kanske hörde de inte eller så vågade de inte säga något för att inte skämma ut demon. Är det okänd så är det inte så lätt, det blir för mycket att ta in på en gång.

Ett annat exempel - många skulle direkt höra hemma om någon flyttat ena högtalaren lite. Eller hur? Varför skulle man inte kunna höra en annan förändring förstår inte jag.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2020/08/03 :  08:46:14  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Jag tycker att sådant här är intressant att vissa hör förbättringar eller försämringar medan andra hör ingenting det gäller inte bara inom vår hobby utan påverkar andra på olika sätt i deras hobby. Jag är övertygad att det finns orsaker att man kan höra skillnad, hur hör man skillnad, varför hör inte du skillnad. För min del hör jag en del skillnader på min egen anläggning med vissa ändringar men det är inte så stort, efter hand som min anläggning har svängt mer åt att lyssna på musik än moderna separata ljud har vilket kablage som används blivit mer ointressant det är nog helheten som eftersträvas.

Jag kan nog inte förklara riktigt men känslan jag har idag än för par år sedan är att det är mindre intressant att lyssna men ändå inte musiken skall sitta där som en smäck. Jag har upptäckt att när andra pratar kablar, högtalare och annat hur bra det blir medan jag nästan sätter handen framför munnen och gäspar åt deras berättelser samtidigt som det är ändå intressant.

Ändå så struntar jag inte i vad vilka kablar jag använder även om jag har byggt dem själv så har de valts ut noga för att passa mitt lynne.

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7351 Posts

Posted - 2020/08/03 :  11:58:08  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Jag har inte moderator och inte rätt att göra det, men jag skrev tidigare:
När nu jag tänker efter så har vi gått totalt OT i Jerry_E tråd så vi får starta en ny tråd om det finns intresse att diskutera detta vidare då det inte är okej att blir så här.
Nya tråden http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=96527
Tycker ni att titeln inte passar så kom med förslag så ändrar jag den direkt, för det finns ett intresse att diskutera.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.

Edited by - FBK on 2020/08/03 12:57:35
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2020/08/03 :  15:14:56  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Ytterligare en anekdot.

Jag testade en oskärmad signalkabel och såg till att den höll en distans till andra kablar genom bitar av frigolit.
En dag lät inte anläggningen som den brukade, jag kunde inte sätta fingret på vad det var, men det var inte roligt att lyssna.
Efter ett tag kom jag på att titta bakom racket. Frigoliten låg på golvet och signalkabeln direkt mot en digitalkabel.
Jag återställde avstånden mellan kablarna och... jajamen, någonting hände med ljudet. Nu kändes det som det lät som det brukade.
Jag säger kändes, för jag kunde inte riktigt säga vad det var. Inbillning? Tja... Någonting i ljudet fick ju mig att reagera.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2020/08/03 :  19:01:43  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Den enda gången jag lyssnat på oskärmad signalkabel hördes mobiltelefon, värmepump, sveriges radio och liknande ganska tydligt. Min mening är att, ska det bli njutbart får man hissa signalnivån ganska bra. Typ 4 - 5 V.
Har svårt att förstå vitsen med dessa oskärmade kablar.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2020/08/03 :  21:49:35  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Tja, det var någon teori som låg bakom.... Vad det nu var.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2020/08/03 :  22:16:08  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Oskärmad signalkabel. Hm. Antagligen har man tänkt att kapacitansen i en skärmad kabel kan störa frekvensgången i en förbindelse med hög impedans (vanlig linjenivåförbindelse). Troligen är det närmast hopplöst att få en störningsfri förbindelse med sådana kablar, om man inte sänker impedansnivån. Professionell utrustning jobbade ofta med 600 Ohm förbindelser mellan enheter, just för att kunna ha långa kablar utan förluster och diskanttapp och sådant. Där kan oskärmat funka, om det är balanserad signalöverföring, men för "normalt hemmabruk" är det nog alla dagar bättre att ha skärmade kablar av god kvalitet.
Go to Top of Page

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2020/08/05 :  15:25:58  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Enligt FBK och mig själv också, det var faktiskt jag som startade tråden, känns det som diskussionen grenat ut sig väldeliga. Skall ta det om igen: Låt oss säga jag äger tre olika strömkablar. Den ena kostar bara en tusing, den andra tre och den tredje slutligen fem. Märk väl detta enbart exempel. Var bör jag sätta de olika kablarna? En måste gå från nätet i huset till mitt nätfilter. Den andra skall gå från nätfilter till min integrerade förstärkare och den tredje slutligen från nätfilter till CD-spelare. Hur bör jag placera dem?
Vänligen Jerry
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7351 Posts

Posted - 2020/08/05 :  16:10:28  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Jag skulle testa all tre först till förstärkaren och lyssna efter skillnader där. Hur upplever du dem och vilken upplever du som bäst. Sedan sätta dem i den ordning att den som du upplever som bäst mellan nät och nätfilter och näst bäst till förstärkaren och sedan byta ut den sämre längre fram till samma som sitter mellan nät och nätfilter. Och jag skulle om det går försöka ha likadana kablar hela vägen. Blanda olika kablar brukar inte bli lika bra som att hålla sig till en sort som man gillar och det gäller både nät och signalkablar. Hade jag haft råd så hade jag testat mer nätkablar. Jag har själv en Chord nätkabel mellan nät och min Stömfördelare Furutech e-TP60-E. Sedan är det bara standard kablar till elektroniken.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.

Edited by - FBK on 2020/08/05 16:12:43
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2020/08/05 :  16:32:57  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Jag hade kört utan nätfilter och med endast standardkabel och så försökt förbättra därifrån. Bara en förändring i taget. Skriv vad som testats och hur du upplevde det. Det blir ju många möjliga kombinationer.
Försök bortse från prislappen på grejerna du testar.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2

Edited by - AndersP on 2020/08/05 16:34:35
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2020/08/05 :  16:47:21  Show Profile Send Rydberg a Private Message  Reply
@Jerry_E Priset på en produkt är ingen teknisk egenskap varför frågan inte går att besvara. Om jag hade varit du hade jag sparat pengarna och lagt dem på vettigare saker, varför inte lite nya fonogram?

I'm not a complete idiot, some parts are missing
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2020/08/05 :  16:58:07  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Rydberg, detta är ett hififorum! Detta forum är för oss som lägger pengarna på hifiprylar och inte på en massa ovidkommande saker som musik!

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2020/08/05 :  17:16:08  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
quote:
Rydberg, detta är ett hififorum! Detta forum är för oss som lägger pengarna på hifiprylar och inte på en massa ovidkommande saker som musik!
Ja då platsar nog inte jag riktigt här...

Nu är det ju så att pengar/kostnad inte är någon bra måttstock för att mäta tekniska prestanda så frågan är väldigt svår att svara på. Så Jerry_E, det är nog så att du får lyssna och bilda dig din egen uppfattning om vilken kabel du skall ha var.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000