HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Att göra högtalre
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/11/24 :  18:04:40  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Nej men, förstå mig rätt. Naturligtvis bygger allt på teorier. Det gör ju allting i våran verklighet. Jag har kanske uttalat mig lite väl klantigt här. Det jag menar är att det går kanske inte alltid så bra om man enbart bara använder sig av teoretiska verktyg för sina skapelser.

Jag kan ibland tycka att det gått lite väl långt, när man enbart konstruerar med tex datorns hjälp. Naturligtvis har man stor hjälp av det rent teoretiska, det är jag den förste att hålla med om. Men när det kommer till det mer sublima, då kanske man måste vara beredd på att mäta.

Jag använder ju själv datorprogram för att ta fram gränsfrekvenser etc.

Jag ser i texten jag skrivit att högtalare förr i tiden bara i stort sätt kunde mätas fram, och så var det väl i många fall. Men det är ju samtidigt lite ljug, för det fanns ju även då teorier att gå efter. Och då menar jag Small and Thiel parametrarna. Många högtalare förr var nog just konstruerade efter dessa mallar.

Man gjorde helt enkelt en Kataloghögtalare.

Nu är det lite det jag ville komma ifrån med den här tråden. Det jag ville var att uppmuntra till mer riktiga mätningar. Alltså tex riktiga spänningsmätningar i filter, etc. Riktiga audiomätningar i rum, osv, under tiden man konstruerar.

Men jag är kanske så gammalmodig att jag inte riktigt fattar att detta inte behövs längre, Ja, jag vet inte. Rätta mig, om jag inte hängt med.

Jag får väl antagligen be om ursäkt för mina konservativa ideer.

Till sist vill jag upplysa om att jag är ingen ingenjör, jag är bara en ren amatör på området.

Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/11/24 :  18:14:21  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Men en glad amatör.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/11/24 :  19:01:27  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Som ett rent amatörmässigt svar på Kaktus fråga om olika rum för olika högtalare. Man kan inte se på en högtalare hur den kommer att uppföra sig i olika rum.

Det man däremot kan vara ganska säker på, är att den kommer inte att låta eller uppföra sig lika som den gjorde i det oftast mindre mätlabbet. När den kommer ut i det större vardagsrummet kommer den förmodligen att låta annorlunda, än vad den gjorde i mätrummet. Därför borde egentligen alla högtalare vara optimerade för det rum den egentligen ska stå i. Men detta är ju som alla kan förstå en utopi, för ingen tillverkare vet ju detta.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/11/24 :  19:32:19  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
För övrigt kan jag väl kanske upplysa om att det inte är så som många tror, att mindre element inte kan passa i större rum. Så är det faktiskt inte alls. Ett mindre element kan faktiskt mycket väl fungera både som bas och mellanregister, samtidigt som det går lågt ner i basen, även för större rum alltså. Möjligtvis kanske det inte går att köra på maxvolym, men de tester jag har gjort har visat på att detta funkar mycket bra med ganska hög volym och lågt ställda basreflexkonstuktioner.
Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2017/11/24 :  22:35:39  Show Profile Send Leif B a Private Message  Reply
Instämmer med tidigare talare.
Nu för tiden kan mycket väl mindre högtalare spela fullgod återgivning i medelstora rum. Utvecklingen går sakta men säker framåt.
Mvh Leif
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2017/11/27 :  23:30:30  Show Profile Send lennartj a Private Message  Reply
Visst kan man i princip konstruera högtalare med (nästan) hur liten kon som helst som som kan återge (nästan) hur låga frekvenser som helst, men det är inte gratis.
Känsligheten tillika verkningsgraden sjunker drastiskt, om den sjunker med kvadraten eller kuben på förändringen har jag glömt för jag insåg för många år sedan att det är extremt svårt att konstruera verkligt högklassiga högtalare från grunden.

Även om nykonstruerade små bas/mellanregisterelement, som 5 1/4", kan göra större konutslag än förr med låg distorsion, tycker jag ändå att två sådana per kanal saknar den kraft jag vill ha tillång till i rum större än 20 kvadratmeter. Om de tål över 200 kvalitetswatt per kanal kanske de kan klara något större rum, om de inte samtidigt är avstämda att återge frekvenser under 40 Hz.
Numera finns ju (nästan) riktigt välljudande klass-D förstärkare med hög effekt till måttliga priser.
Jag är dock konservativ och använder klass-D förstärkare endast för subwoofersystem under 80 Hz och rörförstärkare helst i klass-A däröver i kombination med känsligare högtalare med större koner.
De ger i mina öron en piggare och mer livelik återgivning.

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

Kaktus
Member

545 Posts

Posted - 2017/12/05 :  21:29:57  Show Profile Send Kaktus a Private Message  Reply
I see, du menar att simuleringar inte förutsäger hur en design kommer låta. Det var ju synd. Har inget att komma med där. Jag hoppades på en filosofisk diskussion om Zen och konsten att bygga en högtalare.:)

>Som ett rent amatörmässigt svar på Kaktus fråga om olika rum för olika högtalare. Man kan inte se på en högtalare hur den kommer att uppföra sig i olika rum.

Svårt att uttrycka mig. Min fundering var hur viktigt det eg. är med en spikrak uppmätt frekvensgång av direktljud när rumsakustiken har så stora toppar och dalar. Och vilka trade-offs innebär komplicerade filter för att nå den där spikraka frekvensgången. Skulle gärna höra förklaringar/uppfattningar om det.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/12/22 :  18:39:27  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Kaktus, hur det blir med olika frekvensgång i- varje rum vet jag inte alls egentligen.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/12/22 :  19:23:01  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Meningen med den här tråden var att konstruera själv, mer än att bara gå på det mer teoretiska. Det är mycket svårt att få allmogen att förstå att detta är de egentliga rätta vägen att gå.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/12/22 :  19:39:03  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Nej. jag tycker inte alls att detta är svårt,
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000