HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 LynxTwo B får nya op ampar

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Stormen Posted - 2020/04/21 : 02:29:18
Hej
Till min htpc som jag byggde för ett par år sedan
http://hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=91790&whichpage=1
så har jag nu tagit och bytt op ampar på Lynx kortet.
Det var en vild chansning, Det där kortet låter väldigt väldigt bra som det gör. Men jag vill inte dö nyfiken så det föll på ett par opa 2134 som är vad jag förstått väldigt vanlig i DIY DAC-byggen runtom.

Inspiration fick jag från denna tråd på Gearslutz.
https://www.gearslutz.com/board/geekslutz-forum/460228-what-op-lynxtwo.html

( Sen är det väl lite så att det här med OP-ampar har väl avhandlats i alla möjliga o omöjliga gånger, tex med att sätta utgångsrör på cd-spelare mm)

Så en o.2mm nål till min weller och 0.5mm lödtråd tillsammans med op amparna från elfa.
Jag skulle egentligen först göra bytet BB2227 - OPA 2222. Men dessa fanns inte på elfa, dock på mouser.com
Men jag är inte alls ledsen för att jag fick tag på 2134 istället.

Dock så svär jag varje gång att jag ska inte ge mig på ytmonterat, en gång till.. Men likväl,,, o men brist på varmluft så är det in, värma, böja upp ben för ben. Man inser att de där lödflätorna gör givetvis inte det minsta nytta eftersom det alltid kommer att finnas kvar lite löndtenn runt benen.

Kan man höra skillnad på op-ampar?. Folk trillar av stolen när de recenserar bulletplugg som rca kontakter eller ändrar buffertinställningen i lynxmixern. Jag hör inte det minsta skillnad på många sånna där tweaks o då har jag ändå ett chaverexsystem med väldigt bra stärkare till. Så är jag hopplöst döv?

Jo, man hör skillnad på byte av op-ampar. Påtaglig skillnad vill jag påstå. Rent ingenjörsmässigt är det inte jätteskillnader på op amp o op amp. Men det man hör i klang o ton är skillnad på.

ok, Så tanken föddes iomed att man säljer ut begagnade Lynxkort för 595 på ITA-store o en hundring i frakt. ( ej breakout kabel)
https://itastore.se/produkt/lynx-lynxtwo-b/

Så det är ju ett kalaspris med tanke på att de gick väl för 8000 -11000 som nya. Nu är det såklart några år på nacken och det är PCI anslutning så man måste såklart ha ett moderkort med PCI anslutnig (ej PCI express)
Så ett kort för 700kr och lite opampar (50kr st), två lödspetsar o lödtenn för o frakt 600kr så man ihamn.

https://static.gearslutz.com/board/imgext.php?u=http%3A%2F%2Fi194.photobucket.com%2Falbums%2Fz83%2Fbibo01%2FScheda2.jpg&h=8ed7d52968f008b08d1bb26950076cbb


Så vad hände då?
Jag är väldigt skeptisk först, eftersom det är väldigt lätt att lura sig själv när man håller på o DIY:ar.
Men nu har jag ju 2 kort, så jag kan backa till ett orginal.

2134 låter varmare o behagligare, stereobilden blev bredare, instrumenten blev mera separerade och det var lättare att lyssna i komplexa stycken då de olika momenten i stycket hålls isär.

Men vänta lite, det här med varmare.?? o mera kropp. ja det brukar ju INTE gå hand i hand med detaljer. Det brukar vara mera bas, eller minskad diskant. Men det är det inte.
Jag noterar också mera detaljer, man sitter skiva efter skiva o hajjar till, aha, det där har jag inte hört tidigare, aha, sjunger dom "the wolf and the fire"i duett. Det har jag inte hört innan. o då har jag hört skivan i 5år o en av mina favoritlåtar. När man plötsligt börjar höra sådana saker så brukar det vara ett kvitto på att det är bättre. Samtidigt som man är luttrad DIY:are så vet man att när man råkat hissa diskanten i ett par nya högtalare så är det lätt att sitta och hoppa högt över massa nya detaljer.
Men så kan det liksom inte vara när man byter en op-amp, Det är frekvensrak. Dessutom spelar mina lowther PM2 från 180Hz o uppåt så det är precis lika rakt eller snett i sin frekvensgång som tidigare. Inte kan det vara någon impedansmissmatch med op ampen heller för då borde tex tex basen snedvridas och svettas enormt vid pådrag o det kan jag lova är inte fallet.

Jag hör bättre urskiljning av körerna och det som var djupt i bilden är ännu djupare och man och kvinnokörerna målas upp som ytterligare ett steg längre djupare bakom högtalaren ( inspelat med blümleinmicrofon på stativ med rullband) Petr Eben - Bitre Erde. Spår 9 Landscape, ger väldigt intressant djupledsinformation när man använder främre o bakre svällverket på orgeln, klockor o slagverk.

Oldfield - Amarok bjuder på ännu bredare ljudbild och det är nu ytterligare utanför högtalarna på höger o vänster sida.

Dynamiken har hoppat till ett snäpp. Det är en väldigt dynamisk anläggning jag sitter på men det är inte utan att det ännu mera poppar till och klockspel, gitarrer och andra transienta delar smätter till ordentligt i anläggningen.

Nu är detta lite trixigt när man sitter och lyssnar. För byter man tillbaka till gamla kortet så kan man också höra alla de där detaljerna, o givetvis kan man nu höra att "ja ja de sjunger ju Wolf and the fire" Men då har man tränat örat o vet om det. Så det är inte rättvist. Nu satte jag in det gamla kortet men efter 4-5 låter så bytte jag tillbaka igen till de nya op-amparna.

Jag är mycket mycket nöjd med modifieringen. Det fungerar i min anläggning.
Nu driver mitt stackarn lynxkort 12m lågnivå o det kanske är svettigare för orginal op-ampen så jag kan inte säga nåt om det. Men det borde inte vara några som helst problem. Men jag vet att jag sitter väldigt nöjd o skulle jag få ett nytt lynxkort så skulle jag byta op-amparna direkt.
Det är en behaglig "klang" nu, mera dynamik o instrumenten går lättare att särskilja, så detta vill jag inte vara utan.







7   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Wheels Posted - 2020/08/13 : 13:26:29
Har också köpt ett Lynx kort kunde inte hålla mig när moderkortet, Asus Z-97, stöder PCI men det är lite murrigt mörkt ljud så funderar också
på ett ingrepp och byta OP ampar.
Är det dom tre gula inringade man byter?
Undrar om OPA1656 skulle funka som jag har ett par stycken av?
www.google.com%252F" target="_blank">https://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa1656.pdf?ts=1597317938239&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.google.com%252F
Stormen Posted - 2020/04/22 : 11:12:32
Mats Olof Nord på Facebook gruopen DIY hifi Sweden gav mig tipset och skriver såhär.

Behöver du en fullt så lågbrusig? Kör med OPA2134 i en av mina DAC-burkar, riktigt trevlig faktiskt.

Egentligen skall man ju se schemat om man skall göra det riktigt, men bytet är ju till en lite modernare förstärkare med lite högre spec för slewrate, och specade distosionssiffror bland annat. Det är ju MOSFET ingångar på båda, om det nu är så att man jobbat med lite högre impedanser, vet man inte utan schema. Det kan nog vara ett tryggt byte, men sedan om du märker nån skillnad är frågan.

O tänk, det lilla räckte för att jag skulle nappa. Detta med lågbrusighet är ju i op amp världen. Det är inte riktigt samma som bruset i mina rörsteg mm :-)
Stormen Posted - 2020/04/22 : 05:15:37
https://www.mouser.se/ProductDetail/474-BOB-13655



https://www.mouser.se/ProductDetail/437-3501012000006101

Mem jag vet i sjutton om man kan lyckas. Tror mest man har sönder det vid första bytet.

Pinnarna är alltså 0.47mm i diameter enligt databladet. Så det är väl bara att ta det näst näst minsta borret då :-)
Pac Posted - 2020/04/21 : 10:18:13
Jag googlade lite och det verkar inte vara helt vanligt med socklar för ytmonterat.
Pac Posted - 2020/04/21 : 10:12:02
Finns det socklar för ytmonterat?
AlfaGTV Posted - 2020/04/21 : 06:42:52
Det var ju kul att det blev ett framsteg Stormen! Och lärorikt!
Jag vet inte hur det ser ut, men det fanns alltså inga möjligheter att montera en sockel istället? För att kunna rulla lite olika OPA alltså.
Pac Posted - 2020/04/21 : 04:34:45
Coolt!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000